De, hallottam. Olyat is hallottam meg láttam is és nálam is volt, hogy beköltöztek rajok a kaptáramba.
Ennek két feltétele van. Hogy legyen benne mézes keret és legyen rajta valami féle bejáró.
Az pedig mindenki tudja, hogy ha maradnak üres lépek, milyen nehéz megőrizni őket a molyoktól. Általában egy hónap alatt végeznek a molyok egy kaptár lépkészletével, de nyár közepén még három hét se kell.
No, már most, ha az illető tulajdonos kénezi a lépeit akkor az már nincs elhanyagolva.
Arra pedig, hogy a molyok által szétrágott keretekre beköltözzön akármi, amióta az eszemet tudom , és méhek között vagyok, még nem volt példa, pedig ez már majdnem 60 év.
Persze a fehér asztaltól, és olyanoknak akik nem gondolkodnak ez eszébe sem jut.
Viszont ez az igazság.
Nálunk például Petróciéknál, egy nyúlós miatt felszámolt, ám kiégetetlen kaptárok 8 évig voltak csak úgy kidobva, és abba nem ment bele nem hogy raj, de még darázs se. Ott ahol 45 család van átlag négyzet kilóméterenként. De ez nem annyi, mert ősszel télen és tavasszal úgy össze vannak zsúfolva, hogy négyzet kilóméterenként 100 család is van.
Ennek ellenére persze a a hanyagság az hanyagság, és semmi esetre sem üdvözlendő.
De, nem kell szakmaiatlanul megkongatni a harangot, több éves üres kaptárok miatt.
Az viszont, hogy te valaki magán tulajdonára be menjél , külön engedély kell.
Nem olyan egyszerű az, hogy csak úgy berontunk.
Ha perre kerül a sor, akkor viszont nagyon meg kell nézni, bizonyítható e az újra fertőződés veszélye.
A veszély abban van , amikor jövőre , meg azután, meg azután, és kitudja még meddig, valóban olyan magára hagyott méhészetek lesznek, amiben még van méh, de már nem foglalkoznak vele, és terjeszti az atkát nyúlóst stb. a lerabolásakor. Vagy ha kipusztulnak a méhek, de még nem ették meg a molyok a lépeket.
Ezt viszont napra készen kéne kezelni valahogy valakiknek, ez is elég probléma lesz. A több éves üres kaptárokkal foglalkozni felesleges.