Annak a sokat emlegetett tüntetésnek most van itt az ideje. Utcára kellene tömegesen vonulni, nagy, plakátméretűre kinyomtatott méhhullák képeivel a kezekben.
Menjünk. Mikor? Hol?
Én nem akarok hülye ötleteket adni, de a héten két méhészeti program is lesz, ahol éppenséggel lehetne tüntetni.
A következő OMME elnökségi ülés július 19-én lesz, a rendes időben 10 h-kor, a Viola utcában. Ezen alkalommal az agrárminiszter is jelen kíván lenni az ülésen. Ha néhány száz méhész is be szeretne ülni az ülésre, nem hiszem, hogy zárttá lehetne nyilvánítani azt, legfeljebb képviselőket küld be a tömeg, akik majd beszámolnak a történésekről.
Gondolom, megfelelő médiaelőkészítést követően (televíziók, rádiók, bulvárlapok, stb.) a demonstráció súlyát már csak az a létszám határozhatja meg, amelyet az érdekképviseleti és kormányzati munkával elégedetlen méhészek felvonultatni képesek.
A másik rendezvény a NÉBIH központban, a Budaörsi úti házban lesz egy nappal az elnökségi ülést követően, július 20-án. Itt is képviselteti magát a kormányzat és az érdekképviseletünk is. A téma a repcén és a napraforgón bekövetkezett méhpusztulásokkal kapcsolatban folyó vizsgálat első eredményeinek megbeszélése. Itt nem tudom, hogy az agrárminiszter részt vesz-e, de egy párezres demonstráció a megfelelő tálalás mellett képes lenne felhívni a közvélemény figyelmét a helyzet tarthatatlan voltára és a méhészek elkeseredettségére.
Ha tüntet a méhésztársadalom, akkor viszont tüntessen okosan! Nem üres és bizonyítékokkal alá nem támasztott kampányszövegek kiabálására van szükség, hanem olyan higgadt tömegre, amelyik tudja, miért vonult az utcára. A transzparensekre pedig nem azt kellene írni, hogy le a neókkal, le a minisztériummal és le a hatóságokkal, hanem azt, hogy a méhészek követelik a mérgezések okainak felderítését és követelnek olyan hatósági és kormányzati intézkedéseket, melyek ezen anomáliák bekövetkezésének lehetőségét a minimálisra csökkentik, s követelik a teljes körű kártérítést.
Javasolnám viszont, ha tüntetés lesz, az ne egyszemélyes legyen. A legigazabb célok képviselete esetén is kár lenne nevetségessé tenni magunkat azzal, hogy Csuja László három-négy embert vezet az agrárkormányzat, a hatóságok, a mézkereskedők- és csomagolók, valamint a tulajdon érdekképviseletünk ellen. A súlytalan tiltakozás többet árt, mint használ. Hiteltelen. Ha Csuja miatt nincs tiltakozó létszám, álljon a demonstráció élére az, aki hiteles. Én szívesen felsorakoznék azok mögé, akik évek óta tiltakoznak a mérgezések, mászkálások miatt. Most kell megmutatni Nagyernyei Attilának és Csányi Antalnak, hogy a méhészek iránt elkötelezettek, nem az érdekképviselet elnökének a kiszolgálói.