Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1714996 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Gőzölgő
« Válasz #3045 Dátum: 2018. Július 16. 22:29 »
Mi is kaptunk értesítést. De vajon a környezet is kapott papírt?
A vadméhek, lepkék, rovarok stb?
Őket is el lehet intézni egy papírral?

*

Kitin

• 934
« Válasz #3046 Dátum: 2018. Július 16. 22:48 »

wr  Ki fizetné a kártérítést? 
Mindenki jól jár,kivéve a méhek és a méhész.

Évek óta hallani, hogy menet közben betiltják-ezt vagy azt a permetszert, mert időközben kiderült, hogy méhpusztulást okozott.
Ha már kiderült/bebizonyosodott, hogy gondot okozott, akkor az addig okozott károkkal mi van?
Most a Bross Péter riportjában megint csak azt hallottuk, hogy jó lenne tudni mi okozta a veszteségeket, hogy jövőre ez már ne fordulhasson elő.
Az okozott kár felbecsülhetetlen, kártérítésről még csak szó sincs.
 Végül is ami felbecsülhetetlen az aszt jelenti, hogy nem is lehet felbecsülni vagyis akkor nincs is.
Tudom én, hogy sokan vagyunk és hulljon a férgese meg stb, de legalább a teleléshez segítő cukrot vagy valami hozzájárulást jó lenne kapni ha már így alakult.
Ezt meg el szokták intézni egy mondattal:Senki nem mondta, hogy kötelező méhészkedni.........
Szerintem nem csak a méhészek 10százalékát érinti a dolog hanem jóval többet.

« Válasz #3047 Dátum: 2018. Július 16. 22:51 »
...amit én hallottam: Tolna, Baranya, Somogy, Bács-Kiskun, Békés...Szerintem több, mint 10%.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Július 16. 23:01 írta szeremej »

« Válasz #3048 Dátum: 2018. Július 16. 22:55 »
Mi is kaptunk értesítést. De vajon a környezet is kapott papírt?
A vadméhek, lepkék, rovarok stb?
Őket is el lehet intézni egy papírral?
Jelen pillanatban, ebben az országban, igen!
Úgy tűnik a mézbe is belepisilt Lőrinc... Ezért kell a magyar méhállomány felének pusztulnia(+vadméhek, rovarok, anonim beporzók...stb).

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3049 Dátum: 2018. Július 16. 23:08 »
"telel
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:50 írta oszkár »

« Válasz #3050 Dátum: 2018. Július 16. 23:23 »
Annak a sokat emlegetett tüntetésnek most van itt az ideje. Utcára kellene tömegesen vonulni, nagy, plakátméretűre kinyomtatott méhhullák képeivel a kezekben. És nem a neo ellen kellene tüntetni, hanem követelni kellene a kártérítést, valamint azt a tényt, hogy a méhmérgezés essen ugyanolyan hatály alá mint az állatkínzás!

Akár Jászberényben el is lehetne kezdeni.

*

Attila

• 285
« Válasz #3051 Dátum: 2018. Július 16. 23:44 »
Sziasztok!

Kaptam én is azt az értesítést. A lényege: azt csinálok, amit akarok (tudok).

Nálam az egyik helyen 24 család van. Napraforgók a környéken már szinte levirágoztak, utóvirágzás vége (egyébként sem volt nagy hordás). Pár napja már látogatják az itatót is. Kapnak pipás etetőben serkentőszirupot (1,3l víz, 1kg cukor; 2x2mm furattal), mivel szaporítva lettek, erősödjenek.
Mentek, repültek szépen, mászkáló méhek voltak, de nem tömegesen.
Az elmúlt pár napban 1-2 maréknyi méhhulla a kijárók előtt, illetve nagy szaglászás, kutakodás a kaptárak mögött is.
Elhullás: arra gondolok, hogy mérgezés is lehet (vannak itt-ott szétterpesztett szárnnyal, kiöltött szipókával) egyrészt, másrészt arra gyanakszok, hogy környéken lehet vándorméhészet, amelyet már ideje lenne költöztetni. Ennek méhei szaglászhatnak ennyire. Tavaly is hasonló volt a helyzet és egyik napról a másikra eltűntek a kutató méhek. Esetleg ezeket a kutatókat is ölhetik le a kijáróban, megfigyeltem, néha látni, hogy kizavarnak 1-1 betolakodót, és, hogy a kijáróban nagyobb létszámban csoportosulnak ("szűkítenek"?) a méhek.

Üdv.: Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #3052 Dátum: 2018. Július 17. 05:32 »
A szükséghelyzeti engedélyek kiadása annyira brutálisan dilettáns módon történt (jogi, közigazgatási, toxikológiai értelemben egyaránt), hogy egy kártérítési perben eleve kirajzolja a NÉBIH felelősségét. Az ördögi a dologban, hogy a kártérítéshez ki kell tudni mutatni a veszteséget. Az eltűnést csak akkor tudod kimutatni, ha fényképfelvételeid vannak a megelőző állapotról. Ilyeneket én sem csináltam, pedig az egyik leghangosabb voltam a témában. Ez is azt mutatja, hogy csak az OMME lehet képes arra, hogy szembeszálljon a NÉBIH-hel. Saját külföldi laboreredmények is kellenek, pusztán ellenminta gyanánt, mert itt tíz-húsz milliárdos kártérítést kellene követelni az államtól, nem a gazdáktól. Ha valóban NNI-ről van szó. A józan ész szerint azonban más nem lehet, mert akkor azokban az időkben, amikor tiltott volt, ennél nagyobb károknak kellett volna keletkezni a méhészetekben, hiszen a növényállományban hiányzott az NNI hatása, amit akkor kompenzálni kellett. Egyik évben sem volt ekkora mértékű méhpusztulás országos szinten. Már önmagában ez is cáfolja azt az állítást, hogy NNI nélkül még nagyobb méhészeti károk lennének. Hiszen az NNI mellett a legnagyobb a kár mértéke, nem azok nélkül. Az is igaz, hogy ilyen kár a tiltás előtt sem volt. Pontosan ezért nem szabad engedélyt adni, mert nyílt végű a kockázat. Ilyen is lehet a kimenet (pl. idei repce esetén) és olyan is (mostani napraforgó). Magyarul: nem biztonságos a használatuk.
Drukkolok Malya Péter egyéni eljárási sikerének, nagyon fontos dolog az is. Azonban a kollektív fellépés elengedhetetlen. Bross Péter most vizsgázik a méhészek előtt. Egy icipici hiba, és elsodorják az események. A magam részéről azt szeretném, ha nem bukna meg. De ez már az ő döntése lesz. Függetlenül attól, hogy egy-egy rossz döntést egyéni érdek mentén, vagy alkalmatlanság miatt hoz meg.

« Válasz #3053 Dátum: 2018. Július 17. 06:41 »
Az Omme nem fog szembeszállni a NÉBIH-hel, hiszen lepacsiztak. Azért lehet csávázni neo-val. Én inkább azt nem értem, hogy újdonsült agrárminiszter úr méhész miért nem szólal már meg végre? Hol van a NAK?
Vagy az egész szakma Malya Péter eredményét várja? A külföldi (francia, német...stb) bizonyított kutatási eredmények Mo.-n nem akkreditáltak? Minek járni körbe-körbe? Mindenki hülyének néz minket? Esetleg időt akar nyerni valaki? Elvarrni a szálakat? Ezt már nagyon nem lehet... Ugyanis ha Péter nyer, bizonyítva minden. Ha nem találnak semmit, akkor meg tényleg mi vagyunk a hülyék...
Természetesen Péternek szurkolok én is! Nagyon fontos tényező az idő...Mikor adják ki az eredményt?

*

Bicska

• 601
« Válasz #3054 Dátum: 2018. Július 17. 08:36 »
Az imént megosztottam egy cikket a Hír-les rovatban. Én a szomorú jövőt látom benne. Azt, hogy nem marad más lehetőségünk, mint bér megporzást vállalni. Szerintem ez idő kérdése. Nem leszünk mindig ennyien méhészek, a vadon élő beporzók elfogynak, és a gazdák majd nem azt mondják, hogy bajuk van a méhészekkel, hanem azt, hogy gyertek megporozni. Ha nincs szerencsénk, ez pár éven belül megtörténhet. Tudom, hogy a következő gondolatom lavinát fog elindítani... A méhészeknek járna beporzási támogatás. Ezzel enyhíteni lehetne a méhészetek gazdasági gondjain. Hasonlóra gondolok, mint a földalapú támogatás a gazdáknál. Én azt látom, hogy az EU szándéka az (de ezt már leírtam itt), hogy legyen beporzás. Hogy ezt rengeteg 5-10 családos hobby mehész, vagy jól jövedelmező profi méhészetek, netán a kettő elegye adja, az NEKIK mindegy. Nekünk nem az.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3055 Dátum: 2018. Július 17. 09:03 »
Neo!

Bross nem most vizsgázik. Tavaly vizsgázott. Most és mindörökké mellébeszél. Ennyi. Vajon újraválasztják 2020- ban? Vajon kihúzza addig?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3056 Dátum: 2018. Július 17. 09:06 »
Neo!

Bross nem most vizsgázik. Tavaly vizsgázott. Most és mindörökké mellébeszél. Ennyi. Vajon újraválasztják 2020- ban? Vajon kihúzza addig?

Te Brossnak, én a méhészeknek szurkolok
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #3057 Dátum: 2018. Július 17. 09:25 »
A méhészeknek járna beporzási támogatás. Ezzel enyhíteni lehetne a méhészetek gazdasági gondjain. Hasonlóra gondolok, mint a földalapú támogatás a gazdáknál.

Magyarul pénzzel mindent meg lehet venni? Igaz, hogy lemérgeztek, de nem baj, mert kapom a pénzt. Egy ilyen cinkos alkuba nem mehetnek bele a méhészek, mert akkor semmivel sem leszünk jobbak a gazdáknál. Nem szeretnék magasztosnak tűnni, de jelenleg mi vagyunk a természet tükre, rajtunk keresztül láthatnák meg az emberek, hogy micsoda tájrombolás és környezetpusztítás folyik a kultúrtájban. Ma már szinte csak mi méhészek maradtunk, akiknek a természettel összhangban kell, hogy végezzék a munkájukat, és éppen ezért a mezőgazdaságban mi vagyunk a leginkább kiszolgáltatottabbak. Ahogyan a gazdák dolgoznak, az egyáltalán nincs összhangban a természettel. Szó szerint irtják a természetet. Kivágnak mindent, ami az útjukba kerül. Ne legyen sehol egy sövénysor vagy egy bozótos. Mindenhol csak kultúrsivatag. Ha valahol mégis maradna egy virágos szegély, akkor odalöttyintik a permetezőtartály maradékát. Olyanok ezek a mezőgazdasági területek, mint a holdbéli táj. Életnek semmi jele. Sem egy virág, sem egy gaz, sem egy rovar. Ezt csinálták a gazdák a tájból. Ehhez nem asszisztálhatunk azzal, hogy kilóra eladjuk magunkat. Nem kompenzációs alamizsnára van szükségünk, hanem természetre. A szántóföldeket meg kellene törni védősávokkal, ahol virágzó fák, cserjék és lágyszárúak növekedhetnének és otthont adhatnának más élőlényeknek is. Nem szabadna engedni, hogy több ezer hektáron ugyanazt a növényt vessék, a tájat mozaikossá kellene alakítani és pillangós növények ültetésével megtörni a búza, kukorica, repce és napraforgó ültetvényeket. Ne használjanak annyi vegyszert, sőt támogassák a bio minősítésű gazdálkodást a konvencionálissal szemben. Ezekre lenne szüksége a természetes beporzóknak és nekünk méhészeknek is. Az alamizsna nem elfogadható opció.

wr minden szavával egyetértek amikor ezt írja:

Annak a sokat emlegetett tüntetésnek most van itt az ideje. Utcára kellene tömegesen vonulni, nagy, plakátméretűre kinyomtatott méhhullák képeivel a kezekben. És nem a neo ellen kellene tüntetni, hanem követelni kellene a kártérítést, valamint azt a tényt, hogy a méhmérgezés essen ugyanolyan hatály alá mint az állatkínzás!
Azért az nonszensz, hogy 2018-ban, ha valaki molesztálja a szomszéd korcsát mert az az ugatásával és a vonyításával nem hagyja nyugodtan pihenni, akkor lecsukják állatkínzásért. Aki meg tömegével mérgezi le a méheket az jókat röhög a markában, és nincs a dolognak felelőse. Mi a különbség? A méret? Ha nagy az állat akkor állatkínzás, ha kicsi akkor semmi?
Ha ugyanúgy benne lenne a BTK-ban, akkor most lehetne feljelentést tenni ismeretlen tettes(ek) ellen! Aztán majd nyomoznának, és előbb utóbb csak lennének tettesek akiknek fizetni kellene. Amíg ez nem így van addig nem lesz!!!
Mi lenne, ha most valaki bemenne a jardra és megtenné a feljelentést az ügyben? Vajon mekkorát röhögnének rajta?
Szóval, kőkeményen követelni kellene a kártérítést! Ha én valakinek kárt okozok, akár szándékosan, akár akaratlanul, legyen az bármilyen jellegű, kártérítéssel tartozom!!! Engem nem érdekel hogy ki(k) a felelős(ök), térítsék meg az okozott kárt!

Harcolni kell és nem szabad belemenni semmiféle aljas alkuba!

« Válasz #3058 Dátum: 2018. Július 17. 09:30 »
Neo!

Te Brossnak, én a méhészeknek szurkolok

Geddekas, fejezd már be ezt a OMME ellenkampányt! Széttrollkodod vele az összes topikot. Nyissál inkább egy "Le a Brossal" vagy "Hülye OMME" topikot és odaírjad a sérelmeidet. Baromira unalmas folyton ugyanazt a gyalázkodást olvasni. És ez most nem arról szól, hogy igazad van, vagy nincs igazad. Túlságosan rákattantál a témára. Nehogy begolyózz!

*

Bicska

• 601
« Válasz #3059 Dátum: 2018. Július 17. 09:35 »
Nem erre gondoltam.. Persze, hogy nem lehet penzzel mindent megvenni. Es termeszetesen kuzdeni kell mindenféle környezetrombolás ellen, mert végső soron kiírtja magát az emberiség. Feláldozva mindent a profit oltárán. Két dolog miatt tartanám fontosnak azt, hogy a méhészek kapjanak ellentételezést a beporzásért. Egy: ami ingyen van, azt senki nem értékeli. Kettő: sok olyan méhészen segíthetne, aki a méhészkedésből él, de a magas költségek és az alacsony mézár ellehetetleníti, tönkreteszi. Egy szóval nem mondtam, hogy ezért cserében fogjuk be a szánkat, és tűrjük a környezet és a méhcsaládjaink károsítását.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"