Gőzölgő

• 4410 válasz
  • 1773379 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #4140 Dátum: 2021. Július 20. 07:06 »
Ha működne a helyi egyesületetek akkor ez nem történhetne meg!
"Engem pl. senki nem kérdezett meg kit akarnék elnöknek, és kb. le is tojták volna, bárkit is akarok..."
Bizony.
A Tolna Megyei Méhész Egyesületben az összejöveteleinken, és a közgyűlésünkön mindig felesszük a kérdést választás előtt a tagságnak.
Ott elmondhatják a véleményüket, és a küldötteket ez alapján bízzák meg, hogy szavazzanak.
Gyakorlatilag egy előválasztást tartunk.
Ha nem működik a helyi egyesület, azt ne az OMME-ra fogjátok!
Ennyi.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4141 Dátum: 2021. Július 20. 07:47 »
Csakhogy hosszú ideje már nincs klubest, közgyűlés és találkozó.
Sőt ahogy látom a készülődést a Cecília 4.0 évadhoz, még a Tavaszváró is egyre kérdésesebb.
A pandémia miatt minden megváltozott, szinte mindent amit lehet, azt online térbe helyezték. Bár úgy tűnik az egész világ csak megy az események után. Akik gyorsak, rugalmasak azok pedig nagy előnyökre tettek szert
« Utoljára szerkesztve: 2021. Július 20. 08:03 írta Veszti1982 »

*

buksi

• 473
« Válasz #4142 Dátum: 2021. Július 20. 08:05 »
Szerintem sok egyesület igy müködik"felesszük" a kérdést,de ha választott vezetők többször elcsesztek dolgokat,átvertek méhészeket,akkor mi értelme a vitának.

« Válasz #4143 Dátum: 2021. Augusztus 19. 11:48 »
Az egyesületek működésével kapcsolatban: Az egyesületnek meg kell felelnie az alapszabályának ,és minden magasabb törvénynek, szabályzónak,ami nem kevés. Amikor létrehozzák az egyesületet akkor kell a tagságnak,tagoknak az észrevételeiket megtenni.  Később is lehet a működésben az egyedi,csoportos igényeket figyelembe venni. Ez általában konszenzusos alapon szokott történni. Az OMME-nál a gondot az ernyőszervezetbe becsatlakozott önálló, és nem önálló egyesületi részek jelenthetik.Én az OMME felállást egy félresikerült öszvér megoldásnak tartom,nem beszélve az átvett állami ,kormányzati kötelezettségek (pl:MMNP) bonyolításáról,méhegészségügy ellátásáról. Én alapvető problémát látok egyrészt a tagság passzivitásában, másrészt a hobbi/passzió ,vagy kis  méhészek  száma  nagy,és ezek  más jellegű hozzállást igényelnek.

« Válasz #4144 Dátum: 2021. Augusztus 19. 12:27 »
Kedves Erdélyi János!

A méhegészségügyi hálózat az OMME-tól teljesen független. Az egészségügyi felelősök NÉBIH-es megbìzási szerződéssel dolgoznak. Ennek sok előnye és sok hátránya is van.

Üdvözletem

« Válasz #4145 Dátum: 2021. Augusztus 20. 12:30 »
Köszönöm a helyesbítést !

*

wr

• 1030
« Válasz #4146 Dátum: 2021. Szeptember 29. 11:18 »
Halló halló figyelem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gőzölgök és nem kicsit, valamint nem is ok nélkül! Aki a közelében van a miniszterünknek (aki állítólag méhész is, de ezt egyre jobban kétlem) belesúgná a fülébe, hogy amikor az ember a végére ér egy méhészeti szezonnak, feleteti a méhekkel a téli készletet, lepucolja róluk az atkát, vagyis nyugalomba helyezi őket, akkor az baromira nem jó, ha a méhek a nyugalom helyett elindulnak hordani! De nem ám!
Két napja olyan hordásom van mintha június közepe lenne. A télre tökéletesen felkészített állományomat most szépen leamortizálja a zöldítés!!!!!! Noooooooormááááááális Margit??????????????
Vagy így akarják az ágazatot teljesen a padlóra küldeni? Vagy mi ez, mert nem értem! Ja, nem a gazdákkal van a baj, nem ők találják ki!!!!!!!!!!!!!! Ők csak végrehajtják!!!!!!!!!!!
Hova nyújthatok majd be és milyen jogcímen kártérítési igényt, ha a kijáró méheim a pihenés helyett most a hordásban leamortizálódnak, én meg majd nézek bután márciusban, hogy hol a népesség ami az ősszel még megvolt?

*

buksi

• 473
« Válasz #4147 Dátum: 2021. Szeptember 29. 13:15 »
A miniszterünk  egy szuper ember,mutogatja a méheit a méheit a minisztériumban,ökö fesztivál védnök,közben kiáll a gazdák mellett,de az elnökünk is hallgat,itt nem számít a méhészet.

« Válasz #4148 Dátum: 2021. Szeptember 29. 15:28 »
Az azért kemény, hogy ezt a zöldítést a mézelő méhek érdekében IS találták ki. Viszont főként a klimatikus okok miatt nálunk a méhek érdekét csak ritkán tudja szolgálni.
Lehetne egyeztetni, hogy pl. valamelyik dátum után csak olyat vethetnek el, aminek a virágzása a méheket nem vonza. De ez egy plusz betartandó dolog, nem tudom, működne-e a gyakorlatban.

*

wr

• 1030
« Válasz #4149 Dátum: 2021. Szeptember 29. 18:38 »
Szerintem, ahhoz nem kell sok ész, hogy az október az már nem a termelés időszaka. Dolgozok velük egész évben, jók is ahogy lennie kell, és amikor kimegyek mit látok, hogy október előtt pár nappal hordás van! Akkor amikor már eltettem őket télire! A látvány az szép, csak a hónap nem stimmel, mert nem március van! Ezeknek a méheknek amik most feleslegesen kopnak, ezeknek márciusban kellett volna azt csinálni amit most csinálnak! És ha ez így megy tovább, akkor ezek bizony nem fogják megérni a telet sem, nemhogy a márciust...
Az ember esze megáll. Azt hittem van az esztelenségnek is határa, de nincs !!! Szépen megalapozzák nekem a tavaszt... Bezzeg b@ssza meg, júniusban amikor kéne a virágpor meg a nektár akkor nem ződítenek mert akkor köll a főd a buzának meg a kukoricának... Remélem jó nagy aszály lesz jövő nyáron is aztán kisül mind.

*

robi 75

• 1022
« Válasz #4150 Dátum: 2021. Szeptember 29. 19:23 »
Már az is jólesne ha aratás után nem tárcsáznák fel azonnall a kettébaszott tarlót.
Üdv:robi

*

Attila

• 285
« Válasz #4151 Dátum: 2021. Szeptember 30. 22:24 »
Ha be van zárkázva az anya (Neumann-féle módszer), akkor elvileg nem kéne gondot jelentsen a zöldítés. Legalábbis a zárkázás idejére (szept. vége - okt.) Erről van tapasztalat itt?
Köszi a választ! Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #4152 Dátum: 2021. Október 01. 07:26 »
Miért, mi köze van a zárkázásnak a zöldítéshez? Akkor nem mennek ki a virágporért és a nektárért? Dehogynem. Nem azért mennek ki rá mert fiasítás van, hanem azért mert ott van és virágzik. Akácon sokan pont azért mézeltetnek anya nélkül, mert akkor nem kell semennyi fiast sem gondozni, mindenki dolgozik, és a fészek helyén is méz lesz. Dupla termés egyesek szerint... Ami persze jó nagy hülyeség, de jóval több mézed lesz mint a fiasításos családdal. Az más kérdés, hogy utána örülsz ha rendbe tudod szedni a népességet szotyira.
Elkezdtem nézni ezt az őszi anyazárkázásról szóló másfél órás videót. Eddig 100%-ig biztos voltam benne hogy én nem fogok anyát zárkázni, most hogy a videó felénél tartok, most már 200%-ig biztos vagyok benne.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #4153 Dátum: 2021. Október 01. 09:42 »
Akik kínlódnak az atkával azoknak biztosan jó! 
Talán atkát kellene tudni irtani!  Nekem ez olyan ,nincs már mihez nyúlni technológia! Mert az anyák leállnak,ha nép van ,hidegebb van az biztos.

Wr Igazad van! Szublimálni 7 naponta is elég ITT ,és MOST!!!  Figyeltük a potyogást 7 -ik nap is hullott!   Ne baszogassuk a méheket,ha nem muszáj!

Az atka már 10-alatt így is. :)

*

wr

• 1030
« Válasz #4154 Dátum: 2021. Október 01. 10:16 »
Most értem a videó végére, a lényegi rész ott van (30%-os veszteség állomány szinten). Ami meg 2 okból kifolyólag van, nem megfelelő technológia (elhisszük a 10 éve csak oxállal és hasonló marhaságokat), és az időpont. Atkát irtani nem októberben kell, olyankor már veszett fejsze nyele (és akkor persze hogy zárkázni kell). A telelésre váró méhek addigra már régen atka szívottak! Ha azt vesszük, hogy ezek az áttelelő méhek szeptemberben kelnek, akkor ott már augusztus végére sem lehet a fiasban atka, mert ha van, akkor az a szeptemberben kelő méh már nem lesz egészséges.
Nyilván, a zárkázás jó arra, hogy mentsük még a menthetőt, na de arra épp azért van szükség, mert a szublimálás nem vitte le a nyáron az atkát!
Nálam annál a nagyon atkás családomnál még augusztus végén is közel 300 hullott egy kezelésre, de mostanra annál is elfogyott mert alig van fias. Az utolsó amitrázos kezelésre lejött pár darab, majd az azt követő szublimálásra 0 atka pottyant. Nem mondom hogy nem lehet még pár darab, de itt hagytam abba. Szóval le lehet azt az atkát szedni, csak nem szabad mindent elhinni amit írnak. Valamint, nagyon atkás család mindig csak pár darab van, az, ha már egy méhészetben az összes családban ezrével van atka, akkor ott nagyon nagy baj van. Na olyankor le kell ülni és el kell gondolkodni rajta hogy az miért van.
Nálam zárkázás nélkül is voltak az idén olyan családok, amikről egész évben nem jött le még 60db atka sem. Meg volt egy olyan is, amiről úgy 2500.
Szóval, zárkázás helyett:
- a kezelések nem érik el az összes atkát (egyik kezelési mód sem), és nem csak azért mert azok a fiasba bújtak, ezt szem előtt kell tartani
- az atkák zömétől még augusztus előtt meg kell szabadulni, pont azért, hogy az áttelelő méheket már ne tudják legyengíteni.
Nekem az öreg méhészek is azt tanították, hogy október és március között nem turkálunk a kaptárban, és ebbe nagyon is igazuk volt.