Most értem a videó végére, a lényegi rész ott van (30%-os veszteség állomány szinten). Ami meg 2 okból kifolyólag van, nem megfelelő technológia (elhisszük a 10 éve csak oxállal és hasonló marhaságokat), és az időpont. Atkát irtani nem októberben kell, olyankor már veszett fejsze nyele (és akkor persze hogy zárkázni kell). A telelésre váró méhek addigra már régen atka szívottak! Ha azt vesszük, hogy ezek az áttelelő méhek szeptemberben kelnek, akkor ott már augusztus végére sem lehet a fiasban atka, mert ha van, akkor az a szeptemberben kelő méh már nem lesz egészséges.
Nyilván, a zárkázás jó arra, hogy mentsük még a menthetőt, na de arra épp azért van szükség, mert a szublimálás nem vitte le a nyáron az atkát!
Nálam annál a nagyon atkás családomnál még augusztus végén is közel 300 hullott egy kezelésre, de mostanra annál is elfogyott mert alig van fias. Az utolsó amitrázos kezelésre lejött pár darab, majd az azt követő szublimálásra 0 atka pottyant. Nem mondom hogy nem lehet még pár darab, de itt hagytam abba. Szóval le lehet azt az atkát szedni, csak nem szabad mindent elhinni amit írnak. Valamint, nagyon atkás család mindig csak pár darab van, az, ha már egy méhészetben az összes családban ezrével van atka, akkor ott nagyon nagy baj van. Na olyankor le kell ülni és el kell gondolkodni rajta hogy az miért van.
Nálam zárkázás nélkül is voltak az idén olyan családok, amikről egész évben nem jött le még 60db atka sem. Meg volt egy olyan is, amiről úgy 2500.
Szóval, zárkázás helyett:
- a kezelések nem érik el az összes atkát (egyik kezelési mód sem), és nem csak azért mert azok a fiasba bújtak, ezt szem előtt kell tartani
- az atkák zömétől még augusztus előtt meg kell szabadulni, pont azért, hogy az áttelelő méheket már ne tudják legyengíteni.
Nekem az öreg méhészek is azt tanították, hogy október és március között nem turkálunk a kaptárban, és ebbe nagyon is igazuk volt.