Tényleg ennyire kihalt már az emberekből a segítő szándék?
Nem halt ki. Ha kihalt volna akkor senki soha egyetlen betűt nem írna egyetlen fórumra se. Oka van ennek, a legfőbb ok pedig az, hogy azokat a méhészeket leszámítva akik méhet adnak el, egyetlen méhész sem örül annak ha akár csak egyel is többen leszünk. Azért nem örül, mert ha alaposan belegondolunk akkor a normális az lenne, ha egy röpkörzeten belül (legyen ez egy 2,5-3km sugarú kör) csak egyetlen méhészet lenne! Hol vagyunk mára ettől???
Nálam speciel 7 méhész volt egy röpkörzeten belül, ebből mára 1 abbahagyta, de sajnos épp nem az amelyiknek kellett volna...
Nem csak az atka és a betegségek terjednek akadálytalanul, de a méhlegelő is durván túl van terhelve, sok helyen a méhek nem találnak elegendő virágport annyi a méh, és akkor nem beszéltünk a vadon élő rovarokról.
Mondjuk nem is értem, miért nem szabályozták ezt már törvényileg a kezdetektől fogva. Nem csak a méhészetek létesítését hanem a vándorlást is. Mert ha szabályozták volna, akkor lehet hogy azt sem tudnánk jelenleg hogy mi az az atka.
Ugye, a kolorádó (krumpli) bogár se úgy jött ide amerikából hogy átrepülte az óceánt, hanem valaki ide hozta. Ahogy a covid-ot se a szél fújta szerteszét a világban, hanem a hajók meg a röpüllők.
Na ez az oka annak, ha nem kedvelik a kezdő méhészt, mert senki nem akar maga mellé még egyet, nem akar más atkájával meg vírusaival bajlódni, meg nem akarja hogy elvegye a méhei elől azt a kevés legelőt is. Szerintem ez érthető, ha nem csak az orrunkig látunk.
A kaptárvásárlásra meg csak azt tudom mondani, hogy kaptárat önmagában nem szabad venni mert rohadt drága. Ha viszont méhekkel együtt veszed akkor szinte ingyen van. Mondok példát is, lehet hogy nem lesz pontos mert én kaptárat soha az életben nem vettem, de az árakat néha néha meg szoktam nézni. Legyen egy méhcsalád ára 30-40 ezer, egy használt kaptár ára meg mondjuk 10-15 ezer. Ez ugye így együtt már 55 ezer. Igen ám, de ha komplett veszed meg a kettőt, akkor lehet hogy már 35-40-ért megkapod, sok ilyen hirdetést látni.
Akinek van felszerelése amivel fel tudja dolgozni a faanyagot az maga gyártja a kaptárait, mert harmada negyede árból kijön mintha újat venne. Ráadásul pont olyan lesz amilyet elképzelt, és nem olyan amilyet adott cég gyárt. Hiába mennék oda a gyártóhoz, hogy nekem fél centivel kisebbre vagy nagyobbra csinálja a fiókot, vagy hogy ragasszon rá nikecellt is, mert vagy kiröhögne, vagy olyan árat mondana hogy hanyatt vágnám magam, vagy azt mondaná hogy renden van a dolog, amennyiben rendelek tőle mondjuk minimum 5000 fiókot.