Köszi Iridó! Látom tényleg nem haragszol. (Senki ne sértegessen senkit, mert méhésztársakból ellenségek leszünk.)
Szóval. Én egyszerű méhész vagyok, mint itt sokan. Látunk valamit, aztán próbálunk a méhész fejünkkel magyarázatot keresni azokra a tényekre aminek az okát sem tudjuk. Én például permetezés okozta mérgezésre gyanakodtam- Csujával ellentétben- mint azt biztosan olvastad a privát levelemben tegnapelőtt. Engem rettenetesen megrázott a mérgezés. Nem akkor, hanem később ért el a bosszúság. Na és ugye a "hatóság" hozzáállása. Ezeken már nem tudunk változtatni. Viszont akik az érdekeinket hivatottak védeni, azok térjenek már észhez, mert csak 2 évre lettek ezek a szerek kitiltva. Engem nem érdekel, hogy ki mennyit keres az OMMEban. Véleményem van, de azt csak a szűkebb haveri körömmel osztom meg. Lényegtelen...
Talán segít valamit a tisztán látásban a következő feltételezés és levél.
Nem járták a napraforgót a méhek. Valószínűleg nem ért haza egy felderítő sem onnét. Az eső után már igen. Talán nem volt benne olyan tömény a méreg. Csak hét mm eső volt nálunk, míg a somogybabodinál 50mm körüli. Ott vagy egy hétig tartott a mérgezés. Három nap múlva ismét ott hagyták, illetve már nem is volt kijáró méh. Ekkor kezdődött a karádi napraforgó. A nálunk lévőnek már szerencsére alig volt vissza néhány napja a virágzásból. A karádi napraforgó nem volt problémás valami pici kis hordást is adott a végén, addigra már volt ismét nép. A "mi" napraforgónk nagyon korai nyílású volt, a karádi akkor kezdődött tehát, amikor nálunk elnyílott. A karádi méhészek méhei is eltűntek, mert simán átjártak hozzánk, mint ahogyan a mieink oda később.
Erről egy levelet is írt a volt polgármester, akinél már mintát sem vettek, hanem azt mondták neki, írja meg a gondját

Hová tűntek a méheim?
Rosszul indult a 2013-as év.
A márciusi tél miatt több generáció nem született meg a méhcsaládoknál.
Hogy mézem is legyen és ne csak a családok erősödjenek az akácon - összeraktam a családokat. A 115 családból csináltam 90 „akácravalót.”
Akác végén és pörgetés után a 90 családot 120-ra fejlesztettem.
Akác virágzás megszűnte után 30 nap hordástalan időszak következett.
Ezért etetéssel tartottam szinten a családokat.
Negyvenkét éve méhészkedem. Ezalatt az idő alatt mindössze két alkalom volt, hogy hársról nemcsak nyalakodás volt, hanem érdemes volt pörgetni.
A 2013-as év is ilyen volt.
Az első hordás hársról június 23-án volt és július 5-ig tartott.
Július 5 –én + 40 dkg.-_mal zárult a hárs virágzás. Közben 26 kg-mal lett nehezebb a mérleges kaptár, amiben egy közepes erősségű méhcsalád lakott.
Július 6-án – 0,80 kg. volt a fogyás.
Július 7-én – 1,20 kg. Volt a fogyás
Július 8-án - 1,30 kg. volt a fogyás és ezen a napon pörgettünk
Július 9-én egyenleg volt. Ami azt jelenti, hogy a párszáz méterre lévő 240 hektáros napraforgó tábláról megindult a hordás.
Ebben az időpontban olyan melegek voltak jóval 30 fok felett, hogy a méhek a kijáróban tőgyeltek minden este, már legalább egy hete.
Július 10én még melegebb nap volt, mint az előzőekben.
Este + 0,60 kg. többletet mértem a mérlegesen, tehát valójában elkezdődött a napraforgó virágzása.
Mérlegelés után elindultam az évtizedek óta megszokott mindennapos körutamra, a méhkaptárak bejáratát ellenőrizni. Ami abból áll, hogy minden kaptár kijáróját néhány másodperces ellenőrzésnek vetem alá. Már az első kaptárnál feltűnt, hogy a méhek nem „tőgyelnek” a bejáróban, mint az elmúlt napokban. Nemcsak az elsőnél, de mind a 120-nál ugyanezt tapasztaltam.
Már rámsötétedett így a további kutakodást másnapra halasztottam.
Következő napon kb. 15 kaptárt ellenőriztem. Két nappal korábban pörgetéskor a méhekkel zsúfolásig megtelt mézterekben a nyalatásra visszarakott még hársmézes kereteken most mindössze néhány tucat méh lézengett.
A hárs pörgetésekor számtalan olyan keret volt amelyek padlástól a pincéig le voltak fedve. Ilyen nagy mennyiségű mézet ilyen kevés méh nem hordhatott be.
Tehát a kijáró méhek zöme egyik estétől másnap estig eltűnt.
Reggel elmentek és nem jöttek vissza többet.
Nem találtak haza? ---------------------- Nem találtak haza!
Ugyanis a kaptárak előtt sem volt a szokásosnál több hulla. (A kaptárak eleje 1m. szélességben csupasz föld.) Darabonként meg lehet számolni a méhhullákat.
Elindultam megkeresni méheimet. A legközelebbi és többkilométerre lévő 3 nagy napraforgó táblát végigjártam, de egyetlen lehullott méhet nem találtam.
Sem a virágokon, sem leveleken, sem a földön. A virágokon itt-ott néhány még élő méh dolgozott.
Végkövetkeztetés: tehát a július 9-i egyenleg napján még tőgyeltek a méhek a kaptár bejáróban. Vagyis este még nagyon sokan voltak.
Másnap 10-én indult a napraforgó virágzása és estére a kijáró méhek már nem jöttek, nem találtak haza. Elnéptelenedtek a családok.
Nyomtalanul eltűntek a dolgozó méheim!
Azért nem omlottak össze a családok, mert akác utáni hordástalan időben etettem és a szokatlanul jó hárshordáson is felerősödtek. Rengeteg volt a fiasítás is amelyek a rekkenő melegben biztonságosan felnevelkedhettek.
Ezután már csak nyalakodások voltak a még virágzó növényekről főleg a solidágóról. A hó végén lett egy kevés vegyes méz amiben még keresve sem lehetett felfedezni a napraforgó méz ízét.
Évtizedek óta tavasztól őszig mindennap mérlegnaplót vezetek.
Visszamenőleg 10 évre meg vannak a naplóim. Tehát nemcsak a ránézésre hagyatkozva tudom megmondani, hogy mit csináltak a méheim.
Az itt leírtak is a naplóm dokumentációja alapján íródtak.
Utolsó kérdéseim: ki és kik, mi és mik a felelősek eltűnt méheimért?
Kinek és mivel bizonyíthatom mindezeket amiket itt leírtam, amikor egyetlen méhhullát sem tudok felmutatni?
Csak mint jelenségről tudtam beszámolni.
Másnak volt-e hasonló kára Karádon?
Igen csak ők nem vették észre, vagy nem tanúsítottak neki jelentőséget. Van aki csak hetente nézi meg a méheit. De legtöbben napközben amikor gyűjtő úton vannak a méhek és nem feltűnő az a jelenség amikről írtam. Ezenkívül a jó hárshordásból származó mézmennyiség és az utána jelentkező egyéb virágméz mennyisége még a gyanút is eloszlatta, hogy valami történt a méhekkel. Ugyanis a hárs és egyéb méz mennyisége azt a látszatot keltette, hogy jó volt a vegyesméz mennyisége az idén. Ugyanis nagy átlagban ezen a vidéken kétszer pörgetünk. Ha a rengeteg eltűnt méh visszajutott volna a kaptárig, akkor rengeteg méhhullát lehetett volna találni.
Valami történt méheinkkel. Aki tudja mi az mondja el.
Aztán még Sajkukactól:Nálam évek óta ez megy repcén is és napraforgón is. Kb egy hét szünet pont amikor a legszebb a virág eltűnik a kijáró nép. Ezért kellene összefognunk és kivizsgáltatni a jelenséget. Biztos rengetegen járunk így csak sajnos nincs róla egy egységes kimutatás, hogy évente hány méhészetben és mikor jelentkezik ez a probléma.
ghihorz:zümmke írta 2013.07.10.
Elfogytak a méhek a napraforgón.
Ugyanezt tapasztaltam a repcén.
Véleményem szerint ezt a csávázószereknek "köszönhetjük".
Zoltán
Morti:T.öcsi írta:
Zümmke!
Hát remélem nincs köze az alábbi riportfilmhez,ami egyébként most volt nemrég a TVben:
http://tv2.hu/musoraink/tenyek/130750_m ... gyban.html
Sajnos ugyanez a helyzet nálam is. Az egészségügyi felelőst megkértem intézkedjen.
Van ám anyag a fórumoknak köszönhetően.