Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579369 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1050 Dátum: 2019. Április 23. 07:12 »
Izso 60 megártott a locsolkodás?
Én 15 éve semmi mást nem teszek mint azt állítom, hogy a neonikotniodok óriási méhpusztulást okoztak az egész világon, így Magyarországon is.
Tóth Péter körülbelül 1 éve kezdi óvatosan pedzegetni a témát, nehogy lebukjon mit is állított eddig.
Azért nem árt idézni tőle.....Magyarországon nem bizonyított a neonikotinoidok kártétele!
Erre hivítkozott évekig a NÉBIH az FM, a MTA és sok hatóság is!
Soha az-az soha nem neveztem Tóth Pétert sem aljasnak sem szemétnek, ezt visszautasítom!
A fenti kijelentése miatt támadom, de ebből addig nem engedek amíg bocsánatot nem kér a méhészektől a történelmi vétsége miatt.
Számtalan írását, nyilatkozatát tettük itt közzé, ahol azt állította, semmi gondot nem okoznak a neonikotinoidok.
Szerinted ahhoz kell érteni, hogy egy nemzetközi kutatócsoport írásait elolvassam és értelmezzem?
A franciák már 15 éve az utcára mentek azért ami nálunk még mindig kideríthetetlen?
Ez a méhész érdekvédelem, hogy egy növényvédőst delegálnak az OMME elnökségébe?
Amikor kérték az OMME vezetői, hogy adjunk tippeket miként lehetne kideríteni a tavaly nyári méhpusztulásokat azonnal leírtam gondolataimat.
Mivel nem értek hozzá, javasoltam azt, hogy bízzanak meg olyan nemzetközileg elismert kutatókat a témában akik már rég túl vannak ezen a nyűgön.
400 millióra lehet máshol is bemozdultak volna!
Nekem a növényvédelem nem magas!
Teljesen világos számomra, hogy ettől van a sok rákos daganatos betegség, mert az összes élelmiszer szennyezett tőlük!
Ezt esszük, és ezt isszuk meg ami sok embertársunkat súlyos kínok között a mélységebe taszít.
Hátborzongató ez a hozzáállás izso 60 méhész(?) részéről, ahogy vegyszer-keverőket kipártolja.
Több szakember nyilatkozott már Tóth Péterről, néhányukat megemlítem.
Dr. Darvas Béla, Dr.Fendrik Péter, Simon Gergely vegyianyag szakértő.
Mindenki elismeri, (én is), hogy Tóth Péter kiváló növényvédős!!!
Egy bibi van vele, a méhbiológiához lövése sincs.
Ezért tart itt a monitoringnak álcázott káresemény utáni kárfelmérés.
Lekerült bennünket az egész világ, csak fel kéne venni végre velük a ritmust.
Nekem erről a témáról ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1051 Dátum: 2019. Április 25. 06:36 »
2019 állítólag a beporzók éve???
Szerintem meg az országos mászkálás éve.
Eddig csak másnál láttam és olvastam a különböző méhészeti portálokon, hogy ismét mászkálnak a méhek repcén.
Tegnap én is megtapasztalhattam, hogy a gyönyörű méhcsaládjaim előtt tömeges séta kezdődött.
Délelőtt 11 fél 12-ig óriási repülés majd kezdődött a mászkálás, délután 2 óra körül érte el a csúcsot.
Ennyi telefont még soha nem kaptam, szinte égtek a vonalak.
Rengetegen hívtak, hogy mi ez megint?
Mondtam nekik, hogy "NEOmtudom", fogalmam sincs.
15 éve megy ez a csiki-csuki-monitoring bújócska, 400 millióért, aztán a nagy puki, jön a kárfelmérés.
Megint az atka, meg nozema, talán vírus?
Komolyan mondom kezd elfogyni a türelmem, és az nem jó jel.
Ez a baromi nagy tehetetlenség kiakasztó.
Pont a repcén, pont akkor amikor hirtelen párás meleg lesz és megindul a nektárkiválasztás, pont egy gyenge eső után, ez nem furcsa így 15 év távlatából?
Aztán akác végére szünet (ha addig maradnak méheink) majd napraforgón újra.
Ezért javasoltam, hogy ne buta embereket bízzanak meg a probléma feltárásával, hanem nemzetközi szintem elismert, a témában jártas szaktekintélyeket, akik ezen már rég túl vannak.
Szórakozgatunk mintavételekkel, meg kimutathatósági határt el nem érő laborokkal, meg mézet viszünk a méhgyilkos gazdáknak?
Háború kell méhésztársak!
Elég volt!
15 éve pusztítanak bennünket, majd nyújtják a markukat aszály, jégkár, fagykár meg mit tudom én miért, majd én vigyek 1 üveg mézet?
Aki ezt kitalálta egy gumiszobába kell zárni nehogy sérülés érje.
Nagyon fel vagyok háborodva.
Minden olyan méhésztársat felszólítok, akiknél aggasztó a mászkálás jelensége kérjen hatósági mintavételt!
Soha a büdös életben nem fog kiderülni mitől is másznak 15 éve méheink.
A körülöttünk lévő országok pedig rajtunk kacarásznak, hogy a magyarok ennyire buták, már rég túl vannak rajta.
Aztán nézzük a "szakemberek" véleményét amelyek között sok a szaktanácsadó, meg a sarlatán.
-Sima permetezés, a búzát permetezték átrepültek fölötte a méhek.....aha, az egész országban pont a repce mellé vetették a búzát, és mind tegnap repült át rajta.
-Semmi gond nem lesz, máskor is volt ilyen, sok a fedett fias, legalább nem lesz rajzás.
Ezt nem kommentálom döntsétek el ti.
-A jégkár enyhítésére használt vegyi anyag okozza.
Nem folytatom, mert 15 év tudjuk, hogy ismét a méh és rovargyilkos technológia tizedeli állományunkat.
Hogy konkrétan a talaj szennyezett már ennyire, vagy nem tartják be a gazdák a tilalmat ezt most MÉG nem tudjuk.
A látott jelenség és tapasztalatom alapján állítom, hogy a NEONIKOTINOIDOK valamelyik "aranyos" változata miatt halnak kínhalált méheink.
Ezt meg kell állítani!
Majd jön föntről a szakmai intelem, hogy hát már tiltott a technológia, ez nem neo.
És mi van a talajjal, amit ezer meg ezer tudományos kutatás alátámaszt, hogy minimum 10 évig öli a rovarokat ha abba előzetesen neonikotinoidokkal kezelt vetőmagot vetettek.
Ezért tudja Tóth Péter is (VÉGREEEEEE!!!!) kimutatni a talajvizekből(tócsákból).
Milyen jó, hogy 2019 a beporzók éve, mi lenne ha nem?
Nagyernyei Attila

« Válasz #1052 Dátum: 2019. Április 25. 07:21 »
Tegnap vmi brutális volt...A bomba családok elött 2 maroknyit tudtam felkanalazni lazán a fűből...Senki nem jelenti be sajnos aki megteszi esetleg annak majd az első procedura után nem lesz kedve.

*

linen

• 123
« Válasz #1053 Dátum: 2019. Április 25. 07:37 »
Nem fontos a döntéshozó poziciókan ülőknek a mászkáló méh probléma, abból nem lehet semmiféle előnyt kovácsolni.
Szemben az akácméz paraméter és a megporzási alamizsnával, amiből már lehet értéket teremteni.
Apropó, minek beporzási alamizsna ha gyalog járnak dolgozni a méhek?
Ennyit ér a méh a főnökség szemében, amennyit tesznek az érdekükben.
Magyarul egy szép kövér NULLA!

« Válasz #1054 Dátum: 2019. Április 25. 08:28 »
Már a tavalyi évben is megírtam a saját tapasztalataimat. A napraforgó és a repce virágzásánál legrosszabb a  csapadék. Nincs laborom, de észrevettem, hogy eső után jelentkezik az elhullás és a mászkálás. Ez vagy attól lehet, hogy a növényben a nektárba,guttációs cseppbe kerül a csávázószer, permetezőszer, vagy pedig kis tócsák keletkeznek a földeken, amiből a méhek szívesebben isznak, mint az itatóból. Az eredmény ugyanaz. A szer ott van, bármikor robbanhat ez az időzített bomba!

« Válasz #1055 Dátum: 2019. Április 25. 10:28 »
De ez folyamatos lesz akác végéig rosszabb esetben egyre több akácon fog csúcsosodni majd a végen varázsütésre megszünik.Eddigi években így volt hol rengeteg hol kevesebb mászóval.

*

neo

• 1000
« Válasz #1056 Dátum: 2019. Április 25. 11:04 »

Délelőtt 11 fél 12-ig óriási repülés majd kezdődött a mászkálás, délután 2 óra körül érte el a csúcsot.
Ennyi telefont még soha nem kaptam, szinte égtek a vonalak.
.......
Pont a repcén, pont akkor amikor hirtelen párás meleg lesz és megindul a nektárkiválasztás, pont egy gyenge eső után, ez nem furcsa így 15 év távlatából?
....
A látott jelenség és tapasztalatom alapján állítom, hogy a NEONIKOTINOIDOK valamelyik "aranyos" változata miatt halnak kínhalált méheink.

Ehhez annyit mondanék, hogy van NNI csávázószer és NNI permetszer. Utóbbi ugye kizárható, hiszen nem valószínű, hogy minden gazda ekkor permetezett volna. Ha az előbbi, akkor miként?  Tavaly, amikor tudtuk, hogy minden repce NNI-s, mégsem volt ilyen probléma. Idén nem tudom, hogy NNI-sek-e a repcék, mert hát decemberig fel lehetett használni a csávázószereket. Csak éppen elvetni nem lett volna szabad.
Tény, hogy tavaly nem volt csapadék. Azonban arról az egy-két helyen leesett 5 mm-ről beszélsz, ami tegnap volt? Ez össze sem hasonlítható a tavalyi napraforgó előtt leesettnek. Hát ennek nagyon kicsi valószínűségét látom.
Mi a különbség a két év között? 1: áprilisi hőmérséklet. Tavaly meleg, idén hideg. Ez az ABPV mellett szól. 2. Előző évi atka elleni kezelések mértéke. A következő évi Nosema helyzet miatt lehet érdekes. 3. Fumagillin használata. Tavaly lazán hozzá lehetett jutni, idén aranyáron sem.
Tehát Nosema plusz ABPV mellett szóló érvek százszor erősebbek, mint az NNI mellettié. Ezt kellene kizárni, vagy megerősíteni. Azonban ehhez országos mintagyűjtésre, és a virológiai vizsgálatok megrendelésére lenne szükség. Addig is a mászkáló méhekből mindenki gyűjtsön össze, amennyit csak tud, és fagyassza le őket hűtőszekrényben.
A végére hagytam a leglényegesebbet: a mászkáló méhek fején van sárga csillag?

« Válasz #1057 Dátum: 2019. Április 25. 13:06 »
A mászkálás a nosemán kívül a növényvédőszertől van. Vagy azért mert a szer maga okozta a méhekben a mérgezést, vagy azért mert a kijáró méhek elpusztultak és a fiatal még nem röpképesek mennének vízért, nektárért. A mászkálókból ma kapok nagyobb számú mintát, nosemára megnézem őket, ha nem is hoz döntő fordulatot, de adalék lesz az állapottal kapcsolatban.

« Válasz #1058 Dátum: 2019. Április 25. 13:12 »
NAGY LÓSZART EZ CSAK EGY MESE , HOGY NOSEMA MEG ABPV OKOZZA A MÁSZKÁLÁST !!!!!!! MA NÉZTEM NOSEMA SPÓRA LÁTÓMEZŐKBEN 0-5 SPÓRA , AZ ABPV CSALÁD NEM KÉPES MÁSZKÁLNI CSAK A KAPTÁR ELŐTT REMEG- VERGŐDIK MIVEL BÉNULÁST OKOZ A  VÍRUS !!!!! ELMÉLETI OKFEJTÉSBŐL ELÉG A GYAKORLAT AZT MUTATJA AMIT LEÍRTAM , IDEGMÉREG OKOZZA A MÁSZKÁLÁST ENNYI !!!!!!!

« Válasz #1059 Dátum: 2019. Április 25. 13:56 »
Konkrétan azóta mióta permetezték a repcét!!!

« Válasz #1060 Dátum: 2019. Április 25. 14:12 »
Mézengúznak igaza van.
Ha a vírus miatt mászkál akkor is az idegméreg van mögötte.
Méreg odavág a vírus feladja a kenetet.
Csak azóta van gond a méhekkel amióta általánosan használják a neot.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 25. 20:59 írta Csányi Antal »

*

neo

• 1000
« Válasz #1061 Dátum: 2019. Április 25. 14:56 »
ELMÉLETI OKFEJTÉSBŐL ELÉG
Így van! Egy fényképet, ha kérhetnék a mászkálókról.
Idézet
AZ ABPV CSALÁD NEM KÉPES MÁSZKÁLNI CSAK A KAPTÁR ELŐTT REMEG- VERGŐDIK MIVEL BÉNULÁST OKOZ A  VÍRUS....IDEGMÉREG OKOZZA A MÁSZKÁLÁST ENNYI !!!!!!!
Az idegméreg szerinted mit csinál? Elárulom:
Idézet
BÉNULÁST OKOZ
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 25. 15:01 írta neo »

*

wr

• 1013
« Válasz #1062 Dátum: 2019. Április 25. 15:37 »
Ezt a mászkálást én évek óta figyelem. Amíg nincs repce, tök mindegy hogy hideg van vagy meleg, van hordás vagy nincs, egyetlen mászó méh sincs!!! Amint beindul a komolyabb hordás a repcéről )virágzás kezdete után néhány nappal), azonnal megjelennek a mászkáló méhek, és egyre több lesz ahogy megyünk napról napra előre a hordásban. Ami még feltűnt, hogy a tűző napon teljesedik ki, ha felhős vagy hűvösebb idő van, mászkáló méh sincs annyi.
És most jön a lényeg. Azt is megfigyeltem, hogy ha rendesen megkapják a méheim tavasszal azt a fokhagymás koktélt amit készíteni szoktam nekik, akkor abban az évben nincs akkora mászkálás. Akkor is van, de mondjuk csak 40%-a. Most már ugyan megkéstünk ezzel, de aki akarja próbálja ki, hogy ne csak nekem legyen ezzel tapasztalatom, hanem legyünk többen, több szem többet lát alapon, hogy esetleg változik-e ez a dolog másnál is a fokhagymától.
Nekem az a véleményem az állatorvos véleménye ellenére is, hogy ha nem is öli meg a fokhagyma a vírusokat, valamilyen hatással biztos hogy van rájuk, mert az 1 év alatt legalább háromszor (tavasszal, akác után és ősszel) így meglocsolt családok vitálisabbak mint a többi.
Minél többen próbáljátok ki, annál több lesz az információ arról, hogy ez valóban így van-e, vagy csak bebeszélem magamnak.
Tehát ez is lehet ok, de az szinte biztos, hogy az i-re mindig a vegyszerek teszik fel a pontot. Ezt még valamelyest az is alátámasztja, hogy én sokkal kevesebb alkalommal irtok atkát mint a körülöttem lévők, és nálam jóval kisebb is a mászkálás mértéke. Van ahol már most akkora, hogy ropognak az ember lába alatt ahogy végigsétál a kaptársor mögött, a délutáni melegben meg a hullák rothadó bűze terjeng a méhesben.
Akácig tart a dolog, aztán az akác és a szotyi között nincs mászkálás, mert nem látogatnak vegyszerrel kezelt legelőket...

« Válasz #1063 Dátum: 2019. Április 25. 15:55 »
Üdv!    Holtalálható a foghagymásrecept?

« Válasz #1064 Dátum: 2019. Április 25. 16:02 »
És most jön a lényeg. Azt is megfigyeltem, hogy ha rendesen megkapják a méheim tavasszal azt a fokhagymás koktélt amit készíteni szoktam nekik, akkor abban az évben nincs akkora mászkálás. Akkor is van, de mondjuk csak 40%-a. Most már ugyan megkéstünk ezzel, de aki akarja próbálja ki, hogy ne csak nekem legyen ezzel tapasztalatom, hanem legyünk többen, több szem többet lát alapon, hogy esetleg változik-e ez a dolog másnál is a fokhagymától.

Hogyan zárod ki a fokhagyma "zamatot" később az árumézből?
Elég penetráns tud lenni, de nyilván ha felélik akkor akácra elmegy az "illat".
Mennyi fokhagymás "méz/cukor" marad nálad fészekben amit esetleg felhordhatnak az akác előtti tisztító pergetés után a méztérbe?