Linen alapkérdése ez volt:
"Ha véleményed szerint a méhpempő a baj forrása, akkor az anya hogyan éli túl az egészet amikor kizárólag méhpempővel táplálkozik?"
Akkor boncolgatom tovább a kérdést.
Mindenhonnan jöttek a hírek, hogy .....igaz, szépen teleltem, de sok az anyátlan.
Aztán ahogy haladtunk időben előre, akác előtt meg SOK a herepetéző?
De ugorjunk csak vissza egy kicsit!
Többen panaszkodnak, hogy a Nemzeti Programból megvásárolt anyák kimerülnek, leváltják őket, nem hozzák a kívánt formájukat.
Tisztelt méhésztársak.
Dr. Hegedűs Dénes előadásasiban többször megemlíti, hogy az amitrázas sorozatfüstölés lerövidíti a méhanyák életét, sőt csökken a petézési teljesítményük.
Az orosz kutatók Szekszárdon arról beszéltek, hogy a herék spermamennyisége drasztikusan csökkent, valamint a minősége is gyalázatos.
Ezt a táplálkozásuknak tudják be.
Én nem vagyok kutató, és nem is szeretnék ledoktorálni, de gyakorlati tapasztalatom alapján odáig eljutottam, hogy észreveszem ki mond hülyeséget.
A vegyszerek, ezek lehetnek külsők, és belsők az egész kaptár mikroklímáját tönkreteszik.
Ha megfigyeltétek (és ezt az orosz kutatók is megerősítették), azok a méhcsaládok sokkal egészségesebbek, és többet gyűjtenek, amelyeknél rengeteg a propolisz.
Sokan utálják amikor annyira "ragaszkodó" a kaptárszolga, nehéz a kereteket mozdítani, különösen hűvösebb időben, mert a propoliszt elég felszakítani.
A méhcsalád így próbál menekülni az emberi gyarlóságok elől, hogy saját magának megteremti a gyógyító környezetet.
Az első keret kiemelése után azonnal lenézek a kaptár aljába.
Ha ott rend van, akkor van méz is, és egészség.
A mászkálás a kaptárból indul.
Ott kell keresni.
Arra viszont nagyon kell vigyáznunk, ha találnak valamit, ami nem oda való a vevőket ne riasszuk el.
A média szeret csámcsogni az ilyesmin.
Szerintem nem egy megoldhatatlan feladat a méhpempő vizsgálata.
Ha virágporban megtalálták a vegyszert, akkor ebből már egyenesen következik az, amiről hallani sem akarunk.
Nagyernyei Attila