Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579446 megtekintés
*

linen

• 123
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #840 Dátum: 2017. Május 19. 08:05 »
Attila!

Ha véleményed szerint a méhpempő a baj forrása, akkor az anya hogyan éli túl az egészet amikor kizárólag méhpempővel táplálkozik?
Igaz, hogy ő csak mászkál tehát mondhatjuk rajta is megvan a tünet.
Valahogy azért rajzáskor összekapja magát és megy az a fránya repülés neki is ha kell.
Minden hátsó szándék és rosszindulat nélkül kérdem ezt, csak valahogy nem nem emlékszem a korábbi ilyen írásodra.
Átnézni a fórumot szezonban nem igazán van idő.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #841 Dátum: 2017. Május 19. 20:21 »
QUQURIQ !!!

Kiskakas nagyon tudatlan, ezért kérdez, hogy okosodjon...

Ha a virágporban, és a pempőben olyan vegyületek vannak, (permetezésből, vagy csávázásból, vagy mindkettőből), amitől a méhek idegrendszere károsul, netán meg is betegíti őket, hogyan hathat a felsőbbrendű élőlényekre, mint például az ember???
Kérdésem?

Ki a felelős, ha bebizonyosodik a laborban, hogy vegyszert tartalmaz a pemoő és a virágpor?
Méhész aki letermelteti a méheivel és eladja?
Vagy a föld tulajdonos aki kijuttatja a szereket, vagy elveti a csávázott vetőmagot?
Vagy a vetőmag és vegyszert forgalmazó?
Vagy a vetőmagot és vegyszert előállító?
Vagy az engedélyező?
Mit kezdhet a fogyasztó, ha bebizonyosodik, hogy szervezete maradandó változásokon megy át ezektől a termékektől?
Vagy meddig nem fog bebizonyosodni ezek szerek élet ellenes hatása?
Ostoba Kiskakas csak kapirgál és közben töri a kérdéseken a fejét, miközben Ő is ezekből a növényekből táplálkozik...
Tudja, hogy sokan forróvizes kondérba kívánják, de husikája is vegyszergőzös...

Az ehetetlen Kiskakas!
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 19. 22:07 írta kiskakas »

« Válasz #842 Dátum: 2017. Május 19. 21:25 »
Linen!
Kérdésed kézenfekvő, amolyan beugratós.
Amit ebben a témában leírtam, természetesen CSAK egy feltételezésnek , és eszmefuttatásnak tűnik, és lehet hogy az is.
Én most úgy látom, hogy a méhek táplálékába bekerülő növényvédő szerek okozzák a "sétát".
Ezt már nálam sokkal avatottabb kutatók is így látják, de ma Magyarországon ennek a bizonyítására nincsenek meg a feltételek.
Évekkel ezelőtt azon rugóztam, hogy a mérési határértékek nálunk nem európai színvonalúak, mára már a magyar laborok is felnőttek a feladathoz.
A gyanút az teszi kézenfekvővé, (de nem bizonyíthatóvá) hogy a herék is sétálnak, valamint repcevirágzáskor kezdődik, és tart az akácvirágzás közepéig nagy intenzitással, addig amíg a repce virágpor ki nem ürül a kaptáról.
Ezt Csányi Anti nagyon szépen összefoglalta, de ezzel teljesen azonosulok.
Majd másfél hónap szünet, és napraforgóvirágzás valamint a kukoricavirágzás alatt ismét indul a séta.
Nem a sétáló méheket kell vizsgálgatni!
A séta okát kell kideríteni, az pedig a kaptáron belül található.
Már az OMME elnöke is tud erről, hogy érdemes lenne a méhpempőt komoly vizsgálatnak alávetni.
Az OMME monitoring erre alkalmatlan, sokkal komolyabb szakembereknek is fejtörést okoz a mászkálás.
Azoktól nem várható el semmi kézzelfogható eredmény, akik a neonikotinoidok ártó szándékát 12 éven keresztül megkérdőjelezték, majd jön a nagy bejelentés, hogy hoppá.....találtunk mi is a virágporban.
Szégyen gyalázat!
És még mindig köztünk vannak ezek az emberek, sőt a Nemzeti Programból előadóként komoly gázsit vesznek fel a sirámaikért.
Itt tartunk.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #843 Dátum: 2017. Május 19. 23:35 »
Úgy emlékszem, hogy az anyabölcsőbe csak méhpempő a táplálék, de a munkássejtekbe adnak méhkenyeret és mézet is a dajkaméhek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #844 Dátum: 2017. Május 19. 23:53 »
Ződ méhészfórumon feltett kérdés:
Idézet
Sziasztok. Eseti engedélyt kapott egy cég poncho pro és cruiser 350 fs -el csávázott kukorica vetésére. A méhesem körül kb 250 h terület. Milyen hatàssal lehet ez a méhekre a későbbiekben.
Mikor kívánják a környékbeli méhészek a kárigényüket a Magyar Állam felé benyújtani? Ugyanis a föld fölötti része a kukoricának erősen guttál, vagyis bőségesen izzad ki nedveket magából és már 1-1,5 ppm mennyiségű méreg is tökéletesen tönkre teszi a méhcsaládot. Az állam ezt tudja, tehát a kárigényt szerintem forintosítva be kell jelenteni és ha jön a válasz, hogy nem fizet, akkor kell a pert elindítani a Magyar Állam ellen.

Ha valaki vállalja az ügyet, akkor szívesen nyújtunk segítséget, ügyvéd, szakértő, stb.

Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #845 Dátum: 2017. Május 20. 06:04 »
Linen alapkérdése ez volt:
"Ha véleményed szerint a méhpempő a baj forrása, akkor az anya hogyan éli túl az egészet amikor kizárólag méhpempővel táplálkozik?"
Akkor boncolgatom tovább a kérdést.
Mindenhonnan jöttek a hírek, hogy .....igaz, szépen teleltem, de sok az anyátlan.
Aztán ahogy haladtunk időben előre, akác előtt meg SOK a herepetéző?
De ugorjunk csak vissza egy kicsit!
Többen panaszkodnak, hogy a Nemzeti Programból megvásárolt anyák kimerülnek, leváltják őket, nem hozzák a kívánt formájukat.
Tisztelt méhésztársak.
Dr. Hegedűs Dénes előadásasiban többször megemlíti, hogy az amitrázas sorozatfüstölés lerövidíti a méhanyák életét, sőt csökken a petézési teljesítményük.
Az orosz kutatók Szekszárdon arról beszéltek, hogy a herék spermamennyisége drasztikusan csökkent, valamint a minősége is gyalázatos.
Ezt a táplálkozásuknak tudják be.
Én nem vagyok kutató, és nem is szeretnék ledoktorálni, de gyakorlati tapasztalatom alapján odáig eljutottam, hogy észreveszem ki mond hülyeséget.
A vegyszerek, ezek lehetnek külsők, és belsők az egész kaptár mikroklímáját tönkreteszik.
Ha megfigyeltétek (és ezt az orosz kutatók is megerősítették), azok a méhcsaládok sokkal egészségesebbek, és többet gyűjtenek, amelyeknél rengeteg a propolisz.
Sokan utálják amikor annyira "ragaszkodó" a kaptárszolga, nehéz a kereteket mozdítani, különösen hűvösebb időben, mert a propoliszt elég felszakítani.
A méhcsalád így próbál menekülni az emberi gyarlóságok elől, hogy saját magának megteremti a gyógyító környezetet.
Az első keret kiemelése után azonnal lenézek a kaptár aljába.
Ha ott rend van, akkor van méz is, és egészség.
A mászkálás a kaptárból indul.
Ott kell keresni.
Arra viszont nagyon kell vigyáznunk, ha találnak valamit, ami nem oda való a vevőket ne riasszuk el.
A média szeret csámcsogni az ilyesmin.
Szerintem nem egy megoldhatatlan feladat a méhpempő vizsgálata.
Ha virágporban megtalálták a vegyszert, akkor ebből már egyenesen következik az, amiről hallani sem akarunk.

Nagyernyei Attila

« Válasz #846 Dátum: 2017. Május 20. 06:52 »
Igazából nem a mászkálás a gond,ez csak egy tünete a globális,
nagy,alattomos mérgezéseknek.
Az a baj,hogy a tavaszi időszakban olyan bogarakat vesztünk el-mert elpusztulnak-
ami repcét és akácot gyűjthetne,és a szintén mérgezett napraforgó és főleg
kukorica virágzáskor olyan bogarak halnak meg amik napraforgó,vegyes-nyári
mézet gyűjtethetnének és biztosíthatnák a jó telelést.

Lehet ugyan kompenzàlni ezeket a veszteségeket,
csak marha nagy meló és pénz.
Több családot kell tartani,azaz szaporítani kell,majd
összerakni minden olyan esetben mikor gyengévé fog
válni a család.
Előre kell cselekedni,utólag sokkal rosszabb,nehezebb
virulékony egységeket létrehozni.

Ma már minden szántóföldi virágzás előtt "pumpálni"
kell a családokat különben család roncsokká válnak,míg tízen éve akár
még napraraforgó előtt is csapolhattam őket,akkor is kíváló telelő
családok lettek ezek a gyengített családok.A mai hosszú hatású "rovarölőkkel
terhelt","gombaölőkkel szinergens rovarölőkkel terhelt" környezetben ez
teljességgel lehetetlen.
Kisebb pld. szaporított tartalék családocskák-amik régebben
kíválóan átteleltek-totálisan legyengülnek,semmitérővé válnak,
csak a nagy,erős,felpumpált családok élik túl egészségesen a
napraforgó-kukorica virágzás időszakát.
A mai világban kell csak igazán a méhész tudás.
Aki ezt a szörnyű helyzetet nem látja az csak egy méhtartó és család
roncsokkal próbál termelni.
Ezért szenved az ország nagy részén ma már minden méhész és méhcsalád.
Van aki tagadja és vannak akik szerencsés helyen tartják a méheiket
ahol kevésbé erősek ezek a hatások.
Nekem ma úgy tűnik,hogy a kötöttebb talajoknál nagyobb a gond.
A laza talajoknál méhészkedők,méhcsaládok kevésbé szenvednek,
vagy kevésbé hosszú a károsító hatás.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 22. 20:19 írta Csányi Antal »

*

linen

• 123
« Válasz #847 Dátum: 2017. Május 20. 08:25 »
Köszönöm a gyors, kimerítő választ Attila.
Az biztosnak látszik, hogy a mászkáló méhek csak a felszín amit látunk.
Ami mélyebben van, az az igazi gond.
Ez pedig a sok vegyszer.

« Válasz #848 Dátum: 2017. Május 21. 00:07 »
Üdvözlöm a klub olvasóit.   Mászkálás!?     Ez sajnos már nem csak mászkálás ami nálam van., hanem tömegesen, szürke a fű, szinte egymást érve remegnek, agonizálnak a fűben, vagy  maroknyi csomókban összebújva várják a halált. Nem találok szavakat........... :'( Kb 2 éve azt mondtam hogy ez már siralmas, az idei még rosszabb, és csak várunk, és várunk.   hogy valami csoda megoldja, de van még lejjebb.... !!!!!!Repce alatt 3 fele voltak a méheink, Az egyik csapatnál  alig -alig látni mászkálót, a másik kettőnél (egymástól 15 km-re lévő állományok), már most vastagon a méhhullák.... :'( Szegények valami miatt az előző kaptársor mögött lévő kitaposott útra igyekeznek és ott, szinte hogy mindenki a szem előtt, láb alatt legyen, ott várják az elmúlást, némán üvöltve,: Gazdi ! Itt vagyunk! Segíts!!!!!!  De nem tudok :'( Tavaly is 1-1 zsák mészhidrátot elszórtam   fertőtlenítésre, sajnos most is meg kellett venni. De az illetékesekhez! nem hallatszik a méhek  néma sikolya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #849 Dátum: 2017. Május 21. 11:20 »
Nálam egy méhcsaládnál sincs mászkálás. Nem volt a környékemen repce.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #850 Dátum: 2017. Május 21. 11:23 »
Ilyen irányú tudományos kutatásra az OMME egy fillért se költ. Amit Tóth Péter elkölt az nem egyéb, mint kárfelmérés egy nagyon sajátos szemlélet szerint.

« Válasz #851 Dátum: 2017. Május 22. 06:16 »
Fehér akác írását elküldtem az illetékesnek.
Felkavaró, megrázó, minden benne van.
Már csak az hiányzik, hogy az asztalra csapjunk.
14.000 méhész nem ezt érdemli.
Az OMME vagyona 100 milliókban mérhető, melynek nagy része készpénz.
Áldozni kell belőle a méhészek érdekében.
Ma Magyarországon olyan, hogy méhészeti kutatás, nincs.
Tudományoskodó, magukat tudósnak gondolók vannak néhányan, de itt komoly szakembergárdára van szükség.
Ha nem megy a hazai kínálatból, körül kell nézni a nemzetközi piacon.
Az elnökségnek is volna teendője, leginkább az, hogy olyan szakembereket kell bevonni a kutatásba, akiknek nem az az elsődleges céljuk, hogy mennyi napidíjat lehet lehúzni az egyesülettől.
Egy kis önzetlenséget nem ártana belevinni az egyesületi munkába!
Ma már ott tartunk, hogy egyesek előbb tartják a markukat, mielőtt csináltak volna valamit.
El lehetne innen "mászkálniuk".
Nagyernyei Attila

« Válasz #852 Dátum: 2017. Május 22. 21:10 »
14 éve jelzem a mászkálásokat az " illetékeseknek " , szarnak rá !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Azt tanácsolták pár éve , hogy vigyem ki a méhészetemet az erdőbe ott nem látom hogyan másznak a méhek !!!!!!!!!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #853 Dátum: 2017. Május 23. 19:12 »
QUQURIQ !!!

Én is még Sajermann Géza bácsi elnöksége alatt jeleztem a mászkálást!
Gyorsan ott is hagytam a repcét!
Hazavándoroltam, ahol frissen volt a telephelyem felszántva, (homokos terület).
Hát, ott aztán siralmas kép fogadott a mászkálás és a méhhullák tömkelege!

Kiskakas

*

Attila

• 285
« Válasz #854 Dátum: 2017. Május 24. 16:46 »
Sziasztok!

Nálam most így akác végénél már csak néhol látni sétáló méhet. De látni még itt-ott az elpusztultakat a fűben és a kaptárak mögötti utakon.
Napraforgó kezdetén esélyes lehet, hogy újra megjelennek...

Üdv.: Attila