QUQURIQ !!!
Kedves Flóra!
Ez volt a kérdés: "...ma megkeresett egy orosz partner, aki olyan berendezést keresett, ami a méz
kupázsolásához szükséges".
Ha már ilyen szépen összehoztuk a valószínűsíthető választ, konkrétizálni is kellene, hogy mi is kell ezek szerint az
Úrnak!
Olyan fűthető, (jobb esetekben hűthető) egalizáló tartályok kellenének.
Egy nagyon nagy tartály, és több kisebb, persze azok is nagyok, legyenek. (vagy hatalmas kimelegítő szoba, ahol már a fém horókban kimelegítik a mézet).
Ezekben a tartályokban van mézfajtánként kimelegítve a méz.
Ezekből a tartályokból ízlés szerinti arányban kell átszűrve átszivattyúzni a nagyon nagy tartályba a mézet.
Lehetőleg fajtánként több eresztésben szivattyúzzunk, mert így jobban keveredik
(Ezt a műveletet hívják egalizálásnak).
Az a jó, ha a nagyon nagy tartály rendelkezik keverő lapáttal is.
A tökéletes összekeverés után, egy kis időt kell szánni a méz pihentetésére, hogy a benne lévő légbuborékok a fajsúlykülönbség alapján a méz kitolja magából.
Ezután egy gyors hűtés következik!
Miért? a HMF miatt!
A legjobb a dupla falú hűtő-fűtő tartály, + benne meg a spirál ami hűt is fűt is!
Így együttesen könnyen vissza lehet hűteni a mézünket!
A multik elvárják, hogy a január elsején beszállított (kevert) vegyes méz minősége ugyanaz legyen december 31.-én is!
Ezért van ez a nagy hókusz - pókusz a méz körül!
Képzeljük csak el, hogy mennyi + költség kerül a mézre, és hő is éri, bármennyire is vigyáznak!
Ez egy hatalmas beruházás!
Több szivattyú, rozsdamentes csőrendszerek, több dupla falú tartály, labor háttér, targonca, üzem épület, szakember gárda, komoly kimelegítő szoba, még komolyabb kiszerelő gépsor ahol az üvegeket töltik, címkézik és zárják (kupakolják)!
Ezeket csak azért írtam le, hogy érezd a beruházás súlyát!
Vigyázz, nehogy megvezessenek...
Üdvözlettel, és sok sikert kíván a Kiskakas!