Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579059 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #585 Dátum: 2016. Május 06. 05:16 »
Talán a kiüvegezést jelentheti.
http://szotar.sztaki.hu/francia-magyar-szotar/search?searchWord=coupage&fromlang=fre&tolang=hun&dict%5B%5D=fre-hun-sztaki-dict
Bár egy borászati cikkben ezt írják:

Egy másik javaslat szerint meg kellene jelölni a címkén, hogy összeöntött vagy hagyományos rozéról van szó. Ezzel a megoldással nyelvi gondok vannak, egyes nyelvekben ugyanis van szó a kevert borra, más nyelvekben pedig nincs. Az elsőre jó példa a francia nyelv, amelyben a coupage ("kupázs") szó használata egyértelműen azt jelenti, hogy összeöntött bor van a palackban, míg például Magyarországon nincsen ilyen speciális kifejezés, és fölöttébb hosszú lenne egy címkén azt használni megjelölésként, hogy "vörös- és fehérbor összeöntéséből készült ital". 

« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 06. 05:22 írta Mortimer »

« Válasz #586 Dátum: 2016. Május 06. 08:20 »
Ja, kedves Kiskakas (ami nem viccc)
én is megtaláltam mindent, amit nem kellett.
Ötleteim is voltak, hogy mi lehet ez az izé. Talán keverni akarja a mézeket az az ember.
Remélem, hamarosan el tudom őt érni, akkor elmondom Nektek, mi volt ez az egész.
Addig is mindenkinek igazán szép napot!

« Válasz #587 Dátum: 2016. Május 06. 09:41 »
Talán keverni akarja a mézeket az az ember.

Így van, valószínűleg egalizálni-keverni szeretne méztételeket. Az oroszoknál előfordulnak a francia nyelvből származó kifejezések, a történelmük során - ugyan változó szempontok alapján-, mindig preferálták a francia kultúrát-történelmet. Idegen nyelvként oktatták is. 

coupage (francia): bor házasítás, feljavítás;  vízzel való hígítás vagy keverés;  takarmányfélék keverése stb.

« Válasz #588 Dátum: 2016. Május 06. 10:08 »
Köszönöm minden kedves kommentelőnek a szíves segítséget, melyet nagyra értékelek.
Bár nem vagyok a méhészek kedves családjának tagja, jól éreztem magam köztetek és mindenkinek jó munkát, sikereket.
Flóra

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #589 Dátum: 2016. Május 06. 14:56 »
QUQURIQ !!!

Kedves Flóra!

Ez volt a kérdés: "...ma megkeresett egy orosz partner, aki olyan berendezést keresett, ami a méz     
                             kupázsolásához szükséges".
Ha már ilyen szépen összehoztuk a valószínűsíthető választ, konkrétizálni is kellene, hogy mi is kell ezek szerint az
Úrnak!
Olyan fűthető, (jobb esetekben hűthető) egalizáló tartályok kellenének.
Egy nagyon nagy tartály, és több kisebb, persze azok is nagyok, legyenek. (vagy hatalmas kimelegítő szoba, ahol már a fém horókban kimelegítik a mézet).
Ezekben a tartályokban van mézfajtánként kimelegítve a méz.
Ezekből a tartályokból ízlés szerinti arányban kell átszűrve átszivattyúzni a nagyon nagy tartályba a mézet.
Lehetőleg fajtánként több eresztésben szivattyúzzunk, mert így jobban keveredik
(Ezt a műveletet hívják egalizálásnak).
Az a jó, ha a nagyon nagy tartály rendelkezik keverő lapáttal is.
A tökéletes összekeverés után, egy kis időt kell szánni a méz pihentetésére, hogy a benne lévő légbuborékok a fajsúlykülönbség alapján a méz kitolja magából.
Ezután egy gyors hűtés következik!
Miért? a HMF miatt!
A legjobb a dupla falú hűtő-fűtő tartály, + benne meg a spirál ami hűt is fűt is!
Így együttesen könnyen vissza lehet hűteni a mézünket!
A multik elvárják, hogy a január elsején beszállított (kevert) vegyes méz minősége ugyanaz legyen december 31.-én is!
Ezért van ez a nagy hókusz - pókusz a méz körül!
Képzeljük csak el, hogy mennyi + költség kerül a mézre, és hő is éri, bármennyire is vigyáznak!
Ez egy hatalmas beruházás!
Több szivattyú, rozsdamentes csőrendszerek, több dupla falú tartály, labor háttér, targonca, üzem épület, szakember gárda, komoly kimelegítő szoba, még komolyabb kiszerelő gépsor ahol az üvegeket töltik, címkézik és zárják (kupakolják)!
Ezeket csak azért írtam le, hogy érezd a beruházás súlyát!
Vigyázz, nehogy megvezessenek...

Üdvözlettel, és sok sikert kíván a Kiskakas!

« Válasz #590 Dátum: 2016. Május 12. 14:58 »
15/16-os évben Amerikában egy friss felmérés szerint elhullt a méhcsaládok 44%-a, Ebben nem csak a téli, hanem a nyári pusztulásokat is mérték. Tavalyelött 40% volt. A cikk érdekessége, hogy természetesen és szinte kizárólag a varroára kenik a dolgot és ugyebár a "hanyag" kis méhészekre. Egy szó nem esik a vegyszerekről, esetleg a génmódosított szörnynövényekről, no meg a végeláthatlan monokulturákról. Ha kicsit utánaguglizunk, a korábbi független kutatások 2006-2008-ig a CCD-vel kapcsolatban egyértelműen több együtthatót is megneveznek. Ezek azóta sem szünntek meg. A valóság inkább a kommentekben található, meg a sorok között.

https://beeinformed.org/2016/05/10/nations-beekeepers-lost-44-percent-of-bees-in-2015-16/

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #591 Dátum: 2016. Május 13. 00:44 »
Ha jól emlékszem, Cserényi doktor is hasonló rangsort állított fel. Időjárás meg a méhész felelőtlensége. Úgy látszik, hogy ez afféle mentális járvány. Ha ezeket az értékeléseket komolyan vesszük, akkor az elmúlt 36 év alatt a méhészek totál elhülyültek. Márpedig ez nem igaz. Ma sokkal profibban védekeznek a varroa ellen és többet tudnak arról is, hogyan védjék a méhüket, hogyan takarmányozzák az aszályos időjárásban.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #592 Dátum: 2016. Május 13. 07:04 »
Pont ez jutott nekem is eszembe, hogy valami nem kerek ebben a történetben. Tudják, hogy mi okozza a méhpusztulást, de nem tesznek ellene. Ellenben a felmérés eredményét nemzetközileg publikálják és ezzel világgá kürtölik, hogy hülyék vagyunk a méhek tartásához. Azt azért hozzá kell tenni, hogy náluk a méhtartási kultúra egy másik (alacsonyabb) szinten van. Több száz mérföldet vándorolnak velük, pergetésnél akár egész csalédok vesznek oda a "kezelés" miatt, de azt mégsem írhatják oda hogy ezek is hozzájárultak a magas dzázalékhoz, mert az állatkínzás lenne. Ott pénz nem számít alapon vásárolnak újakat és megtehetik, mert náluk van díjazása a megporzó munkának is.

« Válasz #593 Dátum: 2016. Május 13. 23:09 »
Szeretnék kérdezni valamit.
A szomszédos kültertületi szántón repce van, amit legombaölőztek. Értesitettek bennünket, hogy ápr.12-én este 7 óra után fognak permetezni, de már fél 6-kor idejöttek, sütött a nap, délről fújt az elég erős szél és el kezdtek permetezni a méhekre nem veszélyes szerrel, ezt most pontosan megmondani nem tudom, hogy mivel,de megkeresem a levelet.
Én szóltam nekik, de nem igazán lehetett velük zöldágra vergődni.
Nos, a méheink lebetegedtek, legyengültek, sok elpusztult,a repcéről nem is volt jóformán semmi hordás. Ott vannak a méhek a kaptár előtt és csak mászkálnak, nem tudnak felrepülni.
A kérdésem az lenne, hogy hova tudnék fordulni ez ügyben? És ha a föld tulajdonosához fordulok kártéritésért a kiesett hordás miatt, mit lehet kérni, mert úgy néz ki, hogy hiába vagyunk saját akácerdőben, nem igen lesz hordás, a betegség miatt az akácról sem. A fiam most kezeli a méheket, de ki tudja, hogy mikor erősödnek meg és egyáltalán meggyógyulnak-e? Az elhullott méheket ki fizeti meg?
Van egyáltalán jogorvoslat az ilyen esetre? Vagy már késő?
Köszönöm a válaszukat.

« Válasz #594 Dátum: 2016. Május 13. 23:27 »
Éljen!Éljen!Éljen!

Csoda történt!
Meggyógyultak a méhek!
Vége a nosemának!
Már nem fetrengenek,mászkálnak a méhek!
Emberek csoda történt!
Mily nagy csoda,amíg a repcéről gyűjt erősen,kőkeményen
nosemával fertőzöttek a méheink.
Mily nagy csoda,se előtte se utána nem betegek,csak pont
a repce alatt,napraforgó,kukorica virágzás alatt!

ÉBRESZTŐ!!!!!
ÉBRESZTŐ!!!!

Tönkre vág bennünket a mezőgazdaság,az új növényvédelmi
technológiák!

Magnólia!

Amit ebben a hozzászólásom eddig leírtam igaz.
Évek óta ezt szajkózom.
Tönkre vág bennünket a mezőgazdaság.
Az új típusú szerek és ezek szinergens hatása egyes területeken
óriási károkat okoz.
Tőled függetlenül kezdtem az írásom.Nagyon egyformán jár az agyunk.
Ne várj segítséget,óriási erőkkel állunk szemben.Valószínű mi méhészek,
és a méheink maradunk hosszú távon a szopó ágon.

Csányi Antal

« Válasz #595 Dátum: 2016. Május 14. 19:58 »
Sajnálom, hogy nincs segítség erre :( Én beszéltem a permetezéskor a gazdával, hogy miért nem 7 után permetezett és miért kezdte el fél 6-kor, amikor még 7 ágra sütött a nap? És az volt a válasz, hogy sok a repce, későn végeznek.
Ráadásul 50 m-re van a méhünk a saját telkünkön, a saját akác erdőnkben a repcétől. Nagyon jó lett volna, ha nem permetezik le őket.
Egyáltalán nincs semmiféle jogorvoslat nincs erre? Nincs kihez fordulni ilyen esetben? Teljesen legyengült az amúgy nagyon erősen induló állományunk. Teljesen tanácstalanok vagyunk.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #596 Dátum: 2016. Május 14. 20:35 »
QUQURIQ !!!

Magnólia!

"Egyáltalán nincs semmiféle jogorvoslat nincs erre"?
...de van, kivettem volna a traktorból, és ....
Következő évben nem vetett volna annyit!

Kiskakas!

« Válasz #597 Dátum: 2016. Május 14. 20:52 »
Jó duma de ez nem így működik !!!!
Amíg a növényvédelmi szakhatóság nem felügyeli a növényvédelmi munkákat a növényorvos felügyeletével nincs mit tenni !!!
Tudomásom szerint a növényvédelmi munkákat már a helyi önkormányzatnál sem köteles bejelenteni a gazdálkodó !!!!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #598 Dátum: 2016. Május 14. 20:55 »
QUQURIQ !!!

Csak egy megtörtént esetet írtam le...

Kiskakas!

Leírhattam volna egy méhlopás történetét is, csak 18 felülieknek való...

Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #599 Dátum: 2016. Május 14. 20:59 »
QUQURIQ!!!
Az az igazság, hogy annyi helyen leírták már, ha mérgezésünk van, kihez kell fordulni a megyében...
Nem tesz senki semmit, csak pár nap múlva itt kesereg!
Itt már nem tudunk mit javasolni, nincs is mit!
De ott!
Akkor!
Azonnal!
Több méhész per kártalanításra került!!!
Ez a gazda nem permetez szabálytalanul...!

Kiskakas!