Sziasztok!
Nekem az a véleményem, hogy itt valami félreértés van.
Amilyen képeket Petroniusz feltett, az én rózsaszín AC akácomra nem is hasonlít, pedig én a "génbankból" kaptam 28 fácskát. Ez inkább hasonlít a lila akácra. Néztem a rózsaszín AC akácról képeket, hát az nem ilyen.
Lehet, hogy ez már egy további változat?
Az biztos, hogy ami nálam van bomba mézelő, mert majd el viszik a méhek a fát.
Szerintem még a NP-ból is lehetne találni rá valamilyen jogcímet, ha kitalálnák az OMME-ban.
Petronius szerint nevetséges az, hogy az OMME ezzel a kérdéssel foglalkozzon.
Én meg azt mondom az OMME-ban minden nevetséges ami a méhészek érdekét szolgálja.
A méhlegelő javítása, az ilyen méhsűrűség mellett, szerintem dobogós helyen van.
Drága a szaporító anyag, meg macera? Hát a Hungarikum nem ér ennyit? Mert a rózsaszín AC akác igazi Hungarikum, csak most már nincs kampány.
Nagyernyei Attila
Kedves Attila!
Nincs itt semmilyen csalfaság, az általam feltett képek nem a 'rózsaszín AC akácról készültek, hanem arról a fajhibridről, melyből azt szelektálták. A képek alatt szerepel a botanikai név. Ha átolvasott volna a Fórumra, nem merült volna fel annak rémképe, hogy szeretném megtéveszteni a Klub olvasóit. Ott ui. leírtam, hogy a fajhibrid szülői hátteréről az erdész-botanikusok sincsenek azonos állásponton, a Robinia pseudoacacia mindenki szerint biztos, de a másik szülői partner tekintetében vannak kétségek. Egyesek a R. luxurians-ban (syn. R. neo-mexicana) vélik felfedezni a másik szülőt, mások a R. viscosa-ban vélik fellelni a keresztezési partnert. A R. x ambigua 'Decaisneana' (melyről a képeket feltettem) eszerint bizonytalan eredetű fajhibrid, ráadásként bonyolíthatja a képet, hogy még a belőle szelektált 'Rózsaszín AC akác' is magonc-populáció eredetű, eképpen a virág színében, a virágfürt méretében, alakjában is szórhat az állomány...
Tudom, hogy sekélyes botanikai ismereteim közelébe sem érnek az ön tudásának, de ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor pontosítanunk kell, hogy a Robinia nemzetségben nem ismerünk "lila akácot". A "lila akác", "glicinia" a Wisteria sinensis közhasznú magyar neve. Rokona ugyan az akácnak, de mind földrajzilag, mind botanikailag meglehetősen távol állnak egymástól. Ön talán a rózsás akácra (R. hispida), vagy a szurkos (és nem "szurtos" sic.!) akácra asszociálhatott, annak neve R. viscosa.
Bizonyos, hogy az akác nemesítésében, klónszaporításában is ön elmélyültebb ismereteket szerzett nálamnál, hiszen nekem csak egy rövid ideig volt szerencsém Kopecky Feri bácsival dolgoznom, s a mikroszaporításból írt diplomadolgozatom sem az akácról, hanem egy orchidea-nemzetséggel (Phalaenopsis) kapcsolatos mikroszaporítási kísérleteimről készült, ezért nem is önnek, hanem azon klubtagoknak küldenék néhány linket, akik tájékozódni szeretnének a kérdésben. Ön bizonyára további szempontokkal is tud szolgálni az okulásunkra, ezért kérném, ne titkolózzék, ha a méhlegelővel, annak javításával, elérhetőségével kapcsolatban hiányosságainkat legalább részben pótolni szeretnénk...
http://www.erdeszetilapok.hu/?page=arch_view&id=31134http://www.erdtudkoz.hu/fileadmin/dokumentumok/emk/erfaved/ErdTudKozl/Szamok/2013/Redei_es_mtsai_2013.pdfHa nem értené mindenki a mikroszaporításssal kapcsolatos linkben a rövidítéseket, a legfontosabbak: MS táptalaj=Murashige and Skoog táptalaj; BAP= benzyl-amino-purin, benzyladenin; GA3= gibberellinsav; IBA=indolvajsav
Remélhetőleg e néhány információ birtokában láthatóvá válik, hogy az akác klónszaporítása, s a klónok telepítése meghaladja az OMME korlátait, lévén az nem kutatóintézet, s nem is rendelkezik megfelelő nagyságrendű állami földterülettel, ahol a telepítések elvégezhetők lennének. Sajnálatos módon az AC akác nem rendelkezik olyan többlettel a fahozam szempontjából, ami indokolná, hogy azt telepítsék az erdészek, az OMME-nek pedig nem hiszem, hogy lenne ráhatása az erdőtervezésre, fafaj-használatra. Görcsölhetne persze rajta, de nagyjából minden józan ember tisztában lehet azzal, hogy mennyit ér az erdőtűz oltásakor a mókuspisi... Arra meg külön kíváncsi lennék, hogy mennyi azon méhészek száma, aki rendelkeznek annyi saját méhlegelőnek alkalmas földterülettel, ahol az akác-klónokkal a méhlegelőt gazdagítani lennének képesek. Ezt végtére az OMME is felmérhetné...