Anti!
Én az én állományomban minimum 20 százalékra teszem a fiasítók arányát, idén azon a napon, amikor a legkisebb a valószínűsége a fiasításnak (napforduló előtti nap). Láttam tegnap gyönyörű sárga virágporral érkező méhet (gyermekláncfű). Nálam a több őszi fiasításnak technológiai okai is vannak: októberben szoktam egyesíteni a fiatal anyás családokat az öreganyásokkal. Szeptemberben ez nagyon rablásveszélyes, különösen a meleg szeptemberek idején. Hűvös-esős időben nincs gond. Valószínű, hogy az egyesült családok több hőt termelnek, mely több fiasításra ösztönzi az anyát, ezért a leállás nagyon vontatott, mert a több fias több hőt is igényel, ami miatt az anya többet is petézik. Az sem megoldás, ha a fiast elveszem, akkor is újraindulnak az ilyen családok. Azt gondolom, hogy az elraktározott virágpor teszi ezt lehetővé. HA az nem lenne, akkor nem is fiasítanának. Ennek ellenére én is azt mondom,hogy ha van egy fiók méz a fészek felett, akkor ott nem kell lepény. Olyan viszont már előfordult, hogy ősszel a felső fiókból lehordták a fészekbe a méz egy részét, aztán télen feljöttek ebbe a fiókba (hőszigetelős takarás van fönn), elkezdett fiasítani itt az anya, a méz elfogyott, és ott pusztultak. Azóta ellenőrzöm mindig a tél beállta előtt egy fiókemeléssel, hogy elég nehéz-e. Ha nem, akkor kap föléje egy mézes fiókot, ha ott vannak a méhek, ha alatta, akkor leveszem a könnyű fiókot.