Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743766 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #2790 Dátum: 2018. Július 10. 11:15 »
" A választ testvér, azt elfújta a szél.
  A választ azt elfújta a szél."

« Válasz #2791 Dátum: 2018. Július 10. 19:09 »
A Jenővel vitatkozni annyi értelme van mintha megpróbálnám
kimerni a vízet egy kiskanállal a Balatonból.
Nem igazán meggyőzhető,de azért este neki megyek a témának
ha Attila nem válaszol.
Vivaldi Te meg valamit tehetnél azokban az ügyekben amik
nem tetszenek.
Ne csak hőbörögj!!!

Csányi Antal

« Válasz #2792 Dátum: 2018. Július 10. 20:55 »
Ezt írja kivancsi111!
"Most az új vezetés alatt van. Hol van az  a nagy hevület, ami a probléma hiányában folytonos volt, most pedig semmi mintázás és vizsgálat. "
Na ez jellemző Molnár Jenőre.
Az igazság pedig az, hogy soha nem volt még ekkora átfogó vizsgálat mint az idén napraforgón!
Kicsit tájékozódj Jenő mielőtt hablatyolsz.
Ne ess abba a hibába mint Tomipapa(haverod),meg jó néhányan akik egymásnak osztjátok az észt esténként a Skype-n.
Egymást tüzelitek, a végén meg elhiszitek még azt is ami nem igaz.
Most is ez történt.
Az más tészta, hogy mit fognak kideríteni, de legalább valami már elkezdődött.
Az pedig ismét nem igaz, hogy...
"Éveken át nem hallottunk mást gyakorlatilag minden hozzászólásban, mint a neokat, holott egyáltalán nem voltak ilyen szerrel csávázott vetőmagok az uniós tiltás miatt. Senkinek nem is volt problémája. Most az új vezetés alatt van."
Neked melyik vezetés alatt is volt problémád?
Ott hallgattuk Tolnán az egyszemélyes mutatványodat, hogy mekkora károd volt.
Tomipapa haverod akkor még sehol nem volt.
A neok lebomlása a talajból hány évig is tart?
Nagyon bepörögtél Jenő, közben sorban mellé lősz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2793 Dátum: 2018. Július 10. 21:18 »
KEDVES MÉHÉSZ KOLLÉGÁK !!

A 2018 őszi káposzta repcét egy új fajta rovar ölő csávázó szerel fogják elvetni DUpont terméke a szer fantázia neve LUMIPOSA  a hatóanyaga CIANTRANILIPROL  !!!!!!!!

« Válasz #2794 Dátum: 2018. Július 10. 21:48 »
A Jenővel vitatkozni annyi értelme van mintha megpróbálnám
kimerni a vízet egy kiskanállal a Balatonból.

Csányi Antal

Gyere segítek! Viszünk vedret, mit kanalazunk...  :) ;D Kimerjük reggelre ha kell. Hozd Attilát is!
Én nem vitatkozok, ti vitatkoztok, és aztán mindig megsértődtök. Nem is érdemez hozzátok szólni.

Attila! A Mészáros vezetés alatt nem volt probléma, mert be volt tiltva a neo. Féltünk az újra használati engedélytől, ami bekövetkezett, nem Mészáros alatt. Talán ők sem léptek volna semmit ellene, de nekem végül is 111.
Mondj már valamit légyszíves- ha tudsz- miként állnak a vizsgálatok, mert nekünk egyszerű méhészeknek az az érzésünk, hogy sehogy. Nálam szerencsémre nincs napraforgó, és amit elérnek az sem neos. Vadkannak köszönhetően a repce sem volt az, és a kukorica is kezd felénk ismeretlen növénnyé válni. Én azokat sajnálom, akik naponta hívnak és kérdezik, mitévők legyenek. Majd megadom a számodat, mert én tanácstalan vagyok. Van akinek én is a híg etetést javasoltam, de már annyi méhe sincs ami elhordaná.
Tud valaki a károsult méhészeknek tanáccsal segíteni?
Régebben mérgelődtem, de ma már egyre jobban megnyugtat, amikor a szántókat szőlővel ültetik be.
Van nekünk érdekvédelmi szervezetünk?

« Válasz #2795 Dátum: 2018. Július 11. 07:26 »
Kivancsi111!
Az egyszerű méhészek tájékozódjanak, akkor nem állítanak valótlanságokat.
Az OMME honlapra feltett felszólítással egy időben elkezdődtek a vizsgálatok is.
Nem tudom a ti megyétekben is zajlanak, e de azt hallottam, hogy szinte az összes megyében a szaktanácsadók irányítása mellett folynak a vizsgálatok.
Több szaktanácsadó is panaszkodott a károsult méhészek passzivitása miatt, ami azt jelenti, hogy a kárukat jelezték, de elzárkóztak a vizsgálatok elől.
Meg nem erősített hírek szerint olyan 300 körüli bejelentés érkezett eddig, hogy hány helyen zajlik a tényleges vizsgálat még nincs összesítve.
ATV-n 7 óra 30-kor a méhmérgezésekről lesz szó, hogy az egyszerű méhészek is tájékozódhassanak.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2796 Dátum: 2018. Július 11. 07:47 »
Én mondok.   :D A jelenlegi vizsgálatok úgy állnak, hogy az omme oldalán a felhívásban megjelent email cím nem is él, eddig aki oda email-t próbált küldeni annak mindnek visszajött a hibaüzenet. És még úgy is állnak, hogy már a hatósági állatorvost sem érdekli a dolog, nincs kedve kimenni, inkább azt mondja a méhésznek hogy meg kell nézni nozémára, meg biztos atkásak.  ;D Azok, ahol némelyik kaptár előtt 1 centi vastagon hever a hulla, meg van még néhány ami a hullakupacon mászik, vergődik hanyatt fekve, meg körben körben forog a saját tengelye körül. Meg van még néhány "okos" méhészkolléga, aki odaírja a fuckbook bejegyzéshez hogy őszerinte csak generációváltás van. Szóval így állnak a vizsgálatok...  :D

Idézet
Régebben mérgelődtem, de ma már egyre jobban megnyugtat, amikor a szántókat szőlővel ültetik be.
Engem azért nem nyugtat meg, de úgy látszik hogy nincs más megoldás a problémára, csak az, ha nem marad más legelő mint az akác, és törvényben tiltják meg azt, hogy az akácosok közelében mondjuk 500m-en belül szántóföld legyen. Ebben az esetben talán életben maradnak a méheink, amiket utána nyugodtan el is adhatunk, mert csupán az akác bevételből nem fogunk megélni. Értelme sem lesz méheket tartani, mert az akácbevétel nagy részét el kell majd költeni cukorra...
Idézet
Van nekünk érdekvédelmi szervezetünk?
Igen, mi magunk. Vannak akik már ezt belátták, ők most mint látható ütik a vasat, mennek az adások a különféle TV csatornákon, jelennek meg cikkek írások internetes portálokon, fuckbookon.

Aki még mindig abban bízik, hogy akár az omme, akár a hatóság meg fogja oldani a problémáját, annak lassan muszáj lesz felébredni csipkerózsika álmából. Markos jutott eszembe: "hány éves is vagy te herceg? 27? és még hiszel a mesékben?".
A növénytermesztés mindig is fontosabb lesz a méheknél, tehát a vegyszerlobbi fog győzni. Csak azt nem értem, hogy 20-30 évvel ezelőtt nem voltak ilyen problémák, pedig akkor még nem védte senki nyilvánosan a rovarokat, a méheket. Most úgy látom, hogy minél jobban védik, annál nagyobb sz@rban vagyunk... Évről évre rosszabb a helyzet, mostanra már nem is kimondottan csak méhészkedni kell, hanem mellette ki kellett alakítani egy másik szakmát is, amiben azzal foglalkozik egész évben a méhész, hogy hogyan óvja meg a méheit a környezettől. Elsősorban a rengeteg vegyszertől, és az atka által terjesztett vírusoktól.

Aki bármilyen jellegű mérgezést tapasztalt a méhészetben az elmúlt 1-2 hétben, az most nézzen körül a kaptárai előtt amikor úgy rendesen tűz a nap, és szépen látni fogja a mérgezés következményeit is. Gyönyörű mászkálás vette kezdetét, ami annak a jele hogy a mérgezés hatására a nozéma is feldúsult.

*

Kitin

• 934
« Válasz #2797 Dátum: 2018. Július 11. 20:32 »
Meg van még néhány "okos" méhészkolléga, aki odaírja a fuckbook bejegyzéshez hogy őszerinte csak generációváltás van.

Olyan mintha ezek a méhészek saját magukat csapnák be!

*

Kitin

• 934
« Válasz #2798 Dátum: 2018. Július 11. 20:42 »
Nálunk ezt a méheltűnősdit még megfejelték egy kiadós szúnyogírtással is. 7kor jött a repülő.
A méhek még szépen szálltak.
Egyszerűen nem tudom elfogadni!  Ha nem tudják pusztítás nélkül csinálni akkor miért nem csinálják másképpen vagy hagyják abba az egészet.
Egy óra múlva kimentem a méhesbe, a kaptárak tetején ott kapálóztak a legyek.
Kizárt dolog, hogy nem tesz kárt a méheinkben! idáig még voltak egyenlegek, ma meg -1kg.

Abban bízok, hogy majd csak ez is lecseng egyszer ugyanúgy, mint ez a nagy szorgos közmunkaprogram ami volt az elmúlt években.

*

wr

• 1013
« Válasz #2799 Dátum: 2018. Július 12. 07:23 »
Idézet
Ha nem tudják pusztítás nélkül csinálni akkor miért nem csinálják másképpen vagy hagyják abba az egészet.
Azért nem mert nekik így olcsó, így van a legtöbb haszon, és így kényelmes. Ők ugyanezt kérdezik néha, hogy miért nem hagyjuk abba a méhészkedést.  :o Az egyik nekem egyszer telefonban elmondta, hogy már a méhészek is egyre nagyobb gondot okoznak nekik.  ???
Idézet
Kizárt dolog, hogy nem tesz kárt a méheinkben!
Biztos lehetsz benne, hogy a szúnyogirtástól a méhek is ugyanúgy hullanak, ha nem jobban mint a szúnyog. Egy részük azokra a kis tócsákra jár inni, amiből a szúnyoglárvák kifejlődnek.

Általános vizsgálatot rendelt el az agrárminiszter, legalább most már van valami látszatintézkedés. Kár hogy nem időben, azóta volt 3 alkalommal eső is, szóval vizsgálódhatnak nyugodtan, mert nem sok mindent fognak találni. A mérgezések hatására feldúsult nozémát azt mondjuk meg fogják találni, aztán majd ráfogják arra...  ;D

« Válasz #2800 Dátum: 2018. Július 12. 19:07 »
Kissé rendhagyó módon nem méhészeti témában szólok hozzátok.
Sokan szeretjük a focit, és ebben a rohanó világban egy semmihez nem mérhető kikapcsolódást jelent.
Tegnap átruccantam Horvátország egyik határ menti kis városába, hogy a kastélyudvarban felállított óriáskivetítőn szurkoljak a horvátoknak.
Elmondhatom, hogy akkora élményben volt részünk amit nehéz ezen pár sorral kifejezni.
A meccs előtt az utcán közlekedő autók sofőrjein horvát zászlók.
A 80 éves mamikákon horvát sapka, kendő, sál, napszemüveg, a pattogatott kukorica zacsija horvát zászlóból, a kutya nyakörvén keresztül szinte mindenhol horvát zászló.
A sörsátorban rengeteg gyermek, sok fiatal, és nagyon sok csaj.
Ingyen osztogatták a chipset, az egész hangulat euforikus volt.
Még most is borsódzik a hátam, mert meggyőződésem, hogy ez nem csak a fociról szólt!
Íme erre egy horvát futballszakíró Nikola Lipovac nyilatkozata:
"Az ország 1991-ben kiáltotta ki a függetlenségét, az elhúzódó délszláv háborúban egységbe forrt horvátokban buzog a nemzeti öntudat, és a hazaszeretet megnyilvánul a sportban. Egy horvát sportoló az utolsó csepp véréig küzd önmagáért, az eredményért és a hazájáért."
Én csak gratulálni tudok nekik, közben fáj a szívem, hogy ez az egészséges nacionalizmus belőlünk, magyarokból miért hiányzik.
Ha csak arra gondolok, hogy amikor a dévai árváknak szerveztem a kamionos bevonulásikat Székesfehérvárra az Országos Méhésznapokra, az ottani rendőrség levetette velem a magyar zászlót!
Azt mondták ez nem lehet politikai tüntetés, és magyar zászlókat le kellett vennem!
Minden honfitársamnak azt kívánom, hogy éljen "horvátul", és büszkén vállalja magyarságát.
Ugyan azt éreztem tegnap éjjel mint amikor Erdélybe utazom.
Ott érzem igazán, hogy magyar vagyok.
Itthon valami nagyon el van cseszve....
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2801 Dátum: 2018. Július 12. 22:34 »
Igen, és szép nagy országokat, daraboltak szét,2-4-5-6 milliós országra, amik ráadásul még, egymásnak is ellenségei lettek. A Horvátok Utálják a Szerbeket, a Szlovákok nem isznak Cseh sört. Két ellenségün van még aki számot tevő. Románia és Ukrajna. De azt hiszem Ukrajnának, soha nem hagynak békét az Oroszok. Marad a Román.
 Talán felébredt már a Magyarok Istene?

« Válasz #2802 Dátum: 2018. Július 12. 22:41 »
Idézet
mert csupán az akác bevételből nem fogunk megélni. Értelme sem lesz méheket tartani, mert az akácbevétel nagy részét el kell majd költeni cukorra 

Idézet
A növénytermesztés mindig is fontosabb lesz a méheknél, tehát a vegyszerlobbi fog győzni   

Ha jól tudom, és mintha a méjészújságban is olvastam volna, talán voltak arra törekvések, hogy több virágzási idejű akác legyen. A másik elég lenne nekem két akác (persze ha bejön  ;D , de kapjak már én is annyi támogatást / család amiből végigetehetem az évet, mert a gazda megkapja a ha kénti költségeit, ami fedezi az évet ...., a méhész mennyit is kap cukor oldalon, nevetséges .....)

Az a probléma, hogy a méhészet mint ágazat, csak nekünk érték és fontos, máshoz viszonyítva elenyésző. A gazdáknak már csak akkor lenne érték , ha nem lennének beporzók (ez is csak részben). Szóval kicsi része vagyunk a nagy egésznek. Meg talán még annyit, hogy amíg a" mézet" kikeverik a laborban, pár millió tonna napraforgót (pl) nehéz.

*

wr

• 1013
« Válasz #2803 Dátum: 2018. Július 13. 07:16 »
Igen, és szép nagy országokat, daraboltak szét,2-4-5-6 milliós országra, amik ráadásul még, egymásnak is ellenségei lettek. A Horvátok Utálják a Szerbeket, a Szlovákok nem isznak Cseh sört. Két ellenségün van még aki számot tevő. Románia és Ukrajna. De azt hiszem Ukrajnának, soha nem hagynak békét az Oroszok. Marad a Román.
 Talán felébredt már a Magyarok Istene?
Azt mondják, hogy az ördög sosem alszik.  :) Nem tudom, de bennem ez a zászlósdi, amikor az amcsi reggel felkel, kimegy az udvarán álló rúdhoz és felhúzza a kis zászlóját mindig is szánalmat keltett, nem csodálatot.
Nekem sokkal inkább tetszene ha ember lenne az ember, nem lenne szükség a ház körül kerítésekre, az országok körül határra, sőt országokra sem igazán, egyetlen nagy ország lenne az egész bolygó. Na nem úgy ahogy a Merkel Angéláék próbálkoztak, fordítva felülni a lóra.
Mennyi pénzt el lehetne költeni értelmesebben ha nem kellene fegyverkezni, meg nem azzal töltené az ember az egész életét hogy hogyan tud a másiknál jobban élni.

*

wr

• 1013
« Válasz #2804 Dátum: 2018. Július 13. 07:30 »
A másik elég lenne nekem két akác (persze ha bejön  ;D , de kapjak már én is annyi támogatást / család amiből végigetehetem az évet, mert a gazda megkapja a ha kénti költségeit, ami fedezi az évet ...., a méhész mennyit is kap cukor oldalon, nevetséges .....)
A két akác nem biztos hogy jó lenne, mert a méhnek szüksége van a minél változatosabb nektár és virágpor forrásokra. Már így is túl szűk ami most van, eltűntek olyan legelők mint a tarlóvirág, nincsenek rétek, kaszálók ahonnan válogathatnának a virágportengerből. Gyerekkoromban még voltak rétek ahova kimentünk játszani, hemzsegett az egész a rovaroktól, ugráltak a szöcskék, jöttek mentek  a madarak. Mára mindez eltűnt, van a helyén kukorica meg búza, és az egész tábla élettelen képet fest, sehol egy szál gaz, sehol egy szem rovar.

A támogatás az valóban egy érdekes dolog, abból is csak minket állítottak a fallosz másik végére. Mi kapunk ezen a címszón némi alamizsnát. Akinek meg van mondjuk 100 ha földje mert jókor volt jó időben, annak tulajdonképpen csak annyit kell csinálni, hogy kiadja bérbe. Kap érte százezret hektáronként, ami ha jól számolok tízmillió egy évben. És ehhez fel sem kell kelnie a fotelből...