Én mondok.

A jelenlegi vizsgálatok úgy állnak, hogy az omme oldalán a felhívásban megjelent email cím nem is él, eddig aki oda email-t próbált küldeni annak mindnek visszajött a hibaüzenet. És még úgy is állnak, hogy már a hatósági állatorvost sem érdekli a dolog, nincs kedve kimenni, inkább azt mondja a méhésznek hogy meg kell nézni nozémára, meg biztos atkásak.

Azok, ahol némelyik kaptár előtt 1 centi vastagon hever a hulla, meg van még néhány ami a hullakupacon mászik, vergődik hanyatt fekve, meg körben körben forog a saját tengelye körül. Meg van még néhány "okos" méhészkolléga, aki odaírja a fuckbook bejegyzéshez hogy őszerinte csak generációváltás van. Szóval így állnak a vizsgálatok...

Régebben mérgelődtem, de ma már egyre jobban megnyugtat, amikor a szántókat szőlővel ültetik be.
Engem azért nem nyugtat meg, de úgy látszik hogy nincs más megoldás a problémára, csak az, ha nem marad más legelő mint az akác, és törvényben tiltják meg azt, hogy az akácosok közelében mondjuk 500m-en belül szántóföld legyen. Ebben az esetben talán életben maradnak a méheink, amiket utána nyugodtan el is adhatunk, mert csupán az akác bevételből nem fogunk megélni. Értelme sem lesz méheket tartani, mert az akácbevétel nagy részét el kell majd költeni cukorra...
Van nekünk érdekvédelmi szervezetünk?
Igen, mi magunk. Vannak akik már ezt belátták, ők most mint látható ütik a vasat, mennek az adások a különféle TV csatornákon, jelennek meg cikkek írások internetes portálokon, fuckbookon.
Aki még mindig abban bízik, hogy akár az omme, akár a hatóság meg fogja oldani a problémáját, annak lassan muszáj lesz felébredni csipkerózsika álmából. Markos jutott eszembe: "hány éves is vagy te herceg? 27? és még hiszel a mesékben?".
A növénytermesztés mindig is fontosabb lesz a méheknél, tehát a vegyszerlobbi fog győzni. Csak azt nem értem, hogy 20-30 évvel ezelőtt nem voltak ilyen problémák, pedig akkor még nem védte senki nyilvánosan a rovarokat, a méheket. Most úgy látom, hogy minél jobban védik, annál nagyobb sz@rban vagyunk... Évről évre rosszabb a helyzet, mostanra már nem is kimondottan csak méhészkedni kell, hanem mellette ki kellett alakítani egy másik szakmát is, amiben azzal foglalkozik egész évben a méhész, hogy hogyan óvja meg a méheit a környezettől. Elsősorban a rengeteg vegyszertől, és az atka által terjesztett vírusoktól.
Aki bármilyen jellegű mérgezést tapasztalt a méhészetben az elmúlt 1-2 hétben, az most nézzen körül a kaptárai előtt amikor úgy rendesen tűz a nap, és szépen látni fogja a mérgezés következményeit is. Gyönyörű mászkálás vette kezdetét, ami annak a jele hogy a mérgezés hatására a nozéma is feldúsult.