Attila!
Ezt a fórumot Te azért indítottad el, hogy feketén-fehéren lehessen a méhészeti közéletről beszélni. Ez a közbeszéd az akkor regnáló vezetés, Mészáros-Cserényi párost helyezte pellengérre. A kórusban zengett számonkérés nem mindenkinek tetszett, volt aki azt mondta, hogy ez nem vezet sehová, és a zöld fórumról az ilyen jellegű megszólalásokat törölték is. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon melyik álláspont a helyes, és arra a következtetésre jutottam, hogy mindkettő. A zöld szeretett volna megmaradni egy szakmai fórumnak, a fekete inkább közéletinek. A személyeskedés nélküli érvek ütköztetése ellen nekem nincs kifogásom. Bármilyen vélemény, legyen az szakmai, vagy érdekvédelmi, akkor tud tiszta formában kikristályosodni, ha sokan teszik hozzá a nagyon sokszor egymástól távol álló véleményüket. Kollektív bölcsességnek nevezem ezt. Nincs ez másként az élet más területein sem. Például a piacgazdaságot azért tartom jónak, mert az árakat szintén a kollektív bölcsesség határozza meg. Ha valaki megnézi egy bankközi deviza árfolyam alakulását, akkor azt láthatja, hogy másodpercek alatt is képes nagyon nagy változásokat mutatni. Pontosan amiatt, hogy nagyon sok piaci szereplő miként ítéli meg az aktuális helyzetet. Tehát rengeteg szereplő véleményének eredője az árfolyam. Eképpen ez a fórum is sok szereplő véleményének eredője. Te, mint mérnökember tudod mi az eredő,de ha mások nem tudnák, akkor elmondom. Amikor vektorokkal ábrázolunk valamit, akkor több vektor egymást kioltó, erősítő hatásainak pontos geometriai ábrázolása az eredő. A vektor pedig azt jelenti, hogy egy vonal milyen irányba, milyen hosszúságban mutat. Két egyforma hosszú, de ellentétes irányú vektor kioltja egymást, tehát az eredő iránya és mértéke is nulla.Két egymástól csak részben eltérő irányú vektor eredője a kettő közötti irányba mutat.
Azon lehet vitatkozni, hogy Tomipapa felnagyított tükre helyes megoldás-e ? Azon is, hogy az általa számon kért lojalitás nem torzítja-e el az eredőt? Én csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy én úgy látom: egy bocsánatkérés azok felé, akiket személyükben megsértettünk, hiányzik ebből a fórumból, és Tomipapa ezért tartogatja azt a tükröt, amit legszívesebben ő is lerakna.
Nekem nem szokásom senkit személyében sértegetni,egyszer dodoval tettem meg, elnézést is kértem tőle, most úgy érzem Bross Péterrel tettem ilyent. Ezért Tőle is elnézést kérek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy véka alá kellene rejteni azt a véleményünket, ami különbözik mások véleményétől. Legfeljebb kiderül, hogy távol állunk az eredőtől. Aztán ha úgy van,mások észérvei helyesnek bizonyulnak, akkor tudjuk azt mondani, hogy meggyőztetek, mehetünk tovább. Benned is, Antiban is látom ezt a fajta mentalitást. Bross Péterrel kapcsolatban nekem annyi elég, ha ő is belátja, hogy meggyőztetek, menjünk tovább. Magamnál százszor alkalmasabb OMME elnöknek tartom, de nem hallgatok arról, ha azt gondolom, hogy egy bizonyos dologban hibázott. Lehet, hogy nekem nincs igazam, és a tagság döntése teljesen más eredőt hoz létre, mint amit én gondolok, de a lényeg az, hogy az eredőhöz a tagságra is szükség van, az elnöki pozíció sem azt jelenti, hogy az ő véleménye jelenti az eredőt.