Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743642 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #2520 Dátum: 2018. Január 13. 06:35 »
Innen egy személyeskedő, amolyan alpári nyelven íródott bejegyzést töröltem!
Főnix!
Ha nem tudsz kulturáltan fogalmazni, ismét búcsút kell vennünk tőled.
Próbáld a szakmai stílusodat erőltetni, abban sikeresebb lehetsz.
Ha nem sikerül, majd próbálkozz máshol, mert innen menned kell!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Klubvezető

« Válasz #2521 Dátum: 2018. Január 13. 10:23 »
Nem értem , hogy ezek az emberek mit keresnek/akarnak/ a méhészek között !!!!!!

*

főnix

• 104
« Válasz #2522 Dátum: 2018. Január 13. 11:27 »
Nem értem , hogy ezek az emberek mit keresnek/akarnak/ a méhészek között !!!!!!

Kedves Mézengúzs!

Mielőtt gúzsba kötné a gondolatait a kérdés, mit is kereshetek itt, kérdezzen bátran! Mint most is! Megkíséreljük kibogozni azt a "gúzst"...

Kedves Mézengúzs!

Bár anyagilag semmit sem keresek itt, de be kell vallanom, nem is azért járok ide. Szerencsémre nem ez a megélhetési forrásom, inkább csak hobbiból, filantróp szándékból és sok-sok empátiából töltöm itt Önökkel az időmet.

Bizonyára ismeri a klasszikus viccet:
Mikor kérdik a boltost, hogy miképp, hogyan is megy az üzlet? - ő meg azt mondja: erre is ráfizetek arra is ráfizetek.
-És akkor miből él?
-Miből élnék? Hát sabbatkor zárva vagyunk!

No, én is inkább csak ráfizetek az itteni bótra, de szerencsére -mint említém- nem vagyok ráutalva az itteni "bevételre".

Ennyi veszteséget megér, hogy néha szakmai és egyéb információkat hozzak ide, segítsek eligazodniuk néhány erkölcsi, morális, etikai  kérdésben, segítsek kitalálniuk abból a labirintusból, amit félretájékoztatás, bosszúállás, személyiségrombolás szándéka és a nem deklarált, de jól detektálható önös egyéni haszonszerzés vágya, hatalomvágy, megfelelési és bizonyítási kényszer és a skrupulusoktól mentes szervilitás épített fel itt, a Klubon.

A motiváció, ami ide hoz és itt tart -a Klubvezető és holdudvarának kifejezett ellenérzése közepette- az az egyszerű szándék, hogy megosszam itt azokat a dolgokat másokkal is, amit én megkaptam a Teremtőnktől.

Fogadja és fogyassza bátran, ingyen, jó szándékkal adom.

Ha nem kér belőle, ha nem kérne belőlem se, akkor javasolnám azt az utat, melyet a legkevesebb sérülést szerezve követhet: lapozza át az írásaimat, ha nincs rájuk szüksége. Lapozza át, nehogy a torkán találjak akadni.

Másoktól viszont ne igyekezzen elvenni a "fogyasztásom, fogyaszthatóságom" lehetőségét...

Csak demokratikusan...!

Ja, és szeretném kérni, ne terjessze ki az antipátiás érzéseit a teljes méhész-társadalomra! Nem hallottam sehol, hogy egy Mézen- meg egyebeken-gúzs személyt kértek volna fel, hogy a méhész-társadalom nevében kinyilatkoztasson. Csak a saját nevében, ha nincs megbízólevele a szót hozni-vinni... Ha lenne, gondolom, majd alkalmasint bemutatja...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2523 Dátum: 2018. Január 13. 12:18 »
Idézet
bontsd már ki azt a 20 milliárdot

Ezt a 20 milliárd ágazati veszteséget már többször kibontottam, bemutattam. A méhészvezérek, mint Cserényi, Tóth Péter, Bross Péter, Fekete József, Bezzegh László stb erősen túlméretezettnek tartják, de nem tettek le érveket álláspontjuk igazolására csupán azt, hogy a perek azt bizonyítják, hogy a mérgezések miatti méhveszteségek mértéke csekély.

Mi indított el arra, hogy a bírósági számadatok ellenére iszonyatosan nagy ágazati  veszteséget feltételezzek? Számos adat bizonyítja, hogy a mostani 1 millió fölötti méhcsalád ellenére a magyar méhészeti ágazat mézexportja alig több, mint a korábbi évtizedekben, holott akkor - a hivatalos adatok szerint - szinte fele ekkora méhállomány volt. Engem ez az adat nagyon elgondolkoztatott.

Mi volt nagyon más az elmúlt 10-15 évben a korábbiakhoz képest?

- Az időjárás változott ugyan, de lényegesen nem rontotta a méhlegelőt, sőt voltak kifejezetten kedvező évek és alapvetően az akácméz termelésünk és exportunk lényegesen nem változott.
 - méhlegelőink is változott, de a mézelő növények aránya a teljes szántóföldi növénytermesztésen belül megnőtt. Az erdei méhlegelő lényegesen nem változott. Az ártéri és egyéb természetközeli nyílt növénytársulások fajösszetétele romlott és virágzási időtartama csökkent, de ennek mértékes se elégséges indok.
 - atkában és egyéb kórokozókban korábban is nagyon gazdagok voltunk, de a védekezési módszereink se voltak rosszabbak, mint most.
 - A növényvédelem nagyon megváltozott. Hosszú hatástartamú felszívódó rovarirtók, továbbá a szinergens hatású koktélok alkalmazása szinte általánossá vált.

Kiindulásként becslést végeztem, hogy a hazai nagy hozamú méhlegelőink, repce, akác, napraforgó és a köztes méhlegelő mennyi méhcsaládot lenne képes eltartani. Kb 3 millió méhcsalád lenne az elméleti terhelhetősége a rendszernek. Persze ez a méhlegelők egyenletes és optimális használata esetén lenne megvalósítható, ami tudjuk, hogy csak fikció.

Viszont, ha elméletileg 3 millió méhcsaládot képes a rendszer optimális esetben termelőképesen fenntartani, akkor "miért nem fut csúcson" az 1 millió méhcsalád, vagyis miért nem exportálunk kétszer annyi mézet, mint 15 évvel ezelőtt?

De térjünk át a tényleges elemzésre: Miből áll össze a 20 milliárdos veszteség?
1.

A mérgezések miatti méhveszteségeket a méhészek a fejlődési és a gyűjtési időszakban egyaránt elszenvedik. Korábban a mérgezések miatti méhveszteségek rövid (1-2 nap) idő alatt és tömegesen jelentkeztek. Ezeket a méhcsalád gyorsan kiheverte és a következő tömeges hordású időszakra már termelő lett újra a méhcsalád. A mostani méhveszteségek lassú kifejlődésűek és a méhcsalád gyógyulása is lassú, mivel a lépekben, a raktározott élelemben is ott a méreg és ettől hosszabb idő alatt tudnak a méhek megszabadulni.
2.
A hosszú hatástartamú elhúzódó mérgezése miatt nemcsak a méhveszteség, hanem a mézkiesés is óriási.

És innentől már egyszerű számtan és megvan a végeredmény, sőt bebizonyosodik, hogy még a 20 milliárdos becslés is kicsi a valósághoz képest.

Idézet
bontsd már ki, hogyan lehetne ezt a bukott 20 milliárdot hazavitetni a méhészekkel...

Szakszerű érdekvédelmi munkával, ami ma nincs.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 13. 12:21 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2524 Dátum: 2018. Január 13. 14:10 »
Attila ! Nem egészséges dolog egy tüzes madarat tartani a fórumon,  károgása nagyon zavaró a fülnek , én már rég letakartam illetve betakartam volna a helyedbe !!!!!

« Válasz #2525 Dátum: 2018. Január 13. 20:42 »
Kedves Mézengúz, vagy ki. Nem hiszem hogy nekem bármelyik fórumtársat meg kellene védenem , de, és állítólag a de után elhangzó dolgok számítanak. Szóval "DE" nehogy már te mondd meg hogy ki írjon a fórumra!

« Válasz #2526 Dátum: 2018. Január 13. 21:01 »
Kedves fórumtársak, Kedves mézengúz!

Én személy szerint nagyon sajnálnám, ha egy ilyen intelligens és olvasmányosan író, nagy ismeretekkel bíró, sokunk közűl kiemelkedő (tudásban és kifejezőkészségben) "tűzmadarat" vagy "tüzes madarat" eltávolítanák a fórumról. Nagyon szívesen olvasom a "károgását".
Biztosan sokaknak szúrja a szemét a véleménynyílvánítása, sokakban idéz elő kisebbségi érzést, de biztos vagyok benne, hogy ez a fórum sokkal kevesebb lenne nélküle.

További szép estét mindenkinek!

« Válasz #2527 Dátum: 2018. Január 13. 22:07 »
Csak egy picit rövidebben írna ;D

« Válasz #2528 Dátum: 2018. Január 13. 22:30 »
Méhészklub vagy érvészklub nekem nem mindegy , én csak egy méhész vagyok , és látom itt vannak akik nem egy hajóban eveznek !!!!!!!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2529 Dátum: 2018. Január 14. 00:14 »
Tomipapa  Amikor érvel, akkor nem egyszerűen ésszerű érveket mond, hanem megalázza a más véleményeken levő embereket. Ezt a megalázó érvelést cirkalmas körmondatokba rejti. Nem tiszteli a méhészben az emberi méltóságát.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

neo

• 1000
« Válasz #2530 Dátum: 2018. Január 14. 06:20 »
megalázó érvelést cirkalmas körmondatokba rejti
Igen, ebben van igazság. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy tükröt tart elénk. Egy groteszk tükröt, amely minket ábrázol felnagyítva. Vica versa jár az, amit mi mondunk, szorozva egynehánnyal. Sokszor neki is kényelmetlen ekkora tükröt tartogatni, de mi vagyunk azok, akik nem engedjük letenni. Ahhoz kellene egy halkan kimondott bocsánat azok felé, akik nem is olvassák ezt a fórumot.

« Válasz #2531 Dátum: 2018. Január 14. 07:40 »
Főnix iróniájáról és, hogy tükröt tart elénk, más a véleményem.
Amennyiben szakmapolitikában és a méhészeti közéletben a valóságot tárná elénk, még talán elfogadható is lenne.
Így viszont egy saját maga által kitalált, sokszor borzasztóan kificamodott mondatokkal megfogalmazott marhaság kerekedik ki belőle.
A méhészeti közéletet mindenki úgy ítéli meg, hogy melyik "oldal" pártján áll.
Ő is benne van az éjszakákat áttelefonáló SKYP-os csapatban, ahol nagyívű elmélkedések zajlanak.
Van bennük egy közös, a gyűlölet.
Ezért vagyunk gödörben, mert sokszor nem a szakmai érvelések mentén zajlanak az események, hanem érzelmi síkon.
A tények, írások, nyilatkozatok makacs dolgok.
Ezeket kell ütköztetni, és akkor nem torzulnak el a hírek.
Mindenki hall valamit valakitől, mert a valaki is úgy hallotta más valakitől.
Körülbelül ez Főnix helyzetjelentése a jelenlegi állapotokról.
Néhány éve kontárkodott bele a méhészeti közéletbe, és most azt gondolja ő a megváltó.
Nekünk akik több mint 30 éve járunk OMME összejövetelekre, és a legaprólékosabban ismerjük a régmúlt és jelen történéseit, fizikai fájdalmat okoznak ezek az "újkeletű bölcsek".
Mindenkinek vannak jó gondolatai, Vivaldianak is, Csujának és akár Főnixnek is, de átfogó képe egyiknek sincs.
Ezért értünk néhányan a fél szavakból, mert ez egy olyan dominó, amely nagyon sok elemből tevődik össze.
Annyi megállapítható (és ezt a véleményt engedjétek meg nekem), hogy a méhészeti közélet válsága az elmúlt ciklus antidemokratikus   működése alatt kezdődött.
Nem tudtok korábbi időszakot felsorolni, hogy nem adtak szót, kiküldtek valakit a teremből, vagy annyi etikai ügy lett volna mint amennyi Mészárosok uralkodása alatt.
Addig az OMME-ban családias hangulat volt, nem volt klikkesedés, és táborok!
Ezt neki köszönhetjük, és a helyzet azóta csak mélyült.
Nekem, az  OMME körül eltöltött több mint 30 év után ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #2532 Dátum: 2018. Január 14. 08:33 »
Attila!
Ezt a fórumot Te azért indítottad el, hogy feketén-fehéren lehessen a méhészeti közéletről beszélni. Ez a közbeszéd az akkor regnáló vezetés, Mészáros-Cserényi párost helyezte pellengérre. A kórusban zengett számonkérés nem mindenkinek tetszett, volt aki azt mondta, hogy ez nem vezet sehová, és a zöld fórumról az ilyen jellegű megszólalásokat törölték is. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon melyik álláspont a helyes, és arra a következtetésre jutottam, hogy mindkettő. A zöld szeretett volna megmaradni egy szakmai fórumnak, a fekete inkább közéletinek. A személyeskedés nélküli érvek ütköztetése ellen nekem nincs kifogásom. Bármilyen vélemény, legyen az szakmai, vagy érdekvédelmi, akkor tud tiszta formában kikristályosodni, ha sokan teszik hozzá a nagyon sokszor egymástól távol álló véleményüket. Kollektív bölcsességnek nevezem ezt. Nincs ez másként az élet más területein sem. Például a piacgazdaságot azért tartom jónak, mert az árakat szintén a kollektív bölcsesség határozza meg. Ha valaki megnézi egy bankközi deviza árfolyam alakulását, akkor azt láthatja, hogy másodpercek alatt is képes nagyon nagy változásokat mutatni. Pontosan amiatt, hogy nagyon sok piaci szereplő miként ítéli meg az aktuális helyzetet. Tehát rengeteg szereplő véleményének eredője az árfolyam. Eképpen ez a fórum is sok szereplő véleményének eredője. Te, mint mérnökember tudod mi  az eredő,de ha mások nem tudnák, akkor elmondom. Amikor vektorokkal ábrázolunk valamit, akkor több vektor egymást kioltó, erősítő hatásainak pontos geometriai ábrázolása az eredő. A vektor pedig azt jelenti, hogy egy vonal milyen irányba, milyen hosszúságban mutat. Két egyforma hosszú, de ellentétes irányú vektor kioltja egymást, tehát az eredő iránya és mértéke is nulla.Két egymástól csak részben eltérő irányú vektor eredője a kettő közötti irányba mutat.
Azon lehet vitatkozni, hogy Tomipapa felnagyított tükre helyes megoldás-e ? Azon is, hogy az általa számon kért lojalitás nem torzítja-e el az eredőt? Én csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy én úgy látom: egy bocsánatkérés azok felé, akiket személyükben megsértettünk, hiányzik ebből a fórumból, és Tomipapa ezért tartogatja azt a tükröt, amit legszívesebben ő is lerakna.
Nekem nem szokásom senkit személyében sértegetni,egyszer dodoval tettem meg, elnézést is kértem tőle, most  úgy érzem Bross Péterrel tettem ilyent. Ezért Tőle is elnézést kérek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy véka alá kellene rejteni azt a véleményünket, ami különbözik mások véleményétől. Legfeljebb kiderül, hogy távol állunk az eredőtől. Aztán ha úgy van,mások észérvei helyesnek bizonyulnak, akkor tudjuk azt mondani, hogy meggyőztetek, mehetünk tovább. Benned is, Antiban is látom ezt a fajta mentalitást. Bross Péterrel kapcsolatban nekem annyi elég, ha ő is belátja, hogy meggyőztetek, menjünk tovább. Magamnál százszor alkalmasabb OMME elnöknek tartom, de nem hallgatok arról, ha azt gondolom, hogy egy bizonyos dologban hibázott. Lehet, hogy nekem nincs igazam, és a tagság döntése teljesen más eredőt hoz létre, mint amit én gondolok, de a lényeg az, hogy az eredőhöz a tagságra is szükség van, az elnöki pozíció sem azt jelenti, hogy az ő véleménye jelenti  az eredőt.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2533 Dátum: 2018. Január 14. 09:49 »
Nagyernyei Attila úgy tünteti fel az OMME történelmet mintha makulátlan családi élet lett volna. Hát NEM!. Csak időben lépegessünk vissza.

2013-ban olyan erős belső feszültség volt, hogy kirobbantotta az elnököt. Fekete Jóska úgy jellemezte azt a vitát, hogy az elnök minden poszton indokolatlan mértékű befolyást akart elérni és az elnökség tagjai ezt nem tolerálták. Ezen Bross Péter megsértődött és ezt jelezte lemondásával.

Korábban is voltak személyi klikkesedés súlyos károkat okozó vita az OMME-ban. Volt ugye amikor komplett elnökséget zavartak el. Volt ugye a Vicze Ernő despot uralkodása miatt probléma. Volt a kezdeteknél Buchinger tömegmanipulálása miatt probléma, aki háttérből irányított és tett tönkre OMME vezetőket, Nikovitz Tónit, Stork Sándort, Fritsch Ottót. Magyarán mindíg volt aki a kiváló hordószónokként és intrikálóként a szakértelmet és érdekvédelmet elüldözte az OMME-ból.

A legnagyobb kárt talán a Mellifera ügy okozta. A méhészek akaratából létrejött céget is az OMME elnökségében más cég érdekei miatt tették tönkre hangadó emberek.

*

wr

• 1013
« Válasz #2534 Dátum: 2018. Január 14. 09:56 »
Elhangzott a fekete fehér, pedig ez a fórum már rég nem fekete fehér. Olyan kékes, vagy szürkés, fene se tudja, mondjuk nekem nem tetszik, a fekete fehér jobban nézett ki.
A vezetést illetően, legyen az OMME vagy bármi más, senkinek ne legyenek illúziói. A szép hangzatos szövegek azok mindenki szájából csak addig jönnek amíg be nem ül abba az ominózus székbe. A pénz az az életben sok mindent felülír, ha nem mindent.