Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743843 megtekintés
*

atya

• 1043
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #2490 Dátum: 2018. Január 09. 22:17 »
Egyszer már feltettem ezt a kérdést, és most is felteszem. Remélem olyanok is olvassák akik közéjük tartoznak, és talán válaszolnak.
Idézet
Lehet hogy balgaság amit kérdezek,  MIT KÉPVISEL  EBBEN A TÉMÁBAN A PROFI MÉHÉSZEK EGYESÜLETE ? Nekik minden rendben van, és csak a "kis-méhészek" zúgolódnak? Ők vajon miért nem tesznek semmit? Mert a hangjukat nem lehet hallani.  Ki érti ezt?!?!
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #2491 Dátum: 2018. Január 09. 22:42 »
Sajnos túl nagy a lendkerék , sok ezer méhész tudná csak beindítani , de utána már minden a jó irányba forogna tovább !!!

*

neo

• 1000
« Válasz #2492 Dátum: 2018. Január 10. 03:30 »
Azért jó volna tudni, hogy Csuja Laci és Neo eljönne-e a csévharaszti "méhünk jövője konferenciára"?
Megvallom, hogy engem ilyen rendezvényekre még Rába Steigerrel sem lehet általában elvontatni. Most mégis gondolkodóba estem. Az mégsem járja, hogy csak pofázok, de amikor tenni kellene valamit, akkor kussolok. Átgondoltam az egészet, és arra a megállapításra jutottam, hogy az egész tudományos világ is olyan messze jár attól, amit én gondolok az ügyről, hogy személyem csak kerékkötője lenne ennek a találkozónak. Megpróbálom itt összefoglalni az én álláspontomat neo ügyben.
1: a neonikotinoidok nem olyan mérgek, amelyek támadáspontjából hiányoznának a méhek. Tehát nem arról van szó, hogy akár meg is etethetném velük a méheket, nem lenne bajuk. Az ellenkezője igaz. A csávázószereknek használt neok olyannyira mérgezőek, hogy csak azért kerültek engedélyezésre, mert elhanyagolhatónak gondolják azt a mennyiséget, amit a méhek így fel tudnak venni. 2: jelen pillanatban a tudományos világ ott tart, hogy azt nézegeti, vajon mi az a mennyiség, ami a nektárba, virágporba kerül, és ez miként viszonyul a méhek esetében kimutatott akut toxicitási értékekhez. Ha valaki elolvas tíz-húsz ilyen tudományos cikket, akkor ha akar talál benne olyant, ami az igazolja, hogy a nektár és a pollen koncentrációja ezt eléri, ha akar, akkor talál olyant, amelyik azt igazolja hogy nem éri el. 3. Az égadta világon senki nem vizsgálja azt, hogy egy méh többszöri alkalommal történő táplálékfelvétellel össze tudja e gyűjteni azt a mennyiséget, amelytől elpusztul. 4. Az égadta világon senki nem foglalkozik azzal, hogy megvizsgálja, hogy e többszöri táplálékfelvétel hatására összegyűlik-e annyi méregmolekula a méh szervezetében, hogy a szubletális hatásokat kiváltsa. Két ilyen szubletális hatást neveznék meg: az egyik a gyűjtő méhek eltévedése, amelyek csak nektárból vesznek fel neokat, a másik a dajkák, tehát virágport fogyasztó méhek kettős méregfelvétele, mely a mézből és a méhkenyérből származik, ezért az első tájolás alkalmával mászkálás formájában jelentkezik. Hozzáteszem, hogy az ABPV és CBPV vírusok, valamint egyéb növényvédőszerek is képesek ilyen tüneteket kiváltani, ezért csak azok kizárása esetén szabad erre "ráfogni", hogy neo szubletális hatás. Azért írom, hogy ráfogni, mert sehol nem olvastam, hogy ezekből a méhekből neot tudtak volna kimutatni, tehát ezen kívül is lehet egy általunk még nem   ismert ágens szerepe is. Az első esetben semmiféle megfogható bizonyítékunk nincs,a második esetben a kaptár körül össze tudjuk gyűjteni a mászkáló méheket. 5. A kumulatív mérgezés alapját jelentő metabolizációs folyamatokkal senki nem foglalkozik. Ezen a fórumon derült ki, hogy alapvetően csak a CYP 450-es rendszer végzi ezt a tevékenységet, tehát az acetilkolin észteráz által történő, több ezerszeres sebességű lebontással nagy valószínűség szerint nem számolhatunk. 6: Pontosan ezért sutba kellene dobni a kimutatáson alapuló vizsgálatokat, ehelyett pedig a méhek élettani vizsgálatait kellene a fókuszba helyezni. Egészen pontosan az eltűnés vizsgálatához olyan standardizált körülményeket kellene országos szinten minél több helyen kialakítani, ami lehetőleg minden jelentős zavaró körülményt kiiktat. A legfontosabb ezek közül a folyamatos kelés, az anya petézése. Ezért csak anyaferomonos mini családok (hőszigetelt pároztató) fennmaradását kellene vizsgálni, azaz azt nézni, milyen ütemben halnak ki ezek a kis kaptárak. Ha az adott méhlegelőn történik akkora kumuláció a gyűjtő méhek esetén, ami az eltévedést kiváltja, akkor ezekből a pároztatókból egyszerre fognak eltűnni a méhek, függetlenül attól, hogy mikor lettek elkészítve (tehát repce előtt zöldbimbós állapotban, egy-két nyíló virágos,és sárgálló állomány idejében). Az is nagyon fontos lenne, hogy az országban mindenki egyazon tételből származó anyaferomont kapjon, nehogy egy már lebomlott feromon készítmény okozzon fals eltűnést. 7: az adatokat (gyűjtött mézmennyiség, eltűnő méhek időpontja, mértéke ) egységes adatbázisban kellene összegyűjteni, elemezni.
Látható, hogy lehetne mit tenni, de amikor az OMME elnöke még egy tiltakozó levelet sem képes elküldeni, pedig határozat született róla, akkor erre én semmi esélyt nem látok, és csak felesleges időpocsékolásnak tartom az összejövetelt. Először az OMME-n belül kellene tisztázni, hogy akkor most az elnök kinek az érdekében dolgozik, és bírja e még a méhészek bizalmát. A minisztérium pedig, mint elefánt a porcelánboltban ügyködik a szükséghelyzeti engedélyek kiadásával. Mi esélye van annak, hogy a méhészek vizsgálataihoz anyagilag hozzájáruljon ?
Úgyhogy kedves Laci, maximális tiszteletem a szándékaidat illetően, külön köszönet azért, hogy gondoltál rám, de az én válaszom most az, hogy nem megyek el. Remélem megérted az indokaimat.

« Válasz #2493 Dátum: 2018. Január 10. 05:35 »
Egyszer már feltettem ezt a kérdést, és most is felteszem. Remélem olyanok is olvassák akik közéjük tartoznak, és talán válaszolnak.
Idézet
Lehet hogy balgaság amit kérdezek,  MIT KÉPVISEL  EBBEN A TÉMÁBAN A PROFI MÉHÉSZEK EGYESÜLETE ? Nekik minden rendben van, és csak a "kis-méhészek" zúgolódnak? Ők vajon miért nem tesznek semmit? Mert a hangjukat nem lehet hallani.  Ki érti ezt?!?!

Én továbbmegyek. Melyik Méhészegyesület gondolkozott a témáról? Van a Gödöllői Méhészegyesületnek olyan egyszerű felmérése, hogy saját tagjai között tapasztaltak-e negatív hatást? Csak sima kérdőív esetleg? A kérdőíveket összesítették? Vagy a Gödöllői méhészegyesület önmaga sem biztos semmilyen hatásban?

Az OMME nem más, mint méhész szervezetek szövettsége. Mikor egy tagszervezetnek pénz kell, valamilyen rendezvény támogatására, akkor rohan az OMMÉ-hez.   

Egy szó mint száz: Az én hitem szerint káros általánosságban mindenféle méreg kijuttatása. Felvetésem azért provokatív, hogy értsétek: Amíg a váci egyesület elnöke és a gödöllői egyesület elnöke sem tesz helyi szinten semmit sem, még egy sima állásfoglalást sem, akkor ők ketten pont egyformát tesznek a demokratikus berendezkedésben: SEMMIT.

Még egyféleképpen kifejtem: Amíg példának okáért a méhész vándorol repcére, otthon issza a kávéját és elmondja, hogy aznap mekkora gyarapodást mért a kaptármérlege, majd unottan kinyitja a számítógépet, és írásban elmélkedik, de már hívta ismerősét, hogy hol lesz jövőre repce, hogy időben kitáblázza, de még saját egyesületében sem tesz semmit, addig ne várjátok, hogy valaki helyettetek tesz valamit!

Kiskakas felvetése jó!
Neo álláspontját értem, ez régen nem tudományos kérdés, tudjuk, hogy rossz.

Továbbmegyek: Bármelyik méhésznek adott a lehetőség, hogy saját egyesületében felvesse a témát, ott végezzenek valami egyszerű felmérést: Vándorolt repcére, vagy nem, melyik családnál mit tapasztalt, aztán ezt odaadni egy középiskolásnak, aki megcsinálja belőle a statisztikai analízist.

Minden egyes Méhészegyesület egy kicsi ország. Ott a saját szabályaik érvényesek. Tessék vele élni!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2494 Dátum: 2018. Január 10. 08:40 »
QUQQURIQ !!!

Kedves Neo klubtársam!

Sajnálattal olvastam, hogy nem fogsz eljönni, egy nagyon fontos, méheinket érintő megbeszélésre.
Nem véletlen, hogy így látatlanban, ismeretlenül megszólítottalak. Kezdettől olvasom az írásodat, okfejtéseidet, vitáidat. Szimpatikus vitapartner Vagy, ha rosszat állítasz, és meggyőznek, beismered tévedésed, és erről az új álláspontról folytatod a küzdelmet méheink életéért.
Így halad előre a mi közös ügyünk.
Szakmaiságod hiányozni fog, de azért remélem, hogy egyszer megismerhetjük egymást.
Köszönet a mostani összegzésedhez, ami megint egy lépést jelent előre.
Így még jobban kirajzolódik, hogy merre kellene kutatni tovább.

Olvastam írásával is egyetértek, mindenki mélyen hallgat, még azok is akiknek teljes állományszintű pusztulásuk volt!
Mindenki csak várja tátott szájjal a sült galambot, nem tesz azért, hogy bele is kerüljön a szájába!
Magától semmi nem fog megoldódni, csak ha teszünk érte!
Még most sem késő papírra vetni, hogy ki mire gyanakszik, kinek milyen veszteségei voltak, mit tapasztalt, a méheinek a rendkívüli eltűnése kapcsán!
Saját egyesületi szinten fogalmazzatok meg petíciót, és közösen küldjétek be az OMME irodájába!
Mindennek legyen nyoma!
Ez az első kiindulási alap!
Főnix klubtársunk válaszát is várom, a Csévharaszti megbeszélésre el tud -e jönni?
Rá is számítok, a szakértelme miatt!

Kiskakas

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2495 Dátum: 2018. Január 10. 09:24 »
Olvastam!

A Gödöllöi Méhészegyesület közgyűlési határozatot hozott 2017 szeptemberében és levelet írt a miniszter illetékes államtitkárának, sőt tárgyalt a NÉBIH igazgatójával és kollégáival amiben tiltakozott a neonikotinoid használat ellen. Sőt minden méhészgyülésen ki lett hírdetve, hogy minden egyesületi tag  adjon az elnöknek információt, hogy kapott-e a jegyzőtől értesítést, hogy a bejelentett méhese környezetében van-e neonikotinoidos repce, kukorica napraforgó vetve.  A Csujalaci által szervezett tüntetésen a fővárosi nem méhész szimpatizánsokon kívül csak a Gödöllöi Méhészegyesület méhészei jöttek el.

Olvastam! Te se voltál a tüntetésen, sőt egyesületed se tett ez ideig semmit a neonikotinoid elleni tiltakozás ügyében. Vagy tévedek? Ha tévedtem, bocsánatot kérek tőled.

Tudomásom szerint 2017-ben két méhész tett bármi jelentősebbet neonikotinoid ügyben, Nagyernyei Attila és Csuja László. Másról nem tudok. Mind a kettő a saját illetve az általa vezetett egyesület nevében.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2496 Dátum: 2018. Január 10. 09:37 »
Olvastam!

Jó ha tudod, hogy Bross Péter személyesen vitatkozott a héten Csujával neonikotinoid ügyben. Csuja kifejtette tiltakozását az OMME semmit tevése miatt, mire Bross közölte Csujalacival, hogy mindent megmozgat, hogy Csujalaci ne legyen a Gödöllöi Méhészegyesület elnöke újabb ciklusban és minden támogatást megad az ellenjelöltnek. Hát ezt még hozzá kellett tennem az OMME neonikotinoidos álláspontjához.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2497 Dátum: 2018. Január 10. 09:55 »

Örüljünk együtt méhészeink/méhészeteink sikerének....mert ezek az igazi értékeink !
Internetes idézet következik....
"Göncruszkai Közösségi Méhészet | Highlights of Hungary
www.highlightsofhungary.hu/portfolio/goncruszkai-kozossegi-meheszet/
A méhészet, Göncruszka református egyházközösségéhez tartozik. Az itt előállított termékeket, különösen a specialitásnak számító akácmézet, több országba is exportálják. A befolyó jövedelemből támogatta a közösség a Talentum tehetséggondozó általános iskola megnyitását a református régióban, folytatva ezzel az ..."
Akit bővebben érdekel ...ma reggel az atv- műsorában volt szó róla.

E. János

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2498 Dátum: 2018. Január 10. 15:24 »
Idézet
Melyik Méhészegyesület gondolkozott a témáról?

A Gödöllői Méhészegyesület gondolkozott és ezt gondolta. Sőt több, mert cselekedett is. Sőt, ha a választásokon Csuja László megkapja újabb 3 évre az elnöki feladatokat az egyesületben, akkor továbbra is tevékeny lesz a Gödöllői Méhészegyesület a méhészek érdekeinek védelmében.

https://www.magro.hu/agrarhirek/belfold/a-meheket-tizedelo-neonikotinoid-betiltasa-a-meheszek-celja/?utm_medium=web&utm_source=onesignal&utm_campaign=agrarhirek&utm_content

*

főnix

• 104
« Válasz #2499 Dátum: 2018. Január 10. 17:12 »
QUQQURIQ !!!

Kedves Neo klubtársam!

Sajnálattal olvastam, hogy nem fogsz eljönni, egy nagyon fontos, méheinket érintő megbeszélésre.
.......
Főnix klubtársunk válaszát is várom, a Csévharaszti megbeszélésre el tud -e jönni?
Rá is számítok, a szakértelme miatt!

Kiskakas

Kedves Laci, Klubunk Kapirgálója!

Rövid ideig reménykedtem, hogy a szépségem, egyéniségem sajátos bája, a humort szerető, értő és magas szinten gyakorló mentalitásom, esetleg a bölcsességem gyakorolt komolyabb vonzerőt, s vezetett a meghíváshoz, de a szakértelemben való jeleskedés motiváló hatása eszembe nem jutott volna...

Ha már ilyen szépen gyűlnek a meghívóra reagáló válaszok, illik nekem is reflektálnom a felkérésre, melyet ezúton is köszönök.

Neo barátom a meghívást oly okosan és oly elegánsan köszönte meg és hárította el, hogy igazándiból más dolgom sem lenne, mint azt válaszolni: hálás vagyok és valóban megtisztelve érzem magam a meghívás nyomán, ám meghajolván az érvek -és hangsúlyozom: okos érvek- súlya alatt, csatlakozom Neohoz, s köszönettel kezelve a meghívást, egy másik alkalomra tenném a megismerkedést, találkozót azokkal. akiket még nem ismerek személyesen, illetve akiket már személyesen ismerni volt szerencsém, azokkal elmélyíteni az ismeretséget.

Ám mégsem így teszek, mert szeretném nyitva hagyni az ajtót, megtartván annak lehetőségét, hogy esetleg mégis találunk olyan megoldást, mely segít összehozni egy olyan csapatot, mely aztán képes lesz lökni egyet a neonikotinoidok elleni hazai harc momentán elakadni látszó szekerén.

Elérkeztünk tehát ahhoz a ponthoz, amikor meg kellene határoznunk, mi is lenne a találkozó elsődleges célja, minek szeretnénk prioritást adni? A baráti csevegésnek, az esendő porhüvelyek és a bennük lakozó nemes lelkek táplálásának, vagy félretéve a hedonizmusra oly készségesen hajlamos mentalitásunkat -a pápaválasztó konklávékhoz hasonló megoldást választva-, zárassuk, zárjuk-é magunkra a csévharaszti birtok virtuális kapuját, s mindaddig ne is nyissuk, ne is nyittassuk meg, míg fel nem száll a szintén virtuális fehér füst, mely azt jelezné, hogy végre  megszületett, kimondatott az a verdikt, mely a továbbiakban eme csoport véleményét immáron ágazati és tudományos platformokra kiterjesztve demonstrálja, tolmácsolja a neonikotinoid hatóanyagú csávázószereknek szánt sorsot, s eme állásfoglalást végre -hezitálástól mentesen-  eljuttatja a döntéshozókhoz.

Tudom, most sokan azt mondják, mi a fenét vartyog itt ez a vén Mikulás, hiszen ő maga tette itt fel a neonikotinoidok témában azt a tolsztoji "Háború és béke" regényhez, vagy talán még inkább Merle Francia históriájának impozáns és rendkívül olvasmányos regényfolyamához hasonló méretű hozzászólást, melyben egy lassan egy esztendeje klaviatúra alól kikerült -hányattatott sorsú- levél, (később már levelek) történetét igyekezett a Nagyérdemű figyelmébe ajánlani.

Eme történet azóta a "Brossi dilemma" néven égett bele a méhész-köztudatba, gyakorlatilag előremutató jövőképet ugyan nem mutatva, ám rendkívül jól jellemezve azt a paradoxont, amit nem sikerült még feloldania senkinek: miként lehet úgy örömszerző, aktív és funkcionálisan is teljes nemi életet élni, hogy eközben megőrizze az ember a szüzességét.

Nos tehát- mint az eddig történtek mutatják- e dilemmát Bross Péternek sem sikerült feloldania, a levél, levelek nem indult(ak) továbbra sem a néki(k) már több elnökségi döntéssel, határozattal kicövekelt útjára, útjukra, s mint jól sejti a nyájas olvasó, immáron teljességgel okafogyottá is vált(ak), hiszen a szükséghelyzeti engedélyek kiadattak, a repce lecsávázást és elvetést követően immár a hatóanyagtól is sikeresen és szinte teljes mértékben megszabadult (e részhír közlését és kibontását majd a vizsgálatot folytató és szintén meghívott Tóth Péterre hagynám), a napraforgó és kukorica vetőmagok csávázása is hovatovább befejeződött, hiszen öt nap múlva már akár legálisan vethetné is őket az a gazda, aki nem kívánja megvárni az agronómiailag helyes időpont (és környezeti állapot) bekövetkeztét, s elsőként óhajtaná elvetni e kultúrákat. A csávázott vetőmagok az engedély birtokában immáron kiszállíthatók, s a gazdák rendelkezésére állnak, a kiadott engedélyek visszavonására sincs lehetőség, s szemmel láthatóan szándék sincs.

Akkor meg miről szeretnének beszélgetni, döntést hozni a csévharaszti party meghívottjai? Mint látszik, a neonikotinoidokról sok értelme most nincs csevegni, a szükséghelyzeti engedélyek 120 napra szólnak, tehát az érvényben lévők ellen már, a még nem létezők ellen meg még nincs értelme tiltakozni, hiszen a folyón is akkor szokás átkelni, ha a partjához érünk. A neonikotinoid csávázószerek használatát felfüggesztő átmeneti korlátozás ügyében a "Brüsszeli Meddő Tehén Döntésképtelen Bizottság"  (BMTDB) a sokadik halasztó "döntését" hozta, nyíltan is bevallva, hogy döntésképtelen. Bross -még- elnök úr jól ráérzett, hogy a neonikotinoid csávázószerekkel kapcsolatos DÖNTÉS Brüsszelben születik meg - majd egyszer, ha ez a permanens vajúdás eljut abba a stádiumba, hogy  "vérben és mocsokban" végre e világra jöhessen. Jól sejtette a jó Bross, hogy nincs hazai szándék a végleges betiltásra, hiszen feltehetőleg "megsúgták" neki odaföntről...

Egyébként is a levél, melyet szegény miniszter talán már soha nem kaphat meg (Brosstól biztosan nem) már létezik, s véleményem szerint a tartalma, szövegezése, a benne felsorolt -ugyan nem "szaktudományos", ám a mezei monitoring szabályai szerint elvégzett és vázlatosan bemutatott- vizsgálatok alapján kitűnően kifejezi a méhészeti ágazat aggódását, segélykérő szándékát. Nem "szaktudományoskodást", nem alapkutatásokat követel, mindössze rögzíti azt az ismerethalmazt, mely alapján méltán fordulhatunk Fazekas apánkhoz, kérve belátást, méltányosságot, empátiát a miniszter úrtól. Nos, Bross ezt a kérelmet nem volt hajlandó tovább küldeni a miniszterhez...

Az nyilvánvaló, hogy a magyar méhészeti ágazat kicsi ahhoz, hogy a brüsszeli "döntéstnemhozókra" nyomást legyen képes gyakorolni, az érdekképviseleti szervezet elnökének egyszemélyi döntése nyomán a hazai döntéshozókat -az ágazat nagyságrendjétől függetlenül-  sem óhajtja (merészeli?) presszionálni. Mi a fenének üljünk (ha ülő-) avagy álljunk (amennyiben álló-) azon a fogadáson, ahol nem tudunk, vagy a tiltakozást elszabotáló, elsunnyogó elnök iránt érzett lojalitás következtében nem is akarunk döntésre, döntésekre jutni.

Jól mondja a harmadik sorban ülő méhésztárs: hát menjetek el egy jót zabálni, vedelni, aztán majd csak lesz valahogy, de egy ilyen traktát, -ahol a döntés(ek) megszületését jelző "fehér füst" egy kakaspörköltet rotyogtató bogrács feneke alól kanyarodik fel, a levegőégbe-, vétek lenne kihagyni.

S igaza van a méhésztársnak: hogy a fenébe tudnánk dönteni üres emésztőrendszerrel, mikor a helyes döntés helyett a férfiember a gyomra korgására koncentrál? El kell fogadni tehát az invitálást,  ám a jóféle csévharaszti  kakaspöri, a jó sült és töltött  kappanhús és a többi kiváló baromfi-étek elfogyasztása nyomán kialakuló, a paraszimpatikus postganglionáris végződéseken acetilcholint felszabadító hatások nyomán sem a feladatra koncentrál a rendesen összerakott férfiember (hölgyet meg érthetetlen okoknál fogva nem hívott meg a mi Tarajosunk).

Igen, a "Brossi-dilemma" mintájára ismét egy elgondolkodtató dolog:  milyen magasabbrendű szempontok szerint rakta így össze a férfit a Teremtő? Az sem lehetetlen, hogy direkta szándék, de az sem biztos, hogy nem egyszerű gyártási típushibát hagyott meg a mi Teremtő Atyánk... Nagyon bölcsen adott agyat, hogy gondolkodhassunk vele. Kaptunk tőle röndös emésztőrendszert, hogy pótolhassuk az elvesztett energiát. S végül (de egyáltalán nem utolsóként a sorban) adott egy szerszámot, mely az örömszerzésben és a szaporodásban kapott szerepet, ám bennem szörnyű gyanú merült fel az utóbbi két szervrendszerünkkel kapcsolatban. Szerintem a mi Alkotónk szerette volna, ha valamivel kormányozni, irányítani is lehet a férfit. Komoly hiba, hogy ezt a kulcsot a Nő kezébe adta... A gyártási hiba pedig abban áll, hogy ezek a szervek ugyan tökéletesek, egyenként kiválóan is működnek, ám mindegyik működéséhez vérre van szükség. Nos, a Jóisten eme vérből nem adott elegendőt, így lehet, hogy általában mindig csak egyik szervcsoport működik megfelelően... (No, ezt talán némileg korrigálhatnánk, ha hölgyekből állna a meghívott csapat.)

Nos elérkeztünk oda, hogy menjünk, ha már híttak. Neo ragyogó logikával, briliáns érveléssel rámutatott, hogy miről (is) kellene, lehetne beszélgetni. Messzemenően így gondolom én is. Csak van néhány bibi a dologban: nem ismert a találkozó deklarált célja, nem ismertek a találkozón elhangzó témák napirendszerűen, s az sem ismert, hogy milyen napirendhez, témakörökhöz igazodóan , azaz milyen alapon történt a résztvevők kiválasztása?
Neonikotinoid csávázószerek engedélyeztetésével kapcsolatosan nem lehet ezzel a gárdával nekivágni, hiszen sem a kormányzati, sem a hatósági oldal részéről nincsenek a meghívottak között az illetékesek.
A neonikotinoid csávázószerekkel kapcsolatos alapkutatásokkal szerintem nem kellene foglalkozni most, arra ott vannak a hivatott irodalmárok, Darvas Dr. és Békési dr. ezekben már komolyakat alkottak, azokat nem Csévharaszton kellene 12 ember részvételével megvitatni, elemezni, értékelni a témakört és a szercsoportot.
Hegedűs dr., Csuja dr. jó választás, részben méhészek, másrészt a szakterület avatott kutatói és ismerői, csakúgy mint Nagyernyei és Csányi Antal. Hiányolom a teamből Bross -még- elnök urat, a terület alapos ismerője, előad a témából, elsőszámú kapcsolattartó -volt/még- a kormányzati és hatósági szervekkel, ráadásul érintett is a dologban.
Látható, hogy sok meghívott személyével egyet tudok érteni, néhánnyal  viszont nem szeretnék egyetérteni, hiszen az elképzelt és meghívott összetétel már alkalmatlan is, ha nem az előbbiekben vázolt tematika alapján állítjuk össze a meghívottak csoportját. Ésszerűségi szempontból  azzal kezdeném, hogy a saját személyemet csak speciális esetben tudom elképzelni a csoportban, de részvételem -mint már jeleztem- a tematika függvényében képzelhető el.
Nem tudok részt venni, ha nincs konkrét tematika, ha nincs semleges és pártatlan moderátor és moderálás, a konkrét neonikotinoid csávázószer megítélés, engedélyeztetés tárgy esetén akkor sem, ha nem szerepelnek a meghívottak között a szakma kormányzati, hatósági és a szakmaközi, tudományos szakterületek képviselői, analitikai laboratóriumi szakember, de véleményem szerint a gyakorló gazdák és növényvédők képviseletében a két kamara (Nemzeti Agrár- és a Növényorvosi-) képviselőjének jelenléte is elengedhetetlen. Nem tudok részt venni e tematika alapján, ha ott lesz Nagyernyei Attila, Csányi Antal, akik nem igaz érvek mentén támadtak és támadnak ma is személyeket, vállalva a politikai célok érdekében azt is, hogy hazudnak, csak hogy Brosst hatalomban tartsák. Ráadásul gauchos zsákok kiszögelése nem tartozik a tudományos érvelés körébe, az szakma-politikai fogásnak jó, ám nem árt, ha célba is talál. A jelen helyzetben indifferens, hogy akkor milyen emóciók alapján szögelt és utána hunnyászkodott meg az elnöki "leintés" nyomán a volt tolnai szaktanácsadó.
Nem tudom éppen ezért elfogadni Csuja László részvételét sem, aki szintén nemtelen eszközöket használt egyes személyek lejáratása, "megsemmisítése" érdekében, s most sem a szakmaiság, hanem bosszúállás és személyi előnyszerzés szándéka sejthető az akciói mögött a véleményem szerint.
Tóth Péter nevében nem nyilatkozhatok, leginkább  azért, mert nem ismerem a véleményét. Elküldöm neki a "meghívót", de borítékolom, hogy hozzám hasonlóan ő sem fog részt venni  annak tudatában, hogy sem a minisztériumból, sem a NÉBIH-ból, sem az akadémiai kutató ökotoxikológusokból,  analitikai, hatósági laboratóriumi, állatorvosi együttműködők közül, sem a monitoring-bizottságból, az egyetem rovarászai közül senkit nem hívnának meg, akik a gyakorlat, a kormányzat, az engedélyezés, a hatósági vizsgálatok oldaláról érvelhetnének.
Több résztvevő sajnos sokkal alkalmasabb vörös posztónak, mint a béke angyalának, ezen összetételű "tanácskozást" hamvába hótt ötletnek tartom, ez a csoport nem tárgyaló fele a miniszternek, intézhet hozzá nyílt levelet, küldhet(ne)  (küldhetett volna már előbb is) mindenféle szép üzenetet, rimánkodhatna, de azzal, hogy Bross -még - elnök ezt a lehetőséget elszabotálta, ez a mostani tiltakozás ebben a formában és ezen "tiltakozói személyi összetétel" ismeretében tökéletesen értelmetlen .
Ha egy egyesületi tanácskozást kívánna létrehozni valaki, aki a jelen bizalmi válságra,  Bross -még- elnök úr szerepére, megítélésére és jövőjére vonatkozóan  keres válaszokat, akkor viszont fölöslegesnek és haszontalannak tartom olyan résztvevők meghívását, akik az egyesületi élettel kapcsolatosan nem érintettek, valamint nehezményezem, hogy Bross -még- elnök sem került meghívásra, amit viszont az Egyesületünk szempontjából szintén elfogadhatatlannak tartok, hiszen ezen esetben  nem egy növényvédelmi technológiáról, egy szercsoport méhész- és ökotoxikológiai szempontok szerinti értékeléséről szólna a megbeszélés, hanem az egyesületi érdekképviseleti munka jövőjéről, erkölcsről, morálról, demokráciáról. Az elképzelt személyi összetétel eme utóbbi tematika alapján sem alkalmas helyes következtetések levonására és helyes döntések meghozatalára.

Marad az a megoldás, hogy mindnyájan elfogadjuk a meghívást, a 12 személyes létszámkeretet kibővítjük, mindenki hozza a "hozzá., bele- és rávalót", eszünk, iszunk, ismerkedünk, barátkozunk, mulatozunk, hazamegyünk.
Csak ne ilyen személyi és szakmai összetételű csapattal vágjunk bele a miniszter "megpuhításába". Röndös, mezőgazdásszá lett jogászember Ő, ha már meg szeretnénk szólítani, inkább hívjuk meg egy rendes, autentikus (hungarikum!) karcagi birkapörköltre, vagy beszélek Szomor Dezső barátommal, s egy kis szürkemarha-, bivaly-, mangalica-traktát is csaphatunk...

Közismert egyébként az a mondás, hogy ha még jó ideig szeretnénk kitartóan gyönyörködni a probléma, problémakör alapvető, eredendő szépségében, akkor hozzunk létre egy bizottságot, rendezzünk egy konferenciát, melyek garantálhatják, hogy a megoldásal még sokáig nem kell számolnunk. Egyébként is jobb lenne Bross -még- elnök hitvallását is átgondolnunk: amennyiben egy probléma önmagától nem hajlandó megoldódni, túl komoly erőfeszítést igényel ahhoz, hogy megpróbáljuk mégis megoldani. Sokkal egyszerűbb és célravezetőbb, ha hagyjuk eléggé megérni, mint a furunkulust. Ha ügyesek és kitartóak vagyunk, legtöbb esetben kifakad az is magától...

Csak azokat a rohadt neokotonikotionidokat tudnám már feledni...!!! (Bár, ha belegondolok, mi a rossebbel bombáznának a Megváltók, ha ez a téma eltűnne? Akkor hagyjuk, ezt már legalább megszoktuk, az új elnökhöz meg úgy is új csesztető-téma dukál... Ráérünk még megtalálni, mi legyen az! Lásd előző textus...)

A meghívást még egyszer köszönöm, s titkon reménykedek, hogy talán össze tud a méhész-szakma hozni egy olyan beszélgetést, összejövetelt, ahol szívesen megjelenek, szívesen megjelenik mindenki, akinek valóban jobbító, előrevivő és nem szakma-politizáló szándékai vannak.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2500 Dátum: 2018. Január 10. 18:15 »
Kiskakas!

Ahogy látod most az élő példa alapján, a személyes és kisebb csoportérdekek felülírják a közös érdekek képviseletének szándékát az OMME-ban. Ezért vált az OMME egy minisztériumi hivatallá. Azt képes megbízható módon csinálni, de az érdekképviseleti munkára pontosan emiatt vált alkalmatlanná.

Bross nem taktikázta volna bele magát ebbe a hihetetlenül hülye helyzetbe, ha nem akarna egyszerre két urat szolgálni. A magyarok amikor lovas nomádok voltak, volt annyi ép eszük, hogy egy seggel egy lovat lovagoltak és a többit futószáron futtatták maguk mellett. Végig is száguldozták Európát. Most se kéne másképpen csinálni. Az OMME-nak nem a minisztérium az ura és parancsolója, hanem a 13500 méhész. Ha ezt nem veszi tudomásul Bross, akkor ilyen helyzetekben fogja találni magát folyamatosan, amilyenbe most került.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2501 Dátum: 2018. Január 10. 20:05 »
QUQURIQ !!!

Kedves Főnix!

Igaz, az eseti engedélyek megvannak. Ennek az összejövetelnek már évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie! Szégyelli is magát Kiskakas.

Kisakakas sokkal egyszerűbben képzelte el az egész lebonyolítását!
Ez előzőekben amint felvázoltam, (meghívás) egy szonda, semmi más. Ha úgy gondolod, ez a „kályha” az első bálozóknál. (kezdeti lépések)
Ezután jön az időpont egyeztetése, akik vállalták a felkérést.
Majd a tematika ismertetése.
Első kőrben, a méhészek szemszögéből állítottunk volna össze egy anyagot.
(ezt tartalmazta volna a csévharaszti dekrétum).
Hogyan is látják a gyakorló méhészek ezt a neos kérdést. (ezért kellenek a szakemberek, akik elmagyarázzák a neok hatásmechanizmusát az élő szervezetre).
Majd a kémiát szembe kell állítani a biológiával, nem pedig a mezőgazdászt a méhésszel!!!
A kémia állít valamit, a biológia csak a szenvedő alanya.
Miért?
Mert a kémia egy, vagy több vegyszer összetétele,( buta anyagok), a biológia meg egy élő szervezet, mindegy, hogy mekkora, mikron, vagy elefánt nagyságú!
A kémia az elefánt nagyságúból is tud élettelen porszem nagyságú anyagot produkálni!
Megfordítanám a rendszert! (úgy, mint régen volt)!!!
Az élőlény, a biológia az elsődleges tényezője, mert él, a kémia csak a másodlagos, ami úgy szolgálja az élőlényt, hogy közben vigyáz rá!
Ugye ez nem is olyan nagy kérés?
Na, a méhészek csak ennyit szeretnének elérni, és kérni!
A méhész feladata, hogy biztosítsa méheinek a megélhetést, törődjön az egészségével!
Régen rossz, ha a méhésznek vegyi molekulákban kell gondolkodnia, és nano grammokban!
Ezért szertekénk a méheinket megóvni vegyi támadásoktól!
Azért szeretnénk kiállni, míg van miért kiállni!
Ha a méhész dekrétum megfogalmazódna, második kőrként kellene az OMME-nak összehívni a szakigazgatási szerveket,  és mind azokat, akiknek érdekük a méhészek ellenkezőét állítani.
NÉBIH- nek kellene a független szerepét játszani, és neki kellene levezényelnie, és kordában tartani az eszmefuttatások, és érvek sokaságát, (de mindig az élő az első)!
Azért a Kopasznyakú megjegyzése, hogy mindig az élőt kell egy élettelen előtt előnyben részesíteni!
Én nem török senki feje felett pálcát, hogy ki jöhet el Csévharasztra, és ki nem. Kit szeretek, és kit nem! Mi sem egy hajóban ülünk, és másokkal sem, de nagyon szívesen várok minden meghívottat.
Nincs szakmapolitika, csak szakma, szakma, szakma, a méheinkért, az élőlényért!

Kiskakas

« Válasz #2502 Dátum: 2018. Január 11. 10:40 »
Ezt írja Geddekas:
" Csuja kifejtette tiltakozását az OMME semmit tevése miatt, mire Bross közölte Csujalacival, hogy mindent megmozgat, hogy Csujalaci ne legyen a Gödöllöi Méhészegyesület elnöke újabb ciklusban és minden támogatást megad az ellenjelöltnek."
És te ezen még csodálkozol?
Olvasd vissza saját írásaidat.
Folyton vádaskodsz, és véleményem szerint sokszor valótlan dolgokat állítasz.
Utána pedig azt várod el, hogy támogassanak?
Ha mindenkivel összeveszel, és csak a konfliktust keresed, szerintem se számíts sok jóra.
Nem tudom kik lesznek a "kihívóid", valójában nem is érdekel, mert ez a belügyetek.
Ma egyébként az OMME vezérek a NÉBIH vezérével tárgyalnak, és átadják a tiltakozó levelet.
Hogy ez mért csak most történik meg annak is van oka.
Ez a levél meg fog jelenni az OMME-s újságban és az OMME honlapján.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2503 Dátum: 2018. Január 11. 11:08 »
Annak mi lehet az oka , hogy 14 éve pusztulnak a méhek és 2018 januárt mutat a naptár !!!!!!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2504 Dátum: 2018. Január 11. 12:24 »
Idézet
Folyton vádaskodsz, és véleményem szerint sokszor valótlan dolgokat állítasz.

A tények makacs dolgok. 2017-ben neonikotinoid ügyben az OMME érdekképviseleti lépést kifelé nem tett, viszont informális módon ugyan, de akadályozta a szeptemberi tüntetést és nem csatlakozott ahhoz a hat ponthoz sem, ami felfogalmazza a legfontosabb méhész kéréseket.

Idézet
Utána pedig azt várod el, hogy támogassanak?
A méhészek ügyét képviseli az OMME vagy egy-egy bandát, klikket, stb-t?
A méhészek ügyét kellene támogatnia, a közös érdekeket kellene képviselnie az OMME-nak és nem a minisztérium hivatalként kellene viselkednie.

Ha mindenkivel összeveszel, és csak a konfliktust keresed, szerintem se számíts sok jóra.

Én Mészáros alatt se mondtam mást, mint most. Nézd vissza a hozzászólásaimat. Én nem Bross vagy Mészáros klán érdekeit nézem, hanem a méhészek érdekeit. Ettől vagyok ma is hiteles.

Viszont most Bross mást mond és mást tesz, mint amit választása előtt ígért és tett. Nézd meg azt a videot, amit belinkeltek az Ő híres választási előadásáról. Engem akkor teljesen meggyőzött, hogy Ő tisztán látja, hogy mit kell tenni. Az első nagy csalódás az volt, hogy az alapszabály ügyében telesen hátat fordított ígéretének. Aztán szépen sorban jöttek a pálfordulások. Most kicsi módosításokkal, de ugyanazon az úton halad, amin Mészáros és ugyanazokat a módszereket alkalmazza.

Idézet
Nem tudom kik lesznek a "kihívóid", valójában nem is érdekel, mert ez a belügyetek.
Én tudom ki lesz Csuja kihívója. Nem neki szurkolok.