Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743778 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #1125 Dátum: 2015. Február 25. 23:59 »
QUQURIQ!!!

Sajnos rossz hírek érkeztek a baromfi udvaromba!

600 családos méhészetből idáig 150 család maradt!
Egy másik méhésznél 360 családból 50 maradt!
Ez csak két állomány. Mennyi lehet az országos veszteség?
A méhcsaládoknak egekbe megy az ára.
Nem lehet még biztosat mondani, de a hírek szerint kb. a magyarországi méhállomány 1/3 elpusztulhatott.
Ezek már nem fognak gyűjteni. A másik 1/3 –ról is illik beszélni! Ezek a gyengék, igen gyengék. Talán napraforgóra összeszedik magukat.
A maradék 1/3 –ból ki mit fog tudni kihozni. A régi méhészek, trükköznek majd a több méz begyűjtéséhez.
Még az időjárásról nem is QUQORÉKOLTAM!!!
Mint az adatokból is jól látszik, hogy mekkora az országos veszteség!
Van itt egyáltalán érdekképviselet?
Hová mennek a milliók a monitoring vizsgálatra?
A nagy „okos „ szakmai vezetésnek már a nyár közepén riasztani kellett volna a méhészeket, hogy jóval több az atka mint az előző években!
Mert nem a kutatásra szavazott a küldöttgyűlés milliókat?
Nem ezzel kellett volna foglalkozni?
Terepjáró, meg flanc, arra van eszük!
El kell Őket zavarni a só hivatalba… mert többhöz úgy sem értenek…
Ezeknek a kezébe méhcsaládokat adni? Rovarkínzás!!!
Most jut eszembe, hogy az OMME vezetői miért vettek méhcsaládokat…
Így lehet a kutatási pénzeket elnyeleszteni…

A végére még egy kis lapszemle!!!

Most nem azt ecsetelgetem, hogy milyen hibák sokasága jelent meg most is!
Azt taglalom, ami nem jelent meg!
Kedves VEZETŐINK!!! Nagyon szépen megköszöntük volna, ha egy pár szóban leíródott volna, hogy ki,miért, és hogyan ba………ta el az atkaírtást!
Valami elemzés félére gondolok…
Tóth Péter ennyi zsetonból valamit írhatott volna!
Vagy a kaptáraiból takarítgatja a méh hullákat?
Valami statégiát is megköszönnénk erre az évre!
Most nem a kaptár takarításra gondoltam….
Hanem!
Mikor, mivel, mikkel, mennyivel, hogyan, hány fokon, milyen sorozattal, kezeljen ez a szerencsétlen méhész nép!
Miért hagynak a vezetőink döglődni bennünket?
Legalább a méheinket sajnálnák! Bennünket nem kímélnek, azt már tudjuk, tapasztaltuk…
Mi sem kíméljük őket majd a tisztújításkor…
Ígéretet ad a Kiskakas, ha új vezetés áll az OMME élére, mindent elkövetnek, hogy a méhész és a méhei legyenek az elsődlegesek mindenek előtt!
Hány évig sunnyog a vezetés a GMO, az atka, és a méhegészségügy miatt?
Igen, még 1 év!
Itt a lehetőség a kezetekben kedves Méhészek! Azok mellé szavazzatok, akik meg is akarják oldani a bajotokat, segítenek, ha rá szorultok, egységet képeznek, az érdekeiteket képviselik!
Az OV tagok, (elnökök) visszakapják a döntési jogaikat!
Nem hagyhatjuk, hogy tovább forgácsolják az OMME vagyonát…
Ezeket a pénzeket Mi, magunknak fizetjük be, a NP. meg a magyar méhészek kapják az Uniótól!
Tehát mi mondjuk meg, hogy mit mire költsünk!
Nem pár ember, kénye, kedve szerint rendelkezik a méhészek vagyonával!

A zászló bontó Kiskakas!
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 26. 00:04 írta kiskakas »

« Válasz #1126 Dátum: 2015. Február 26. 07:33 »
Kiskakas!
Ezt a kérdést már én is feszegettem az atkairtás topikban.
Mikor fújt riadót az OMME szakmai stábja?
Már majdnem októberben!!!!!!!!
Ennyit róluk.
Kéne hamarosan olyan vezetést választanunk, akik értenek is a szakmához, és szívükön viselik a méhésztársadalom gondját-baját.
A hangzatos hasba akasztó dumából elég! 
Minek kell még történnie, hogy ráeszméljenek a méhészek, szakmailag, szaka politikailag, erkölcsileg teljesen leamortizálódott a vezetés. Súlyosabb szavakat ne használok, de megérdemelnék. Megvárom az etikai bizottság vizsgálatát, bár valami miatt kicsit hezitálnak!
Talán az a gáz,hogy kértem a titkos EB jegyzőkönyvet? Egyre jobban érdekel mi van benne.
Nézzétek milyen naprakészek voltak az irányt mutatóink. :P
"FELHÍVÁS!
Posted 2014-09-29
Felhívjuk Tisztelt méhésztársaink figyelmét, hogy az OMME központjába érkező információk szerint idén igen jelentős atkafertőzéssel kell számolni. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy az elkövetkezendő napokban az élelmiszer higiéniai szabályok betartásának figyelembe vételével mindenki kezdje meg a védekezést ez ellen az igen veszélyes parazita ellen. A felhasználandó készítmények alkalmazástechnikai ajánlásait az elmúlt években megjelent monitoring tájékoztatók tartalmazzák. "

Nagyernyei Attila

« Válasz #1127 Dátum: 2015. Február 26. 08:42 »
Kedves Attila!

Először az Atkairtás topicban írtam a választ, de mivel láthatóan nem annyira az atkairtásról szólnak a szózatai, áthoztam ide az írást...
Örülök, hogy erre is kiterjedt a figyelme.
/Moderátor/

.........
A szakmai érdekképviseletnek szerintetek mi lenne a dolga?
Naprakész információk juttatása a tagdíjfizető méhészeknek!
Ez éppen nem naprakész, nem szakszerű, más baj nincs is vele.
Akkor minek tartjuk őket, ha ekkorákat hibáznak?
Nézzétek vissza írásainkat mikor kezdtük el mi a riadót?
Nem szeretném leírni mennyit érnek,mert egy etikai vizsgálat már talán lesz ellnem.
Majd utána.
FELHÍVÁS!
Posted 2014-09-29
Felhívjuk Tisztelt méhésztársaink figyelmét, hogy az OMME központjába érkező információk szerint idén igen jelentős atkafertőzéssel kell számolni. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy az elkövetkezendő napokban az élelmiszer higiéniai szabályok betartásának figyelembe vételével mindenki kezdje meg a védekezést ez ellen az igen veszélyes parazita ellen. A felhasználandó készítmények alkalmazástechnikai ajánlásait az elmúlt években megjelent monitoring tájékoztatók tartalmazzák.

Na már most ne csak magatokban keressétek a hibát, de az is van egy veszteség mögött......
Ezt vegyék egy szakmai pofonnak (amit részben az OMME-tól is kaptak) majd aztán változtassanak rajta, hogy máskor ez ne történjék meg.
Nagyernyei Attila

Kedves Attila!

Megfogadtam a buzdítását, s visszaolvastam...

A visszaolvasás nyomán meg kell állapítanom, hogy ön nem jól emlékszik. Azt fel sem tételeztem volna, hogy szándékosan nem mond igazat...

Ebben a témában megtalálja a saját hozzászólásai között az első reakcióját: "Végre egy normális szakmai hír az OMME honlapjáról." Azt követően idézi a hírt (pirossal), amit akkor ön normálisnak minősített. Mindez e témában 2014. augusztus 01-én, 11:36-kor olvasható. Ezt követően ön augusztus 12-én tért vissza a kérdésre, amikor egy méhésznél "spaklival lapátolta a lehullott atkákat"... Más témában is idézte az OMME által "bűnös késlekedéssel" kibocsájtott hírt: azt az idézetet is szintúgy augusztus 01-i keltezéssel, szintúgy pirossal a Méhegészségügy helyzete topicban. Az a hozzászólása szeptember 10-i keltezésű ...
Akkor most nem értem, hogy kerül ide a 2014-09-29-i dátumozás az ön által több alkalommal is helyesen idézett időponttal szemben.
Tényleg úgy gondolja, hogy szüksége van erre az inadekvát "érvrendszerre"? Nem érzi, hogy ezzel csak a saját hitelét rombolja? Mi szüksége van erre a -nevezzük nevén- hazugságra? Tudom, ez szakma-politika is, és tudom, hogy a "politikába" a hazugság is beletartozik, de ez a válasza sokkal súlyosabban etikátlan, mint azt gondolná, mert szakmai kérdésre próbál politikai hazugsággal válaszolni...
Válasza a kérdező méhész megalázása, félrevezetése, de a “zászló bontó” tarajos visszhangjáé” is ugyanígy minősíthető. Kitelelési statisztikai adatokkal kitelelés után szokás szolgálni. Nem lehetetlen egy 30 %-os telelési veszteség sem az országban, az éppen az európai átlag trendjének felelhetne meg, de ezt az értéket majd a telelő nemzedék “távoztával” lehet megállapítani, nem két olyan adatból, amit “attól hallottam, aki ismeri azt az embert, akitől az információ harmadkézből származik”. Amelyik 4-600 családos méhészet ilyen szinten omlik össze, az jobb is, ha összeomlik. Csak azt ne mondja senki, hogy kívülálló okok, félretájékoztatás vagy a tájékoztatás elmulasztása miatt… 
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 26. 09:58 írta atya »

« Válasz #1128 Dátum: 2015. Február 26. 09:16 »
Petro!

Felismerésnek éppen megfelelő az OMME részéről az augusztus elsejei közlemény, nyílván ezt elismerte Attila is azzal, hogy közzétette.
Na de mi történt ezt követően ez itt a kérdés öcsécském!
Ahhoz nem kell szakértelem, hogy sok az atka védekezzetek, ezt akár egy hozzá nem értő, így akár ti is kijelenthetitek.
Ráadásul egy használhatatlan monitoring-füzet sorozatban foglaltakat ajánlani a védekezéshez.
Ez aztán a szakmai képmutatás, az megy!
Aztán meg is jelent a 2014. évi monitoring füzet kb. szilveszterkor a 2015 januári számmal együtt!
Pofátlanságból 5-ös, hord el magad inne komám míg jó kedvemben vagyok!

Győzzön az igazság, Legyen Köztársaság!

« Válasz #1129 Dátum: 2015. Február 26. 09:16 »
Petronius arbiter!
Az OMME archívumában Ön is megtalálhatja az általam idézett bejegyzést most is.
Előtte 4 nappal valóban volt egy másik vészjelzésük.
Én arra kérem ne nekem magyarázkodjon, mert a végén még arra a következtetésre jutok, hogy Ön az OMME ügyeletes szócsöve!
Írja szépen alá, hogy kivel is beszélgetek. Egyébként az etikai vizsgálat alapjának is azt tartom, hogy fedjék fel személyét, mivel én Déonokkal ne vagyok hajlandó vitatkozni.
Arisztaiosz klónja oktatást tart nekem a naptárból?
Akkor idézek újra az OMME honlapjáról.
Azt is szeretném Önnel közölni, hogy rendszeresen járok méhészklubokba, nem csak írogatok ide.
A Bonyhádi éhészklubban már június az az JÚNIUS második hétfőjén arról beszéltem,hogy az idén (2014-ben) óriási gondok lesznek az atkával az enyhe tél miatt, ezt megerősítette Dr. Hegedűs Dénes is!
Akkor még az OMME "szakemberei" miről polémiáztak?
Ivett ciklon, meg Visajor.
Engem nem tud hasba akasztani! Dolgozzanak, védjék a méhészek érdekét, ne hazudozzanak és akkor még néhány napig maradhatnak! Ócska magyarázkodás az Ön részéről védeni a mundért!
Személye részemre már nem titok.
Sok méhésztárssal már közöltem is, de csak had ringassa magát abban, hogy homályban maradhat.
Tehát akkor az OMME honlapjáról egy friss hír, hogy megnyugodjon végre!

"Nyitóoldal, OMME Hirek
Felhívás
by admin • 2014-09-25

Egyesületünk korábban már többször felhívta a méhészek figyelmét az atka elleni kezelés fontosságára. Most ismételten felhívjuk a Tisztelt Méhésztársak figyelmét, hogy az idén tapasztalt rendkívüli atkafertőzöttségre tekintettel, egyesületünk szükségszerűnek tartja a korábban elvégzett, atka elleni kezelésekhez használt hatóanyagtól eltérő Varroa elleni szer kontrollkezelés céljából történő alkalmazását.

Kiemelten felhívjuk a figyelmet, hogy azoknál a méhészeteknél is érdemes elvégezni az ismételt kezelést, ahol ez már megtörtént, továbbá ezen kontrollkezelésen felül végre kell hajtani a fiasításmentes időszakban aktuális zárókezeléseket is."

Nagyernyei Attila

« Válasz #1130 Dátum: 2015. Február 26. 09:43 »
Még valami a friss hírek közül az OMME honlapjáról a méhegészségügyi rovatban!
Kezdjenek el FRISSÍTENI a fiúk,mert leültek mint az iszap!

"Méhegészségügy   

Felső menüben is
Kísérleti felügyeleti program indul
by admin • 2012-07-25

Kísérleti felügyeleti program indul | Nyomtatás | 2012. 07. 25. Idén szeptemberben indul az Európai Unió által is támogatott, államilag finanszírozott kísérleti felügyeleti program, melynek célja a méhcsalád-veszteségek felmérése és okainak feltárása. Habár számos országban működnek már különféle rendszerek a méhek egészségi…

Bővebben →"

Ez most is ott van!
Azóta méhegészségügyben az OMME nem tud új hírt produkálni, ez más az Ókorban történt esemény.
Azért kiabál az Újkori szócsövük?
Nagyernyei Attila

« Válasz #1131 Dátum: 2015. Február 26. 14:23 »
Petronius arbiter!
Az OMME archívumában Ön is megtalálhatja az általam idézett bejegyzést most is.
Előtte 4 nappal valóban volt egy másik vészjelzésük.
Én arra kérem ne nekem magyarázkodjon, mert a végén még arra a következtetésre jutok, hogy Ön az OMME ügyeletes szócsöve!
Írja szépen alá, hogy kivel is beszélgetek. Egyébként az etikai vizsgálat alapjának is azt tartom, hogy fedjék fel személyét, mivel én Déonokkal ne vagyok hajlandó vitatkozni.
Arisztaiosz klónja oktatást tart nekem a naptárból?
Akkor idézek újra az OMME honlapjáról.
Azt is szeretném Önnel közölni, hogy rendszeresen járok méhészklubokba, nem csak írogatok ide.
A Bonyhádi éhészklubban már június az az JÚNIUS második hétfőjén arról beszéltem,hogy az idén (2014-ben) óriási gondok lesznek az atkával az enyhe tél miatt, ezt megerősítette Dr. Hegedűs Dénes is!
Akkor még az OMME "szakemberei" miről polémiáztak?
Ivett ciklon, meg Visajor.
Engem nem tud hasba akasztani! Dolgozzanak, védjék a méhészek érdekét, ne hazudozzanak és akkor még néhány napig maradhatnak! Ócska magyarázkodás az Ön részéről védeni a mundért!
Személye részemre már nem titok.
Sok méhésztárssal már közöltem is, de csak had ringassa magát abban, hogy homályban maradhat.
Tehát akkor az OMME honlapjáról egy friss hír, hogy megnyugodjon végre!

"Nyitóoldal, OMME Hirek
Felhívás
by admin • 2014-09-25

Egyesületünk korábban már többször felhívta a méhészek figyelmét az atka elleni kezelés fontosságára. Most ismételten felhívjuk a Tisztelt Méhésztársak figyelmét, hogy az idén tapasztalt rendkívüli atkafertőzöttségre tekintettel, egyesületünk szükségszerűnek tartja a korábban elvégzett, atka elleni kezelésekhez használt hatóanyagtól eltérő Varroa elleni szer kontrollkezelés céljából történő alkalmazását.

Kiemelten felhívjuk a figyelmet, hogy azoknál a méhészeteknél is érdemes elvégezni az ismételt kezelést, ahol ez már megtörtént, továbbá ezen kontrollkezelésen felül végre kell hajtani a fiasításmentes időszakban aktuális zárókezeléseket is."

Nagyernyei Attila

Kedves Attila!

Hogy ön miről hablatyolt a bonyhádi "éhészklubban", ahhoz nekem nem sok közöm van, nem is reflektálnék reá, lévén nem látogattam a nevezett klubot. Ha küld majd meghívót, s az időjárás is oly kegyes lesz, hogy meghallgathassak egy önhöz hasonló méhészeti "ikont", akkor szívesen elmegyek a rendezvényre.

Addig viszont az ön mindenáron elkövetett görcsölésére csak azt tudom válaszolni, hogy ön szemérmetlenül és pimaszul hazudik. Keresse vissza a saját hozzászólásait, mert én vettem a fáradtságot, hogy megtegyem ezt, s annak nyomán inkább rebegjen egy "bocsit", mert ön oly folyékonyan hazudik, ami röndös helyeken ráutaló magatartásnak számít.
Természetesen eme pimasz és hazug magatartása ellenére képes vagyok belátni, hogy ön csak a mentális állapotának és késztetésének megfelelő választ adhatja, de ez a válaszadás egyúttal rávilágít az ön és sleppje mentális és etikai értékrendjére is.

Ha azt feszegetné, hogy kivel polemizál Petronius arbiter nick-néven, elárulom, hogy ugyanazzal a "kaporszakállú" öreg gönyűi Mikulással, aki már Arisztaiosz néven is nehezen viselte az ön, az önök által itt véghezvitt ámokfutást, és mindenféle külső inspiráció nélkül is hangot adott ilyetén érzéseinek. Most sincs ez másképp, midőn az "ellenzéki hang" elnémításának szándéka nyomán, kényszerű nick-csere mián Petroniusként kénytelen szembesíti önöket a régebbi megnyilatkozásaikkal. Sajnos, kénytelenek szembesülni önmagukkal, s ez addig így is marad, amíg nem képesek belátni, hogy nem egy előrevivő változás szándéka ellen emelek hangot, hanem egy nemtelen, saját pecsenyéjüket sütögetni szándékozó mentalitás ellen. Egy jó, a méhészeti ágazatot előrevivő reformprogram mellé fel is tudnék sorakozni, s mivel tapasztalhatták, hogy mind az ismeretanyagom, mind a nyelvkincsem révén a törlésig, kitiltásig kénytelenek számolni velem, már csak azt kellene eldönteniük, konzekvensen bohócot kívánnak-e csinálni magukból, vagy esetleg hajlandóak-e átértékelni a stratégiájukat, s ki óhajtják-e fogni az "ellenzék" vitorlájából a szelet azzal, hogy etikusan tálalt, szerethető és elfogadható programjuk révén igyekeznek támogatókat szerezni. Amíg ez nem valósul meg, mindenképpen számolniuk kell azzal, hogy bármelyik fórumon kénytelenek lesznek rendszeresen szembesülni a saját hazugságaikkal...

Nincs sok értelme törölni a hozzászólásaimat, azokat újabban archiválom, s kérésre az érdeklődők rendelkezésére bocsájtom.  Nem sok értelme van az írás eltüntetésének, mert minél inkább 'top secret', annál inkább kíváncsiak a népek, miről is szólhat... Aztán ha szétküldöm, a "patás láb" is annál inkább kilóg... Én meg szükség esetén szétküldöm...

« Válasz #1132 Dátum: 2015. Február 26. 14:53 »
Szeretném megjegyezni,hogy a Bonyhádi klubb az nem éhész klubb!!!

*

irido

• 488
« Válasz #1133 Dátum: 2015. Február 26. 15:21 »

Ráadásul egy használhatatlan monitoring-füzet sorozatban foglaltakat ajánlani a védekezéshez.

Azzal egyetértek, hogy a monitoring füzetben leírt védekezés elavult, nagyon komoly veszélyt hordoz magában, ha valaki nem a saját tapasztalataira hagyatkozva fog idén védekezni. Nem elfelejteni, hogy a rezisztenciát csak más szerrel lehet felismerni, a toleranciát viszont azzal sem. Arra csak a kezelésre történő  potyogás ciklusonkénti egyenletessége hívja fel a figyelmet. Erről valóban nem esik egy szó sem a füzetben, pedig lett volna idő rá  kitérni. Azzal azonban nem értek egyet, hogy használhatatlan lenne a monitoring füzet. Nagyon sok olyan adattal, esetleírással van tele évek óta, melyek nagyon szükségesek a megfelelő méhegészségügyi technológia kialakításához. Igaztalanul senkit nem kellene kritizálni. Kemény munka fekszik ezekben a monitoring füzetekben.

« Válasz #1134 Dátum: 2015. Február 26. 15:40 »
 ;D

« Válasz #1135 Dátum: 2015. Február 26. 15:58 »
Szeretném megjegyezni,hogy a Bonyhádi klubb az nem éhész klubb!!!

Én is valahogyan ezt szerettem volna kidomborítani az idézőjellel...

Hívja fel talán Nagyernyei klubvezető úr figyelmét e véleményére, én őt idéztem... Egyébként a "klubot" ragozta a klubvezető, eképpen  került a helyhatározó rag folytán a kettőzött hangzó az írásba és ennek révén az idézetbe: klub- klub(ban)...

« Válasz #1136 Dátum: 2015. Február 26. 17:14 »
Petronius arbiter
Nehogy azt gondolja kiakaszt, hogy hazugnak nevez.
Nevezett Ön engem garázdának, sőt egy agresszív embernek is a bringás balhém miatt.
Tényleg azzal mi van? Találjon már ki valami hihetőbbet.
Amit Ön csinál szánalmas, egy amatőr lejárató kampány kísérlet.
Nem tudom ki kíváncsi ezekre a marhaságaira, szerintem a szakmai segítségeit jobban elviselnénk.
Hamarosan itt a kikelet, menjen palántázni, metszegetni.
A vadhajtások eltávolításában tudok segíteni, azt gyökerestül kell kitépni.
Jó munkát!
Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #1137 Dátum: 2015. Február 26. 17:37 »
Abrikter!

Látom má megint itt rontod a levegőt és azon görcsölsz, hogy valaki lehagyott egy betűt a szó elejéről! Nem kéne menni locsolni, vagy ganyét kubikolni? Foglalkozz a saját dolgoddal, még akkor is, ha valaki utasít arra, hogy itt trollkodj!

Nb18

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1138 Dátum: 2015. Február 26. 19:18 »
QUQURIQ!!!

Kerekecske dombocska, merre szalad a nyulacska?
Egészen Gödöllőig!
Az a nagyon „bizonyos” rendkívüli küldött közgyűlés ami az alapszabály miatt lett össze hamarkodva összehívva, kísérti az OMME elnökét!
Egy újabb tárgyalás a bíróságon, a szabálytalanságok miatt!
Annyira iparkodott az elnök a megtartásával, hogy „véletlenül” elfelejtette az összegyűlt levelek tisztújítását is megcsinálni…
Nem is kapirgálok tovább...
AZ IGAZSÁG VÉGRE GYŐZEDELMESKEDIK!

A Kiskakas!

« Válasz #1139 Dátum: 2015. Február 27. 07:17 »
Sziasztok !

Nem az az érdekes ki és mikor tájékoztatott az atka helyzetről mivel minden értelmes méhész(nem méhtartó) a saját állományát úgy kezeli ahogy akarja. Az egészségügyi füzetek lehet hogy mindenben nem helytállóak de nem is az a célja azt viszont több alkalommal is leírja hogy  folyamatos atka kontroll szükséges.Szerintem ez benne az az infó ami helyes útra mutat.Az hogy az OMME feladata az atka ügyben micsoda szerintem eléggé túl van értékelve mivel az atkaölő szerekről ,védekezésmódokról,sok használható infó van miden alkalommal kiemelve a folyamatos kontroll szűkség szerűségét.Most mi az ami hiba az hogy nem mennek ki és személyesen nem csinálják meg az atka elleni védekezést?!Dr Hegedűs Dénes is elmondta nem egy és nem is két előadásában hogy mi várható az elmúlt év atkahelyzetével kapcsolatban.Ő és őhozzá hasonló helyesen gondolkodó szakelőadók szerintem mind lehetőséget mind felületet is kapnak évről évre hogy okosítsák a méhészeket.De mint tudjuk nem mindenki hajlamos megfogadni az okos szót ezért viszont nincs értelme rámaszatolni a felelősséget senkire.Saját véleményem az hogy ez egy sok és változatos körülményekkel telített problémakör és itt ha nem vagyunk úgymond állandóan"résen" akkor biztos hogy előbb vagy  utóbb belelépünk az atkától kapott jobb egyenesbe.Csak azt ne felejtsük el hogy hiába a sok jó tanács a szorító túloldaláról a döntés ill  a megoldás az adott pillanatban a saját kezünkben van.Ha adott pillanatban nem jól döntünk pl. egy akácra való vándorlásnál ott is az OMME a hibás? Szerintem nem jó az ha a saját hülyeségünket otthon az asszony előtt más külső rajtunk túlnövő gondra próbáljuk rámaszatolni.Én személyes tapasztalatom az hogy az atkával való problémák jórészt kb80-90%ban a nem megfelelő védekezési stratégia következménye.Se támadni se védeni nem tisztem senkit de ha igaz az hogy 30-40% os téli  veszteség várható mind a  családszám mind családerősség szempontjából azt azért mindenkinek ajánlanám hogy első sorba azt mielőtt elkezdene sikítani hogy ő félre lett vezetve picikét nézzen szét a kaptársor mögött is mivel a fő ok ott szokott állni.

Üdv Karcsi