A méhegészségügy helyzete

• 858 válasz
  • 387166 megtekintés
*

wr

• 1030
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #840 Dátum: 2025. Augusztus 15. 12:35 »
Idézet
Tényleg. Van még atka?
Biztos van, az mindig van. Egyébként meg nem tudom, mert most inkább be akarom fejezni jövő hét közepéig az élelempótlást (nem sokat kell pótolni) hogy utána már tényleg csak az atka irtás maradjon.

Van egy gyenge hordás, emiatt még örömrepülés sincs a sziruptól, de hogy mit hordanak nem tudom, csak remélem hogy aranyvesszőt és nem megint tetűmézet, ahhoz nem értek, nem tudom van-e még ilyenkor is vagy csak a nyár elején, mert a google is csak a mézharmat fajtáiról ír, hogy azok mikor vannak arról nem.

*

neo

• 1008
« Válasz #841 Dátum: 2025. Augusztus 15. 14:30 »
Most komolyan. Kicsit sem érzel logikai bukfencet ebben a mondatodban? Valami 10 évig tökéletesen működik, majd a következő évben már nagyon rosszul? Na ne már... Ott biztos hogy más ok volt a háttérben,
Látod wr ezzel is egyetértek. Konkrétan 2 másik okot tudok megnevezni. Előző évben mellém pakolt egy méhész közvetlenül a déli határról. Egyébként erről a tájékról sokszor jöttek akkoriban hársra de azok kb. 1 km-re voltak tőlem. A másik ok, hogy szintén előző évben jött állandó méhészként egy 500 családos méhészet. Ennek 2/3-a 6 év múlva kipusztult, akkor hozott a másik telepehelyéről még 200-at. A teljes méhészet megmaradt utolsó 20 családját 2 éve vitte el. Ja, meg a másik oldalon kiment két méhészet kb. 200 családdal. Abban a tíz évben nekem elég volt évente egy fias ciklus sorozatot kezelni szeptemberben. A délvidéki atka (a rövidebb tél miatti nagyobb atkaveszély miatt nekik keményebben kell kezelni), a túlterhelt környezet miatt állandóvá váló atkanyomás tényleg más állapotot jelentettek, mint ami addig megszokott volt. Egyébként a Furetto abban az évben hozta az atkát úgy, ahogy leírtad. Ezresével. Csak ennek ellenére hagyott 45 nap után is 300 atkát családonként. Azért gondoltam, hogy ez bizony déli atka, nem az amelyiket én éveken át lazán lenyomtam. Amit persze ki lehetett irtani, csak nagyobb odafigyeléssel. De ahogy le is írtam, ez nem mindenkinek sikerült. Az 500 családos méhész tulajdonosa nekem azt mondta, hogy ö amitrázzal és oxálsavval védekezik és jól működik. Kiürült gázpalackokat láttam nála.  Ez a jól működés azt jelentette, hogy még egy évtized sem kellett ahhoz,hogy 97 százalékos veszteséget könyveljen el.

« Válasz #842 Dátum: 2025. Augusztus 16. 06:31 »
Ezt írja wr:
" A csodaszeredet én valamikor 10 vagy tizenévvel ezelőtt próbáltam ki, azt is elmondom miért."
Nem tudom hol olvastad, hogy az oxásav-hangyasav-citromsav megfelelő arányú keverését, én csodaszernek titulálnám?
Közöltem egy védekezési módszert amit jónak tartok, és én is már jó pár éve alkalmazom.
Korunkat megelőző, mély tudásod lenyűgöző.
Büszke vagyok arra, hogy ilyen nagy tudású talentumok fejtik ki itt gondolataikat.
Azért megnyugtatlak, hogy most már a 43.méhészeti évadom kezdetén, én is láttam már ezt-azt, meg nagypofa méhészeket lenullázódni.
Én sokkal alázatosabb vagyok, nem döngetem a mellemet.
Csak annyit fűznék még hozzá, hogy a 2025-ös szezon számomra egy siker.
A "rongy" induló állományom gyönyörűen teljesített.
Lett galagonya, akác, édesharmat, és sok-sok napraforgómézem.
A méhészetem erőssége kiváló, bőséges élelem, és népesség van.
Neked is ezt kívánom wr, no meg azt, hogy ne csak az álmaidat fogalmazd meg, írj néha a valóságról is.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #843 Dátum: 2025. Augusztus 16. 10:23 »
Okos enged, tarja a mondás, most engedek Attila, nem reagálok semmit az újabb marhaságaidra. Neked van igazad, mindig és mindenben.

*

Berci

• 319
« Válasz #844 Dátum: 2025. Augusztus 17. 21:12 »
A keveréket fiasítás menetes állapotban (záróként) TILOS használni, mert viszi a méheket is.
Akkor csupán "natur", 3,5 %-os oxálsavas csorgatást szabad használni.
Nagyernyei Attila

Hülyeséget beszélsz. Viszi az most is az atkaszívottat, csak nem látod, mert kirepül elpusztulni...
egyébíránt amelyiket viszi azért nem kár. Úgyse érné meg a tavaszt.

Még jó, hogy ilyen jó lett a termésed. Tavasszal lesz miből családokat venni.

Attila, Attila...mikor tanulod már meg...?!

« Válasz #845 Dátum: 2025. Augusztus 19. 07:44 »
Látod Berci, megint nem az okos oldaladat villantod meg ebben a rosszindulatú hozzászólásodban, amikor ezt írod:
"Hülyeséget beszélsz. Viszi az most is az atkaszívottat, csak nem látod, mert kirepül elpusztulni...
egyébíránt amelyiket viszi azért nem kár. Úgyse érné meg a tavaszt."

Kérd meg Kokit, (Molnár Jenőt), hogy keresse meg régebbi írásaimat abban pontosan ugyanerről számoltam már be.
Jenő profi a régi hozzászólásim beidézésében, nekem erre nincs időm.
A rosszindulat, a bosszúvágy nem jó tanácsadó Berci!
Nem lehetsz egy boldog ember, ha ilyen negatív gondolatid vannak, de ez a te bajod.
Ha annyira okosnak tartod magad, próbáld ki "zárónak" a leírt keveréket, Jenőnek lesznek tavasszal eladó méhei.
Én csupán a méhésztársak figyelmét szerettem volna felhívni, hogy fiasításmentes időszakban ez túl erős, viszi az EGÉSZSÉGES méheket is.
Próbáld ki, aztán hülyézz le!
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 234
« Válasz #846 Dátum: 2025. Augusztus 19. 08:29 »
Valószínűleg kezdek elbutulni.
Ha ugyanerről írt Attila, akkor minek keressem meg?
Tehát Berci jól írta.

Nem tudok az oxál semmi felhasználási módjáról írni, mert soha nem használtam.

Attila! Berci semmi rosszindulatút nem írt szerintem. Ismét szóltunk, hogy jelenleg nem kirándulás a méhészeti tevékenység fő iránya, hanem atkamentesítés, akinél még van.
A téli eleség beadása ami most serkentés is, a másik legfontosabb dolgunk. Ne a telelő méhek érleljék és raktározzák el a lépekbe. Kisebb népességű családoknál is sok a fiasítás. Mézharmat és a szolidágó serkent. Nálam szerencsére volt kétszer is komoly zivatar a napokban. Jót tett a szolidágónak, de inkább annak örülök, hogy lemosta a mézharmatot és talán a tetveket is.
Tegnap egy méhész azt mondta, hogy le kell folytani a fiasítást az etetéssel, mert van ahol 70 négyzetdecimétertől is több fias van. Ez 7 Hunor keret. Nekem is voltak ilyenek méztérlevételkor, de én nagy adagot adok eleve nekik, és a megvadultakat felírom, aztán kapnak egy plusz etetést, 5 litert. Voltak 4 léctől lécig fiasosak is, azokat megtűzdeltem. Ezek később akarnak majd rajzani 3 héttel, mint az idén.
Azt fogják majd a méhészek ismét mondani, hogy azért nem bírtak az atkával, mert a sok fiasban elbújt. Szerintem meg az 50 000 vagy a 15 000 fiasban ugyanúgy tud szaporodni.

Azt viszont nem értem miért vinné a fiasmentes időben JOBBAN a méheket a keverék.
Egyébként meg ezt a "zárókezelést" nagy hülyeségnek tartom. Valaki kitalálta, a többiek meg átvették. Az utolsó kezelés a záró. Akinek van most sok atkája, annak nagyon sokszor kell "zárni" tavaszra meg a kijárókat is. Akinek nincs, neki is figyelni kell, mert lehet van a környéken gyűjtőhely. Nálam elfogyhattak, mert ilyenkor már szoktak jönni a minirajok, most meg semmi.

Most még azok a családok is népesek, amelyeket le fog nullázni az atka. Na tehát figyelni, írtani!!! Aztán ha nincs akkor lehet kirándulni, de nekem az is gyanús amikor nincs. Akkor is írtom ha nincs.
Úgy vagyok én ezzel mint a magányos hajótörött a lakatlan szigeten. Egy idő után már saját magában sem bízhat meg szexuális zaklatás területén...

« Válasz #847 Dátum: 2025. Augusztus 19. 15:29 »
A jóindulatú hozzászólásokkal, véleményekkel semmi gondom, de a kioktatást nem szeretem.
Sokszor írtam, a 42. méhészeti szezonomat zártam.
Ha annyira balfácán lennék, ahogy gondoljátok, akkor mégis hogy lehetnek még mindig méhészetem?
Mások irigykedve nézik meg, akik meg sosem jártak nálam, fikázzák.
Tegnap járt nálam egy falubeli méhész barátom, és kérte nézzünk pár méhcsaládot.
Megállapítása annyi volt, hogy szép világos a lépkészletem, és gyönyörűek a családok.
Az idén én is így gondolom.
Miért viszi a záró (na utolsó) kezelésnél a méheket is az oxálsav-citromsav-hangyasav csorgatásos kezelés?
Ki kell próbálni, de csak pár családon.
Egyébként az amitrázas  Furettózás  sem szerencsés késő ősszel, és akkor amikor télen megenyhül az idő.
Erről nekem is van sajnos rossz tapasztalatom, de egy konténeres kolléga sokkal rosszabbul járt, pedig +11 fokban füstölt.
Az alsó kijárós kontiból még az anyák is kijöttek!!!!!!!!!!
Ja ja.
Az atkavédekezést egyelőre befejeztem, mert átfogtam a 21 napos kelési ciklust, és a kontroll szerekkel minimális a potyogás.
Hiába meg nem kínozom a családokat.
Nincs vége, folytatás szeptember 2. hetében, akkor már tartós hordozóval.
Aki másként csinálja, mert azt jónak látja, tegye.
Serkentés?
Minek?
Pergetni fogok, azt is két hét múlva, mert ennyit nem lehet felkarcolni, és még mindig sok a nagy kiterjedésű fias.
A legmézesebb lépekre fogom őket korlátozni, + karcolás, és kicsi etetés.
Ennek még nincs itt az ideje.
És, hogy mennyire vagyok balfácán?
A múlt héten 94 öreg anyát küldtem a túlvilágra.
Jó döntés volt, mert a gyenge hordás miatt 100%-os a fogadás.
Az összes, az az ÖSSZES új anya a törzscsaládoknál petézik.
Soha ennyi anyát még nem cseréltem egy időben.
Előtte való napon olyan harmincakat az öregekből bezárkáztam, és rátettem a fiaskeretek tetejére.
Másnap kicseréltem a két zárkát és kész.
Az elsőket még szoktattam, de a végét azonnal kirágósra tettem, és még a kísérő méheket sem engedtem ki.
Hát így állok most.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 234
« Válasz #848 Dátum: 2025. Augusztus 19. 21:49 »
...............
Az atkavédekezést egyelőre befejeztem, mert átfogtam a 21 napos kelési ciklust, ................
............

Ezt a ziccert átadom valakinek. NEO, vagy bárki elmagyarázná! (Kettő vagy 3 ciklust kell átfogni, mert a 3 naponkéntinál gyakoribb kezelés biztosan méhmérgezést okoz, viszont a kezelés utáni napon kikelt atkák -amitráz lebomlik- visszabújnak a következő kezelés idejéig/re.)
A kelési ciklus 12 (munkásméh) vagy 14-15 (hereméh) esetében.
Ha rosszul tudom javítsatok ki. Besz@rás.

« Válasz #849 Dátum: 2025. Augusztus 20. 05:57 »
Valóban nesz@rás, hogy Te is ennyire hülyének nézel.
Az oxálsav-hangyasav-citromsav csorgatás után még egy hét múlva is potyog az atka.
Számolom, kontrollálom, figyelem.
Tehát amikor azt írom, hogy átfogom a 21 napos kelési ciklust, ahhoz simán hozzá lehet adni még egy hetet!
De örvendek, hogy ennyire figyelsz, és aggódsz.
Sosem védekeztem még akác előtt, az idén azt is megtettem.
Többször, több szerrel.
Te a saját védekezési módszereden ne változtass, én sem kívánok.
Látom a kollégák méhészetét, akik ugyan így védekeznek mint én, és a családok jók, nincs sodrott szárnyú, és mászkáló méh.
Amiben viszont az idén ők sokkal jobbak voltak, az a méztermésük.
Privátban megírom, (ha lesz időm), mert nem szeretném ha kikezdenétek, és ismét azzal vádolnátok, hogy leverem a mézárakat.
Bizony vannak olyan kollégák akiknek rekord éve van.
Nem soknak, mert a zöme méhész az idén nyalogatta a sebeit, és valójában napraforgón termelgetett csupán.
Ez ilyen év volt, reméljük lesz jobb is.
Annyit még szeretnék hozzáfűzni, hogy amennyire csak tudom az amitrázt kerülöm!
A mézet, virágport imádom, és a propoliszt is szedem.
Mindig is gyűlöltem az amitrázt, de valamikor kihagyhatatlan volt.
Ha van más út az atkák túlvilágra való küldésére, inkább azt választom, mégha munkásabb is.
Annyit tapasztaltból állíthatok, hogy a fent leírt három sav keveréke, egy lájtos tartós hordozónak számít, ha megfelelő időpontban van ismételve.
Túlzásba ezzel sem szabad esni!
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #850 Dátum: 2025. Augusztus 20. 07:31 »
Idézet
Sokszor írtam, a 42. méhészeti szezonomat zártam.
Mindig ezzel jössz, de elárulok egy titkot, ez önmagában kb. semmit nem jelent. Láttam már kezdőt (4 év méhészkedéssel a háta mögött) is mindent profin csinálni, és láttam évtizedek óta méhészkedőt is szó szerint balf@szkodni.
Idézet
Ha annyira balfácán lennék, ahogy gondoljátok, akkor mégis hogy lehetnek még mindig méhészetem?
Csak ismételni tudom magam. Ez sem jelent semmit. Olyannak is van méhészete, és méhészkedik, akinek minden évben vesztesége van, néha egész komoly, de aztán tavasszal vesz még hozzá, és folytatja tovább.
Idézet
Tegnap járt nálam egy falubeli méhész barátom, és kérte nézzünk pár méhcsaládot.
Érdekes méhészemberek vannak arra felétek, én ilyen kéréssel bármelyiket elküldtem volna melegebb éghajlatra. Nehogy már más mondja meg nekem, hogy mikor nyissak kaptárat, pláne így az etetés vége felé, amikor már egész jó súlyuk van a méztereknek. Tudom, a ládát csak fel kell nyitni és elénk tárul minden. Ami azért jó, mert azt tényleg gyakran kell nyitogatni.
Idézet
Miért viszi a záró (na utolsó) kezelésnél a méheket is az oxálsav-citromsav-hangyasav csorgatásos kezelés?
Elárulom. Azért viszi, mert viszi az előtte is, csak akkor nem veszed észre mert a kelő fias azt pótolja.
Idézet
Egyébként az amitrázas  Furettózás  sem szerencsés késő ősszel, és akkor amikor télen megenyhül az idő.
Erről nekem is van sajnos rossz tapasztalatom, de egy konténeres kolléga sokkal rosszabbul járt, pedig +11 fokban füstölt.
Az alsó kijárós kontiból még az anyák is kijöttek!
Na ez már langyosodik. Először is, nem füstölünk 11 fokban, késő ősszel meg pláne nem, aki meg télen füstöl az meg meg is érdemli azt ami annak az eredménye lesz. Szokták mondani ősszel, hogy jönnek az atkarajok. Ja... Nem atkarajok azok hanem amitrázrajok. Akinek van hozzá türelme az meg is győződhet róla. A füstölés után az anya elhagyja a kaptárat, úgy, hogy maga a család szinte észre sem veszi, csak az a három marék méh amelyik kijön még vele együtt, és felcsücsülnek valamelyik kaptárhoz közeli fa egyik ágára. Persze a delikvens ezt nem látja, csak 2-3 hét múlva nem fogja érteni, hogy hova tűnt a petéző anya a kaptárból, és levonja a tanulságot, hogy a furettózás hatására elpusztult néhány anya.
Idézet
Látom a kollégák méhészetét, akik ugyan így védekeznek mint én, és a családok jók, nincs sodrott szárnyú, és mászkáló méh.
Nálam sincs, sőt ez egy olyan év volt, amikor egyetlen atkát sem láttam sem a méheken, sem a szétszakított herefiasban. Máskor azért néhányat szoktam látni. De volt aki már májusban arról számolt be, hogy atkát látott a méhek hátán. Azóta néhány kaptárat már be is zárt.
Idézet
Bizony vannak olyan kollégák akiknek rekord éve van.
Nekem úgy összességében nincs, de az tény, hogy napraforgóból nekem is rekordom lett, ennyit soha életemben nem pörgettem róla, még el sem végeztem vele amikor a felvásárlóm már nyomta a kapucsengőt, hogy vinné.
Idézet
Az atkavédekezést egyelőre befejeztem, mert átfogtam a 21 napos kelési ciklust, ................
............

Ezt a ziccert átadom valakinek.
Nem mondok rá semmit, de van aki 21 nap után fejezi be, van aki meg akkor, amikor "elfogy" az atka.
Idézet
Az oxálsav-hangyasav-citromsav csorgatás után még egy hét múlva is potyog az atka.
Inkább olyan 5-6 nap az.
Idézet
Sosem védekeztem még akác előtt, az idén azt is megtettem.
Többször, több szerrel.
Részvétem az állományod tavaszi fejlődéséhez.
Idézet
A jóindulatú hozzászólásokkal, véleményekkel semmi gondom, de a kioktatást nem szeretem.
Ha nincs, akkor azokra miért nem válaszolsz? Kérdezték ott az atkairtós topikban is, ráadásul nagy tisztelettel és kellő alázattal, mégsem válaszoltál rá semmit. Ahogy arra sem, amikor a fedelezőgépedről kérdeztelek. Pedig, egyik kérdés sem volt se rosszindulatú, se kioktató. Milyen tanulságot lehet ebből levonni? Hogy mégiscsak a rosszindulatú és a kioktató kérdésekre reagálsz, azaz inkább csak azokat kedveled.

Vadász vadász...

« Válasz #851 Dátum: 2025. Augusztus 20. 08:16 »
wr-nek ebben az egy mondatában minden olyan benne van amit eddig is gondoltam róla!
"Érdekes méhészemberek vannak arra felétek, én ilyen kéréssel bármelyiket elküldtem volna melegebb éghajlatra."
És mire adta ezt a választ?
Erre!
"Tegnap járt nálam egy falubeli méhész barátom, és kérte nézzünk pár méhcsaládot."
Az én értékrendemben a BARÁT minden szinten BARÁT!
Önzetlen, nincs köztünk pénzbeli elszámolás, bármiben segítünk egymásnak.
Ha azt kéri szeretne nálam megnézni néhány méhcsaládot, miért ne.
Tehát neked nincsenek barátaid, csak kötekedsz, és ártánykodsz.
Te sem lehetsz boldog ember ha ennyi rosszindulat szorult beléd.
Nincs mit válaszolnom.
Már sajnálni sem tudlak, inkább szánalmas vagy.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #852 Dátum: 2025. Augusztus 20. 10:27 »
Idézet
Az én értékrendemben a BARÁT minden szinten BARÁT!
Ez nálam is így van, ezért egy barát az nem is kér ilyet soha a másiktól! Az más kérdés, ha épp akkor jön amikor a kaptárakban turkálok. Ugye, mennyire más a kettő?
Idézet
Tehát neked nincsenek barátaid, csak kötekedsz, és ártánykodsz.
Ha hiszed, ha nem, vannak. Na nem olyanok mint neked, olyan nekem nem kell.
Idézet
Te sem lehetsz boldog ember ha ennyi rosszindulat szorult beléd.
Megint tévedsz, mint mindig, de most sem baj, majd kijavítjuk. Az én habitusom a tiédnek a közelében sincs, már abból is következik, kettőnk közül ki a boldogabb ember. Nem nekem szokott a vérnyomásom az egekben lenni, nem én szoktam verekedni, stb. Bennem semennyi rosszindulat sincs, épp ellenkezőleg. Folyton segítek (önzetlenül) másoknak, és kijavítgatom amikor (mindig) hülyeségeket irkálsz. Csak ahhoz, hogy ezt észre vedd, hát kell(ene) némi intelligencia.

« Válasz #853 Dátum: 2025. Augusztus 20. 20:28 »
Nem szívesen válaszolok az ilyen provokatív beszólásokra, de most kivételt teszek, mert a hallgatás beleegyezést jelent.
Egyedül a családi vitánkra szeretnék kitérni, és a valós dologról beszámolni, nem a mendemondákra hagyatkozni.
Nem örvendek ennek a történetnek, de ez van.
Ezt írod, hogy nem szoktál verekedni.
Én sem!
De ezt a magas labdát le kellett ütnöm, mert olyan ziccert adtál amit nem hagyhatok ki.
Akkor te valójában nem szereted a szüleidet, ezt itt be is vallod a nagy nyilvánosság előtt!
Szégyellheted magad wr!
Miért írom ezt?
Mert nem ismered a történetet, csak hablatyolsz, mint máskor.
Mikor ütöttem egyet?
Tehát nem verekedtem, hanem egyet ütöttem, de a kolléga s sürgősségin kötött ki.
Engem már háromszor hátulról megütött a kerékpáros stoplis cipőjével, és a fejem is varrni kellett.
Én ekkor sem ütöttem te okostojás!
Viszont akkor óriásit kapott  amikor a 80 éves szívműtött édesapámat is leütötte, majd amikor az a földre rogyott ott is ütötte te megáltalkodott!!!!!!!!!!!!!
Ekkor kapott el a harci kedv, és pofánvágtam, amolyan magyarosan amitől kifeküdt.
Ja bocsi, és tökön is rúgtam amitől összement mint a colstok!
Egyébként a bíróság önvédlemnek minősítette, csak feleségem kérésére nem folytattam az ügyet.
Tehát amikor édesapádat bántalmaznák akkor te karba tett kézzel néznéd.
Szép.
Én nem tettem, de ezt a verekedősdit fejezd be, mert komolyan mondom megbánod.
Elnézést kérek az olvasóktól, de ez a hazug rágalmazást amit wr folytat ellenem, meguntam.
Szép estét!
Nagyernyei Attila

« Válasz #854 Dátum: 2025. Augusztus 21. 09:59 »
Szeressük egymást gyerekek,
A szív a legszebb kincs.
Ennél szebb szó, hogy szeretet a
A nagyvilágon nincs.
Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár!