10 éven keresztül ugyanaz az amitrázos készítmény borotválja az atkát, minden rendben van. A 11. évben pedig amikor gyanúsan kevés a hullás, akkor a beadott Perizin 50-szeres mennyiségű atkát hoz le egy nap alatt, mint előtte két hét alatt ugyanaz az amitráz, ami 10 évig működött.
Most komolyan. Kicsit sem érzel logikai bukfencet ebben a mondatodban? Valami 10 évig tökéletesen működik, majd a következő évben már nagyon rosszul? Na ne már... Ott biztos hogy más ok volt a háttérben, egyik pl. az lehet, hogy maga a készítmény volt rossz, nem volt benne a hatóanyag, vagy szennyezett volt valamivel és amiatt nem működött stb. ugye hallottunk már ilyet nem egy esetben.
Egyébként sem tudok olyat elképzelni, hogy egy olyan egyszerű élőlénynek mint az atka, elég legyen néhány év ahhoz, hogy egy szerhez alkalmazkodjon. Ahhoz inkább évszázadokra van szükség szerintem, bár ehhez nem értek.
A tartós hordozók pont jó példa, sokan megszívták már velük az elmúlt 20 évben, méhészetek mentek teljesen tönkre amiatt, hogy arra bízták a kezelést és valamiért nem hatott. Valószínűleg nem azért nem hatott mert az atka néhány év alatt megszokta, hanem azért nem, mert van már benne sem volt a hatóanyag, vagy helytelen tárolás stb. miatt csökkent le, nem tudjuk, mert ugye bevizsgálva utólag soha egyik sem lett.
Most sokan jót fognak röhögni, de nem baj mert tanulságos. Én miután új amitrázt veszek és kibontom mindig megszagolom. Azért szagolom meg, mert a szagáról azonnal megmondom ha valami baj van vele, vettem már én is olyat amibe beleszagoltam és azonnal el is dobtam, mert nem mertem használni, teljesen más volt a szaga mint szokott.
Ehhez képest melyik oxálsav formáció hozza le 12 nap alatt az összes atkát? Amelyik nem hozza le, az mit csinál?
Egyik sem hozza le, ahogy egyetlen másik szer sem hozza le ha van fiasítás. Ha meg nincs, akkor bármi lehozza, az oxálsav is. Hogy mit csinál azt már egyszer leírtam, hogy nem érthető arról nem én tehetek. Akkor leírom még egyszer, hátha most érthető lesz. Vegyünk egy sorozat kezelési időszakot, hogy az most hány nap lényegtelen, legyen mondjuk 25 nap. Erre a 25 napra jut x darab kezelés, ugyanannyi amitrázzal és oxálsavval is. Az oxálsav a végelszámolásnál sacc/kb 15%-kal több atkát szedett le, nem egy családnál hanem mindegyiknél. Költői a kérdés, hogy akkor melyik volt a hatékonyabb?
Én nem szólok abba bele, hogy ki mit és hogyan csinál mert kicsit sem érdekel, meg tavasszal majd újra szeretnék méheket is eladni, de ha egy tartós hordozó ha nem úgy hozza az atkát ahogy kéne, abból azt a következtetést levonni, hogy a szer már nem elég hatékony, hát az gigantikus tévedés. A helyesen levont következtetés az az lenne, hogy xy gyártó készítménye nem elég hatékony. Ha meg úgy van, akkor annak kell utánajárni, hogy miért nem az. Ha befújsz amitrázzal (vagy szublimálsz oxálsavval) egy kellően atkás családba, és ott néhány óra múlva (oxálnál másnapra) ott fekszik 1200db atka az aljdeszkán, akkor az a szer az működik.
A keveréket fiasítás menetes állapotban (záróként) TILOS használni, mert viszi a méheket is.
Te Attila, azt a bizonyos logikai bukfencet itt is erősen vélem felfedezni. Ha van fiasítás akkor a házi bivital nem bántja sem a fiasítást sem a méheket, de ha már nincs fias akkor meg már viszi a méheket? Na vicceljünk már. Ilyen "okosságokkal" vannak tele a fórumok meg a frászbuk, és csodálkozunk hogy évről évre rosszabb a méhegészségügyi helyzet. Hát nem csoda, ha vak vezet világtalant.