János!
Régebben mentettem le az anyagot, nem is tudom hol találtam, így most a kérdésedre nem tudok válaszolni.
Akkor kezdtem kutakodni, amikor arra a felismerésre jutottam, hogy a kémiai szerekkel végzett atkairtás valójában egy olyan folyamatos szelekció, amely egyszer elér abba a pontba, hogy az atka minden szerrel szemben ellenállóvá válik. Legalábbis addig a dózisig, ahol már a méhek károsítása nélkül nem lehet védekezni. Teljesen mindegy, hogy váltogatjuk a szereket vagy sem. Az atka azért képes utolérni a méhre nem káros dózis mértékét, mert időközben nem szakad meg a nemzedékek sora, tehát nem hal ki, és a generációhossza lényegesen eltér a méhétől. Hiszen időközben a méh is alkalmazkodhatna a dózishoz, tehát emelhető lenne. Azonban egy éven belül nemigen fordul elő, hogy az anya unokája is kikeljen, tehát a méhanya lányának a lányát is termelősorba állítsa a méhész. A méhész által kezelt időszakban létrejövő atkagenerációk száma mindig lényegesen magasabb lesz a méhgenerációk számánál. Ezáltal az atkák kedvező mutációs változásainak száma mindig több lesz a méhek kedvező mutációs számánál. Törvényszerű az utolérés. A mutációs eltűnés sebessége pedig a századrésze a kialakulásénak, hiszen 99 százalékos hatékonysággal kell irtani az atkát ahhoz, hogy ne emelkedjen évente folyamatosan az atkaszám. Ha egy atkából egy év alatt száz lesz, így a kedvező mutáció évente százszorozni képes magát. Tekintettel arra, hogy Magyarország a világ legnagyobb méhsűrűségű területei közé tartozik, és a sűrűséget szorzó tényező a vándorlás, ezért a legvalószínűbb, hogy a világon először itt fog megtörténni az utolérés. Az ilyen atkatörzset pedig csak az óceán fogja megállítani. Így a méhek kihalása meg fogja előzni más beporzók kihalását Európában, amelyeket "csak" a rovarölőszerek hatása érint. Így a gyümölcskultúrák esetén szerintem a természetes beporzók sok funkciót át tudnak venni, már csak abból is kiindulva, hogy a virágszám, amit be kell porozni, nem hasonlítható az ország napraforgó vagy repce virágszámához. Nos ezért írtam ama pesszimista hangvételű kommentemet, hogy az almatermesztőkön kívül senki nem fogja észrevenni a méhek eltűnését. Természetesen azért én is azt gondolom, hogy a méheknek ennél sokkal nagyobb jelentősége van. Csak egy gondolatkísérletet írtam le úgy a beporzás jelentősége, mint az atkák multitoleranciájának vonatkozásában.Cáfolatokat szívesen fogadok.