Egy másik rovatban említettem, hogy tegnap volt a Tolna Megyei Méhész Egyesület közgyűlése.
Az utolsó napirendi pontban, az "Egyebekben" érdekes kérdések, javaslatok hangzottak el.
Egy méhésztárs igen kritikusan fogalmazott, de sokan helyeseltük.
Azt mondta, hogy..."Nagyon kiakasztó, hogy a támogatásból kapott atkairtó készítmények elpusztítják a méhcsaládokat. Az egyetlen hatékony nozema elleni szer meg tiltott."
Kérte a küldötteket, hogy ezt közöljék az OMME vezérkarával.
Én reagáltam a felvetésére, és említettem, hogy tudnak a problémáról.
Közben az ominózus gyógyszerforgalmazó fenyegeti a méhészeket.
Az egyik tagunk amikor visszavitte a destruktort, azt mondták kicserélik neki.
Ő ragaszkodott ahhoz, hogy más készítményre cseréljék. (Akkor fel is hívott.)
A "kedves forgalmazó" azt mondta, ha visszakéri a pénzt, azonnal feljelentik az MVH-nál.
Ez az igazi karakán hozzáállás.
Már csak az volt a kérdésem,.... honnan tudja a gyógyszerforgalmazó, hogy a méhésztárs igényli a támogatást?
Akkor sem jogos a fenyegetés, mert legfeljebb a visszavitt gyógyszerszámlát kiveszi, vagy sztornózza.
Ez a hozzáállás jellemző ma Magyarországon.
Nemhogy behúznák a "csápjukat", örüljenek, hogy a méhészek nem indítanak tömegével pereket, még fenyegetőznek.
Erőből, pofátlanul nyomják.
Örüljenek, hogy én nem használtam a kacatjukat!
Pancsolnak, megváltoztatják a gyártási technológiát, amikor meg pusztulnak a méhek, két hónapot azon gondolkodnak, hogy ezt miként lehetne előadni a méhészeknek.
Sajnos a méhészek is hibáztak, de váljon mentségükre, hogy senki nem gondolt arra, hogy méhpusztulást fog okozni egy támogatott készítmény.
Ha jobban résen vannak, és a kezelés előtt és után egy felmérést tartanak, akkor kapaszkodhatott volna a cég.
Így marad a fölényeskedő arroganciájuk.
Nagyernyei Attila