Lassan eljön az ideje, hogy mérsékelni kell a fészkek nagyságát.
Véleményem szerint nem szerencsés az egész kaptárra való élelemkiegészítés, mivel a családok így nem biztos, hogy oda raktározzák a téli élelemnek szánt mennyiséget ahova mi szeretnénk.
Ez pedig a fészek, ott ahol a fiasok kelnek.
És kelnek rendületlenül, a két héttel ezelőtti fias mennyiségnek már csak a fele van.
Az anyák még lendületesen petéznek, de érezhetően húzódik össze a fészek.
NB-ben a kevésbé mézes lépeket ilyenkor kiemelem a fészekből, és majd később felkarcolom, hogy hordják be a benne lévő mézet a kelő fias helyére.
Majd biztosan megint kapom a kritikát, hogy ezzel óriási kutatást generálok.
Igen, kutatás lehet, ha a méhész nem jár el kellő gondossággal, nem takarja le a felkarcolt lépeket, bő kijárót hagy, és a szagok (illatok) a hanyag takarás miatt irritálják a "szaglászó" méheket.
Ha ez kellő precízséggel van megcsinálva, gond nem lehet.
A rakodóknál is megcsináltam anno ezt.
Ott az alsó fiókon volt a fészek, azt egy fóliával letakartam, a szélén egy tenyérnyit felhajtottam, így a méztérben gond nélkül fel lehetett karcolni a lépeket.
Majd ismét jöhetnek a kommentek, hogy.............. a 12 keretes Hunort be sem tudom préselni az alsó fiókba, akkor hogy szűkítsek?
Aha, láttam azért néhány méhcsaládot, a hasba akasztó nagy dumásokat ki tudom szűrni.
7NB lépfelület pont 10 Hunornak felel meg, nálam most 7-8 lépre vannak bezsúfolva, és természetesen nappal amikor 30 fok körül van, több léputca méh a fészken kívül van még.
A rakodóban sem telibe szoktam takarni ilyenkor, hogy a méhek szabadon fel tudjanak a méztérbe járni.
Ahogy haladunk előre időben és a fiasítás egyre kevesebb, lesz egy utolsó ellenőrzés.
Ennek célja, hogy minden anya a fészekben legyen (nehogy fészken kívülre kerüljön), de ez egy rápillantás csupán majd a hűvösebb napokban.
Végcél az, hogy amelyik lépeken telelenek, bőséges legyen rajtuk az élelem.
Aki másként csinálja, és működik, sose hagyja , hogy befolyásoljam gondolatit.
Nálam 43 éve működik, egyelőre nem kívánok változtatni rajta.
Az atkairtás is folyamatos, de ez ügyben sem látok problémát.
Remélem nálatok sincs gond, és egy normális telelésnek nézünk elébe, amikor lesznek a nyugalmi időszakban kemény fagyok, majd egy szép tavasz.
Nagyernyei Attila