Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580162 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #180 Dátum: 2014. Január 27. 17:50 »
Sziasztok!
A normál kereteken,ha nincs építőkeret,akkor felül vannak a heresejtek!
Miért alul hagytátok az építési lehetőséget?
Én mindig fölül építtettem,így a keretet teljesen ki sem kell venni az ellenőrzéshez!
Ha anyásítok ide teszem felülre a zárkát.
Tehát kinek milyen a tapasztalata? Én felül való építésre szavazok, de szeretném tudni azok véleményét akik alul építenek mi indokolja ezt!
Köszi.
Nagyernyei Attila

« Válasz #181 Dátum: 2014. Január 27. 17:53 »
Mi teljes kereten építtetünk. Sima Hunor keret drótozás és műlép nélkül.Ilyen kettéosztottat csak anyaneveléshez használunk.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #182 Dátum: 2014. Január 27. 17:53 »
Bocsánat, a fogalmazásért de a fészek főlé értettem. Az also a fészek, anya rács után a méztéri fiókok.

*

zümi

• 1382
« Válasz #183 Dátum: 2014. Január 27. 18:07 »
Van olyan méhész, aki egész szezonban nem használ építőkeretet, csak műlépet :o mert nem tartja fontosnak! Igaz számolni kell azzal, hogy heresejtekkel "csúfítják" a lépeket! Kinek a pap kinek a papné.......
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #184 Dátum: 2014. Január 27. 18:11 »
Lehet azért van alul mert így szerintem kevésbé tömik meg mézzel, vagyis kevesebb mézveszteséggel vágható ki.
De ez csak az én véleményem.

Üdv. jani bátya

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #185 Dátum: 2014. Január 27. 18:19 »
Lehet rossz az okoskodásom, de alap esetben felül a méz alul a fias. De teljesen logikus, ha felül a fias nem kell kiemelni és látszik a bölcső.
Amikor fordított V kivágást csinálnak az építő lépben akkor is alul a fias.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #186 Dátum: 2014. Január 27. 18:25 »
Felvetődik a kérdés; akinek felül a fias, ott felülre hord be mézet a fiasítás mellé?
Mert így teljesen méz nélkül van, még mézet soha nem hordtak alulra.

*

zümi

• 1382
« Válasz #187 Dátum: 2014. Január 27. 18:33 »
Attila valószínű arra gondolt, hogy fentről lefele építkezik a család így felesleges az alsó építtetés.
Én, NB keretbe még "felezőt" sem használok és még is tetőtől talpig építkeznek :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #188 Dátum: 2014. Január 27. 18:39 »
Lindzzy kilőve!
Nézzük a többieket.
A Hunor keret nagyon passzol a méhcsaládnak!
A fészekben lévő fias keretek fölött gyakorlatilag nincs méz!
Már írtam, ez a keretméret a rakodó rendszer határa!
A KB keret 2 cm-el mélyebb csupán,itt már megjelenik a mézkoszorú.
Maradjunk a Hunornál! Itt mindig, de az NB keretnél is a heresejteket felül építik a méhek, valójában sokan ezt helyesen kötősejteknek hívják.
Az alacsony keretes rakodóknál, a két fiók közé zugokba is építenek heresejteket!
Akácra való korlátozáskor, akár nem szabványos lépes mézet is vághatunk ki, mert előfordul,hogy ekkor nincs ideje az anyának bepetézni, azonnal kiépítés után megtöltik mézzel! Napraforgó-virágzás előtt kivágva, teljesen biztos, hogy mézet fognak bele hordani! Legjobb ajándék ismerősnek rokonnak!Pláne ha csávázott volt a szotyi! :P
Én csak előnyét láttam annak,ha a keret felső harmadában hagytam építési lehetőséget.
A Hunor estében 1/2 NB részt műlépeztem be, az NB keretnél,  pedig Hunornyit!
A műlép beadása előtt kell az ÉK-et beadni, akkor nem "csúfítják el" Zümi a szép szűz lépeket herékkel!
Az ÉK a méhcsalád tükre! Időben kitörve, egy biológiai csapda,az atkák gyérítése ellni komoly fegyverünk!
Üdv: Nagyernyei Attila

« Válasz #189 Dátum: 2014. Január 27. 20:14 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 22:11 írta kivancsi111 »

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #190 Dátum: 2014. Január 27. 20:28 »
2012 Méhészet: "Atkacsapda? Méhészcsapda." helyett 2011 évi!

*

ata67

• 525
« Válasz #191 Dátum: 2014. Január 27. 21:06 »
Tisztelt Attila!
Tegnap említetted az akácon való mézeltetésnek egy sajátos módját: a család rajállapotba helyezést (Ficzere Péter által alkalmazott módszer). Elmondanád hogyan kell ezt csinálni?
Hogyan kell berendezni a fészket? (Elvenni az anyát, és csak műlépet adni a lerázott fiatal méheknek? A törzscsalád meg nevel magának másik anyát...? Vagy 10 nap elteltével adni nekik párzott anyát? Ez esetben megfelelő pillanatban egészen hatásosan lehetne atkát irtani...)
Üdv: ata67

*

kas62

• 146
« Válasz #192 Dátum: 2014. Január 27. 21:28 »
Tisztelt  kivancsi111!

A lépfelület négyzetdeciméterben értendő?

« Válasz #193 Dátum: 2014. Január 27. 21:52 »
Tisztelt ata 67!
Ficzere Péter módszere rendkívül egyszerű, de csak és kizárólag gyakorlott méhészeknek szabad ezt a drasztikus megoldást alkalmazniuk!
Egy olyan speciális anyazárkába zárja akác előtt a méhanyát, amelybe a dajkaméhek ki-be tudnak közlekedni!
A sima rostaszövetes anyazárka nem jó, nem működik!
Lényeg az,hogy a dajkaméhek fizikailag is érintkezzenek az anyjukkal,így a feromon szétterülhet a kaptárban, jobban bírja a fogságot az anya, a család hangulata kiváló. Ettől rámenősebb mézeltetési formát nem ismerek, de ettől veszélyesebbet sem! Ha minden passzol az eredmény borítékolható! Az akác alatti időjárásra gondolok főként!
Másik előnye,hogy egy füstöléssel, a pergetés után,nyár közepén lenullázható az atka!
Hátrányok! Ha mérgezést kap a család,kapufa. A szaporítást el lehet felejteni!
Nagyon kemény,nagyon vad módszer, de ezzel lehet igazán csúcs eredményt elérni. Ez egy akác centrikus méhészkedési módszer!
Én nem merném megkockáztatni, de nagyon tetszik!
Nagyernyei Attila

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #194 Dátum: 2014. Január 27. 21:58 »
L
Az ÉK a méhcsalád tükre! Időben kitörve, egy biológiai csapda,az atkák gyérítése ellni komoly fegyverünk!
Üdv: Nagyernyei Attila
.
Az atkacsapdázás nem komoly fegyver az atka ellen. 2012 Méhészet: "Atkacsapda? Méhészcsapda."
Na kezd izgalmas lenni.. :) :)
Jenő
Szívesen meghallgatnám a véleményedet az Attila által vázolt szűkítés hatásosságáról.Gyanítom , vannak részletei amire magamtól nehezen jövök rá. :-\
A videódat egyébként valóban nem tudtam letölteni.Ha valakinek megvan kérem jelezze.Köszi.
Üdv Robi