A bibi állítólag ott van, hogy emelgetni kell, meg felborul a vándorhelyen. Na de aki nem emelgeti, meg nem is vándorol vele?
Figyelni szerintem a méheket kell (már aki képes rá), elmondanak mindent. Sosem csinálnak vagy nem csinálnak ok nélkül semmit. Az atka ellen pl. sehogy máshogy nem tudnak védekezni csak a rajzással.
Mondjuk a 2x12-es hunornál minden tekintetben jobb a 3x8-as vagy a 3x9-es, de akinek az bevált az használja azt.
Fekvőt én pl. akkor sem tudnék használni ha akarnék, mert a hely szűkössége miatt akkor feleakkora állomány férne csak el. Olyan telephelyet meg nem veszek se olcsón se drágán ahova úgy kell kiautóznom, és nem tudok kisétálni pár perc alatt.
Ebből is lehet következtetéseket levonni. Még látatlanban is!
Már abból is lehet, hogy amikor megemelem a tetőt, mennyi méh van a menekülőtérben, mennyi lebzsel az etető körül és várja a szirupot vagy sem. Azoknál pl. ahol valamivel kisebb a népesség mert vagy lerajzottak vagy szaporítások, simán jelezték, hogy most már jó lenne ha abbahagynám az etetést. Ezeknek nem is kellett volna annyi telelő készlet, de én mégis beadtam, de már a két utolsó adagnál látszott hogy nem várták úgy, nincs szükségük rá.
Ellenben reggelente ismét nagy mennyiségű virágport hordanak be, fogalmam sincs hova tennék ha leszűkítettem volna őket pár keretre. Mondjuk annyira nem is tudnám még a gyengébbeket se.
Egyedül a 6 keretes pároztatókkal vagyok bajban, na azokat én sem tudom még feletetni mert kell még a hely a fiasításnak. Össze meg nem rakom őket, mert tavasszal minden fiatal anya kincset ér!