-A fehérjés, vitaminos lepényekkel nekünk is jók a tapasztalataink, a titok persze az időzítés.
Mondhatnám, hogy engem érdekelne ez a konkrét jó tapasztalat, hogy hát mi is az, meg milyen is az a jó időzítés de hazudnék. Van aki már a második lepényt teszi be, jövő héten már szirupozni akar...
Az egyik ilyen emberke eljött egyszer hozzám április első harmadában, pont kint voltam a méheknél, mondom gyorsan megnézek még három családot aztán mehetünk. Mondja ha már ott van, megnézné ő is őket, mondom gyere. Amikor végeztem, megkérdi, hogy milyen lepényt adtam tavasszal a méheknek és mennyit, mert ő is adott nekik két lepényt is, de nem tartanak itt a méhei a fejlődésben. Mondom ezek semmiféle lepényt nem kaptak soha, életemben egyszer próbáltam ki a lepényt a fél állományon, és semmiféle különbség nem volt fejlődésben azokhoz képest amik nem kaptak, onnantól én ezt ugyanúgy plusz munkának és kidobott pénznek tartom. Á, ő ezt nem hiszi el, biztos kaptak valami tuningot. Mondom igen, minden nap ott a langyos víz a kaptársor mellett, mert ha több száz métert kell nekik repülni a márciusi hidegben és csak hideg vizet találnak, sok haza sem ér mert ledermed.
Megkérdeztem tőle is, meg még vagy 3 tapasztalt méhésztől, hogy szerintük mi a különbség az 1 és a 2 fiókos teleltetés között. Mondjuk már a kérdést is rosszul tettem fel, mert nem igazán tudtak rá értelmesen válaszolni, de azért hárman egyből rávágták hogy az nem jó.
Aztán ettől a jóembertől is megkérdeztem, de tőle már úgy, hogy szerinte mi a különbség mondjuk hunornál az 1 normál és a 2 szűk fiók között. Na valamit már kapisgált de nem igazán értette.
Na mondom épp ez a különbség amit az előbb láttál. És ezért van az, hogy a félkeretes normál fiókodban hiába adsz akár 3 lepényt is a családjaidnak, akkor se lesznek ott fejlődésben mint az enyémek amik egy lepényt se kaptak. És elmondtam neki, hogy mi a különbség az 1 normál és a 2 szűkebb fiók között pl. a tavaszi fejlődést illetően. Mondom csak annyi, hogy utóbbinál 4 dologból is több van:
- 1 léputcában több méz van
- 1 léputcában több virágpor van
- 1 léputcában több üres sejt van
- és most jön a lényeg, 1 léputcában több méh is van!
Bent voltunk a műhelyben, mondom itt egy lufi, ez jelképezze a méhfürtöt. Ha alul és felül nyomom össze, akkor több lépen lesznek a méhek, de minden léputcában kevesebb méh lesz. Ha meg két oldalról, akkor kevesebb lépen lesznek, de minden léputcában több méh lesz. És mondom ez a jó tavaszi fejlődés titka, meg a melegvizes itató, nem a lepény.
Ha most feltenném ezt a képet a fészbukra az "okos" méhészeknek megmutatni, egyből elkezdenék fikázni, hogy hú milyen gyenge családok ezek, zömében csak 5 léputcányi morzsalék van a tepsikben, az is csak fél kerethosszon, alig lehetnek 3-4 léputcásak a családok.
Miközben ezek 6-7 léputcás erős családok, ezt onnan tudom hogy ezeket éppen kibontottam és megnéztem kíváncsiságból. És ugye nem azért ilyen elhelyezkedésű és ekkora a morzsalék kupac mert gyengék, hanem mert ebben a formában helyezkednek el ha két szűkebb fiókon vannak, és ritkán foglalnak el 4-5 léputcától többet. De ez a 4-5 léputca ugye nem keret hanem keretpár, hunorból!
Egyébként a bal oldali tepsi egy olyan családé ami a nyár végén nagyon atkás volt, a jobb oldali meg egy olyané aminél szinte semmi atka nem volt. A mogyoró virágpora az elmúlt pár napban csak úgy hömpölygött be mindegyikhez, az itatót pedig nagy tömegben lepik a méhek.
Ez részben válasz a kiskakas felvetésére is, hogy miért is nem írogatnak ide az emberek. Hát azért nem, mert a sok hülyeségre nem kíváncsi az ember, ennél fogva nem csak nem ír hanem nem is olvas, meg hát hiába is ír ha amit leír úgyse értik meg, pláne akik le vannak ragadva olyan dolognál hogy a láda azé jó me azt nem kő emeeeegetni. Na az úgyse fogja érteni amiket írok.
Mellesleg nulla családom pusztult el a télen (ennek mondjuk legfőbb oka a tavalyi szárazság volt), de hármat fel kellett számolnom mert anyátlanok lettek. És nem kisöpörtem hanem szétosztottam a népüket, gyönyörűen bezsongtak a másik családok kijáróján.