Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3175 válasz
  • 1370782 megtekintés
*

leo

• 210
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2805 Dátum: 2023. Augusztus 22. 23:31 »
És itt a pont.Senki nem tud tenni semmit. Rohanunk a semmibe.

*

vezer

• *
  • 42
« Utoljára szerkesztve: 2023. Augusztus 24. 18:53 írta vezer »

« Válasz #2807 Dátum: 2023. Augusztus 30. 13:04 »
Ezt a vizsgálati módszert pár napja tették közzé:
https://sciex.com/tech-notes/food-beverage/food-and-beverage/sensitive-quantitation-of-2-acetylfuran-3-glucopyranoside-as-a-m
Ez a vizsgálat a a rizsszirup AFGP markerének kimutatására való a mézből.

A Miniszter Úr  annyit mondott, hogy ő hajlandó páros lábbal az EU-ba rúgni, de ahhoz neki arra van szüksége, hogy legyen olyan módszer amellyel biztosan kimutatható a hamisítás. A kereskedői oldal egybehangzóan állította, hogy ilyen nincs, mert már azt is megoldották a kínaiak, amellyel a tavaszi hamisítás felderítése során vizsgálódtak, hogy ne lehessen kimutatni ( A Kaptárakból projektről beszélek). Ott azért többféle vizsgálatról volt szó, és ami, vagy amiket emlegettek, azok között nem szerepelt a 2 AFGP, ami a rizsszirup speciális markerének kimutatását szolgálja. Ugye azt is tudja mindenki, hogy a vizsgálatot végző JRC leírta, hogy nem rendelkezik akkreditációval ezen vizsgálatokra. Ez többféleképpen is érthető: maga a JRC nem akkreditált a mézvizsgálatokra, de az is lehet, hogy valamelyik módszer nem az. A Fazekas Gyula mondta talán azt, hogy a JRC kapott 3 évet arra, hogy ezt megszerezze (ha jól értettem, ami ennek kapcsán elhangzott). Az nagyon sok idő. Mindenesetre én a végén odamentem a Miniszter  Úrhoz, és a telefonomon megmutattam a kérdéses vizsgálatról szóló beszámolót, hogy márpedig ilyen létezik. A kérdés persze az, hogy ez a módszer akkreditált-e vagy sem, a kínaiak ki tudják-e vonni ezt a cukrot vagy sem. Mindenesetre a mellette ülő dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvosnak kiadta a feladatot, hogy foglalkozzon a dologgal. Ő megadta az email címét, ahová én már elküldtem az erről szóló anyagot.

*

neo

• 1025
« Válasz #2808 Dátum: 2023. Augusztus 30. 16:38 »
Dzso Bácsi!
 A módszer 10 éve létezik. Az újdonság talán az, hogy 1 % kimutatására alkalmas. Az eredetit elküldtem már közel egy hónapja az országos főállatorvosnak. Az általad beidézett szövegrészben is ott van. A kaptárakból projektben is használták. Én is kardoskodtam mellette már a télen, hogy az OMME vegyen külföldön bolti mézeket, és vizsgáltassa meg erre a szénhidrátra. Azonban ez akkor okafogyottá vált, mert a JRC közölte a vizsgálati eredményeket. Szerintem most is folyamatosan kellene vizsgálni rá, mert özönlik be a kínai méz.

« Válasz #2809 Dátum: 2023. Október 21. 18:09 »
Egy "érdekességre" szeretném felhívni a figyelmeteket.
Ma az egyik vevőjelöltem igen drágállta nálam a mézfajtákat.
A vegyes virágmézre azt állította, hogy 1.500-ért vette, majd az akácra, hogy 1.800-ért!!!!!!!!!!!!
Mondtam neki, hogy ne vicceljen, nálam fél kilót kap ennyiért.
Erre elővette a telefonját és megmutatta a "kolléga" árait.
Ettől kevesebbet még sehol nem hallottam.
Van még egy szomorú hírem.
Az újdonsült Hungarikumot, a zselici hársot 1.300-ért kínálják hordóban, és az üvegben 2.000-ért.
https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/10/ertektarba-kerult-a-zselici-harsmez
Én a "mezei" hársmézemet masszívan 3.500-ért adom, és jelentem ezen kívül a vevőjelöltön kívül még senki nem sokallta.
Csak így tovább méhésztársak!
Lassan szociális intézménnyé változunk?
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #2810 Dátum: 2023. Október 22. 19:35 »
 :) :)Én a vegyest adnám 1300-ért plusz üveg, az akácot 2000- ért, plusz üveg. De nincs kiépített vevőköröm.

*

ata67

• 526
« Válasz #2811 Dátum: 2023. Október 22. 21:40 »
A vegyes virágmézre azt állította, hogy 1.500-ért vette, majd az akácra, hogy 1.800-ért!!!!!!!!!!!!
Az újdonsült Hungarikumot, a zselici hársot 1.300-ért kínálják hordóban, és az üvegben 2.000-ért.
https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/10/ertektarba-kerult-a-zselici-harsmez
Én a "mezei" hársmézemet masszívan 3.500-ért adom, és jelentem ezen kívül a vevőjelöltön kívül még senki nem sokallta.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 526
« Válasz #2812 Dátum: 2023. Október 22. 21:40 »
Nagyernyei Attila

Tisztelt Nagyernyei Attila!
1. Adhatod a hársot masszívan 3500- ért, de a másik méhész esetleg egy sokkal szegényebb vidéken árul. Ha neked ott kéne vele versenyezned, az lenne a valós mérkőzés. Úgy sejtem, te nem egy olyan helyen élsz. Hasonlót a hasonlóval kell összehasonlítani, konkrétan a környéken élők átlagfizetésére gondolok. A javaslat költői, úgysem fogsz szegény vidékre költözni, hogy kipróbáld...
2. Sokféle élethelyzet van. Hallottam olyat, hogy meghalt a fiatal méhész, és a felesége olcsón eladja a készletet. Veszteséget okoz más piacozó méhészeknek? Mit lehet erre mondani?
3. Ha egy méhész kényszerhelyzetbe jut, létszükséglet, hogy pénzhez jusson..., mit lehet erre mondani?
4. Nem ez az igazi probléma. A baj az, úgy látom, hogy a legintelligensebb módon megfogalmazott javaslatot is csak meghallgatják, és aztán figyelmen kívül hagyják a döntéshozók. Nincs párbeszéd, csak meghallgatják a látszat kedvéért. Bár ne így lenne!
Üdvözlettel: ata67
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 22. 22:25 írta ata67 »

« Válasz #2813 Dátum: 2023. Október 23. 07:26 »
Ata 67 legalább egy hasznos párbeszédet folytat, de más a véleményem az egészről.
Miért?
Mert ezt írod, hogy egy másik méhész sokkal szegényebb vidéken árul.
Tolna megye (vármegye) és Szekszárd a szülő városom, de erre a vidékre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy gazdag, nagy a jólét.
Fiaim és az egész családjuk emiatt már 3 éve elköltöztek egy valóban tehetősebb vidékre, az osztrák határtól pár kilométerre.
Ez is azt bizonyítja, hogy ahol én árulok, nem tartozik ezek közé.
Amit viszont másként csinálok (már 40 éve) az a marketing!
Mindent e köré csoportosítok, és így is élek.
Ennek híján valóban csak kínlódás az eladás, és sajnálom a kollégákat.
Mostanság vannak már reménykeltő próbálkozások, de ez az új hullám, és részben sikeres is, de nincs mögöttük masszív háttér (bocsánat, csak a biznisz).
Most nem fogok abba belemenni, hogy miként lehet több mézet viszonylag elfogadható áron eladni, mert nem akarok magamnak sem konkurenciát.
Volt akiknek segítettem, egy-két szakmai titokba beavattam, hogy lehet a mézet értékesíteni, aztán mind egytől-egyig alám vágott.
Erre nincs szükségem, de azzal szívesen vitába szállok, hogy egy "szegényebb" vidéken is el lehet adni a vegyes virágmézet 2.500 Ft-ért, az akácot pedig 3.500 Ft-ért.
Azt nem állítom, hogy néha nem jelzik a kedves vevők, hogy ....maga drága!...válaszom, köszönöm a feleségem is ezt szokta mondani.
Higgyetek magatokban, és ne lógjatok ki a sorból.
Aki szereti a mézet úgyis megveszi, aki meg "csóró" az egyen kínai rizsszirupot.
A magyar termelői méznek ára van, legalább mi ne értékeljük le!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2814 Dátum: 2023. Október 24. 10:10 »
:) :)Én a vegyest adnám 1300-ért plusz üveg, az akácot 2000- ért, plusz üveg. De nincs kiépített vevőköröm.

Ezzel annyira alatta vagy az üveges áraknak, hogy lehet nem is lesz, mert ami túl olcsó az már gyanús... illetve bízom benne, hogy van a Nébihtől  minimálüzemű kiszerelői engedélyed, mert ha nem rendelkezel vele és aláversz a környékbeli méhészeknek biztos lehetsz benne, hogy rövid időn belül alád is tesznek.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 24. 10:14 írta kakadu »

*

leo

• 210
« Válasz #2815 Dátum: 2023. Október 24. 22:05 »
Ez csak egy fikció. Nem árulok mézet.Kivéve rokonok, ismerősök, szomszédok ajándék mézét. Várom a hordos méz jó árát.Vizsgálatokat, bármit.

« Válasz #2816 Dátum: 2023. November 17. 18:12 »
Szerintetek ez nooooormális?
És én menjek tüntetni a kereskedők ellen?
Saját magunkat nyírjuk így ki!
Nagyernyei Attila >:(

*

leo

• 210
« Válasz #2817 Dátum: 2023. November 17. 21:06 »
Igen ez normális.Mindenkit lefölözni, mindent elvenni ez normális. Ez a jövő. Majd a chip.A mindent ellenőrző. A Kontrol, mindenek felett.

« Válasz #2818 Dátum: 2023. November 18. 10:21 »
Valóban valami félrement. A fél kilós akác és hárs arányaiban jóval drágább mint a többi.

« Válasz #2819 Dátum: 2023. November 19. 19:26 »
Azt gondolják az "akciózó" méhészek, hogy.....aki bírja csinálja.
Már meg sem tudom számolni hányan nyomulnak kettőezeröccázé házhó viszemmmel.
A virágot meg 1.500 ért!!!!!!!!!!
Hogy mi lesz ebből?
Több sebből vérzik a méhészeti ágazat.
Egész Európa, és köztük mi magyarok is szenvedünk a mézhamisítástól, az unión kívüli dömping áron kínált "méz" vagy annak gondolt löttyöktől.
A kereskedők méltatlan alacsony felvásárlási árától.
De itt a legszomorúbb történet a végén.
Amikor Mi Méhészek már egymást nyírjuk, az fáj!
Aki türelmes, és most 3.500-ért vagy az fölött árulja az akácmézet, győzni fog.
Aki pedig most alánk vág, csúnya nagyot fog bukni.
Miért?
Mert folyamatosan nőnek az ő költségei is, és kénytelen lesz árat emelni!
Mi pedig maradunk 3.500-4.000 Ft-nál.
Mondtam én.
Aki bírja csinálja.
Nagyernyei Attila