Kaptárgyártás

• 265 válasz
  • 148297 megtekintés
*

Nb18

• 797
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #120 Dátum: 2015. Február 10. 22:31 »
Szia!

Sima Nb18-20 vagy fészekmézkamrás? Nekem hideg elrendezésűek a kaptáraim, de kacérkodok a gondolattal, hogy átalakítok néhányat fmk-ra. Azt gondolom, hogy a hideg vagy meleg építményre egyikre sem lehet rámondani, hogy totál szar, vagy hogy hibátlan. Ahogy én gondolom: a hidegépítmény hordásban, nagy melegben jobb, mert jobban tud keringeni, cserélődni a levegő, ezért gyorsabban tudják érlelni a mézet. Továbbá ősszel az anyák talán hamarabb is abbahagyják a fiasítást, mert hűvösebb a fészek környezete. A melegépítmény a tél végi, kora tavaszi időszakban nagyon előnyös, mert a téli elhasználódott méhek könnyebben tudják a fiasítást és környékét melegen tartani, ami kevesebb energiába kerül ezáltal az öreg méhek is tovább bírják.
Az optimális szerintem az, hogy több kijáró van a kaptáron és a kaptár forgatásával változtatjuk a hideg vagy meleg építmény viszonyát. Ezt még lehet fokozni azzal, hogy van alsó és felső kijárónk mindkét oldalán a kaptárnak....
Ha valamit rosszul írtam, vagy gondoltam, kérlek javítsatok ki.

Nb18

« Válasz #121 Dátum: 2015. Február 25. 16:16 »
Csak kiegésszítésképpen, a meleg építményű kaptáraknak van hordásban is előnye. A méheknek természetesebb a mézet, védettebb helyen az az hátul elhelyezni.
A másik gondolatom, a többféle kijárókkal kapcsolatban. Ha elfordítunk egy meleg építményű kaptárat, hidegre megnő a hely igénye. Valamelyik helyzetében, kényelmetlen lesz a tető nyillási iránya.

« Válasz #122 Dátum: 2015. Február 25. 18:15 »
A tető nyílása nem kellemetlen, mert a hideget is előre, a meleget is előre kell nyitni, de ezeket nem szoktuk forgatgatni. Ha eldöntjük, akkor vagy ez, vagy az legyen, a kezelésük így könnyű.

*

Kitin

• 934
« Válasz #123 Dátum: 2015. Február 26. 11:04 »
Nálam oldalra nyílik a 18-as melegépítményű kaptár teteje és szerintem nem zavaró!
Úgy van, mint a konténerben, a kaptár rövidebbik oldalán  a keretekkel párhuzamosan van alul a kijáró, jobb oldalon fölül a zsanér. Néha előfordul, hogy nyitott kaptártetőnél nem figyelek és a szél levágja, szerintem ilyenkor kisebb a csattanó mintha előre nyílnának.

« Válasz #124 Dátum: 2015. Október 20. 18:06 »
Sziasztok!

Használ valaki Lyson kaptárakat?
Ha esetleg igen, akkor érdekelne a véleménye néhány dologban...

« Válasz #125 Dátum: 2015. Október 23. 18:31 »
Halljuk miben?

« Válasz #126 Dátum: 2015. Október 23. 19:09 »
Meg vagy vele elégedve? Ha nem, miért nem?
Használsz virágporszedőt a kaptához? Ha igen, milyen hatékonysággal működik ill. használható-e egyáltalán? :-)
Milyen anyarácsot használsz?
Hány cm a méhjárat a 2 keretsor között? (hunornál de akaár 1/2 NB -nél is)
Köszönöm a választ!

« Válasz #127 Dátum: 2015. Október 23. 21:57 »
Kipróbálásra van 2 db, kemény, a méhek nem rágják, jól festhető. Hőszigetelése nagyon jó, tavasszal jól fejlődik benne a család.  Virágport nem szedek vele, nem is vándorlok.  Nem tudom nem-e lenne sérülékeny rakodáskor. Egyébként nem túl érzékeny. A méhjáratot nem tudom fejből, meg kell mérni.  Anyarácsot csak lépes méznél használok,  főként anyanevelésre, dajkálásra használom .  Mindent összevetve jó!

« Válasz #128 Dátum: 2016. Január 11. 21:22 »
Legutóbb írtam, hogy most először akarom kifőzni a rakodókaptárak alkatrészeit.
Én étolaj és viaszban gondolkodom 20 liter olaj 1,5 kiló viasz. Erről olvastam legtöbbet. Azért gondoltam így mert ezt talán gyorsan lehet festeni. A paraffinos főzésről , azt hallottam, hogy egy két évig nem áll meg rajta a festés.
Ha valakinek nagyobb gyakorlata van e téren a tartós állagmegőrzésre szivesen venném ha közzé tenné.
 Üdv. jani bátya

*

Nb18

• 797
« Válasz #129 Dátum: 2016. Január 22. 20:25 »
Sziasztok!

Nemrég hozzájutottam néhány tábla "akciós" osb laphoz, amiből kísérleti jelleggel készítek kaptárakat. A kérdésem az lenne, hogy milyen festékkel érdemes lefesteni az osb-t? A látható vágási felületeket gondoltam lekenem vízálló ragasztóval.
Mindenféle tapasztalatot szívesen fogadnék az osb kaptárakkal kapcsolatban (tartósság, mérettertás, szellőzés).
Köszi!

Nb18

« Válasz #130 Dátum: 2016. Január 22. 20:45 »
Nb 18!

Felejtsd el.
Csak akkor csináld meg ha teljesen megoldod a teljes külső víz elleni védelmét,
és állandó szellőztetést adsz neki
Így működik.Ideális konténerbe.

Csányi Antal

*

Nb18

• 797
« Válasz #131 Dátum: 2016. Január 22. 21:23 »
Értem. Köszönöm Antal!

« Válasz #132 Dátum: 2016. Január 22. 23:31 »
Csatlakozom, én sem ajánlom. Megdagad, szétmálik és csak a gond lesz vele egy idő után.

« Válasz #133 Dátum: 2016. Január 23. 05:04 »
Ha 10-15 éve tette volna fel a kérdést NB18 az más.
Úgy próbáltam ki az OSB lapot, hogy beledobtam egy kis darabot vízbe.
Általában egy hét múlva is olyan maradt, nem dagadt meg.
Az oldalán rajta van egy szám, az jelenti a minőségi osztályt, viszont ma már más számok vannak.
Különösen, ha a pénztárhoz megyünk, tapasztalunk változást.
Kispóroltak belőle mindent.
Üdv:Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #134 Dátum: 2016. Január 23. 07:38 »
Sziasztok!

Hát ezt megszívtam.....
Megkérdezhettem volna, mielőtt leszabom az anyagot...... : :-[

Nb18