Kaptárgyártás

• 265 válasz
  • 148472 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #150 Dátum: 2016. Január 25. 12:47 »
A bioméhészkedésnek van jövője.

Oda kell figyelni arra, hogyan csökkenthető a méhcsalád és a méhészeti termékek szennyezettsége. A laboratóriumi mérések azt mutatják, hogy maga a méhész viszi be a méhcsaládba a legnagyobb mennyiségben a mérgező anyagokat. A viaszvizsgálatok szerint az varroa atka elleni szerek vannak a legnagyobb mennyiségben. Ezt követik a növényvédőszerek. És csak ezek után, valahol kilomáterekkel távolabb vannak az egyéb szennnyező anyagok.

Egyes mérések szerint olyan óriási mennyiségű atkaölőszer maradvány van a műlépekben, hogy az már a méhcsaládok fejlődésére, a fiasítás nevelésére károsan hat.

Ha csak annyit átvesz a mindennapi méhész a bioméhészektől, hogyan lehet úgy atkát írtani, hogy a mérgező anyagok ne halmozódjanak a lépekben, akkor már nagyon sokat lépett előre a méhésztársadalom.

Nincs bölcsek köve. Nincs egyetlen kiút.
A rakodókas egy sajátos eszköz. Volt ilyen és hasonló is, de elfelejtették, aztán most lett ilyen újra és ahogy látom lesz is ilyen. Van aki akar vele méhészkedni, van aki nem akar vele méhészkedni. Van akinek ez a kényelmes, ez az egyszerű, de van aki számára ez is bonyolult.

Mi az előremutató?
A jelenlegi mérgezési szint nem fenntartható. Ez ellen harcolni kell minden lehetséges és jogszerű eszközzel. A varroa elleni gyógyszerek közül is ki kell iktatni nagyon sokat. Jelenleg a legkörnyezetszennyezőbb és a méhcsaládra legkárosabb a kumafosz hatóanyag, mert az halmozódik legjobban fel a lépekben. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szintetikus mérgek közül a legkevésbé veszélyes a méhekre továbbra is az amitráz. De ott meg ne feledjük, hogy erősen rákkeltő, tehát a méhészre nagyon veszélyes.
Előremutató az is, hogy a növényvédőszerek közül is a hosszú hatástartamú és sok mérgező maradványanyagot okozó mérgeket vonják ki a forgalomból. A GMO mérgező növények abszolút teljes tilalma is nagyon fontos.

Amit itt fentebb felírtam, felfoghatatlan Cserényi számára, mert ő még az 1970-es években él. A mai kort fel se fogja. Nem ismerte fel a neonikotinoidok okozta veszélyt és a kárt se. A régi sémákra mozgott az agya, ami szerint a méhcsalád pusztulásáért az időjárás és a méhész a felelős. Ez valóban igaz volt az én gyerekkoromban, az ő fiatal korában, de azóta nagyon megváltozott a világ. Elég baj az, ha egy állatorvos ennyire nem követi a világban végbement változást, ha ennyire rugalmatlan és ennyire érzéketlen.

Gondolkodtam azon, vajon miért ordibál Cserényi? Azt hiszem, hogy akkor kezd ordibálni, amikor nem érti meg a világ változását. Hisztériás gyerekes reflexekkel operál. Ha ordibál, ha nem ordibál, a neonikotinoidok és a többi hosszú hatástartamú mérgek akkor is pusztítják a méheket. Mondhatja Csujának, hogy kuss, de a méhek akkor is meghalnak a mérgezéstől.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 25. 16:36 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #151 Dátum: 2016. Január 25. 15:06 »
Az ordibál akinek ég a háza ;D, felénk legalább is így szokott lenni.
Üdv:robi

« Válasz #152 Dátum: 2016. Január 31. 18:28 »
Sziasztok!

Mi a tapasztalatotok a Düfa időjárásálló akril festékről kaptárfestéssel kapcsolatban?

Szerintetek tartósabb mint az olajfestékek?

« Válasz #153 Dátum: 2016. Január 31. 19:12 »
Nagyon jó minőségű vízbázisú festék. Polisztirolra a legjobb.
Száraz fára, két rétegben szerintem nem lesz vele gond. Ha oldószeres festéket használsz, célszerű előtte lenolajjal beereszteni.

*

tsá

• *
  • 31
« Válasz #154 Dátum: 2016. Február 01. 14:06 »
Legutóbb írtam, hogy most először akarom kifőzni a rakodókaptárak alkatrészeit.
Én étolaj és viaszban gondolkodom 20 liter olaj 1,5 kiló viasz. Erről olvastam legtöbbet. Azért gondoltam így mert ezt talán gyorsan lehet festeni. A paraffinos főzésről , azt hallottam, hogy egy két évig nem áll meg rajta a festés.
Ha valakinek nagyobb gyakorlata van e téren a tartós állagmegőrzésre szivesen venném ha közzé tenné.
 Üdv. jani bátya

Jani bátya!

Én főztem rakodó kaptárakat paraffin és lenolajkence keverékével fele-fele arányban, a festés nekem már megvolt előtte :) (nagyon mozgott az fa, ezért próbálkoztam), de az biztos, hogy utána közvetlen nem lehetett volna festeni. Étolaj-lenolaj keveréke? ( ha a viaszban benne van a "gebasz" akkor annak a kaptának annyi) nem vagyok szakértő, de a fenyőnek a lenolajkence a tutti, -szerintem.
üdv:tsá

*

tsá

• *
  • 31
« Válasz #155 Dátum: 2016. Február 01. 14:41 »
Sziasztok!

Nemrég hozzájutottam néhány tábla "akciós" osb laphoz, amiből kísérleti jelleggel készítek kaptárakat. A kérdésem az lenne, hogy milyen festékkel érdemes lefesteni az osb-t? A látható vágási felületeket gondoltam lekenem vízálló ragasztóval.
Mindenféle tapasztalatot szívesen fogadnék az osb kaptárakkal kapcsolatban (tartósság, mérettertás, szellőzés).
Köszi!

Nb18

NB18!

6-7 éve csináltam pár db. osb rakodót ("bazi" nehezek, így nem is használom őket) most direkt kimentem megnéztem, tök rendben vannak. Akkor kétszer lenolajoztam, és kétszer vastag lazúrral átkentem. Meglepően jól bírják "a létüket"  :), persze azt nem tudom, hogy mostani osb-nek a milyen a minősége.
üdv.: tsá
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 01. 14:45 írta tsá »

« Válasz #156 Dátum: 2016. Február 01. 14:56 »
Heló! Alsó kijárós NB kaptárnál, a kijáró alsó széle maga az aljdeszka legyen, vagy célszerű valamiért "küszöbbel" készíteni?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #157 Dátum: 2016. Február 01. 15:15 »
Nem kell küszöb, csak akadálya méheknek is meg neked is.
Üdv:robi

« Válasz #158 Dátum: 2016. Február 01. 16:46 »
 A hosszú oldalon tervezem kialakítani őket. Véleményed szerint megfelelő lenne 2 db 200*20-as, ha a Nagyernyei Attila által ismertetett technológiához (Anyakorlátozás akácon, 4-5 keretre)  szeretném optimalizálni? Gondolom ilyenkor zárva van a fészek felőli kijáró, és a méztér felől hordanak. A kiosztását tekintve toljam el inkább a két oldal felé, vagy legyen egyforma a táv a kijárók, és a kijárók és a kaptár széle közt? Remélem érthetően fogalmaztam, és bocs ha nagyon hülyéket kérdeznék... :-[ ;D

*

barger

• 173
« Válasz #159 Dátum: 2016. Február 01. 17:30 »
Péter,

Február végén lesz Fehérváron az ország legnagyobb méhésztalálkozója és vására. Ha nem annyira sürgős akkor ott kedvedre nézegetheted a különböző kijáró kialakításokat.
Baranyi Gergely

« Válasz #160 Dátum: 2016. Február 01. 17:44 »
Köszi a tippet,  de sürgősebb a dolog, mert meg kéne rendelnem a kaptárokat, ahhoz hogy időben elkészüljenek. Nagyjából már összeállt a kép, már csak a kijárók  optimális elhelyezése, és méretezése a kérdéses. Szombaton megyek a Szekszárdi Tavaszváró Méhésznapra, gondolom ott is lesz majd sok gyártó, sok mindent meg kéne néznem.

« Válasz #161 Dátum: 2016. Február 01. 18:52 »
Péter, ha fészekmézkamrásan szeretnéd használni a kaptárt, akkor két kijáróra lesz szükséged. A kisebbik szakasz kijáróját nem kell olyan szélesre készíteni, elég a 8-10 cm, és érdemes ezt felső kijárónak pozicionálni. Ha kis családot akarsz tartani a kis szakaszban (például nyár végi szaporulatot teleltetni), azoknak jobb a felső kijáró, mert könnyebben védik. Ha anyát szeretnél pároztatni a kis részben, akkor is előnyösebb a felső kijáró, mert változatosabb a kaptár képe. A nagyobbik szakaszra jó az alsó kijáró, de érdemes szélesebbre készíteni. Én személy szerint 30 cm-es kijárót használok. Jó hordásban megnyitom és nincs torlódás. Van még egy hatalmas előnye, egy A3-as rajzlapot simán be lehet csúsztatni atkaszámlálás céljából. Ezt ennél egyszerűbben nem igazán tudod megoldani a fekvőben. A két kijáró között minél nagyobb távolság legyen. Főleg a kis szakasz kijáróját kell minél jobban eltolni a kaptár széle felé. Azért, hogy a keretszámmal tudj variálni. Ha 3 keretes anyapároztatónak, vagy anyásításra akarod használni, akkor a 3 (keret) * 3,5 cm (keretszélesség) + 1 cm (kezelési hézag) = 11,5 cm. Ha a kijáród ezen túl ér, akkor az elválasztott részre is rányílik. Persze ezt le lehet zárni egy szivacs darabbal is, de azért érdemes erre is gondolni.

« Válasz #162 Dátum: 2016. Február 02. 18:07 »
Adamez2! Válaszoltam a méhészkedés fekvőkaptárban c-mű topikban. Üdv! P

« Válasz #163 Dátum: 2016. Február 11. 08:15 »
Most visszaolvasva látom hogy született pár hozzászólás az OSB -ből való kaptárgyártás témájában. Mint OSB kaptárt régen használó,( tizen éve) néhány észrevételt írnék, mert nagy a bizonytalanság, és a téves vélelem vele kapcsolatban.
Az első "vád" hogy nehéz. Miért 20mm-es ből készítette akárki is, persze hogy nehéz.  De nem nagyságrendekkel, mert az OSB-ből 1 köbdeciméter 0,7 kg, míg a légenszáradt  vörösfenyő 0,62 kg, az erdeifenyö 0,52 kg, a  lucfenyő 0,44 kg.

Én csak 10 mm-es OSB-ket készítek, használok. De nem csak ezért extra könnyű a kaptár. Teljesen más, saját konstrukció. Raktam már régebben fotót fel.

20-as OSB- ből nem látom értelmét kaptárt készíteni, mert annak árából már futja a fenyődeszkára is. Továbbá valóban így nehezebb lesz valamicskét.

Az én OSB kaptáraim, üres súlyát nem tudom, de erős termelő családdal lepergetve (teljesen tisztító pergetés után) Tehát akácon 37-40 Kg - ról indul a mérés. 

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #164 Dátum: 2016. Február 11. 09:04 »
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Érdekel, hogyan véded meg a korhadástól? Szeget vagy csavarokat használsz? Hogy oldod meg az illesztéseket? A napfény okozta felforrósodástól hogyan véded meg?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.