Szia menyhartmate!
A félkeret felső léce ha 10 mm-es akkor sok esetben - pld, ha a lécben van valamiféle gyengébb pont, szálelhajlás, vagy csomó közelsége volt a fűrészelés előtt - akkor bizony meghajolhat még a laza függőleges drótozás esetében is. (márpedig a félkeretet illik függőlegesen drótozni)
Az enyémeket 13 mm-esre készíttetem, így könnyebb sablont is készíteni szegezéshez vagy tűzéshez (pld. 10 db-os sablon) és már elég merev, hogy ne hajoljon meg. Szerintem a 12 mm is jó!!!
A "modern" rakodó és fekvőkaptárnak egyaránt előnyös, ha alul van a kijárója, egyrészt a méhek jól takarítják a kaptárt, másrészt ahogy vivaldi írja a téli szellőzése is jobb, harmadrészt "nem látják" közvetlenül a napfényt télen, jobban tudnak "pihenni". ( két fiókon teleltetek)
Egyébként meg a cserélhető aljdeszka is nagy előny, egyrészt a kaptár legjobban igénybe vett része- főleg vándorméhészetben - az alja!!!, másrészt a család "megbontása" nélkül, bármikor cserélhető.
A kijároról még : nekem a fiókon vannak a kijárók, minden kaptáron a 4 fiókból az alsó kettőn.
További jó munkát
Üdv: Bercsényi