Kaptárgyártás

• 265 válasz
  • 148465 megtekintés
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #75 Dátum: 2015. Január 15. 19:51 »
Kedves Méhésztársak!
Az alacsony keret felső lécének vastagságával kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ahogy az interneten körülnéztem, úgy láttam hogy szinte mindegyik méhészboltban 1,5cm-es felső léccel árulják az alacsony keretet.
Én viszont úgy tudom hogy minél kisebb a két lép közti távolság (természetesen a méhjárat megtartásával) annál jobb, ezenkívül tapasztalatom szerint az 1cm-es felső léc is elég szilárdságot biztosít a keretnek.
Akkor hát melyik a jobb megoldás?
A válaszokat előre is köszönöm.

« Válasz #76 Dátum: 2015. Január 15. 20:09 »
12 mm jó lenne, és akkor megvan az ütköző is.

« Válasz #77 Dátum: 2015. Január 16. 07:29 »
Szia menyhartmate !  Nem hagyok vállakat ,  1cm -es a vastagságura szadóm . De szegelés előtt ragasztot is használok . A húzalozást pedig fűggőlegessen csinálom, probáltam tavaly előtt visszintesen de amikor ki probáltam venni a fiókból tavaszal a keretet  ,szét eset némelyik . Igy vissza áltam a  fűg-re . Az egy centis vastagságal nekem semmi problémám nem volt.  Űdv .  Antal

« Válasz #78 Dátum: 2015. Február 03. 17:47 »
Vivaldi véleménye helytálló, felső kijárón nem fogják kihordani a kaptárszemetet a méhek. Bár megfigyelhető némi jelentéktelen szemét kihordás. Részben megoldást jelenthet, a kaptár hátulján készített  dugózható furat amely alsószéle a fenékkel szintben van. Ezt a furatot furettózásra is használhatjuk, továbbá a méhek használhatják takarításra is ha ebből a célból megnyitjuk.

« Válasz #79 Dátum: 2015. Február 03. 18:29 »
Szia menyhartmate!

A félkeret felső léce ha 10 mm-es akkor sok esetben - pld, ha a lécben van valamiféle gyengébb pont, szálelhajlás, vagy csomó közelsége volt a fűrészelés előtt - akkor bizony meghajolhat még a laza függőleges drótozás esetében is. (márpedig a félkeretet illik függőlegesen drótozni)
Az enyémeket 13 mm-esre készíttetem, így könnyebb sablont is készíteni  szegezéshez vagy tűzéshez (pld. 10 db-os sablon) és már elég merev, hogy ne hajoljon meg. Szerintem a 12 mm is jó!!!
A "modern" rakodó és fekvőkaptárnak  egyaránt előnyös, ha alul van a kijárója, egyrészt a méhek jól takarítják a kaptárt, másrészt ahogy vivaldi írja a téli szellőzése is jobb, harmadrészt "nem látják" közvetlenül a napfényt télen, jobban tudnak "pihenni". ( két fiókon teleltetek)
 Egyébként meg a cserélhető aljdeszka is nagy előny, egyrészt a kaptár legjobban igénybe vett része- főleg vándorméhészetben -  az alja!!!, másrészt a család "megbontása" nélkül, bármikor cserélhető.
A kijároról még : nekem a fiókon vannak a kijárók, minden kaptáron a 4 fiókból az alsó kettőn.

További jó munkát
Üdv: Bercsényi

« Válasz #80 Dátum: 2015. Február 03. 19:06 »
Sziasztok!
Az alsó kijárós kaptárak lakói kicsit nehezebben mozdulnak meg.
Ugyan abban a méhészetben, a felső és középső kijáróval rendelkező méhcsaládok már rég repülnek.
Ennek egyszerű oka van, a hőmérsékleti tényező. A földhöz közeli kijáróban mért hőmérséklet jó pár fokkal elmarad a közép, vagy felsőtől.
A tavaszi indításkor, amikor már szűk fészken fejlődik a család ismét csak az előnyét tudom állítani az alsó kijárónak.
A felső, és középső kijárós kaptáraknál, elillan a fészek melege. Az alsóénál, ennek a töredéke.
Ez sok "üzemanyagba" kerül ám. Ha semmi más nem szólna az alsó kijáró mellett csak ez az egy, akkor is ezt alkalmaznám.
A napsütés hatására nem ugrálnak ki hiába a méhek, és nem dermednek le!
Sokkal nyugodtabban is telelnek, akik ezt cáfolják, hátrányának tartják a páralecsapódást.
Egyáltalán mitől van páralecsapódás? Ez kijárótól független!
A páralecsapódást a hőmérséklet-különbségből adódik. Ez főként nem attól függ, hogy hol helyezi el a méhész a kaptáron a kijárót. A megfelelő takarással a páralecsapódás ki tudjuk küszöbölni.
Erre nagyon sok hasznos hozzászólást olvastunk már.
Nagyernyei Attila

« Válasz #81 Dátum: 2015. Február 03. 21:24 »
Ha túl vastag a felső és alsó léc, szorulhat benne a műlép, de én 11,5 esetleg 12 -re készítem és elégnek találom. Az alsó kijáró valóban jó, de az aljdeszka szokott leghamarabb elkorhadni. Érdemes lenne megpróbálni a műanyag aljjal kombinálni   /nem polisztirol/  a fa fiókokat, lehet jó párosítás lenne. 

*

atya

• 1043
« Válasz #82 Dátum: 2015. Február 03. 21:55 »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

atya

• 1043
« Válasz #83 Dátum: 2015. Február 03. 21:57 »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #84 Dátum: 2015. Február 06. 06:32 »
Sziasztok ! A műlépezésnél leszoktam  vágni egy darabot a lépből, visszintessen . Igy biztosan be fog férni ,a keretekbe . Van mikor félbe , vagy csak 3-4 cm - ert.  De tud valaki megoldást a drótháló feszítésére ? Akárhogy próbálom kézzel , nem lessz feszes .  Űdv.  Antal

« Válasz #85 Dátum: 2015. Február 06. 06:37 »
Ajajj Anti!
A műlépkészítő olyan mértet vág amilyent kérsz.
Csak szólnod kell előre!
A drótot keretdrót hullámosítóval úgy meg tudod feszíteni, hogy meghajlanak a lécek!
Persze nem ez a cél.
Gyors, a lép nem csúszik meg.
Nálam sima keretdrót már jó ideje nincs.
Ilyenkor befűzöm a kereteket, lazán meghúzom a drótot, két végén a szegeket is beütöm.
Így tárolom,majd ha szükség lesz rá a drót hullámosítóval megfeszítem, műlépezem.
Üdv:Attila

« Válasz #86 Dátum: 2015. Február 06. 07:02 »
Üdv Mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni NB keretet ki hogyan,hány sorral fűz?

« Válasz #87 Dátum: 2015. Február 06. 07:10 »
Tirpákbokri!
7 esetleg 8 függőleges huzalszál.
Slussz passz!
Természetesen hullámosítva.
Ez pályafutásom egyik legnagyobb ellentmondása, de működik.
Ugyanis mindig használtam vízszintes szálakat is, de nincs rá szükség.
Próbáld meg, nem szakad ki, az anyák nem hagyják ki a "kereszteződésekben", villám gyors a műlépezés, harmad annyi idő a drótozás. Az összes profi már így drótoz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #88 Dátum: 2015. Február 06. 07:38 »
Köszönöm Attila!
Sokat olvastam a csak függőleges drótozásról.Eddig mi is 4 függő meg 3 vízszintes dróttal dolgoztunk.
Az idéntől másképp lesz az enyém. :) Az édesapámé még marad,nem tudom meggyőzni,talán majd a saját szeme meggyőzi. ;)
Mondjuk még nem is fúrok,csak sorozatfúrót készítek...Ha minden összejön 3-8 furat között tetszőlegesen változtatható lesz a furatszám.

« Válasz #89 Dátum: 2015. Február 06. 07:51 »
Nekem nem működött. Visszatértem a kétirányú drótozásra. A csak függőleges fűzés esetén megsüllyedt a lép a drótok között. Nem a drótokon, hanem közte ívesen UUUUU alakban.