Furcsaságok a méhészetben

• 30 válasz
  • 9182 megtekintés
Furcsaságok a méhészetben
« Dátum: 2021. Augusztus 12. 08:32 »
Tisztelt Méhésztársak!
Új témát indítottam, mert az alábbi hozzászólásomnak nem találtam megfelelő rovatot!
Kérlek benneteket, ha bármilyen furcsa, nem szokványos dologgal találkoztok a méhészkedésetek során, ide írjátok le.
Tehát, tegnap az történt, hogy egy kaptárban egyszerre két anyát is találtam.
Közel 40 éves méhészkedésem alatt ez már többször előfordult, egy sima anyaváltásba matattam bele.
De ami tegnap történt az azért kicsit MÁS volt.
Igen, két anya volt egy kaptárban, egy lépen, és amikor kivettem a lépet mind a kettő egymás mellett 5-7 centire PONT petézett!
Természetesen a jelzett öreg anyát elvettem, hogy a szép fiatalnak szabad legyen a pálya.
Tapasztalt már valaki ilyent?
Nagyernyei Attila

*

vezer

• *
  • 42
Re:Furcsaságok a méhészetben
« Válasz #1 Dátum: 2021. Augusztus 12. 11:26 »
Igen.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2 Dátum: 2021. Augusztus 13. 00:30 »
Nem olyan ritka az ha csendes váltásban az öreg  anya együtt fiasit a fiatallal. Sokszor a méhészek észre sem veszik hogy 1-2 hónapig két anya van a családban.
Én akkor voltam meglepődve mikor úgy rajzott ki a család hogy az öreg anya maradt és a fiatal ment el, ( minden rendben volt az öreggel)

« Válasz #3 Dátum: 2021. Augusztus 13. 07:18 »
Mint előző hozzászólásomban írtam, nem a csendes anyaváltás ténye volt érdekes, hogy az öreg és a fiatal anya volt egy kaptárban, hanem az, hogy pont akkor mind a kettő egymás mellett pár centire petézett!
Nagyernyei Attila

« Válasz #4 Dátum: 2021. Augusztus 13. 19:14 »
3 éve volt egy családom, festett anyával. Ezt adott színű lándzsatűvel szoktam a kaptáron jelezni. Egy szép napon vizsgálom a családot és egy MÁSIK színű anya teszi a dolgát. Többször is találkoztam vele a következő hetekben, de csak vele. Majd eljött a hőkölés napja, mert megint MÁSIK színű anya volt a kaptárban. Volt hüledezés. És ekkorra már bika volt ám a család😆

*

leo

• 210
« Válasz #5 Dátum: 2021. Szeptember 07. 22:33 »
Talán 2019-ben márc.közepén első vizsgálatkor egy hat keretes jónak tűnő családban fias nélkül egy bölcső volt. Ápr. 1-én petéző anya tette a dolgát.
Tehát here is volt.

*

leo

• 210
« Válasz #6 Dátum: 2021. Szeptember 07. 22:38 »
Tavaly októberben több anyám párzott be.Kettőről tudom, hogy petézett. Az anyákat tavasszal leváltották.Napraforgóra lett jó a család.
A harmadik petézett, de herefias lett. Ennyi

*

leo

• 210
« Válasz #7 Dátum: 2021. Szeptember 07. 22:41 »
Tavaly későn két párzott anyát vettem. Repcén már jelöletlen petézett.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #8 Dátum: 2021. Szeptember 08. 20:30 »
Azok a családok melyeknél problémás az anya nem űzik ki az összes herét. Mindig külön figyelem azokat a családokat melyeknél tisztuló kirepüléskor vagy a zárókezeléskor herét látok.

*

Apis

• 192
« Válasz #9 Dátum: 2021. Szeptember 09. 12:05 »
Az utóbbi években egyre több anya tűnik el, vagy váltják le a méhek augusztusban(repcén is). Ez nem csak anya és párzási hibára (biológiai okok)vezethető vissza. Sajnos a növényvédőszerek (virágpor, pempő) tudományosan bizonyítottan,  erősen tudják károsítani az anya rágótövi mirigyét, ezért  kevesebb feromon termelődik, ezeket a méhek váltják tél előtt(azévit is), vagy egyszerűen elpusztul. Ezért is gond, hogy még mindig van neo engedélyezve Mo-on. De ha nem elkerülhető ez a neo és a többi sz. akkor igen is dobják meg a méhcsaládok támogatását legalább 15.000 Ft/családra. Ennyi kárt tuti okoz a hazai szántóföldi növényvédelem a méhészeknek évente.

*

Apis

• 192
« Válasz #10 Dátum: 2021. Szeptember 09. 12:12 »
Az utóbbi években egyre több anya tűnik el, vagy váltják le a méhek augusztusban(repcén is). Ez nem csak anya és párzási hibára (biológiai okok)vezethető vissza. Sajnos a növényvédőszerek (virágpor, pempő) tudományosan bizonyítottan,  erősen tudják károsítani az anya rágótövi mirigyét, ezért  kevesebb feromon termelődik, ezeket a méhek váltják tél előtt(azévit is), vagy egyszerűen elpusztul. Ezért is gond, hogy még mindig van neo engedélyezve Mo-on. De ha nem elkerülhető ez a neo és a többi sz. akkor igen is dobják meg a méhcsaládok támogatását legalább 15.000 Ft/családra. Ennyi kárt tuti okoz a hazai szántóföldi növényvédelem a méhészeknek évente.
Amíg mi méhészek nyomjuk a strucc politikát és mindenki be van rezelve a semmitől, addig bizony nem fog változni semmi.
« Utoljára szerkesztve: 2021. Szeptember 09. 13:28 írta Apis »

*

wr

• 1014
« Válasz #11 Dátum: 2021. Szeptember 09. 14:50 »
Ki lehet azt számolni, hogy repcétől kezdve, adott hordásokban mennyi kijáró méh tűnik el, meg mennyi pusztul el még fiatalon, és az menyivel kevesebb méz lesz hordásonként. Csak ezt nehéz általánosítani (forintosítani), mert nem mindegy ki, hol, hogyan, milyen aranykorona értékű talajon, évente hány hordásban termel.
Emlékeim szerint ha visszatekintünk úgy 30 évet, ahhoz képest úgy fél és egy fiók közé tehető az elmaradt méztermés minden hordásban (és nem az atka miatt!). Akinek van 3 ebből egy évben, az másfél/három fióknyi elmaradt méz évente. Azzal már lehet számolni. Csak értelme nincs, mert ezt úgysem fogja nekünk senki sem odaadni. Pedig ha jól tudom a gazdák mindig vannak kártalanítva valamilyen mértékben ha a terméssel gond van.
De nem kártalanítani kéne a méhészt, hanem hagyni kéne őt és a méheket dolgozni, nem szórni a mérget ész nélkül, és akkor lesz méz.

*

Apis

• 192
« Válasz #12 Dátum: 2021. Szeptember 09. 16:14 »
Ki lehet azt számolni, hogy repcétől kezdve, adott hordásokban mennyi kijáró méh tűnik el, meg mennyi pusztul el még fiatalon, és az menyivel kevesebb méz lesz hordásonként. Csak ezt nehéz általánosítani (forintosítani), mert nem mindegy ki, hol, hogyan, milyen aranykorona értékű talajon, évente hány hordásban termel.
Emlékeim szerint ha visszatekintünk úgy 30 évet, ahhoz képest úgy fél és egy fiók közé tehető az elmaradt méztermés minden hordásban (és nem az atka miatt!). Akinek van 3 ebből egy évben, az másfél/három fióknyi elmaradt méz évente. Azzal már lehet számolni. Csak értelme nincs, mert ezt úgysem fogja nekünk senki sem odaadni. Pedig ha jól tudom a gazdák mindig vannak kártalanítva valamilyen mértékben ha a terméssel gond van.
De nem kártalanítani kéne a méhészt, hanem hagyni kéne őt és a méheket dolgozni, nem szórni a mérget ész nélkül, és akkor lesz méz.
Erről beszélek, hozzáálásunk az úgyse…Jövőre tudjuk milyen év lesz már most dől a pénz ezerrel az agráriumba és a gazdaságba. A szántóföldi növénytermesztésben pl rekord termés van rekord áron mégis kapják a rengeteg támogatást. A rekord termés a növényvédelemnek is köszönhető.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #13 Dátum: 2021. Szeptember 09. 17:37 »
Ebben a formában nem biztos,hogy ez igaz!! ;) "pl rekord termés van rekord áron mégis kapják a rengeteg támogatást."  És mi van a rekord kiadásokkal???

A méhészetben hol vannak a "rekord" kiadások?   Már megint olyat állítotok "párhuzamba",amire ezek szerint nem nagy rálátásotok van.

Sosem kaptam még semmilyen kártalanítást!
« Utoljára szerkesztve: 2021. Szeptember 09. 17:49 írta oszkár »

« Válasz #14 Dátum: 2021. Szeptember 12. 19:12 »
Négy méhanyát 8 napon keresztül szoktattam, előtte már 1 héttel minden este etettem a családokat, és azóta is folyamatosan.
Ennek ellenére nagyon agresszíven fogadják az anyákat, pedig lassan már bölcsőt sem tudnak húzni, és here sincs.
Közel négy évtizedes pályafutásom alatt sokszor cseréltem ilyenkor anyákat, de még hasonlót sem tapasztaltam.
Az idén is 120 anyát cseréltem, ebből 2 volt "minőségi hibás", de mind megvan.
Most annyira más a klíma, és nagy a hordástalanság, hogy egyszerűen nem akarják fogadni a szép petéző anyákat.
Ma kirágósra tettem őket, egy hét múlva ellenőrzés.
Akkor is be fogok számolni mi történt velük.
Nagyernyei Attila