Kiszámolható, aki nem ért hozzá, fektesse inkább az összekuporgatott méz-pénzt államkötvényekbe, s ne erdőkbe.
Aki nem ért hozzá, annak valóban egyszerűbb az államkötvény.

No de félretéve az iróniát, számoljunk egy kicsit.
Mennyi is az államkötvény hozama? Van egy csomó, de vegyük átlagosan 6 %-nak. Szerintem gáláns voltam. Mennyi az éves infláció? Ne a KSH hazugságait vegyük, hanem gondoljuk végig, hogy az elmúlt 5 évben mennyivel drágult meg mondjuk a lakhatás, a benzin, az alapvető élelmiszerek.
Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a hozam nulla, vagy negatív.
Bankbetét esetében tutira negatív.
Szerintem ez nem befektetés, hanem a tőke lassú felélése.
Mégsem ültetnek nyakra-főre erdőt a rohadt parasztjai, hiszen tudnak kalkulálni, a valódi, CO2-tárolásra alkalmas erdők vágásfordulója sem több 120 esztendőnél, ráadásul a paraszt se hülye, ha telepít valamit, akkor gyors megtérülést vár, nem ér rá kivárni a hosszú vágásfordulókat, legfeljebb 20-30 évben hajlandó gondolkodni.
Kalkulálni sokféleképpen lehet.
Mutatok én is egyfajta kalkulációt.
Telepítek egy tölgyest. Nem energia, meg agrárerdészeti akármit, hanem egy "örökerdőt".
Egészen az idei nyárig érvényben volt az a pályázati rendszer, aminek a lényege, hogy a telepítés költségeit, (ahol kell, a kerítést is) EU-s forrásból finanszírozzák, még 15 éven keresztül jár a terület után a földalapú támogatás, plusz 5 évig az ápolás költségeit is fizetik.
Megjegyzem, az országos keretelőirányzat töredéke sem volt kimerítve - legalábbis engem így informált a pályázatíróm.
Tételezzük fel, hogy elvetem a makkot, kikel ahogy kell, 5 évig megápolom, 8 évesen átadom, rendben megkapom a költségeit.
Gyakorlatilag egy fillér saját pénz nincs benne, csupán előfinanszíroztam.
120 évig növekszik az erdő.
Az első tisztítás valahol 15 éves kor körül az valamennyi költségbe kerül, de erre is van pályázati lehetőség. Ha nem nyer, akkor sem egy horribilis összeg. Kb 6 munkanap/ha.
A következő gyérítések már adnak annyi fahozamot, hogy nullára fussanak.
Mivel tudom a hosszú élet titkát, 120 évesen kivágatom az erdőt.
350 m3/ha tölgy 35.000 Ft/m3 lábon eladva.
12 millió/ha árbevétel, 120 évre elosztva, az 100 e Ft/ha/év.
Tudja ezt bármelyik szántóföldi kultúra, 100 éven keresztül viszonylagos biztonsággal garantálni, ráadásul úgy, hogy nem kell hozzá sok tíz, vagy százmilliós gépbefektetés?
Nem vizslatom naponta az eget, hogy miért nem esik, ha felhő jön, vajon nem jeget hoz-e, milyen nyavalya tör ki éppen. Olvasgatok, vagy méhészkedek (hogy folyamatos árbevétel is legyen) hátra tett kézzel, vagy puskával a vállamon sétálgatok az erdőben.
Nézzük pénzügyi befektetés oldaláról.
Tételezzük fel, hogy nem volt földem, hanem vettem.
Hektáronként 1 milláért Zalában most a fél megyét meg lehetne venni.
Befektettem 1 milliót, a telepítést megfinanszíroztattam az Unióval, van évi 100 e Ft-os hozamom. 10 % és reálhozam, mert azt nem tartom valószínűnek, hogy a termőföld ára a jövőben csökkenjen.
Egyetlen szépséghibája van: nem felel meg az "élj a mának" szemléletnek. Engem ez mondjuk kevéssé zavar, hiszen vannak unokáim, de nyilván vannak, akik más életelveket vallanak.