Hogyne tudna túlfejlődni, sőt biztos, hogy túlfejlődik az állomány túlnyomó része. Csak hát nem kell azt megvárni.
Faluba Zoltán megadta a képletet:
Akác előtt 14 nappal, a kaptár keretszámának...
- az 1/3-a+1 keretnyi táblás fiasítás,
- és a 2/3-ának megfelelő keretnyi léputcát sűrűn takaró nép kell a kaptárba.
Az ilyen módon előkészített család meghordja a kaptárat akácmézzel és nincs gond a rajzással. Faluba nem azt nézte akác előtt két héttel, hogy hány családja van, hanem azt, hogy mennyi fias kerettel rendelkezik. Ez határozza meg a termelő családok számát. Ami nem biztos, hogy 100%, lehet az akár 110% is, évjárattól függően. Ebben az évben nekem a 100% biztosan meglesz, de tavaly az áttelelt 34 termelő családomból és 6 tartalékcsaládomból akácon 42 termelő egységem volt. Ez nem jelenti azt, hogy az idén nem fogok tudni szaporítani, de plusz termelőegységeket akácra, az idén nem fogok tudni létrehozni a rendelkezésre álló fiasításos keretekből.
Én nem azt mondom, hogy az NB a legjobb rendszer, de szerintem nem annyira szörnyű, mint ahogyan például Te is vélekedsz róla. Vannak 1000 körüli családszámú méhészetek NB18-ban, és van akinek a 23 hunor méhcsaládja minden évben vagy megrajzik, vagy éppen alig lézengenek a lépeken méhek. Nem a kaptár a lényeg, hanem az, hogy mennyire eredményesen tud vele termelni a méhész. Abban teljesen egyetértek, hogy minimalizálni kell a ráfordított munkaidőt és költséget. Én egyenlőre még látok erre lehetőséget az NB-ben, de tény, hogy ebből a szempontból a rakodó kaptár előnyei megkérdőjelezhetetlenek. Az más kérdés, hogy én személy szerint nem szeretnék fiókokat emelgetni. Próbáltam, idős rakodós méhésznek sokat segítettem, de nem szerettem a nehéz fiókokat emelgetni.
Hát szűkítésről már nem, de bővítésről olvashattál az elmúlt hetekben. Nálam most az építőkeretek épülnek, de jövő héttől kezdve a műlépet is megkapják a családok. 7-8 NB keretet minden probléma nélkül kiépíttetek minden évben + az építtető keret (ez 10 hunor keretnek felel meg + az építtető keret). Amikor még a kiépített keret volt a szűk keresztmetszet, akkor 9-10 műlépet is ki tudtam építtetni, de erre már semmi szükség. Akácig kapnak 2 műlépet, akácra 3 műlépes keretet rakok be, majd a nyári legelőn is kiépíttek 2-3 műlépet, hordástól függően.