Aktuális tennivalók a méhesben

• 123 válasz
  • 49111 megtekintés
Re:Aktuális tennivalók a méhesben
« Válasz #105 Dátum: 2018. Április 20. 12:10 »
Még valami. Írod, hogy a barátodnak "10-11 Hunoron van fiasa". Igen ám, de mekkora felületen? Nálam az 5 táblás NB keret óvatos számítással is 50 dm2 fiasítás felületet biztosan kiad (a lép két oldalát egybe számítva). Összességében a barátodnál sem lehet több, legalábbis ennyivel több biztosan nem. Egyszerűen fizikailag nem jöhetett össze, az időjárás eddigi alakulása és a méhcsaládok márciusi állapota alapján. Végül is ki hülyíti a méhésztársakat?

« Válasz #106 Dátum: 2018. Április 20. 13:00 »
Én nem védem Attilát, de ez egy fórum, ahova a jóízlés határain belül mindenki leírhatja a véleményét, tapasztalatai. A kezdő majd ha tapasztalt, utánna dönt addig meg úgy sem fog tudni. Azt én sem tudom miért fekfőzik, tippem az, hogy megunta a fiókok pakolászgatását (ezt részben megértem) és mivel a hunort is szűkítette így ott ez a munkafolyamat a le fel pakolásuás miatt hatványozottabban jelentkezett. De fekbőben gondolom ,hogy tisztán tudjon (fiasmentes lépeket) pergetni, szinte kötelező neki szűken tartani a fészket.

Én is beszélgettem jó pár emberrel, az, hogy szétvetik a családok (mindegyik) a kaptárakat hát, nem igazán ez a jellemző.  Persze lehet, hogy velünk van a gond és ettől én még elhiszem, hogy másnál igen.

*

wr

• 1030
« Válasz #107 Dátum: 2018. Április 20. 13:03 »
Nincs semmi baj az NB fekvővel, ha van mondjuk 10 családod. De egy tekintélyes állomány esetén agyrém már olvasni is azt amiket leírtok, nem még megcsinálni. Persze lehet hogy az én munkabírásom kevés már az átlaghoz képest.
Amit írtál itt legutóbb, ha azt megpróbálod kívülállóként elolvasni akkor az alábbi következtetésre fogsz jutni. Írod Jenőnek, hogy ő akác alatt majd a rajokat szedi, miközben ti a fekvővel gyönyörködtök a gyűjtésben. Ha ez ilyen szép volna...
És még ha igaz is lenne, akkor is van benne egy bibi, magad írtad le. Nektek ezek szerint a rengeteg munkával (szűkítés, serkentés, bővítés, jó ég tudja mi) sem sikerül akácra akkorára fejleszteni a családot ami kinőné a kaptárat. Jenőnek meg ugyanez sikerül ezek nélkül is. Akkor most hol fejlődtek jobban azok a méhek? Az tény, hogy a 24 hunor keret nem elég egy rendes akáchordásra (ezért van nálam 3 fiók), de neki nem is az a lényeg. Mert amíg sokan azon aggódnak hogy vajon nem fagy-e el esetleg az akác, meg mennyire ér majd egybe a virágzása a repcével, addigra neki már van (hasamra ütök) 6-7 milliós bevétele a családeladásból. Plusz erre jön még az akác.
Nekem elhiheted, a 3 hunor fiók esetén kevés család gondol a rajzásra mindenféle különleges beavatkozás ellenére. Akinél ilyen van annál azért van, mert nem bővít fészket, fogja és ráteszi a mézteret a fészekre. A fészekben meg a kelő fias helyén (ilyenkor) virágpor és méz is lesz, persze hogy megszorul. Az enyémben ha akarom akkor akár az egész fészket feltehetem a rács fölé, alul pedig az anya annyit petézhet amennyit akar.
Javíts ki ha tévednék, de itt még mindig szűkítésekről meg bővítésekről olvasok, miközben nálam már épülnek a műlépek a méztérben.

« Válasz #108 Dátum: 2018. Április 20. 14:05 »
Hogyne tudna túlfejlődni, sőt biztos, hogy túlfejlődik az állomány túlnyomó része. Csak hát nem kell azt megvárni.

Faluba Zoltán megadta a képletet:

Akác előtt 14 nappal, a kaptár keretszámának...
- az 1/3-a+1 keretnyi táblás fiasítás,
- és a 2/3-ának megfelelő keretnyi léputcát sűrűn takaró nép kell a kaptárba.

Az ilyen módon előkészített család meghordja a kaptárat akácmézzel és nincs gond a rajzással. Faluba nem azt nézte akác előtt két héttel, hogy hány családja van, hanem azt, hogy mennyi fias kerettel rendelkezik. Ez határozza meg a termelő családok számát. Ami nem biztos, hogy 100%, lehet az akár 110% is, évjárattól függően. Ebben az évben nekem a 100% biztosan meglesz, de tavaly az áttelelt 34 termelő családomból és 6 tartalékcsaládomból akácon 42 termelő egységem volt. Ez nem jelenti azt, hogy az idén nem fogok tudni szaporítani, de plusz termelőegységeket akácra, az idén nem fogok tudni létrehozni a rendelkezésre álló fiasításos keretekből.

Én nem azt mondom, hogy az NB a legjobb rendszer, de szerintem nem annyira szörnyű, mint ahogyan például Te is vélekedsz róla. Vannak 1000 körüli családszámú méhészetek NB18-ban, és van akinek a 23 hunor méhcsaládja minden évben vagy megrajzik, vagy éppen alig lézengenek a lépeken méhek. Nem a kaptár a lényeg, hanem az, hogy mennyire eredményesen tud vele termelni a méhész. Abban teljesen egyetértek, hogy minimalizálni kell a ráfordított munkaidőt és költséget. Én egyenlőre még látok erre lehetőséget az NB-ben, de tény, hogy ebből a szempontból a rakodó kaptár előnyei megkérdőjelezhetetlenek. Az más kérdés, hogy én személy szerint nem szeretnék fiókokat emelgetni. Próbáltam, idős rakodós méhésznek sokat segítettem, de nem szerettem a nehéz fiókokat emelgetni.

Hát szűkítésről már nem, de bővítésről olvashattál az elmúlt hetekben. Nálam most az építőkeretek épülnek, de jövő héttől kezdve a műlépet is megkapják a családok. 7-8 NB keretet minden probléma nélkül kiépíttetek minden évben + az építtető keret (ez 10 hunor keretnek felel meg + az építtető keret). Amikor még a kiépített keret volt a szűk keresztmetszet, akkor 9-10 műlépet is ki tudtam építtetni, de erre már semmi szükség. Akácig kapnak 2 műlépet, akácra 3 műlépes keretet rakok be, majd a nyári legelőn is kiépíttek 2-3 műlépet, hordástól függően.

« Válasz #109 Dátum: 2018. Április 20. 20:21 »
Én sem hinném, ha nem látnám.
Az enyémeknél csak 8-10 KERETEN van fias. Nem kell több. Nekem akácméz kell, és sok műraj.
Az öreganyásokat szétosztottam, mert lennének 7 kereten "fiasosa" is, ami most már kevés. Viszont akinél ma segítettem délután, ő nem adott el méheket, alig van helye szaporítani, lesz gondja bőven a rajzásgátlással. Nyomtam el bölcsőt ma eleget ;D Egyébként ha néhány megrajzik az legyen a legnagyobb baj! Én csak csütörtökre tervezem a mézterek felrakását, de a mai hordás miatt lehet az kedd is ;)

*

neo

• 1009
« Válasz #110 Dátum: 2018. Április 21. 04:15 »
Egyszerűen fizikailag nem jöhetett össze, az időjárás eddigi alakulása és a méhcsaládok márciusi állapota alapján. Végül is ki hülyíti a méhésztársakat?
Nekem háromtféle családjaim vannak most. Fél NB mindegyik. Az egyik rész tavalyi szaporítás, ebből is kétféle. Május 15 -20 táján készült szaporítás egy fiók fiassal az egyik, a másik olyan , ahol nem párzott be az anya, ezért ráraktam a szomszédjára. Az állomány másik része egy szimpla szaporítás októberben összerakva a törzscsaláddal. Fias kereteket nem számoltam tegnap, csak fiókokat. Az első csoportban lévők a két fiókot még nem töltik ki rendesen, a másik csoportban lévők azt már szétnyomják. A harmadik csoport eleve öt fiókon telelt. Itt négy fiókon van fias, az ötödikben csak méhek. Tehát fizikailag ez úgy lehetséges, hogy mennyi volt a dajka március végén. Amit az októberi állapot határoz meg. Az októberi állapotot pedig a nyári napforduló idejének állapota. Ami a fél NB esetén nálam a lényeg: a júliusi négy fiókos kaptár bármilyen korú anyái semmivel nem lesznek jobbak októberben a júliusi 2 fiókos kaptár méheinél. Tehát augusztusban  bármekkora hely áll rendelkezésre, a fészek valójában csak egy fiókosnak tekinthető. Az anyát befékezi a kicsi lépfelület. NB-nél ilyen nincs, Hunornál kétséges a helyzet. Jenő ezt kompenzálta ki a 12 kerettel. Én pedig az októberi egyesítéssel. Mert nekem az a fontos, hogy akác előtt szét tudjam választani a fészket. Ahogyan wr is szét tudja választani, és a fekvősök is. Szerintem Attila döntésének is ez volt az alapja. Akkor kell szétválasztani, amikor még nincs bölcső. Kilenc nap múlva az anyás részben lesz, mert itt a szétválasztás miatti megszorulás fogja beindítani. Ebből lesz a szaporítás.

« Válasz #111 Dátum: 2018. Április 21. 07:25 »
Na tehát.
Wr méhésztárstól megtanulhattátok, hogy semmit nem kell a rakodó kaptárakkal csinálni, csak felhúzni a fóliát, és ha sok méhet látunk, zsupsz rádobni a mézteret.
Ők azok az "újhullámos" méhészek akitől frászt kapok.
Igazából ők toborozzák a legtöbb kezdőt, mert aki ezt elolvassa, úgy gondolja, hogy elég egy web kamera, és akkor ki sem kell menni a méhekhez.
Ők azok a fiatalok akikből lóg mindenféle kábel, és úgy bólogatnak az utcán mintha discoban  buliznának.
Biztosan nem olvasta régebbi írásaimat, valamint nem hallgatta meg sosem előadásimat, hogy mi vezetett a váltáshoz.
A Hunort sosem fikáztam, sokszor 3 fiókon mézeltettem, és az eredményeimre inkább irigykedtek.
Annyi marhaságot sorolt fel írásában, hogy nem kívánok rá reagálni, de bevallom bosszant.
Viszont Adamez2 hozzászólásával nagyrészt egyet értek.
Továbbra is az a gondom ezekkel a nagyívű méhészekkel, hogy folyton azt bizonygatják, nem kell semmit csinálni tavasszal a méhekkel, kár piszkálni őket.
Lehet náluk az méheü, vizsgálat is jó erős szippantás?
Ha pedig nem bont kaptárt honnan tudja mennyi fiasa van?
Én inkább szépen precízen kiegyenlítem az állományt, és amikor ők a fára másznak, én csak mosolygok, mert az én állományom nyomja ezerrel.
Aztán amikor szöktet, pakolászik, moly ellen védekezik, pántol én akkor sem dolgozom, mert fiókom sincs.
Ezt kell mérlegelni, és akkor egy higgadt szakmai vitára folyamatosan partner vagyok.
Azért az NB18 sem MTZ!
Zalában (K.Laci bácsiéknak) 1.500 NB-jük van!!!!!!
Azért mindenki nem hülye a fekvősök között sem!
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #112 Dátum: 2018. Április 21. 17:17 »
Igen, van az úgy hogy nem lehet mit reagálni.  :D Az a helyzet, hogy az égvilágon semmit nem tanultál tőlem.  :) Újhullámos méhész? A 80-as évek végén kezdtem, persze ettől még lehetek újhullámos, legalább nem lettem maradi.  :)
Idézet
A Hunort sosem fikáztam, sokszor 3 fiókon mézeltettem, és az eredményeimre inkább irigykedtek.
De fikáztad, amivel nem is lenne semmi baj, ha valami annál is jobb, és nem jóval rosszabb módszerrel igyekeznél itt megvezetni a kezdőket. De mára rájöttem hogy tulajdonképpen nagyon jól csinálod amit csinálsz, és most már egyet is értek veled. El kell venni a kezdők kedvét, sőt én inkább annak örülnék ha egyre többen hagynák abba, a röpkörzetemben is igazán abbahagyhatná két kolléga.
Sokszor 3 fiókon? Hát az a helyzet, hogy a 3 fiók az alap. Ha 20 hunor kerettel méhészkedsz azt már leírtam melyik kategória, nem írom le újra, nem csodálom hogy nem tetszett. A 20 hunor kereten a család sem fejlődik ki rendesen, és akkor még hol van a begyűlő nektár.

Szóval azért ebben a rossz kaptárban meg rossz módszerrel amire már már szavaid sincsenek, azért csak csak fejlődgetnek a méhek, nem is akárhogy.  :) A képen látható keretet vasárnap tettem be és szerdán fényképeztem. Ez a legkevésbé épült ezért ezt fényképeztem. Kettő ilyen épül a méztérben. Meg van egy a fészekben is, az már jobban ki van építve, be is van részben petézve. Jövő hét közepe felé teszem fel a másik mézteret rájuk, tehát már 3 hunor fiókon lesznek.
Ebben a vacak kaptárban, ezzel az újhullámos módszerrel.  ::)   :D

« Válasz #113 Dátum: 2018. Április 22. 07:08 »

Azért az NB18 sem MTZ!

Akkor izso60-nak igaza van, mégis csak Hoffer. Én tévedtem. Elnézést!

...nincs olyan mezőgazdász aki az MTZ traktora után fejlesztés okán hoffert vásárolna...

No ugye aki 60, az tudhatja azt is, hogy MTZ50, vagy MTZ80 ;D
Aki meg tudott előre lépni az Rába Steiger. Aki meg nem az, Rába Szott. ;D ;D ;D

« Válasz #114 Dátum: 2018. Április 22. 09:52 »
Üdv.

wr
 2018. Március 18. 13:58
"Pontos dátumot nem tudok, valamikor két hete néztünk bele, és már bőven volt nála fedett fias, nálam még nem volt.
Sajnos az idei év még a 2013-as évnél is rosszabbul indul, mert akkor legalább beindult a fias, aztán leállt a hideg miatt. Most meg be sem indult rendesen, mert pont február végére jött meg a nagy hideg, és most újból."

wr
2018. Április 19. 13:37
"Ahogy kérdezősködtem pont ott tartok mint mások, a sokkal több munkájukkal. Ehhez megcsináltam a tavaszi átvizsgálást. Utána múlt héten felhajtottam a fóliát (keretet nem emeltem ki), hogy melyikre lehet már mézteret tenni, amelyikre lehetett feltettem. A maradékra a héten teszem fel. "

wr
2018. Április 19. 18:13
" A fiókom meg eleve szűk, a szélső lép ki van emelve, tehát 8 kereten lehet maximum a család, a kilencediket az átvizsgáláskor teszem vissza. A múlt héten már a jobbakra felkerült az egyik méztér, mert a szélső keretek belső felében is fiasítás volt.  "

Most akkor hogy is van ez ?

-Rosszabbul indultál mint 2013 ban (Március 18)
-Ugyan ott tartasz serkentés nélkül ahol mások. (Április 19)
-Már a harmadik fiókot teszed fel hunorból. (Április 19)

Az én környezetemben akkor mindenki nagyon rossz méhész, mert még csak most kerültek fel vagy kerülnek fel a mézterek a hunorra. A fiasítás a jobb családoknál 7-8 kereten van, esetleg belepetézett a 9 keretbe. Pedig van hungarocell kaptáras is ( tény ott átlagban jobbak, de nem annyira mint nálad )
Megkérdezhetem, hogy neked miért fáj ha valaki segítőszándékkal ír le dolgokat, mert gondolom nem mindenki akkora profi itt mint te és jól jönnek neki a tanácsok.
Wr Jó lett volna képen is látni a méhesedet, hogy most hogyan néz ki.
Miért nem csinálsz egy oldalt, pl Elit méhészek klubját és ott csak a rekordokról írogathattok .

B.Z.

*

wr

• 1030
« Válasz #115 Dátum: 2018. Április 22. 11:48 »
Ha elsőre sikerült ilyen értelmes hozzászólást írnod akkor milyen lesz a többi? Emiatt kár volt regisztrálnod... Nekem is, de az más történet. Az ok ami miatt én regisztráltam az az volt, hogy nem kicsit szúrta a szememet hogy itt magukat tapasztaltnak beállító méhészek mekkora marhaságokat írnak. Ragaszkodnak foggal körömmel egy olyan téves állítás mellett, miszerint csak bonyolult technológiával és sok munkával lehet eredményt elérni. A módszerem és kép amit csatoltam példa ennek az ellenkezőjére.
Az irományod annyit sem ér hogy egyetlen billentyűleütéssel reflektáljak rá, így inkább visszakérdezek. Szerinted amikor felemelem a tetőt és azt látom alatta hogy ott van néhány marék méh a menekülőtérben és beépítettek már oda 2 tenyérnyi zugépítményt akkor semmi szükség még feltenni a mézteret? Amiben már így épülnek a műlépek?
Képen látni a méhesemet... Mégis milyen képet szeretnél? Ahol sorakoznak a kaptárak egymás mellett? Vajon mit szűrnél le abból?  :o
Szerdáig- csütörtökig nem szeretnék a méhes közelébe menni, majd akkor lehet hogy csinálok egy újabb képet (ha nem hagyom addigra abba végleg ezt az értelmetlen idelátogatást) arról hogy hogyan néz ki a méztéri fiók felülről. Nem a begyűlő nektár miatt kell a harmadikat feltenni, mert ahhoz nincs elegendő kijáró méh, lévén ugye el vannak a természethez képest vagy 3 héttel maradva. Hanem azért mert a fedett fiasokból annyi méh kel, hogy mostanra teljesen elfoglalták a méztér lépjeit is.
Idézet
Megkérdezhetem, hogy neked miért fáj ha valaki segítőszándékkal ír le dolgokat
Nekem ez sosem fájt, sőt, örülni szoktam neki. Fájni az fáj ha hülyeséget beszélnek, terelnek, szóval nem a segítő szándékot hanem az ellenkezőjét látom. Ha neked az NB-s háromnapontanyitogassunkkaptártésálldogálljunkottreggeltőlestig írások segítőnek hatnak akkor csak sajnálni tudlak, mert ez erős tapasztalatlanságot sugall.
Ha már tapasztalat. Sokan gondolják úgy (tévesen), hogy ha valaki kellő időt tölt méhészkedéssel az egyben tapasztalt is lesz. Hatalmas tévedés ez is. Nem egy olyan méhészt ismertem (nyugodjanak békében) akik gyakorlatilag a kaptárak mögött élték le az életüket, szinte onnan estek ágynak, méhészkedtek amíg csak járni tudtak. Joggal gondolhatnánk róluk hogy akkor ők tapasztalt méhészek. Nos. Tőlük olyan tapasztalatokat lehetett csak gyűjteni, hogy hogyan lehet termelni 15 keretes fekvőben (sehogy), vagy hogyan kell új anyát csinálni (elnyomom és majd nevelnek maguknak másikat), meg hogyan kell odatámasztani a fekvő mellé az összes fias keretet amíg azokból kivillázgatjuk az összes herefiast és ehhez hasonlókat. Szóval csupa olyat ami (nekem) semmit nem ér, és semmi olyat ami a hasznomra lenne.
De nem csak ők visznek tévútra, mások is. Az, hogy a hunor keretmérettel (számomra) a másik kettő még csak nem is vetekedhet már a következő évben szembetűnő volt, amikor a repce vége felé kaptárt bontottam. A hunorokból szó szerint folyt ki a bogár, érdekes módon a fekvőkből és a félkeretesekből nem. Pedig mindhárom típussal pontosan ugyanannyit dolgoztam, ősszel és tavasszal is.

« Válasz #116 Dátum: 2018. Április 22. 12:07 »
WR
Annyira unalmas vagy nem veszed észre!
Sokan már rádhagyták a vitatkozást.
Tudod okos enged......
Mára már mindenki tudja, hogy te vagy itt a nagyágyú(legalábbis te ezt hiszed a hunorjaiddal együtt) csak ez mára már senkit nem érdekel!
Biztos mindenki más buta és csak feleslegesen dolgoznak ugyebár.
A hunor is egy jo kaptár és mind. Én egyikre se mondanám, hogy rossz. Az meg,hogy neked a többivel nem ment annyit tudok rá mondani meg kellett volna tanulni kezelni!
Méhészek ne foglalkozzatok vele, aki tudja mit miért csinál fel se veszi ezt.
Dolgoz kiegyenlít, kaptárt cserél, műlépez, mézteret nyit stb...
A repce egy párnapja egyébként eléggé megindult jol mézel!!!

*

wr

• 1030
« Válasz #117 Dátum: 2018. Április 22. 17:20 »
Idézet
Annyira unalmas vagy nem veszed észre!
Nem, épp az ellenkezőjét veszem észre.
Idézet
Sokan már rádhagyták a vitatkozást.
Bár így lenne, akkor nem kellene többet belépnem.
Idézet
Tudod okos enged...... 
Tudom, éppen ezért szóltál hozzá.  :)
Idézet

Mára már mindenki tudja, hogy te vagy itt a nagyágyú
Jó nektek, én ezt eddig nem tudtam.
Idézet
(legalábbis te ezt hiszed a hunorjaiddal együtt)
A hunorjaim nem hisznek semmit. Én sem. A hívők hisznek. Azt sem nagyon értem miből sikerült ilyen következtetésekre jutnod, de nem is nagyon érdekel.
Idézet
csak ez mára már senkit nem érdekel!
Igen, a hozzászólásod is pont azt bizonyítja.  :)
Idézet
  Az meg,hogy neked a többivel nem ment annyit tudok rá mondani meg kellett volna tanulni kezelni!
Hát erről beszélek már jó ideje, csak kevesen értették meg (vannak akik igen). Ezt nem kell megtanulni, mert közel sem kell vele annyit görcsölni! Akkor melyik a jó kaptár, amivel ugyanazt elérem töredéke munkával, vagy amit kétnaponta nyitogatok? Biciklivel is át lehet tekerni a szomszéd faluba, de egészen más autóval átmenni.
Idézet
Biztos mindenki más buta és csak feleslegesen dolgoznak ugyebár.
Erre azt szoktam kérdezni az ismerősömtől hogy miért jó neki ha saját magát szívatja? Már a kérdést sem érti, és megy, bonyolítja és nehezíti tovább a saját életét. Én inkább könnyíteni szoktam, amiben ez a kaptár nekem nagyon sokat segített. Most is itt ülök a hűvös szobában, miközben sokan a napon izzadnak, és tologatják a kereteket ide oda. Meg is érdemlik.

« Válasz #118 Dátum: 2018. Április 22. 17:25 »
Ez a vita teljesen meddő addig,  amíg le nem írjátok, hány kilós átlagotok lett akácon.

« Válasz #119 Dátum: 2018. Április 22. 18:20 »
Idézetet írta: wr Most is itt ülök a hűvös szobában, miközben sokan a napon izzadnak, és tologatják a kereteket ide oda. Meg is érdemlik.
[/quote
Ezzel is azt árultad el hogy Te nem szeretsz méhészkedni.Lehet hogy csak egy méhtartó vagy?