Méhészeti programok

• 1176 válasz
  • 486831 megtekintés
Re:Méhészeti programok
« Válasz #1170 Dátum: 2025. November 10. 15:34 »
Koki!
Nem láttalak pergetésekkor a segítők között.
Az adatok emiatt falsak, de ezt már megszokhattuk tőled.
Már csak az a kérdés, hogy a sajátjaid valósak e?
Szerintem kamu az egész.
A méhészeti programokhoz visszatérve, országos tendencia, hogy minden méhészeti rendezvényen gyér az érdeklődés.
Mondjuk ezt nem tartom furcsának több dolog miatt.
Belecsömörödtek a méhészek a rengeteg előadásba, sokszor az ismétlődésekbe.
A passzivitás az egész méhészeti szakma iránt érzékelhető.
Az évekkel ezelőtti "menj fiam méhésznek" szlogen mára elfáradt, egy biztos munkahely többet jelent, mint az időjárás, a méhlegelő, a mézárak miatti összetett bizonytalanság.
A jövőt nagyon nehéz így tervezni, emiatt is sokan feladják.
Ennyi üres kaptárt, konténert, méhészeti felszerelést soha nem kínáltak még.
De hol vannak a méhek belőlük?
Egybehangzó vélemény, hogy az egymillió kétszázezer méhcsaládnak, jó ha a fele van meg.
Talán lesz egy korrekt felmérés, a méhegészségügyi felelősök által leadott adatok összesítése alapján, és akkor megtudhatjuk, hogy miért járunk ilyen kevesen előadásokra.
Egyszerűen azért, mert beütött a 'felező díjcsomag".
Ma este 17 órakor a Bonyhádi Művelődési Központban, méhészklub.
Aki még nem fáradt bele, és a közelben van, jöjjön el.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 285
« Válasz #1171 Dátum: 2025. November 10. 17:13 »
Koki!
Az adatok emiatt falsak, de ezt már megszokhattuk tőled.

No akkor nézzük kinek "falsak" az adatai!

Én valóban nem voltam a segítők között amikor pergetted a tisztítót, amit galagonyának nevezel.
Akkor sem voltam ott amikor az akácot pergetted. Viszont volt ott egy méhész, akitől az infó származik, és egy nagyon bonyolult számítási mechanizmussal most bebizonyítom, hogy vagy Ő vagy Te nem mondasz igazat. Ha az a másik méhész hazudott, hát együtt küldjük el csudába Attila, rám számíthatsz.

Leírnám azt a bonyolult számítási módszert, és egy egyszerű történettel bizonyítanám.
Még éppen nem kezdtem meg az általános iskolát, amikor már ezt a (számomra ugyan egyszerű) matematikai feladatot megtanultam.

Nagyanyámnak volt egy kemencéje. Gyakran sütött kenyeret, és a szomszéd nénik is hozták szakajtóban (ez szinte egy kas fejre állítva) a kelt kenyérnekvalókat. Mivel még elég jó a memóriám, arra is emlékszem amikor a kenyeret kivették a kemencéből, és ahova a keresztet karcolták bele, na annak a jól megbarnult repedésnek, kicsit néha égett peremét a Jenőke (az én voltam) már forrón tolta be a pofijába. Néha előfordult, hogy egyéb munkák miatt nem volt idő kenyeret sütni. Na kit küldtek el kenyérért iskolakezdés elött nyáron a boltba? Természetesen engem, mert igen kajak gyerek voltam. Kaptam 8 forint 20 fillért. A kétkilós kenyér 7 forint 20 fillér volt. A +1 forint a jutalom nyalókáért járt, amit olyan gyorsan toltam befelé  a búrámba, hogy amikorra hazaértem, már csak a pálcika volt. Remélem Attila tudsz követni!
Történt egyszer, hogy a boltban valaki 1kg kenyeret kért. Ekkor Emil Bácsi a boltos elővett egy nagy kést és a kétkilós kenyeret kettévágta a pulton előttem. A vásárló pedig nem adott annyi pénzt mint én. Na most aztán alig vártam, hogy hazaérjek, mert 7 évesen ezt nemigazán tudtam felfogni. MONDTAM ATTILA, HOGY NEM EGY EGYSZERŰ MATEMETIKAI FELADAT.
Szóval aztán Nagyanyám elmagyarázta, hogy a kenyeret kettévágva az csak fele lesz. Fele pénzt is kellett érte fizetni a bácsinak, vagy néninek, arra már nem emlékszem. 55 éve volt. Tehát én megtanultam azt a metematikai számítási módszert, ami úgy működik, ha valamit kettévágunk, akkor az a fele + fele lesz. Se több se kevesebb. Egyedül egy dolog lesz nagyobb, akármennyit is veszünk el belőle, az a gödör.  Ebből következik az, hogy valaminek úgy kapjuk meg a fele mennyiségét, ha azt kettővel elosztjuk. Mondtam már az elején, hogy rohadt bonyolult számítás, néhány első osztályos gyerek még mikulás táján sem érti, én meg ezzel terhellek Attila. Bocs!
Na most akkor beidézem az én informátorom által közölt eredményt, akit éppen úgy hívnak mint téged Attila, Nagyernyei Attilának, ott van az idézetben felül. Gondolom véletlen egybeesés, névrokon vagytok, arra véletlenül sem gondolhatok, hogy esetleg ismered. (Nem röhög!)

... összességében ezek olyan 30-35 kilót emelkedtek, de az átlagom ennek a fele körül lehet.

Tehát mivel a 30-35 kilogrammnak a fele -mint írtam- 15+. Tehát valamelyik Nagyernyei Attila írása nem felel meg a valóságnak.
Megírjam a galagonyát és a napraforgót is, vagy ennyi elég?

« Válasz #1172 Dátum: 2025. November 10. 19:22 »
Koki hagyd abba!
Sajnos mellettem évtizedek óta nincs méhész aki segítene.
Azok akik néha szoktak segíteni sajnos már nem tudnak, olyan 15 éve nincsenek méheik, és örülnek ha menni tudnak.
A hitelességedről ennyit.
Próbálkozz mással.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 328
« Válasz #1173 Dátum: 2025. November 10. 20:59 »

*

Koki

• 285
« Válasz #1174 Dátum: 2025. November 10. 22:25 »
Szia Berci!

Azt nem tudom melyik Nagyernyei kérte, hogy hagyjam abba.
Nekem ír a hitelességről. Akkor az előző lehet, aki a 30-35 kg/ csalá(d)s fele mennyiségről szólt ugye? És nem sül le a képéről a bőr!
Aztán segítsége sincs.
Koki!

Akkor most van vagy nincs?

Dehogy nincs, csak elegük lesz, aztán lemorzsolódnak. Van még az az igazi 'stramm", vagy csak volt? No ennyit a hitelességről.

Pergetéskor (mint írtam) végre találtam egy igazi stramm segítséget, de szükség is volt rá.

« Utoljára szerkesztve: 2025. November 10. 22:34 írta Koki »

« Válasz #1175 Dátum: 2025. November 11. 06:55 »
Nem szeretnélek megsérteni, de van az a szint ahová nem kívánok lesüllyedni.
Szerinted a stramm segítség csak méhész lehet?
Szerintem menj egy kicsit pihenni, próbálj relaxálni, és vigyázz az egészségedre.
Valamint próbálj meg a valóságról írni, bár ez a hablatyolás úgy tűnik Bercinek is tetszik.
Én inkább maradok a tényeknél.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 285
« Válasz #1176 Dátum: 2025. November 11. 07:50 »
Leírtad mennyi akác termett. Akkor.
Megpróbáltad szépíteni. Most.

Egy méhész figyelt fel rá, elküldte nekem, hogy rakjam ide eléd, amit akkor írtál. Már ő sem hiszi el egy szavadat sem.
Az a pergetett mennyiség éppen reális az idén, sokan örültek volna a felének is.

Én már hetek óta pihenek. A méheket sem láttam régóta, csak egyszer reggel, amikor kivittük a fiammal a megtisztított építtető kereteket, és hoztam palántának való földet, mert van egy nagy fóliasátram, amiben elszoktam tölteni a felesleges szabadidőmet. A földet túrom, nem a kaptárokat feleslegesen.
Szerintem én elég pihent vagyok. Ha párszor végig olvasod a "hablatyolá"t, akkor bizonyára világossá válik.