Ma minden a propoliszról szólt!
Ugyanis a Magyar Apiterápiás Társaság szervezésében ma volt a PROPOLISZ TANFOLYAM.
Én csak örvendeni tudok, hogy részt vettem ezen a szakmai eseményen.
Sokat jegyzeteltem, de mivel fizetős dologról van szó nem kaptam rá engedélyt, hogy leírjam a különböző propoliszos készítmények receptúráját, a vele való gyógyítás módját.
Annyit megemlítettem Dr.Körmendy-Rácz János elnöknek, hogy röviden beszámolok a történtekről, erre rábólintott.
Amit szeretnék külön kiemelni, hogy Dr. Szergej Alekszejevics Popravkó moszkvai propolisz kutató, világszínvonalú előadása lenyűgözött.
Csak néhány "szösszenet" jegyzetemből.
A biológiai fegyverek által okozott egészségre káros baktériumok ellen kezdték el a propoliszkutatást.
A kutatási téma megjelölésénél, amikor professzor úr először előadta ötletét, teljes ellenállásba ütközött.
Amikor el kezdtek jönni az eredmények, a legnagyobb orosz olajipari cég finanszírozta a kutatást, és felállítottak egy erre szakosodott kutatócsoportot, melynek a mai napig vezetője Popravkov professzor.
Az intézmény is az Ő nevét viseli.
A hidegháborús időszakban a legnagyobb konkurensük Franciaország volt, akik előttük jártak 2 évvel, majd természetesen az USA.
1961-ben amikor Gagarin az űrbe ment, óriási presztízsharc volt a világhatalmak között, ebbe a csokorba tartozott az antibiotikum kutatás is, ami később bebizonyosodott, hogy zsákutca, mivel előbb-utóbb a rezisztencia kialakulása borítékolható.
És ekkor jött a képbe a propolisz.
A propolisznak ugyanis 30 féle ismert és megnevezett hatóanyaga van, erre a mikroorganizmusok, baktériumok "nincsenek felkészülve" így a propoliszra soha nem lesz rezisztencia.
Felismerték, hogy a méhkaptár sterilizálásáért, a kaptárban lévő baktériummentes környezetért egyedül a propolisz a felelős.
A farancia és az orosz kutatás fej-fej mellett haladt, de az oroszokban nagyobb volt a hit, és ma a világ propoliszkutatásának 80%-a(!!!!!!!) tőlük származik!
Sikerült kimutatniuk a propolisz bonyolult biokémiáját, és meghatározniuk kémiai összetételét, először a világon.
A propolisz nagy része, szinte egésze Oroszországban a nyírfa rügyről való, Magyarországon a nyárfarügyről!
A propolisz fő tulajdonsága, hogy antioxidáns.
A propolisz folyamatos fogyasztásával, a szív és érrendszeri betegségek minimalizálhatók.
13-18 antioxidáns egyszerre működik benne, és antibakteriális hatása is kiváló.
Hosszú ideig megőrzi egészségvédő hatását, a viasztartalma rontja a minőséget.
Tehát jegyezzétek meg.
A propoliszt a méhek a nyárfa rügy bevonatából nyerik!
Ebben az időszakban már a levélhajtások alatt ott van a "jövő rügye", ez a propolisznyerő hely.
Mit jegyezzetek meg rövid beszámolómból?
Egyétek, igyátok, rágjátok a propoliszt!
Minden nap!
A propoliszban rengeteg hatóanyag van, a baktériumok nem tudnak védekezni ellene.
A daganatos betegséget mindig egy hosszan tartó gyulladás előzi meg.
A propolisz kiváló gyulladásgátló, fájdalomcsillapító.
Az utolsó gondolatok már Dr. Nagy Anna Máriától valók, aki belgyógyász szakorvos aki a propolisszal is gyógyít.
Végezetül szeretném megjegyezni, hogy Popravkó professzor magyar nyelvre fordított könyve hamarosan elérhető lesz.
A hallottak alapján kötelező olvasmány.
Nagyernyei Attila