Tegnap volt a Méhegészségügyi Bizottság első ülése. Az összehívás időszerűségét az adja, hogy a minisztérium apparátusa felé állatorvosoktól érkezett módosítási javaslat.
A bizottságba nagyon sokan jelentkeztek, de az ülésen alig több, mint a fele jelent meg. Természetesen polihisztorunk ott volt és néhányszor hozzá is szólt, de többségében azért "nézett körbe, mint a himlős gyermek", merthogy gyakorlati tudás hiányában nem sok esélye volt megszólalni. Persze, ha Csuját kellett leugatni, akkor rendesen kieresztette hangját a fujjoló kórusban. Egy ilyen téma volt, a műlépüzemekre vonatkozó szabályozás. Persze ehhez nyilván kevesen értenek és Ő meg aztán biztosan háttal áll ennek az ügynek, de mindannyian tudjuk, hogy lehurrogáshoz nem kell sem ész, sem tudás, csak pofátlanság.
Bross Péter vezette le az ülést. Értem is, meg nem is értem a szerepét. Szerintem az lenne a logikus, ha a Méhegészségügyi Bizottságot egy állatorvos vezeti. De ez az én személyes véleményem. Végül is az ülés levezetésének módjával, hangnemével nem volt semmi probléma. Elfogultságot nem mutatott, jó tempót diktált, jól tagolta az ülést.
Első félidőben, tehát ebéd előtt a fő problémákról szóltunk hozzá. Elsősorban az állatorvosok és a méhegészségügyi felelősök szóltak hozzá. Fölösleges ismertetni, mert mindannyian tudunk ezekről. Javaslatok is elhangzottak. A legnagyobb vitát és ellenállást dr. Hegedűs Dénesnek a mézkoszorú vizsgálatára vonatkozó javaslata ébresztette. A tiltakozás nagyon erős. Magas költségekre hivatkoztak és a vizsgálati eredményeket is haszontalannak tekintik. Csuja véleménye az volt, hogy ahol zárlatot rendelnek el, ott indokolt legyen a góc körül 1 km sugarú körben levő méhcsaládok mézkoszorújának megvizsgálása állami költségen. Ez a javaslat nem ébresztett tiltakozást.
Jandácsik Attila vetette fel a méhészek egészségügyi minimum vizsgájának bevezetését. Általános támogatást kapott.
Ugyanígy általános támogatást kapott Csuja javaslat, hogy a zárlati területet csökkentsük le 3 km sugarú körre.