Méhészeti programok

• 1150 válasz
  • 477001 megtekintés
Re:Méhészeti programok
« Válasz #240 Dátum: 2015. Október 18. 10:37 »
Azok akik elégedetlenek Dr Mészáros László munkájával, de annak idején rá szavaztak, utólag csak úgy értékelhetik magukban a döntést, hogy az nem volt jó döntés. Még akkor sem volt jó,  ha ennek indítéka az IB ellenességből fakadt is.Lehet persze, hogy utólag azt mondják, hogy csak rossz alternatívák voltak. Akkor azonban ez fel sem merült.
Szóval ha most lesz az IB-nek jelöltje, és az IB ellenében induló elnök lesz a befutó, ez mennyiben garancia arra, hogy az elnök személyével kapcsolatban nem alakul ki ugyanaz a helyzet mint éppen most. Változás elindításhoz elégséges egy, az IB jelölése ellenében befutó elnök?

Most látom hogy többen is hozzászóltak, de most el kell mennem, délután reagálok.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 18. 10:40 írta Malya Péter »

*

atya

• 1043
« Válasz #241 Dátum: 2015. Október 18. 15:51 »
Szia Péter!

Nem teljesen értem, hogy most mit is szeretnél megtudni. /De értem én csak vicceltem/
Én hasonlóképpen látom a dolgokat mint te, de másképpen fogalmazok.
Idézet
........Szóval ha most lesz az IB-nek jelöltje, és az IB ellenében induló elnök lesz a befutó,...........
 Változás elindításhoz elégséges egy, az IB jelölése ellenében befutó elnök?
Szerintem az IB a lehetőségeihez képest teljesen lejáratta magát, hiteltelenné vált.
Ha állítanak jelöltet, az komolyan beárnyékolhatja személyét, hisz sokakban felmerülhet az a kétely, hogy fog-e változni valami, ha megint az ő jelöltjüket választják meg.
Az elmúlt időszakot figyelembe véve, (már akik figyelemmel kísérték, és értik hogy mi, miért történik) nyugodt szívvel kijelenthetem hogy a válaszom IGEN. (De lehet hogy nagyot tévedek. :-[)
A tagságnak már többször volt próbálkozása megállítani az eseményeket, lásd a visszahívási kezdeményezéseket. A sztorikat sokan ismerik, és mindenki maga eldöntheti a választ.
Már ezeknek a megmozdulásoknak, figyelmeztetően kellett volna hatniuk a vezetésre, hisz az IB-ből is volt aki szorgalmazta a megmérettetést. De sajnos nem ez történt.
Innentől kezdve indult el az a folyamat, ami napjainkban is tart, és fog addig tartani, míg a tagság másképp nem dönt.
Hogy a jövőt illetően mi a garancia?
Ha megtudnám mondani, akkor nem méhész lennék hanem jós.
Azt viszont tudom, hogy amikor az emberek azt mondják „a régi rendszerben jobb volt” akkor nem a kommunizmust és esetleg Kádár elvtársat sírják vissza, hanem kiszámíthatóságot, azt amikor tudtak tervezni a holnapot illetően. Ez így igaz az egyesületre is. Most azt sem értik mi történik körülöttük. A megtermelt méztermés most csak nehezen és nyomott áron adható el. Nincs érdekképviselet. A jelenlegi vezetés a támogatási rendszerrel „sakkban tartja” a tagságot. Pont ezért nyíltan nagyon kevesen merik felvállalni a véleményüket, de ez nem azt jelenti, hogy nincs véleményük, és azt sem jelenti, hogy nem a változás felé hajlanának.
Én bízom abban, hogy hamarosan eljön az idő, amikor egy a méhészek számára megfelelő jelöltet szavazhatnak meg a tisztújításon. 
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #242 Dátum: 2015. Október 18. 19:45 »
Idézetek néhány korábbi hozzászólásból

......... Méhészet szaklap sem tartja fontosnak a méhészek tájékoztatását, a tények közlését. (Ezen már elcsodálkozom, és keresem az okait.)
Ezen én is el vagyok csodálkozva, hogy ilyen szép magyarsággal fogalmazzak, és nem is értek vele egyet.

........... több információ szükségeltetik előzetesen az elnök vagy elnökjelöltek személyéről.
.............ha egy emberközpontú (méhészközpontú), jogtisztelő, érdekvédelmi csapat összeáll, akkor közösen kilehet húzni az OMME-t a kátyúból.

Ebben meg is fogalmaztátok arra a kérdésre a választ, hogy mit kell másképp csinálni a korábbi választásokhoz képest. Ha egy mondatban fogalmazom meg,  a lényeg az  hogy jobban kell biztosítani, a következő vezetőség demokratikus kiválasztódását.  Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a jelölőbizottság által nyilvánosságra hozott jelöltlista ( Elnök és IB tagok) és választás napja között néhány hét helyett több hónap teljen el. Csak ha az eddigieknél több idő áll rendelkezésre a jelöltek és általuk képviselt elvek, teendők, álláspontok, viszonyuk a korábbi évek történéseihez, elképzelésük a legfontosabb feladatokat illetően... csak akkor képzelhető el hogy a lehető legalkalmasabbak választódnak ki közülük. Jelenleg ugyanis nem biztosított a jelöltek által képviselt elvek mentén történő kiválasztódás.Most a kiválasztódás csupán a személyek mentén történik. Ez azonban kevés.A jelölőbizottság által javasolt jelöltekre részletesen be kellene mutatniuk a múlthoz jelenhez és a jövőhöz kapcsolódó viszonyukat, saját tevékenység tervüket.Ha erre legalább két hónap rendelkezésre állna, és ebben lenne legalább egy országos központi a gödöllői omme naphoz hasonló rendezvény ahol az összes jelöltnek meg kellene szólalnia, erre én már azt mondanám demokratikus a kiválasztódás. Persze a jelöltek méhészgyűléseken saját maguk is hirdethetnék programtervüket, és az omme újság is leközölhetné minden jelölt ez irányú írását ugyanolyan terjedelemben. Hát ez nem lenne  demokratikus?
Szerintem ez lenne az alap!

.........  Hogy a jövőt illetően mi a garancia?

Ha van garancia az éppen egy ilyen típusú kiválasztódás, hogy valóban csak a hitelesek kerüljenek a vezetésbe, s azért is kell hogy a választás előtt, írásban is szerepeljenek, hogy ezt négy év után az orruk alá lehessen nyomni, na pajtás mit ígértél, és ehhez képest mit tettél. Jelenleg ez csak kollektív módon össz IB szinten történik meg. Ez kevés, egyéni felelősségvállalás szükséges.

Ha van az omme-nak választási szabályzata azt most sokat kellene a változást akaróknak olvasgatni, hogyan lehetne abba még több demokratizmust belevinni.Ha pedig nem lehet rajta változtatni akkor annak kereti között kell törekedni, a mostani választási rendszerben, hogy legyen verseny a jelöltek között.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 18. 19:52 írta Malya Péter »

« Válasz #243 Dátum: 2015. Október 18. 20:30 »
Péter!
Ezzel a soroddal különösen, de az összes többi gondolatoddal is egyet értek!
"Ha van garancia az éppen egy ilyen típusú kiválasztódás, hogy valóban csak a hitelesek kerüljenek a vezetésbe, s azért is kell hogy a választás előtt, írásban is szerepeljenek, hogy ezt négy év után az orruk alá lehessen nyomni, na pajtás mit ígértél, és ehhez képest mit tettél. Jelenleg ez csak kollektív módon össz IB szinten történik meg. Ez kevés, egyéni felelősségvállalás szükséges."
Hitelességről, ígéretekről a jelenlegi tisztségviselőket nem ártana megkérdezni.
Itt van a legújabb botrány az OMME méhészete.
Dr.Mészáros László azt állította az OV-n, hogy Tantó Viktor hetente vizsgálja az állományt, precíz feljegyzéseket készít, és többet is érdemelhetne attól amit kap, valamint ő nem az OMME alkalmazottja.
És ezt az OMME elnöke kész tényként közölte.
Mivel látható, hogy nem mondott igazat, mert romokban van a méhészet, sok kaptár üres már, ő hitelességről ne beszéljen!
Az egyéni felelősségvállalást azt igen szorgalmaznám, tehát ne siessenek a távozással annyira!
Meg kell állapítani a valós kárunkat, meg kell várni a január 26-i másodfokú bírósági ítéletet, és akkor be lehet nyújtani a számlát!
Több mint 4 millió Ft az OMME valós kára, mivel szabálytalanul hívták össze a Gödöllői Rendkívüli Küldöttértekezletet!!!
Tudtátok ezt?
A küldöttek elpocsékolt üzemanyagköltsége,a terembérlet, az ügyvéd Úr gázsija.
Ne számoljunk utána, mert ebből nagyon rosszul jönnek ki, valamint hála az égnek ez az EB jelentésben is benne van ám!
Mit mondott Dr.Mészáros László a tavaszi OMME Küldöttgyűlésén?
Majd Csuja kifizeti az összes perköltséget!
Hát, nézzünk fel az égre, bizony majdnem leszakadt!
Csujának a perköltségét vissza kellett fizetnie az OMME-nek!
És Elekes Laci költségeinek is azon részét, amelyet megnyert!
Össze -vissza hablatyol az elnök!
Teljesen az ellenkezője történik a dolgoknak, és ezt még tűrik a küldöttek, a tagság.
Személyi felelősségre vonás kell, addig nem lesz rend!
Fizetésmegvonás a minimum.
Nekem nincs a gondolatim között, hogy ilyen előzmények után bátorkodjon újra indulni.

Nagyernyei Attila

« Válasz #244 Dátum: 2015. Október 18. 20:50 »
Az lehetséges lenne, hogy többet foglalkozzunk a választási rendszerrel? Mondjuk egy külön topikba feltenni az érvényes szabályokat, és azon végighaladva együtt gondolkodni az adott lehetőségek közötti maximális demokratizmus megvalósításán. A Kontroll Csoportnak ez lehetne egy testhezálló feladat, és én ugyan nem vagyok benne, de egy ilyen társalgásnak szívesen részese lennék.

« Válasz #245 Dátum: 2015. Október 18. 20:53 »
Szia Péter!
Természetesen már csinálom is az új rovatot.
Üdv:Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #246 Dátum: 2015. Október 18. 20:58 »
Korai még ezekről a dolgokról beszélgetni január 26 előtt. Rövid kampány lesz és a választás eredményében sok véletlen elem fog érvényesülni. Valószínűleg heterogén összetételű és szemléletű lesz a köveztkező IB, EB, ETB.

Sajnos még érvénytelen választás is lehet, ha a mostani IB nem lesz képes tisztelni az Ítélőtábla döntését és az ez évi küldöttgyűlések szavazásai alapján tovább erőszakolják az új alapszabály szerinti működést. Arra fognak hivatkozni, hogy egy törpe kissebbség ellehetetleníti az OMME végrehajtó szerveinek működését és a demokratikus választást, holott a mostani vezetés követ el folyamatos törvénytelenséget.

Ha az OMME IB, EB, ETB belátja, hogy jelenleg nem demokratikusan működik és ezt demokratikussá csak és kizárólag egyeztetések és a jogkövető magatartás révén válhat, akkor van esély eredményes választást lebonyolítására.

Összegezve, nem a választásról kellene beszélgetnünk és a majdani összetételről se kéne ötletelni, mert jelenleg sajnos még a szabályos választások lebonyolítására se látok esélyt, hanem arról, hogyan lehetne kijózanítani a jelenlegi IB, EB, ETB tagokat.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #247 Dátum: 2015. Október 19. 09:47 »
Tisztelt Méhészek!
Egy programot szeretnék ajánlani.
A mellékletre kattintva megtudhatjátok a részleteket.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #248 Dátum: 2015. Október 19. 23:08 »
QUQURIQ !!!

Dr. Mészáros László jelen OMME elnök, semmiképpen nem indulhat az elnöki posztért, de még a portási posztért sem!
Több a kára az OMME-ak mint a végrehajtott haszna!

Visz-lát! Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #249 Dátum: 2015. Október 26. 20:47 »
QUQURIQ!!!

A brüsszeli demonstráció jelképe a sárga OMME-s sapkák voltak!
Csak kérdezem?
Minden brüsszeli és a budapesti tüntetőnek jut a fejére sárga sapka?
...mert mennyire összetartó erő lehetne, hogy több mint ezer km távolságban is ugyanazok a gondolatok járnának a sárga sapka alatt a méhész eszében...
Tudjátok akkor régen mi is volt a jelszava a Magyar méhésznek?
Remélem, hogy most is ez a jelszó szólítja hadrendbe az ágazatunk résztvevőit...
"Uniós méz vagyok, kérem segítsen rajtam"...
...mindez az Uniós parlamenti képviselőknek szólt!
...mindez egy óvodások által rajzolt mézes címkén volt olvasható!
Sok sikert, és minden elismerés illeti azokat a méhészeket, akik hajlandóak a szabad idejüket feláldozni a köz javáért!
Jó és eredményes utat!
Szent Ambrus kísérje utatokat eredménnyel!!!

A ministráns Kiskakas!

« Válasz #250 Dátum: 2015. Október 31. 16:22 »
A tegnapi napon szerintem minden illetékes kézhez kapta a meghívóját a november 14.-i küldöttgyűlésre.
Kérek mindenkit alaposan olvassátok el és értelmezzétek.
Mivel a meghívó EB által összeállított részében személy szerint meg lettem említve, közzé teszem az általam szeptember 25.-én az EB elnökéhez címzett levelemet.

Tisztelt  Fáskerti úr!

Hivatkozva az OMME alapszabály VI.. 1. pontjára miszerint "Ellenőrző Bizottság, amely őrködik a jogszabályoknak, az alapszabály és az egyesület belső szabályainak végrehajtása és betartása felett." fordulok Önhöz mint az Ellenőrző bizottság elnökéhez.
Több észrevételt is szeretnék tenni.
Az SZMSZ  I. 12 pont szerint :az elnök gyakorolja az ügyvezető /hivatalvezető/ felett a munkáltatói jogokat.
Az alapszabály  7. f. szerint, mivel az ügyvezető a vezető tisztségviselők közé tartozik ezért a küldöttgyűlés gyakorolja a munkáltatói jogokat.
Az alapszabály  7. c. előírja ,hogy a küldöttgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik a vezető tisztségviselő megválasztása és díjazásának megállapítása.
Ez a pont nem valósult meg eddig az ügyvezető /hivatalvezető/ esetében. Nem történt meg az egyesületi választási szabályzatnak megfelelő választás és a pénzügyi beszámoló sem tartalmazta külön a vezető tisztségviselő(k) juttatásait . Ez vonatkoztatható a KFT ügyvezető úrra is aki szintén vezető tisztségviselő .
SZMSZ II. 55.pont szerint :Az egyesület alkalmazásában illetve a vele rendszeres munkavégzésre vonatkozó szerződésben, valamint folyamatos vállalkozói szerződésben lévő személyek száma az IB-ben (az új alapszabály szerint elnökségben) nem haladhatja meg a 3 főt. Az elnök kivételével.
Jelen esetben az új alapszabály alkalmazásával ez már 5 fő az elnök kivételével.
SZMSZ IV. szerint: Fizetett tisztségviselő egyedül az elnök.
Ez a valóságban az új alapszabály alkalmazásával már 3 fő. elnök, ügyvezető, kft ügyvezető.
Ugyanez a pont leírja, hogy: Amennyiben fontos ok indokolttá tenné más tisztségviselő rendszeres munkadíjas alkalmazását ahhoz IB döntés szükséges.
Az előzőekben leírtam, mi vonatkozik az alapszabályban a vezető tisztségviselőkre.
Felvetéseimet alátámasztja a 2013. évi V. törvény 3:74§ és az OMME honlapon bárki számára elérhető Alapszabály és az SZMSZ. Sajnálatos, hogy észrevételem nem került eddig korrigálásra hiszen nem új keletű dologról írok.
Kérem, hogy felvetéseimet önként vállalt tisztségéhez méltóan vizsgálja vagy vizsgáltassa meg és az érdemi intézkedéseket tegye meg.

Tisztelettel: Kiss János
                    OMME Kalocsai szervezet küldött.

A teljes választ az OMME honlapon olvashatjátok majd, én nem elleneztem a honlapon való közlést.

Személy szerint az a megérzésem, hogy felvetéseim nem voltak alaptalanok, hiszen pár napirendi pont is erről a témáról szól.

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #251 Dátum: 2015. Október 31. 16:46 »
János!

Az OMME EB kacskaringós magyarázkodós válasza fent van a honlapon, de ide is feltöltöm.

Amikor valakik nem az alapszabály és a törvény betartására törekszenek, akkor születnek ilyen levelek.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Október 31. 16:53 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #252 Dátum: 2015. November 07. 18:16 »
Sziasztok!
A profikhoz 2 előadó nem érkezett meg.
Sajnálatos dolog.
A "beugró előadó", megmondta a frankót.
Vége minden kínunknak, mézár emelés várható!!!!!!!
Huhúúúúúú.
A mágnese rezonancia vizsgálat mindent megold.
Ajánlom szíves figyelmetekbe a már általam idézett cikkeket a MÉHÉSZET-ből.
Abból megtudhatjátok, hogy csak a beugró előadónak volt újdonság a módszer.
Hiába ő az utóbbi időben mindenről lemaradt.
A brüsszeli tüntetést is ellenezte, majd lemondással fenyegetett miatta.
Nem mond le nyugi, őt le kell mondatni.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #253 Dátum: 2015. November 07. 18:35 »
Azért csak akadnak jó hírek is?

« Válasz #254 Dátum: 2015. November 21. 09:35 »
Figyelem!
Holnap lesz a IX. Magyar Méhészek Világalálkozója Gödöllőn!
Az OMME honlapján úgy eldugták, hogy volt aki az előbb hívott fel, merre vagyunk mert itt (Gödöllőn) nincs semmi!
Kollár Imre bácsi állítólag vasárnap ment az OMME Küldöttértekezletére, mivel olyan frankó az OMME honlapja, hogy abból semmi nem derül ki.
Tudtátok egyáltalán, hogy a meghívott vendégek között van Phlip McCAbe az Apimondia elnöke is?
Biztosan Ő nem kapott olyan szívhez szóló levelet mint elődje, hogy maradjon otthon.
Lényeg, hogy az OMME honlapján egy csomó idő elmegy azzal, hogy ráakadjatok, 2015. november 22-én milyen fontos esemény is lesz.
A friss hírek között kár keresnetek, majd akkor írnak róla valamit ha már elmúlt.
Egyed Árpád után szerintem a webmestert sem ártana meneszteni, mert felháborító, hogy 13.000 méhész ezt érdemli.
Ezért olvassátok a Fekete-Fehér Méhészklubot itt mindenről informálunk benneteket.
Ma egyébként ismét buli lesz az OMME berkekben.
Nagyernyei Attila