A méhcsaládok általános állapota

• 4358 válasz
  • 1457028 megtekintés
*

Koki

• 495
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4350 Dátum: 2026. Szeptember 01. 08:58 »

Én személy szerint aláírnám azt az átlagot minden évben pláne annyi méhcsaláddal.

Én is. :)

De még mindig nem tudjuk a vásárolt családok beleszámítanak-e az átlagba.

Hívott ma egy nagy állományú méhész, hogy hozzá is odakeveredett egy raj az este.
Alakulamolekula.

« Válasz #4351 Dátum: 2026. Szeptember 01. 09:52 »
Ezt kérdezi Koki:
"De még mindig nem tudjuk a vásárolt családok beleszámítanak-e az átlagba."
Számolhatjuk többnek is, akkor 5%-al csökkent az átlag a + 10 család miatt tavaly.
Ha a 40 kilóval Koki megelégszik, ám legyen.
Biztosan más mércével mérek, és nem álló méhész vagyok, emiatt lehet én is megelégednék vele, ha nem mennék.
Így nekem nagyon karcsúnak tűnik, de...sok lúd disznót győz...elvet követve, minimális költséggel?
Ezt a méhésztársakra bízom.
A  baráti körömben más számokhoz szoktunk.
Az idén a termésátlagokkal ki vagyok békülve, a méhek mostani állapotával viszont már nem annyira.
Az utóbbi napokban azért sokat változott jó irányban a helyzet, jövöget szépen a virágpor, és az anyák is lendületre kaptak.
Ma éjjel,volt végre egy jó zuhi is, remélem helyreáll a házirend a kaptárakban.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4352 Dátum: 2026. Szeptember 01. 10:16 »
Üdv! Balázs vagyok, az alföldön méhészkedem, elég ramaty jónéhány családom, kevés a virágpor. Kaptak lepényt de akkor sem egyenértékü a virágporral. Azt mondja ismerősöm hogy az áttelelt ilyen szegényes vidéken lévö családok, máramennyiben áttelelnek, tavasszal nagy gond lessz a generációváltás, gyengébbek, rövidebb életüek lesznek az áttelelt méhek. Ki is eshet az akác ez miatt, ti mit gondoltok róla?

*

Koki

• 495
« Válasz #4353 Dátum: 2026. Szeptember 01. 14:23 »

A  baráti körömben más számokhoz szoktunk.
Az idén a termésátlagokkal ki vagyok békülve,

A szó elszáll, az írás megmarad.
Nem pergettél volna te semmit akácról, mint ahogy azt már írtam, ha nem mész el ismét északra.

Kokinak üzenem, hogy nézzen rá a legújabb időjárás jelentésre.
Mondtam én, hogy megelégszünk, ha egy csapon folyik az idén az akácméz.
Kell az eső, csak nem a méhészeknek.
Majd jövőre talán..........
Nagyernyei Attila

Reggel lefotóztam az időjárás előre jelzést, mintha éreztem volna, hogy mellétrafálnak.
És nagyon mellétrafáltak.
Az idei akácot kivégzi az előttünk álló ciklon.
Holnaptól 4.000 Ft/kg náluk az akácméz.
5 évig tartottam a 3.500-as árat, de végtelenségig nem lehet.
Adja aki akarja továbbra is 2.700-2.800-ért, az az ő baja.
Nagyernyei Attila

Mert például amelyik akác az idén május 1-én megfagyott az majd valamikor júniusban fog teniszlabda nagyságú, szórványos virágzatot produkálni.
Tehát a virágok SOKKAL kisebbek, illatuk aligha, minimum 1 hónappal később lesznek.

Valóban, igazad van Koki!
Nem tudom honnan vettem az április 18-át, ha elég akkor bocsánat!
Ettől függetlenül akkor sem működik a számításod, mivel ez alapján már tegnap előtt kellett volna indulnia az akácnak.
Szekszárd déli oldali, ahol szélvédett, és a löszfalak miatt korábban melegszik, már pattog.
Ezek a virágoknál olyan 1 hét 10 nap múlva fognak mézelgetni.
Nagyon május 10 utáni matek jön be most is.
Nagyernyei Attila

Másoktól is érdeklődtem, nagyon vegyes a kép.
Van aki már a 2. kanyart sem vitte fel Nógrádba, mert rossz hírek jöttek a hordásról,

« Válasz #4354 Dátum: 2026. Szeptember 01. 20:08 »
Ha ennyire vágod az én teljesítményemet kérdezed meg azokat akik nálam voltak segíteni.
Nem írok nevet, olvasd vissza írásaimat.
Ugyanis ezt állítod:
"A szó elszáll, az írás megmarad.
Nem pergettél volna te semmit akácról, mint ahogy azt már írtam, ha nem mész el ismét északra."

Nem akarlak elkeseríteni, de nekem az első akác sem volt rossz!
Biztosan nem erre számítottál, de kérlek mástól érdeklődj, ne a gonoszságodra halhass.
Én viszont a Te átlagodat az idén mélyen 40 kiló alá bátorkodom saccolni.
Akác 15-20 kiló, a virágmézet meg leírtad, az éppen 9 kiló.
Szerintem ez a Te bánatod, mert fény évnyire lemaradtál tőlem, igaz hangsúlyozom, ezért én vándoroltam.
Nem kell ezen szégyenkezned, csak légy reális.
Sosem fogsz egy vándorméhész nyomába érni, plán ennyi családdal.
Nekem a negyed is elég ahhoz, hogy szépen boldoguljak.
Ma is volt egy "kedves" vevőm aki beszólt, hogy ....milyen drága nálam az akácméz. (4.000)
Ő a barátjától 2.800-ért veszi.
Mondtam neki, hogy az nem barát, mert én a barátoktól nem kérek pénzt.
Akcióznak a kollégák, de mi lesz jövőre?
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 495
« Válasz #4355 Dátum: 2026. Szeptember 01. 21:25 »
Teljesen össze vagy zavarodva, már saját írásaidat is cáfolod. Azok ott idézetek tőled.

« Válasz #4356 Dátum: 2026. Szeptember 02. 07:25 »
Nem az előre jelzés a lényeg, hanem a végeredmény.
Mindenki temette idén az akácot, és mégis lett azért.
Északon pedig egészen jó.
Akinek időben toppon voltak a méhcsaládjai, megfelelő kijáró méhtömeg, rajzás nuku, ők nem csalódtak.
Lehet szépen tupírozni az idei eredményeket, de nem érdemes.
A hárs kiváló, a napraforgó pedig az átlagosnál is jobb volt, majd jött az aszály, ami azóta is tart.
A méhek szépen leképezik az időjárásban történteket.
Kevés hely van az országban (de van), ahol zöld a növényzet.
Nagykanizsa környékén nem lehet panasz az esőre, de Dunaszigeten sem.
Ők szerencsések mert többször kaptak kiadós esőt.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 495
« Válasz #4357 Dátum: 2026. Szeptember 02. 08:29 »
Ugyanez ment tavaly is. Óriási eredmény, majd szólt egy haverom, hogy idézzem már be amikor leírtad, hogy csak a fele termett. Aztán csend.

Koki!
Nem láttalak pergetésekkor a segítők között.
Az adatok emiatt falsak, de ezt már megszokhattuk tőled.

No akkor nézzük kinek "falsak" az adatai!

Én valóban nem voltam a segítők között amikor pergetted a tisztítót, amit galagonyának nevezel.
Akkor sem voltam ott amikor az akácot pergetted. Viszont volt ott egy méhész, akitől az infó származik, és egy nagyon bonyolult számítási mechanizmussal most bebizonyítom, hogy vagy Ő vagy Te nem mondasz igazat. Ha az a másik méhész hazudott, hát együtt küldjük el csudába Attila, rám számíthatsz.

Leírnám azt a bonyolult számítási módszert, és egy egyszerű történettel bizonyítanám.
Még éppen nem kezdtem meg az általános iskolát, amikor már ezt a (számomra ugyan egyszerű) matematikai feladatot megtanultam.

Nagyanyámnak volt egy kemencéje. Gyakran sütött kenyeret, és a szomszéd nénik is hozták szakajtóban (ez szinte egy kas fejre állítva) a kelt kenyérnekvalókat. Mivel még elég jó a memóriám, arra is emlékszem amikor a kenyeret kivették a kemencéből, és ahova a keresztet karcolták bele, na annak a jól megbarnult repedésnek, kicsit néha égett peremét a Jenőke (az én voltam) már forrón tolta be a pofijába. Néha előfordult, hogy egyéb munkák miatt nem volt idő kenyeret sütni. Na kit küldtek el kenyérért iskolakezdés elött nyáron a boltba? Természetesen engem, mert igen kajak gyerek voltam. Kaptam 8 forint 20 fillért. A kétkilós kenyér 7 forint 20 fillér volt. A +1 forint a jutalom nyalókáért járt, amit olyan gyorsan toltam befelé  a búrámba, hogy amikorra hazaértem, már csak a pálcika volt. Remélem Attila tudsz követni!
Történt egyszer, hogy a boltban valaki 1kg kenyeret kért. Ekkor Emil Bácsi a boltos elővett egy nagy kést és a kétkilós kenyeret kettévágta a pulton előttem. A vásárló pedig nem adott annyi pénzt mint én. Na most aztán alig vártam, hogy hazaérjek, mert 7 évesen ezt nemigazán tudtam felfogni. MONDTAM ATTILA, HOGY NEM EGY EGYSZERŰ MATEMETIKAI FELADAT.
Szóval aztán Nagyanyám elmagyarázta, hogy a kenyeret kettévágva az csak fele lesz. Fele pénzt is kellett érte fizetni a bácsinak, vagy néninek, arra már nem emlékszem. 55 éve volt. Tehát én megtanultam azt a metematikai számítási módszert, ami úgy működik, ha valamit kettévágunk, akkor az a fele + fele lesz. Se több se kevesebb. Egyedül egy dolog lesz nagyobb, akármennyit is veszünk el belőle, az a gödör.  Ebből következik az, hogy valaminek úgy kapjuk meg a fele mennyiségét, ha azt kettővel elosztjuk. Mondtam már az elején, hogy rohadt bonyolult számítás, néhány első osztályos gyerek még mikulás táján sem érti, én meg ezzel terhellek Attila. Bocs!
Na most akkor beidézem az én informátorom által közölt eredményt, akit éppen úgy hívnak mint téged Attila, Nagyernyei Attilának, ott van az idézetben felül. Gondolom véletlen egybeesés, névrokon vagytok, arra véletlenül sem gondolhatok, hogy esetleg ismered. (Nem röhög!)

... összességében ezek olyan 30-35 kilót emelkedtek, de az átlagom ennek a fele körül lehet.

Tehát mivel a 30-35 kilogrammnak a fele -mint írtam- 15+. Tehát valamelyik Nagyernyei Attila írása nem felel meg a valóságnak.
Megírjam a galagonyát és a napraforgót is, vagy ennyi elég?

Megkeressem annak a "mától 4000 nálam az akác" írásra, hogy ugyanúgy 2 500-ért adtad el a nagy részét, már ha azt nagynak lehetne nevezni?

*

neo

• 1037
« Válasz #4358 Dátum: 2026. Szeptember 02. 09:55 »
Sosem fogsz egy vándorméhész nyomába érni, plán ennyi családdal.
De. Ha egyszer valaki begurul, és betiltatja a vándorlást. A vándorlást szabályzó jogszabály esztelensége miatt. Mi ez az esztelenség? Vándorolni ugyebár betegségtől mentes családokkal lehet. A Varroa is ide tartozik. Egy nagy országos összeomlás miatt ez lesz az első intézkedés. Nem akarok vészmadárkodni, de az OMME levél az államkincstárnak a 27-es vízionált méhcsaládszám csökkenésről szerintem az országos atkahelyzetből adódik, nem a virágpor hiányból. Más években is volt ilyen mértékű aszály, mégis kiteleltek a méhek.
De ez csak mellékes. A Varroa (még) nem szabályozott betegség jogszabályok által. Amilyen szabályozás van róla, az a nesze semmi fogd meg jól kategória. A veszélye viszont pont ebben rejlik.  Olyan, mint a Fidesz bukása. A választások napján este hétkor is azt hitték az elemzők, hogy két százalékkal nyer a Fidesz. Aztán jött a hidegzuhany. A Hegedűs Dénes évente hirdetett víziója egyszer tényleg be fog következni ("tavasszal megismétlődik 1987, azaz az atkaösszeomlás"). Ez is olyan lesz, mint a választási előrejelzés. Jön , és visz mindent.
Ami viszont szabályozva  van, a nyúlós, az egy érvénytelen szabályozás. Soroljam a benne lévő hülyeségeket? Azt már írtam, hogy a betegséget csak labor állapíthatja meg,a csillókötegek alapján, ami vegetatív baktérium jelenlétét igazolja. Ebből következően a spóra kimutatása nem jelenti a betegség megállapítását. Ez a határ így van megszabva, lehet komoly érveket felhozni ellene, de emiatt  nem lehetne a jogszabályt érvényteleníteni. Amiatt viszont igen, hogy a vándorlási igazolások kivétel nélkül mind érvénytelenek amiatt, mert a betegség hiányát a méhegészségügyi felelős állapítja meg, nem pedig a labor. Ha a labor csak a méhegészségügyi felelős által gyanúsnak talált mintából mutathatná ki a csillókötegeket, akkor rendben lenne így a helyzet. De számtalan esetben van általános mintavétel, amelyben a labor talál nyúlóst, noha a méhegészségügyi felelős nem küldött be ebből előbb mintát. Akkor vagy meg kellene tiltani azt, hogy a labor a méheüs által gyanúsnak nem talált mintát is megvizsgálja, vagy fordítva. Minden családot meg kellene mintázni akár a zárlat megszüntetéséhez, akár a közönséges vándorlási igazolás kiadásához. Itt ugyanis önellentmondás van a jogszabályban. Annak pedig nem szabad lennie, mert így érvénytelen.
Mondhatnám azt is , hogy mennyi időre szól a vándorlási igazolvány érvényessége. Gyakorlatilag nonszensz a folyamatos vándoroltatás esetére kiadott teljes érvényesség. Valójában azonban a lappangási időn belüli érvényesség sem értelmezhető. Nem létezik olyan időpont, amin túl garantálható az, hogy nem jön elő a betegség, azaz nem éppen lappangó stádiumban van. Mi következik ebből? A vándorlás csak olyan helyre történhet, amely egy állóméhészettől legalább 5 km-re van. Csak ezzel oldható fel az előbbi dilemma, hogy bármikor lappanghat a betegség, de az nem jelent veszélyt más méhészetre.  És akkor el is jutottunk oda, hogy ilyen elméleti feltételekkel lehetne vándorolni, de gyakorlatilag nincs olyan hely az országban, ami 5 km-nél távolabb van minden méhésztől.
A hab a tortán az, hogy a méhészkedést mindenki szabadon gyakorolhatja, a vándorlás viszont engedélyhez kötött. De ha belegondolunk, az állóméhészet létesítése gyakorlatilag egy vándorlás eredménye. Hiszen nem helyben történik meg a méhcsalád születése. Kivéve azt, amikor méhcsalád költözik egy kaptárba. Akkor viszont a szomszéd két hetente jelentkezhet, hogy övé a méhcsalád. Hiszen erre is van jogszabály. Ha jól emlékszem az időpontra.
Mindezekből egyetlen egy következtetés vonható le. Minden vándorlási igazolás érvénytelen. Ebből következően pedig új méhészetet sem lehet létrehozni. na ez csak úgy eszembe jutott Attila egy mondatával kapcsolatban. Kicsit tovább is mentem. Elnézést érte.