A méhcsaládok általános állapota

• 4336 válasz
  • 1454894 megtekintés
*

Koki

• 489
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4335 Dátum: 2026. Augusztus 30. 10:05 »

Az átlagszámítás tehát nem ostobaság, hanem egy teljesítmény mérce magunknak.

A teljesítmény mérce az más.
Az a mérce, hogy mindig szerettél volna onnét ahol élsz kikeveredni, de 43 év is kevés volt ehhez.
Az a mérce amit ennyi év után fel tudsz mutatni, úgy, hogy közben a hobbidal játszol.
Ha leírják, akkor dicsekszenek. Dehogy. Csak neked az bőven sok, amivel más nem is foglalkozik, és amikor ismét feszül a bankban a puttony, akkor valamibe befekteti, miközben neked csak koncertre meg "vellnessre" futja.

Soha nem kérdezte meg egyik kereskedő vagy felvásárló sem, mennyi az átlagom. Ezt már sokszor leírtam. Azt kérdezik ? hordó. Sokan vannak itt akikkel napi kapcsolatban vagyok. Ők tudják amit te nem. Például 5-7 naponta szűrök egy hordó mézet, és volt amikor nem tudtam adni. A szezon után ez változni fog, de már jönnek a méhészek akiknek elfogyott a mézük, de meg szeretnék tartani a piacukat. Erről többet nem írnék, de számolj kicsit!!!

Nálunk a fedelezés hagyományosan fedelező villával zajlik. Csak azzal. Vékony rétegben fedelezve, majd sokáig csorgatva. Kevés méz marad a viasz között. 9 húsos láda akác fedelezésem van. Az kb 60-70 kg viaszt fog adni. Számolj! Tegnap végeztünk a vegyessel.
Akác 4 kg mézvisszahagyás, bálványfa, hárs, pici vaddohány, gizgazok, és napraforgó. Mielőtt földhöz vernéd magadat, mert csak most végeztünk ezzel, el kell mondanom, hogy nem most szedtük el. Tudod mint WR oly sokszor leírta már neked, a rakodósoknak nem sürgős. Az akác az igen, mert akkor ott marad a méztér, de ugye most le jön egy munkafolyamatban, ami egy átvizsgálás, egy tartós hordozó berakás munkafolyamatokkal is összevan kötve, nem kell akárhányszor ezekhez kaptárt bontani, többek között ezért lehet ennyi méhcsaládot egyedül kezelni. Aztán másnap kapnak 5 litert ami játék, majd 10 nap múlva ismét, és holnaptól a harmadik etetést, kutatás és rablás nélkül, mert már rég elfeledté az előző lakomát.
Na de visszatérve a mézre. Ez a méz olyan sűrű, ami nem akar kijönni a lépekből egyszerűen. Beragadnak a forgók, és várni kell amíg képes kifolyni a csapon, ha némelyikekben sok van. Összességében nézve igazad van. Nagyon gyenge az átlagom, de neked évek alatt sem lesz ennyi mézed, hiába töröd zúzod, és macerálod a méhecskéidet naponta. Csak a család pergetett nálunk, illetve 2 déltán a Lányomnak a Barátja. Mindenki mézét én szedtem el, a kaptárba senki nem nyúl bele. Egy méhész segített időnként talicskázni, anyarácsot tisztítani, aki nálam tanult, és még tanul ma is, nagyobb méhészete lesz sokkal egy év múlva mint neked. Már van egy pici étterme a Balaton parton, de nem érdekli, kiadta bérbe. Tudod a méz árát nem hagyjuk inflálódni.
Na akkor a vegyesről. 13 húsosláda fedelezés, és még kb 2, amiről még folyik. Ezek a sűrű méz miatt mézesebbek, de szintén legalább 60 kg sárga viaszt adnak.
Nézzük a számokat!
Átlagos évben legalább 100 hordó akácméz.
Vegyes: 2024.-140 mázsa.
            2025.-80 mázsa.
            2026.-becsült 40 mázsa, de végül 27 hordó, és még van tizenvalahány 60 literes kb 50-os, de a fészekből is szedtem el. Már 2 hordó idei elment, és a harmadikat ma kezdem, és szűrjük a következőt. Nagyon gyenge volt a napraforgó.

Kifőztem már 150 kilogramm viaszt öreg lépből.
Ettől még többet ki kell főzni.
Van 300 kg műlépem, és több mint 500 kg tavalyi viaszom.
1500 kész új keretem, 5000-re való léc leszelve, valamint legalább ugyanennyire való gyalult csomómentes hársfadeszkám. De mivel előrelátó vagyok, hamarosan veszek tíz köbméter hársfarönköt ismét.

De nekünk vannak nyomorék családjaink, meg kínlódva méhészkedünk.

Ki az a "nekünk". Eddig azt olvastam nálatok csak neked vannak méheid. Vagy többi NB-sre gondolsz. Azok is kinevetnek, vedd már észre mi történik körülöttedŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ!

Ez pedig az őszi méhegészségügyi vizsgálat.
Sokan úgy számolnak.....amelyiktől pergettem!
Ez teljesen hamis adatot fog hozni, mivel a kiegyenlítéskor legyengített, esetleg a téli veszteség stb. is a mi méhészetünk része.

Na ismét bolondot csinálsz te magadból, csak nem értik sokan amíg le nem írja valaki.
Szóval ha én tavasszal eladok 200 családot, akkor az jelentősen rontja az átlagomat. Nem Attila. Az 10%-ban javítaná a buxád feszességét ha minden évben eladnál ennyi családot, (na de miből hiszen inkább vásárolni szoktál), ami ahhoz kellene, hogy az állandóan Balatonra vágyó lelkedet 10 év alatt egy ilyen vityilló megmelengetné.

(Aszon'gyák ezt magyarázzam meg, mert nem értik. 200 család 10 000 000 Forint X 10 év azért már lehet egy valamirevaló kérót kapni.)

Aztán még arra sem kaptam választ, hogy a minden tavasszal vásárolt családjaidat bele veszed-e abba az átlagszámításba? Jó reggelt!
« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 30. 10:42 írta Koki »

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4336 Dátum: 2026. Augusztus 30. 12:56 »
Ha most kezdenék a nulláról méhészkedni, kétféle kaptár jöhetne szóba. Vagy egy 3x8-as hunor, vagy egy olyan fekvő amiről nemrég itt is volt szó, miszerint meleg építményű, max 15 de inkább csak 14 keretes, és a keret nem úgy néz ki mint a maiak (nem tudom melyik "okos" alkotta meg ezt a 42 centi szélességet), hanem a keret keskeny (max 35 centi széles) és magas (53-55 centi magas legalább), pontosan azért, hogy az egész család tudja élni az évmilliók alatt megszokott normális életét néhány léputcában, tehát ki tudja terjeszteni a fiasítást felfele, nem kell neki új léputca, a téli készletet is be tudja hordani ugyanabba a léputcába stb, a többi plusz keret csak azért lenne, hogy a méhésznek is legyen elvehető méze. Annyi nyilván nem lenne benne, mint egy 3 fiókos hunorban.
A másik gond az atkairtás lenne egy meleg építményű kaptárban, mert akár az amitrázt, akár az oxálsavat, hogyan fúlnám be a léputcákba? Hát sehogy. Oldalról lehetne csak, akkor meg jó nagy helyet kéne hagyni a kaptárak között ami megint csak nem jó.

A hagyományos varsói keret mérete 240 × 435 mm (normál), míg a bővített változat mérete 300 × 435 mm

Az alsó fiók (fészek) pontosan 10 darab kiszélesített varsói keretet (300 × 435 mm) . Erre épülnek rá a fiókok függőlegesen.A mézkamra ebben az esetben: Általában nem a magas varsói keretet teszik fel második fióknak, hanem a Lengyelországban szabványos  (Nagylengyel) félkeretes fiókokat 360 mm X 130 mm használják méztérnek a varsói fészek felett. Gondolom a félkeret szélességén csökkentenek, de a magasságával lehet játszani.
Instabil lehet de kiküszöbölhetö szerintem, ilyesmire gondoltál? vagy a fekvő változatára?