A méhcsaládok általános állapota

• 4234 válasz
  • 1372897 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4230 Dátum: 2026. Május 09. 20:33 »

Attila!
Mi lett te belőled te jóisten? A "nagy harcos érdekvédő".
Önmagad karikatúrája vagy Attila!
MGT-Brigagyéros 10-20 %-os fáintos répacukros

Profi brigagyéros mert az ma már 90 %.....
Magyarázza el nekem valaki leginkább az anti bácsi ha már ő írta miről is van szó....

*

Koki

• 439
« Válasz #4231 Dátum: 2026. Május 09. 22:34 »
Inkább ne magyarázza el senki.
Nagy szégyen ez az ágazatra, jobb ha nem is beszélünk róla. Talán most vége lesz.

« Válasz #4232 Dátum: 2026. Május 11. 06:26 »
Látod Koki!
Ezt is eltaláltam!
"Mivel a virágzás kezdete, (amikor már fehéredik az erdő) nem keverendő a hordás kezdetével, emiatt is gondolom, hogy inkább május 15 körül indul majd el igazán a hordás.
1-2 nap eltérés előfordulhat, de több nem."

Ugye mindig május 10-et írtam, és ezt nevezik a sportlövészek "szög 10-esnek!"
Mivel nálam a valamire való hordás éppen tegnap kezdődött.
Én a "nyalakodást" sosem számítom ide!
És leírtam, hogy ebben lehet 1-2 nap eltérés, mert más legelőket annyira nem ismerem, de a környékemen tegnap indult be igazán.
És a május 15 még jobban be fog jönni, mert azt írtam....akkor indul majd el igazán a hordás, tehát a dandár.
És ez sajna így lesz, akár hogyan is próbálsz fikázni.
Hogy nálatok, és máshol mi lesz, azt te tudod.
Egy rajom sem volt (eddig) és a méhek bombák.
Egységesen szépek, aggódjanak azok akik nem készítették fel így őket.
Szép napot!
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 343
« Válasz #4233 Dátum: 2026. Május 11. 08:04 »

És ez sajna így lesz, akár hogyan is próbálsz fikázni.

Olvasd már el mégegyszer, hogy mit írt! :)

*

Koki

• 439
« Válasz #4234 Dátum: 2026. Május 11. 08:19 »

Ehhez képest tegnap 1,50 (tré szeles idő) ma pedig 3,80 volt. Több helyről van infóm 3,50- 4 kiló közötti eredményről.

Ezt láttad? Meki írta.

Van ahol már benne van a kaptárban 20 kiló délen. Harkány, Siklós.
Nekem ma a negyedik napom lesz. Nálad Attila még csak tegnap voltak olyan állapotban, hogy észre vegyék, vagy az is lehet, hogy nagyon fázott az az akác. Én kimennék most reggel az erdőbe, és elkezdeném rugdosni a fákat, és ha potyog, elmennék északra ha már a korai kimaradt, ott aztán ha nem is 131, de 20 deka híján az 50 még összejöhet. Ha volt ott is 1mm eső mint itt nálam, akkor esernyőben kell a fákat rugdosni. Máskor is beigazolódott ez a módszer.

Megrugdostam egy fiatal virágzó akácfát, még a fürtök is leestek.

Aztán más gond is lehet.

Tehát ma kellene lennie NB és Hunor kereten 6 táblás fiasnak, a május 10-én induló akáchoz viszonyítva.
És, hogy is állunk?
Sok méhésszel konzultáltam a napokban, és ez a mennyiségű fias már sokuknál egy hete, vagy még előbb megvolt.

De megvolt ám. Meg a 10 keret fias is. Tényleg. Mit vársz Te azoktól, ahol akkor még csak 6 keret fias volt?

A rajokról. Tegnap megvolt a hetedik. Mű (böngészett kényszerből, van már vagy 50) raj rajzott meg.

"Egy rajom sem volt (eddig) és a méhek bombák."
A rajzást megelőzően a méhek rajbölcsőkben rajanyákat nevelnek. Ennek megvannak a feltételei. Akinél a fenti -az- idézetben láthatóan csak 6 keret fias volt, ott ma még eszükbe sem jut ilyesmi, örülnek azok, hogy lyuk van a fenekükön, nemhogy szaporodásra gondolnának.