Jön a hideg, és reméljük a hó is.
Most lennék arra "Kivancsi", hogy -5 fokban is "faltól-falig" vannak ilyenkor a méhek a pakolós uraknál, főként a 12 keretes Hunorban.
Az elmúlt 43 évben nagyon sok méhészetet volt alkalmam megnézni a telelés alatt.
Mindig hajtott a kíváncsiság, hogy mekkora a méhfürt ezekben a hideg napokban, ha egyáltalán látszik.
NB kereten sokszor nem is lehet látni felülről a méheket, mivel a mézkoszorú alatt vannak.
Mint tudjátok elég sokáig (27 évig) egyenlő lépes 10 keretes Hunorral méhészkedtem én is, azoknál látható a fürt kiterjedése, mivel 9 cm-el alacsonyabb a keret.
Anno Buchinger György sokszor beszélt előadásaiban arról, hogy a méhek telelés alatt úgy viselkednek ,int egy "hármoniká", hol kicsit szétterülnek a melegben, hidegben pedig keményen összehúzódnak.
Ezzel nem árult el nagy titkot, nem is ezért feszegetem ezt a témát.
Azoknak a szájhősöknek kívánok üzenni, akik váltig állítják, hogy egy fiók szélső lépjeinek mindkét oldalán vannak ilyenkor is méhek.
Erre passzol az a mondás, hogy én sem ma jöttem le a falvédőről.
Tehát akkor mi tekinthető mondjuk nulla fokon bomba családnak?
Várom megtisztelő hozzászólásaitokat, bár a......ki, hogy takar, vagy nem takar témához sem szóltatok hozzá, tehát az rendben van.
Nagyernyei Attila