A méhcsaládok általános állapota

• 3985 válasz
  • 1110564 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3975 Dátum: 2025. Augusztus 03. 12:57 »
Egyet értek az egészségre nagyon oda kell figyelni, bár itt keleten ha lett volna fedelező gépem se kellett volna sokat használni az idén sajnos. A bérekről pedig annyit én már 2021-ben napi 20ezret fizettem+meleg ebéd, kávé, üdítő, sör+ 1-2 feles. És így is halászni kell az embereket amihez jön a gyomor ideg, hogy vajon eljön vagy csak ígérgeti. A másik meg, hogy sokszor mi se tudjuk hogy most szerdán vagy szombaton pergetünk csak közvetlen előtte derül ki igy nehéz szabadságot kivenni bárkinek 1-2 nappal előtte. Szóval megértem azt aki szöktet és legózik, mert ha más nincs egymagam éjjel kipergetem, és nem függök rajtam kívül 1-3 embertől mert egyre nehezebb összehozni ha egyáltalán van kinek szólni.

*

wr

• 1030
« Válasz #3976 Dátum: 2025. Augusztus 03. 14:38 »
Idézet
Van egy barátom aki inkább kínlódik, de gépet nem vesz, mert.............az asszony ügyes, a gépet is lekörözi.
Ebben most kivételesen egyetértünk. Nekem sajnos nincs, de nagyon elkelne, és nem azért nem veszek mert nem akarok, hanem mert nincs hova tennem. Egyszerűen annyira kicsi a helyiségem, hogy így is épp csak elférnek a hordók meg a sok behordott fiók. Én is voltam már úgy, hogy úgy kikészült a fedelezéstől a csuklóm hogy napokig pihentetnem kellett nem tudtam csinálni semmit. A fedelezőgép nem csak minket kímél, hanem jóval gyorsabban is dolgozik. Jut eszembe, írhatnál róla hogy neked melyik van, és hogy korrektül működik-e, mert egymásnak ellentmondó vélemények vannak erről is. Meg hogy, tényleg bemegy-e a léc alá, van szükséges neki a 22mm-es léc, bár erősem kétlem, hogy 22mm-es lécből kibirná egy NB keret. Szerencsések a félkeretesek, mert ahhoz a mérethez van fűtött kés, egyetlen mozdulat és le van fedelezve az egyik oldal.

A napi 20 ezres segítséged ha valóban igaz, akkor csókolgasd meg alaposan a kezét, itt már 30-ért sem akar eljönni senki.

« Válasz #3977 Dátum: 2025. Október 01. 21:01 »
A fiasítás már csak a fele a szeptember 20-i állapothoz képest, ami teljesen rendben van.
Sok méhész arról számolt be, hogy kevés az atka.
Ezzel csak csínján, ha egy hónap múlva is így lesz, akkor valóban pezsgőt lehet bontani, ebben a dologban.
Viszont ma egy méhészkolléga éppen azt mondta, hogy a 2. szublimálásra több atka potyogott.
Ez is természetes, mivel folyamatosan kelnek a méhek, és ezekbe a fiasokba menekült be az atkák egy része.
Véleményem szerint a 30 lehulló atka (annyi volt nála a legtöbb) egyáltalán nem tragédia.
Az a jó, hogy ezek is a túlvilágon vannak már.
A fészken kívüli nyitott mézeket szépen bepakolták a kikelő fiasok helyére, ami megint rendben van.
A darazsak is harcolnak a méhekkel, viszont én annyira leszűkítettem a kijárókat, hogy csak elvétve tud néhány darázs beszökni, de az is pórul jár.
Hihetetlen ez a darázsinvázió.
A csapdák szépen telnek, de ezeket lehetetlen kiirtani.
A hűvösebb idő miatt a méhek kevésbé védik a kijárókat, viszont ez a galád darázs, 10 fok alatt is tevékenykedik.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3978 Dátum: 2025. Október 19. 18:57 »
Ma meglestem felülről 6-7 méhcsaládot.
Szívet melengető amiket láttam.
A szűk fészken kívül is voltak méhek, a léputcák tömöttek.
Ja, és ezt leskelődést mindössze +3 fokban tettem!
Ami viszont érdekes az itatót szinte lepik.
Ez van, kaptárt nem bontottam.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3979 Dátum: 2025. November 19. 17:56 »
Jön a hideg, és reméljük a hó is.
Most lennék arra "Kivancsi", hogy -5 fokban is "faltól-falig" vannak ilyenkor a méhek a pakolós uraknál, főként a 12 keretes Hunorban.
Az elmúlt 43 évben nagyon sok méhészetet volt alkalmam megnézni a telelés alatt.
Mindig hajtott a kíváncsiság, hogy mekkora a méhfürt ezekben a hideg napokban, ha egyáltalán látszik.
NB kereten sokszor nem is lehet látni felülről a méheket, mivel a mézkoszorú alatt vannak.
Mint tudjátok elég sokáig (27 évig) egyenlő lépes 10 keretes Hunorral méhészkedtem én is, azoknál látható a fürt kiterjedése, mivel 9 cm-el alacsonyabb a keret.
Anno Buchinger György sokszor beszélt előadásaiban arról, hogy a méhek telelés alatt úgy viselkednek ,int egy "hármoniká", hol kicsit szétterülnek a melegben, hidegben pedig keményen összehúzódnak.
Ezzel nem árult el nagy titkot, nem is ezért feszegetem ezt a témát.
Azoknak a szájhősöknek kívánok üzenni, akik váltig állítják, hogy egy fiók szélső lépjeinek mindkét oldalán vannak ilyenkor is méhek.
Erre passzol az a mondás, hogy én sem ma jöttem le a falvédőről.
Tehát akkor mi tekinthető mondjuk nulla fokon bomba családnak?
Várom megtisztelő hozzászólásaitokat, bár a......ki, hogy takar, vagy nem takar témához sem szóltatok hozzá, tehát az rendben van.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 288
« Válasz #3980 Dátum: 2025. November 19. 18:16 »

Most lennék arra "Kivancsi", hogy -5 fokban is "faltól-falig" vannak ilyenkor a méhek a pakolós uraknál, főként a 12 keretes Hunorban.

Én megpróbáltam, de nem engedte, mert túl nagy a család. Nem -5, de telelőfürt. Igazán elintézhetnéd, hogy a mi családméreteinket is fel lehessen tölteni!  Aztán a lányom lekicsinyítette.
Nem az enyém mint látható, de azért elmegy. Kaptam egy havertól a képet. Ez csak április végén rajzik.

A többire nem reagálok, mert végig sem olvastam. Sajnállak.

Itt megnézheted azt is, hogy milyenek -7 fokon napközben a 12 keretesek egy -27 fokos hideg éjszaka után! Örülök, hogy segíthettem kérdésedet megválaszolva.
https://www.youtube.com/watch?v=YDY9Gj6VPQI

« Utoljára szerkesztve: 2025. November 19. 18:24 írta Koki »

*

Berci

• 329
« Válasz #3981 Dátum: 2025. November 19. 19:03 »

« Válasz #3982 Dátum: 2025. November 19. 19:12 »
Hányszor teszitek fel ezt az egy képet?
Ettől függetlenül ez tényleg szép!
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 288
« Válasz #3983 Dátum: 2025. November 19. 22:45 »
Szép szép, de azért lehetne jobb is, mert ha kicsit gyengébb volna, én biztosan szűkíteném. Akkor már az idei tavaszhoz hasonló következő évben tutira április elején húzná a bölcsőket, nem a hónap végén.
Na majd készítek én tavasszal fekvőhunorról videót az első bontáskor. Az lesz a csoda.

« Válasz #3984 Dátum: 2025. November 20. 07:53 »
Ismét Buchinger György valamikori "méhészgurura" kell hivatkoznom.
A Salgótarjáni Mesterkurzuson egyik előadásában azt mondta.....a méhészek 90%-a tavasszal, akác előtt egyenlíti ki a családokat, én pedig már betelelés előtt.
Én is hasonlóan csinálom, a nagy részét már kiegyenlítettem, és így teleltem be velük.
Ennek ellenére tavasszal mindig vannak kiugróan jók, és lemaradók.
Ha a lemaradóknak komoly anyaproblémájuk van, megy hozzá egy kölyökcsalád.
A túl erőseket pedig fékezem mielőtt bölcsőt húznának.
Nekem erre IS van időm, te pedig ahogy mondtad,....mész Egyiptomba ....Fáraóóóóó
Ha az összes család ilyen lenne mint amilyen képet Bercivel találtatok, akkor le a kalappal.
De ez csak kamu mese!
Hülyítésre kiváló, de a valóság ettől sokkal másabb.
Én nem a méhészeti tudásodat kérdőjelezem meg!
Egyszerűen nem értem miért van annyi méhcsaládod ha nem érsz oda minden műveletben időben.
Mikor nekem 320 termelő családom volt, azokat is egyedül kezeltem, de volt amikor éjjel 2-kor felriadtam, hogy mind a fán ül.
Ez volt az a pont amikor kimondtam....Elég!
Váltottam, 1/3-al kevesebb családdal szinte ugyan annyit termelek, mert nem kell megbolondulnom.
Lényeg, hogy minél több termelő családom legyen IDŐBEN, raj meg nuku.
Szerintem erről szól a méhészkedés, mert ekkor van lehetőségem állomány szinten a maximális mézhozamra.
Ha a rajokkal kellene küzdenem, az óriási fék a munkában.
És nem azért nincs rajom mert gyengék!
Azért mert mindent a maga idejében el tudok végezni, de nálam is vannak olyan munkacsúcsok amikor nyomni kell.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 288
« Válasz #3985 Dátum: 2025. November 20. 09:54 »
Akkor szépen sorban a mondataidra, de nincs kedvem idézgetni, ezért csak a lényeget.

Nem lehet betelelés előtt a jövő évi akácra kiegyenlíteni a családokat. Az hülyeség. Nekem volt olyan amikor a 11 léputcásból 4 léputcás lett tavaszra. A szeptemberben gyengének felírt családtól pedig vettem el kelőt akác elött, mert kint lógott. Azért sem lehet, mert betelelés előtt -nálam legalábbis- már nem nagyon szokott fiasítás lenni, a méheket meg hiába rakom bárhova, azok visszamennek a saját családjukhoz, tehet ekkora marhaságot csak kitalálni lehet, és nem kivitelezni. Egy lehetőség lenne erre maximum, az a kaptárcsere, de azt hordástalan időben megcsinálni = a méhészet kivégzésével.

Nálam nincs kölyökcsalád. Ha szaporítok akkor normális egységet készítek 6 keret fiassal és sok méhet rázok hozzá. A kisebb rajokat helyhiány miatt 7 keretes pároztatókba raktam, kint üldögéltek a kaptárfalon és alatt, azokat nevezhetjük tartaléknak. Vannak nem párzott anyások, azok ismét kapnak bölcsőt, olyankor már csak váltó bölcső van. A váltósoktól elszedem a bölcsős lépeket, és kapnak méh nélkül kelőt, így folyamatosan vannak bölcsőim, de etetni is kell az ilyeneket mértékkel. Akiknél ismét nem sikerül, azokat kiseprem, ha elfogynak a 7 keretes pároztatók. Amik viszont elnéptelenednek a méhek kora miatt, azokat rárakom valamelyik anyátlanra, de gyakran csak összedobok kettőt és majd eldöntik melyik anya tetszik nekik. Nincs időm szórakozni, és ha harminccal kevesebb lesz betelelve, akkor mi van? Teljesen mindegy, mert ha akarnék még kétszázzal többet, akkor 5 nap alatt csinálok. De minek? Na valahogy így is lehet, mert a VAN-tól nem kell félni, kivéve Vangoghot.

Nem az összes család ilyen mint a képen, vannak jobbak is. Ez csak vicc volt. Hogyne lenne nyomorék pl. a piros anyások. Négyet már megtaláltak, mert 2 herepetéző volt öregségére, kettő meg valamikor pótbölcsőt húzott, (furettó is viszi a méheket, az anyát sem kíméli) ami nem sikerült, gondolták szétszedik. Ekkora nép vagy méhtömeg esetén ez néhány óra. De azért ha átgondolja valaki, akkor csak megérti a lényeget. Ha kell szétosztok akár százat is. Mit mondott HGyula? "Na és"!

Azért van ennyi család mert én annyit dolgozok egy családdal ami megengedne még több családot is, imádom őket. Viszont néha éppen főszezonban be kell segítenem a takarításban, mert a váltások általában hétvégén vannak egy időben, és a Zasszony a takarítónőkkel nem tudja megoldani. A vendég 10-re nem megy el, az új meg már ott toporog. Nem szégyenlem én amikor éppen telefonál valamelyik méhész, hogy semmit nem ad a hárs, csak valamelyik méhésznél állítólag Tolna "Vár" megyében, én meg éppen a negyvennyolcadik ágyneműt húzom, és a főni meg rám szól, hogy telefonálgatás helyett a porszívót fogjam a másik kezembe............amikor már rég a méheknél az itatót kellene töltenem, meg a diót permetezni, meg a fóliában a víz már a berekben landol, a szivattyú esetleg kinyelte a vizet a kútból, de odaát csengetnek, mert kellene egy kiló akácméz, szóval nem egyszerű, de szép. Vannak kemény napok.

Lényegtelen mennyi raj van. Percek alatt beszedem. Nem kasba. Én elbírom a kaptáramat egyedül. Oda viszem a rajhoz. Zsákolom, rácsapom, nem kell fára mászni. Néha magasra megy, akkor leverem ha már el ült, vagy este mielőtt hazamegyek, és reggel a fa alatt van, de sokszor már a kaptárban. Ez ritka. Ugyanoda szoktak menni. (pálinkában fürdetett anyák) Tavaly csak 41 volt, és általában 100 alatt szokott lenni. Idén a rajzás a méhészet állapotának minősítője volt, kivéve azokat a méhészeket akik kis állományukat kordában tudták tartani. Ez is lényegtelen. Szórakozás. Hasznos időtöltés.

Nekem mindegy mennyi termelő családom van. Nem kell küzdenem a  pénzért.
Szorozd be Attila az ezerforintost, a gyógyszer cukor, és az állatjóléti támogatást! Na a kiadások is nőnek, arányában legjobban az omme tagdíj, amit mindig emelnek a küldöttek, és új hivatkozással megmagyarázzák a pórnépnek annak jogosságát. De legalább büszkén mesélem a vevőimnek, hogy új székházunk is van. Meg aztán az egyesületi üveget, amiről már a mohu is szívja a hasznot, meg a sok felesleges szélhámosságba került előadósdit. Nekem szerencsém van, mert kifizetem, nem foglalkozom vele, másoknak viszont hidd el, terhet jelent sok esetben.

Azokról a rajokról.
Kell kaptár. Rakodó, mert az NB-t nem tudom odavinni egyedül. Kell bele 5 műlépes keret. Télen készítem. Ha el ült, kell még bele tavasszal kiszedett telelőélelmes keret 7 ami a ép. keret helyérről kikerült, vagy az akác elött kiszedett szélsők, ha azokban nem volt fias. Helyére kell  vinni. Ha alacsonyan van, akkor a talicskára lesz befogva, és egyszer kell csak emelni. Tálca (akácvirágzás alatt nem kell) este teleöntve. Majd ha odaérek kapja a következőt átvizsgálás után. Van amikor álanyás lesz, mennek a lépek az építtetők herefiasával együtt a főzőbe.

Méhcsalád eladásról.
Egyszer "kopaszkutya" írta, szó szerint nem tudom idézni, az a fórum már nem létezik.
"B..sz..tokmeg! Amikor ti zárjátok az anyákat a fekvőitekben, ez már keresett annyit, amennyiért ti évekig szenvedtek."

Mi az amit az anyazáráson kívül idejében nem lehet elvégezni? Nekem ugye nem kell. A bölcsőzést? Van egy szint, ami felett a raj haszon. Ha fele rajzik meg, akkor is  termel 400. Nem lehet eladni? Nálam már volt majdnem verekedés a családok miatt két vevő között.
Másik.
10 családot vásárolt a vevő, és 10 keretes kaptárjába raktuk át. Azt mondja NEKEM, ne rakjon már fiast szélsőnek. Mondom neki, akkor 2 fiast családonként itt hagy? Mert a 10 családot 100 kereten fiassal kapta.
A másik aki eljött megnézni mit adok el, amikor egy másik méhészét raktuk át, cigiről cigire gyújtott. Azt mondta, na nehogy megmagyarázd, hogy ez magától lett ilyen. Mondom neki, ettől már elvettem egy fiast régebben, éppen ahhoz, amin ülsz. A végén a sokadik egymásutáni cigaretta után azt mondja: na nekem is ilyeneket adsz remélem.

Az Öreg Tanka kétszer vett tőlem negyvenet. Kiváló keretléceket gyártott. Te biztosan ismerted Attila. Amikor először jött hozzám, mert a Deák Gábor Bácsinak Ő volt a méheüse, aki előző évben vásárolt tőlem méheket, és látta mit kapott az öreg, akkor egymás mellett volt a kapun kívül a két ladacombi. Az övé a kék, és enyém a sárga. Azokon ültünk a motorháztetőn -bennük még volt vas- és dumáltunk mielőtt elment volna, április 21-én. Egyszer azt mondja raj van. Meghallotta. Azt mondja, na akkor megyek, holnap reggel összetoborzom a csapatot, és délután itt vagyok. A raj egy letört ágú szilvafára szállt vállmagasságba. Beszedtem, de maradt ott egy kis csapat. Másnap csörög a telefon reggel. Czédulás István.
-Te Komám, miért nem vagy itt?
-Kérdezem: hol?
-Hát a méhecskéidnél.
-Te hol vagy?
-A kapudban. Lesz egy pici rajod itt a letört ágú szilvafán a kaputól nem messze.
-Ott tegnap volt az első, valami gombóc ottmaradt. Megyek nemsokára, mert jönnek méhekért.
Azt mondja Czédulás: Majd ha n elvittem a harmincat.
Pár nap múlva Ő is elvitte, aztán még néhányan. Tudnád Te Attila mekkora élmények ezek??? A pénz meg le,,,rom. Ha valamire kell arra van, király meg nem akarok lenni, legfeljebb basa de csak a  hárem miatt, de lassan már annak sem érzem annyira szükségességét...