A környezetemben nagy a veszteség, szinte egyedül vagyok. Van atka az építtetőkben. 10-15 atkamentes, aztán tegnapelőtt találtam olyat amiben 27 volt, meg amit még nem láttam.
Mivel itt beszélgettünk róla, ezért ide írom. Én most már lassan biztos vagyok abban, hogy Attilától eltérően a bajság gyökerét az atkában látom. Arról talán még nincsen szó, hogy nem tudjuk elérni a 99 százalékot a hatékonyság csökkenése miatt. A legnagyobb valószínűsége a dolognak az, hogy a tavalyi, és az azt megelőző évben is nem 99 százalékot kellett volna elérni, azaz 1000-ből 990-et, hanem többet. A hosszabb fiasításos időszak miatt. Ha havi duplázódással számolunk, akkor 2 hónap plusz azt jelenti, hogy egy atkából egy évben nem száz, hanem 400 lesz. Ekkor a képlet az lesz, hogy 400-ból egy maradhat. Azaz 1000-ből nem tíz, hanem 2,5 maradhat. Ezt már nagyon sokan nem tudják megugrani. Ezért aztán megkapja a szomszéd. Az meg méginkább nem tudja, mert neki még ott vannak az "eredeti" sajátjai is. Tehát neki ezerből inkább egy, mint két atkát szabadna meghagyni. Itt jön képbe a két év. Az már halmozottan emelkedett éves ráta. Tehát már ugrani kéne a tízezerből tíz alatti számra, de a tízezreből az egy-kettő szám is reális lehet, vagyis 9998-at kell kirtani ahhoz, hogy beálljon az egyensúly, és ne szaporodjon az évszakra jellemző aktuális atkaszám.
Ugye ez az az eset, amikor az atka gazdát cserél. Eléri a fertőzöttség a 10 százalékot, és a méh megy kifelé, kiürül a kaptár. Ez a vírus nélküli eset. Vírus esetén annyi látszik, hogy fogy a nép. Mert nem éri el a tíz százalékot a fertőzöttségi szint, hanem amelyikbe az atka beoltotta a vírust az elpusztul, a méhek kihordják. Télen mi a helyzet? Ezek az elpusztult méhek a kaptár alján vannak. Az atkaszám pedig lehet, hogy csak 50-100 körüli, de lehet akár 20 is. Azért, mert egy atka több telelő méhet is felkeres, és beoltja. Ez egy szélső érték, alacsonyabb vírusfertőzöttségnél nem vehető túlságosan észre a megnövekedett téli egyedpusztulás. Csak annyi, hogy kicsit gyengén teleltek ki. A "vírusmentes" atkás családok, de helyesebb vírusszegényet írni, a téli időszak melegebb napján hagyják el a kaptárat, és mennek el a szomszédba.
Ez az egész csak arra hívja fel a figyelmet, hogy atka vírus kombó esetén sokkal veszélyesebb az atkairtás nem megfelelő hatásossága. Sokkal kisebb atkaszám tud ugyanakkora galibát okozni. A módosult DWV esetén más a helyzet, ott elég a gyenge hatékonyságú kezelés is. De azt nálunk senki nem tudja, hogy ezzel a módosult DWV-vel ki, hogyan áll. Külföldön azért vizsgálják rendesen.
Most abba nem akarok belemenni, hogy ahol mézharmat hordás is volt, ott mennyinek kellett lennie annak, hogy elpusztuljon a család. Az a vékony csík, amit Jenő mutatott ugye egy kipergetett állapotra utal. De nálam pl.semennyi mézharmat nem volt. Tehát nem tudjuk azt, hogy az ország mekkora részét érintette a mézharmat probléma. A gyengülő család tetézve a virágporhiánnyal pedig a Nosemához vezet, ami viszont a vírusszámot tudja sokszorozni.
Szóval én nagyon kíváncsi leszek a nyári és őszi atkaszámokra, no meg az irtások hatékonyságára, és arra, hogy milyen atkaszámok fognak látható családgyengüléseket okozni. Attilának az a mondata, hogy az általa említett méhészet akác után lazán kiirtja ezt az atkamennyiséget, nálam fejcsóválást idézett elő. Remélem majd beszámol róla, hogy mennyi atka jött le akác után ebből a méhészetből, és mennyi ősszel. Ez ugye már azt a problémát feszegeti, amit én még nem feltételezek (98 százalékos hatékonyság a 99 helyett országos szinten). Szerintem a kilábalás hosszú folyamat lesz. A méhcsaládszámok helyreállítása már nem fog olyan könnyen menni, mint régen. Szélsőséges esetben pedig országos katasztrófa is lehet belőle. Ez alatt azt értem, hogy legalább 3 éven keresztül fennáll egy olyan folyamat, hogy az országos kitelelő állomány nem éri el az előző évit, azaz csökkenő tendencia alakul ki. Persze a jelenlegi közgazdasági helyzetben ez atka nélkül is előfordulhat. Tehát csak akkor igaz a dolog, ha javul a közgazdasági helyzet,és ennek ellenére fogyási tendencia lesz. A közgazdásági helyzet javulását azért nem zárnám ki.
Szóval Jenő, ebből talán látod, hogy atka kérdésben nincs köztünk vita. Ha az normálisan el van végezve, akkor a vírus sem okozhat gondot. Ha az atkairtással gond van, és vírus is van, akkor van halmozott probléma. A vírusszám emelkedés pedig sokszor pont azért van, mert nem volt jó az atkairtás. Tehát ördögi kör, ami egyre nagyobbodik. A Nosema pedig ezt a kört is nagyobbítja.