A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065824 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3840 Dátum: 2025. Március 11. 08:35 »
Idézet
Nem szeretnék ebből hosszútávú következtetéseket levonni, és "megmondó" emberként kitűnni a sorból, de ez érdekes, és nekem is beleillik a gondolataimba.
Miről is van szó?
Ugye a baj okai között ott szerepel az idei januári korai fias.
Aztán jött a február, az egy hónapos bezártság, de nem mindenhol.
A Napon lévő méhcsaládok a hideg +6, +8 fokos szikrázó napsütésben megmozdultak, tisztultak, míg az árnyékban lévő társaik nem.
Pedig pedig...
Ilyen összefüggés néha valóban van. Akkor is, amikor nincs januári meleg, tehát nem azzal függ össze. Hanem az atkával. Bezony ám. Ugyanis (néha) az van, és ezt már sokan megfigyelték, hogy azokban a kaptárkban amik egész évben a tűző napon állnak, kevesebb az atka. De hangsúlyozom, hogy ez nem általános, azaz nem minden évben van így, de gyakran így van. Van aki ebből azt szűrte le, hogy az atka nem szereti a meleget. Nekem fogalmam sincs az okról, mert ha ez lenne az ok, akkor minden meleg nyár után a napon álló kaptárakban kevesebb atkának kéne lennie, de ez néha így van néha meg nem.

« Válasz #3841 Dátum: 2025. Március 11. 08:52 »
Más méhész nevében nem kívánok nyilatkozni, de én pl. folyamatosan vándorolok velük!
Tehát ha a telephelyemre visszaköltözök sosem nézem melyik hova kerül a pakolászáskor.
Itt annyi lehetőség közül lehet szemezgetni, hogy az már elképesztő.
A valós okra, okokra talán sosem derül fény.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3842 Dátum: 2025. Március 11. 09:34 »
Nálam az eddig átnézett 325-ből 21 kiesett. (Januárban kezdődő rablás miatt már 6 az összesből.) Herepetéző, pótbölcsős, 3 léputcás-ka,  kezdődő álanyás. Már tíz feletti ami anyátlanság miatt kezdődő rablás áldozata, de volt egy amit csendesrablással nyírtak ki és éhen pusztult, most vettem észre tegnap. Ez más években is előfordult. Emiatt nem bosszankodok.
Viszont amiatt igen, hogy ilyen néptelen családok még nálam állományszinten nem voltak.
Eddig 100 olyan van kb., amiből önállóan lesz termelő akácra. Tehát úgy egyharmada. Sokszor leírtam, hogy már így is teleltem be őket.
Sehol egy lehullott család, vagy olyan gyanú ami arra utalna, hogy ősz óta volt jelentős népességvesztés. Vannak olyan gyenge családok, ahol nincs 2 Hunor keretnyi fias, de 3 is ritkaság. Tavaly ilyenkor már volt 6-7 kereten kiterjedt. Környezetemben óriási a veszteség, a maradék semmiérő roncs, tehát ne panaszkodjak. Alig van még fedett herefiasítás, atkát egyet sem találtam bennük.

Hozott hozzám egy méhész elpusztult családot a kaptárjával együtt tegnap. Jó népes család lehetett, mert a fenékdeszkán és a lépek között alul egy vödörnyi hulla volt. A sarkokban már összepenészedtek a hullák, és látszott, hogy nem nyúlt hozzá semmihez. A lépekben csak kristályos élelem volt. Ami nem volt keményre beállva, azt megették. A felső fiók (félNB) lépeinek felső léce alatt mindent kiettek, alatta a beállt hársas mézharmatos napraforgó.("-600-ért nem perget.-" Most pergetne, de nem lesz mit, mert biztosan nem fog méheket vásárolni, meg aztán nem is lehet.)
 Voltak olyan részek, ahol kiszívták a levet, és a száraz kristályszemcsék fehéredtek a sejtekben. A kaptárfenék a hullákkal és a viaszmorzsákkal vastagon szintén mintha kristálycukorral lett volna bekeverve. Sehol egy atka. Sehol egy ürüléknyom.

Üdv: Kira

*

neo

• 1000
« Válasz #3843 Dátum: 2025. Március 11. 11:56 »
A sarkokban már összepenészedtek a hullák, és látszott, hogy nem nyúlt hozzá semmihez. A lépekben csak kristályos élelem volt. Ami nem volt keményre beállva, azt megették. A felső fiók (félNB) lépeinek felső léce alatt mindent kiettek, alatta a beállt hársas mézharmatos napraforgó.("-600-ért nem perget.-" Most pergetne, de nem lesz mit, mert biztosan nem fog méheket vásárolni, meg aztán nem is lehet.)
 Voltak olyan részek, ahol kiszívták a levet, és a száraz kristályszemcsék fehéredtek a sejtekben. A kaptárfenék a hullákkal és a viaszmorzsákkal vastagon szintén mintha kristálycukorral lett volna bekeverve. Sehol egy atka. Sehol egy ürüléknyom.

Jenő!
Akkor itt mi a diagnózis? Éhenhalás? Mert nem tudták feloldani a bekristályosodott élelmet? Ez így rendben is lenne. Akkor hogyan jön a mézharmathoz a Nosema? Mert ugye itt nem volt ürüléknyom. Valójában amit a méhész Nosemának mond, az klinikailag a belső ürítkezés. Amikor túl sok folyadékkal telik fel a méhek bélrendszere, hosszú a bezártság, a kereteken ürüléknyomok láthatók, sokszor szegény méhek is ragacsosak tőle. A takarítás révén aztán a Nosema spórákat tömegével veszik fel a frissen kikelő fiatal méhek. Ebben az esetben viszont nem lehet arról beszélni, hogy a mézharmatos méz Nosemat okoz. Hiszen pont az ellenkezője történt itt is. A túl sok folyadék helyett "kiszáradtak" a méhek. Annyi folyadék sem volt, hogy feloldják a kristályos mézet. Ezen logika mentén a mézharmat nem okozhat Nosemat. A napraforgó pláne nem. Ahol viszont  belső ürítkezés látható, azt mi okozta? Persze egy beindult Nosema esetén lesz folyadék felhalmozódás a bélben. De mi indítja be? Én csak a virágpor hiányára tudok gondolni. Vékony peritrofikus hártya a fehérje hiánya miatt, a bélben lévő Nosema bejut a bélhámba, az károsodik. A bélben felhalmozódó folyadék akkor honnan származik? Az is lehet, hogy a méh szervezetéből? Neked mi a véleményed róla?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3844 Dátum: 2025. Március 11. 12:28 »
A földünk csak 1 porszem a világegyetenben, ahogy itt mi is azok vagyunk a természethez képest, semmik.
Maximum Kim Dzsongun hívei és esetleg a kő Orbán fanok🐑, gondolják úgy hogy ők és rendszerük😂 ül a világ tetején😂.
Olvasgatok sokfelé ahogy mások is, és nagyon nem kapják a méhek baját egyértelműen sehol sem.
Szerintem nem is kell ezen már sokat agyalni, inkább a gyengéket felszámolni eggyesíteni stb minél hamarabb.
A részlegesen vagy teljesen rongyokba levő méhészetekben a nyúlós ott van a spájzban.
Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #3845 Dátum: 2025. Március 11. 12:51 »
Én csak a virágpor hiányára tudok gondolni.

Én is. Attól gyengék. Augusztusban (végére) alig volt fiasítás. Reggel kicsit mozogtak, aztán elültek a forró szárazságban. Öreg méhekkel teleltünk be. Több fias volt nálam szeptember végén, min t augusztus végén. A borostyán megtolta.
Augusztusban az itatótartályban megbuggyant a víz, annyira nem ittak, és még hűtésre sem hordták. Voltak szerencsések akikre irigykedtem. Ott volt valószínűleg eső.

Az itatóm is felesleges mert 5-6db méhet látok rajta, van annyi nyalakodás az aranyvesszőről hogy még az itatóra sem járnak, akkor minek lotyáljak nekik a kaptárba bármit is?

A nozéma nem feltétlen társul hasmenéssel. Egy nagy méhész írta, hogy gyanús amikor a bő fiasítás ellenére is elnéptelenednek a kaptárak.

https://www.veol.hu/helyi-gazdasag/2025/03/elpusztultak-a-mehcsaladok

Ebben meg az IS olvasható, hogy nincs megfelelő gyógyszer a nozémára. Szerintem van, de ha lehetne használni, nagyon keresztbe tenne a célnak, ami a méhészetek leamortizálása, út az "egyutas" értékesítés felé.

Maximum Kim Dzsongun hívei és esetleg a kő Orbán fanok🐑, gondolják úgy hogy ők és rendszerük😂 ül a világ tetején😂.

Berakom ide a képet arról, aki jelenleg a világ tetején ül. Kartondoboz, rajta egy olajos kanna, le van takarva egy gyereklepedővel. De neki is dirigálnak.

*

wr

• 1013
« Válasz #3846 Dátum: 2025. Március 11. 15:04 »
Lehet egy olyan, hogy vannak ugye a folyton jelenlévő dolgok, atka, vegyszerek, egyebek, és ezt tetézte meg a tavalyi virágporhiány.
Ezt szerintem könnyen lehetne most igazolni vagy cáfolni, ha mellé állna az omme. Nem kéne semmiféle hókuszpókusz, csak egy link egy kérdőívvel, az összes méhész név nélkül beírhatna oda 3 adatot.
1. méhcsaládszám
2. ebből mennyi pusztult el
3. a maradékból mennyi az ami nagyon gyenge, 2-3 léputca vagy alatta

Mert ha virágpor hiány van, akkor az leginkább a nagy méhészeteket fogja sújtani. Miért? Mert valamennyi virágpor azért mindig van adott röpkörzetben. Ez a valamennyi virágpor lehet, hogy 20 vagy 40 családnak elég lett volna, de 350-nek már nem.
Tehát, ha a kérdőívek alapján az jönne ki, hogy a nagyobb méhészetek szenvedték el a nagyobb veszteséget, akkor bizony ez van, adott röpkörzetben a sok családnak nem elég a virágpor ha szárazság van. Logikus is lenne.

Víz. Nem néztem pontosan, de napi 25-30 liter víz fogy el, ebben nyilván benne van a párolgás is. Mi ebben a fura? Hát az, hogy március eleje van! Ennyi víznek nálam április közepén kéne fogyni normális esetben, tehát biztosan nem azért fogy sok víz mert sok a fias, hanem valószínűleg a kristályos élelem miatt. Én etettem is, de nálam is sok szotyi maradt bent télre, volt ahol egy egész fiók, azokat nem is etettem.

« Válasz #3847 Dátum: 2025. Március 11. 15:54 »
Egy Facebookos kolléga küldte az alábbi cikket, és írt mellé egy megjegyzést is amit közzéteszek.
https://www.veol.hu/helyi-gazdasag/2025/03/elpusztultak-a-mehcsaladok#google_vignette
"Nem kell itt semmit keresni, ismét a nagy büdös atka miatt van országos probléma. Csak azt kérdezném a nyilatkozótól, hogy mit keres az okok között a virágporhiány, ha egyértelműen állítja, az atka és a vírus okozta a mostani problémát. Nincs megfelelő hatékony szer a nosema gyógyítására? Az édes....... Meg az őszi viharok, de lehet, hogy ukrán orosz háború az ok. Itt mindenki hülye? És az OMME szaktanácsadók nem azért vannak, hogy a NP-ban lévő támogatott atkairtó készítményeket ha ezek szerint nem hatékonyak ne nyomják velük a méhészek agyát? Ha ekkora a méhpusztulás a rossz atkairtók miatt akkor itt nem csak a méhész a hibás. Saját magukról mond véleményt ebben a cikkben.És min csodálkoznak ha pancsolunk, és keressük a hatékony atkairtást ha látható, hogy a támogatott nem ér semmit? "
A fentiekhez nem kívánok semmit hozzáfűzni.
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #3848 Dátum: 2025. Március 11. 19:39 »
Napraforgó pörgetés után még jól tudtak gyűjteni. Utána ott volt a krizantém. Az elpusztult családok fészkében  virágpor és híg méz is van. Összefosást nem láttam.A kaptárakban rengeteg méz van. Szinte mind fedett. Mégis úgy tünnek mintha folynának. Mégis az atka és a vírus.

« Válasz #3849 Dátum: 2025. Március 11. 19:51 »
Teljes zagyvasag a cikk,  tényleg a vihar a legalja.  Csodálkozom hogy a Tóth Péter nevét adta ehhez.
Az atkaszivott állományt már ősszel fel lehet ismerni. Itt nem erről van szó.
Elsősorban virágpor hiány,  aztán a rossz telelő élelem meg a kétszer kb 40 napos bezartsag. Virágpor ínség volt 22 ben is,  mégis kiteleltek/dél alföld/. Most viszont erre még rajott a tetűmez meg a hideg kombó.

*

Koki

• 222
« Válasz #3850 Dátum: 2025. Március 11. 21:49 »
Ennyi.

« Válasz #3851 Dátum: 2025. Március 12. 20:31 »
Ma ránéztem egy jó pár családra.
Ez most mit jelent nálam?
Annyit, hogy a felső vastag takarójukat megemelem, és becsúsztatom a tenyeremet a méheket takaró fólia fölé.
Ha jó melegnek érzem akkor minden ok.
Hála az égnek amiket szúrópróba szerűen megnéztem mind jó meleg volt, de leginkább a kisebbekre voltam kíváncsi.
Egyelőre más teendőm nincs, várom, hogy dagadjanak.
Én nem vettem észre népességcsökkenést azoknál ahol a takaró fóliát is felhúztam.
A nagyon piciket sem szüntetem meg, folyamatosan ellenőrzöm, nehogy kutassák.
Ha anyátlanom lenne, akkor még jól jöhetnek.
Azokat a méhésztársakat nem értem akik fűtik a méhcsaládokat.
Nem állítom, hogy rossz dolog, de vannak kétségeim.
Mik ezek?
Mivel becsapják így az anyákat, azok valóban több petét fognak lerakni, mert melegnek érzik a fészket.
Igen ám, de az álcákat lesz aki megetesse, lesz annyi dajkaméh?
Amennyiben nem kapnak megfelelő mennyiségű pempőt az álcák, az ebből kikelő méhek nem lesznek hosszú életűek.
Egyébként én a keretek kiemelésekor 3 dolgot nézek.
Egészséges legyen a fias (nehogy horpadt, lyukas) és az álcák pempőben ússzanak, mintha ki lennének lakkozva.
Ha "szárazak" az álcák, mert nincs elég dajka, akkor meg minek ez a hajsza?
A harmadik dolog, hogy azonnal lenézek a fenékdeszkára.
Ha az ragyog, akkor már nagy baj nem lehet.
Egy méhészkolléga hívott, hogy vontatottan hordják el a lepényt a családok.
Mondtam neki ne aggódjon, már annak is örüljön, hogy hordják.
Ha pl. állatorvoshoz viszünk egy kutyust valami bajsággal mit kérdez a doki először?
Eszik, iszik?
Ha igen, akkor nincs nagy baj.
Hát így van ez a méheknél is.
Ha többen lesznek, majd megjön az étvágyuk is.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3852 Dátum: 2025. Március 14. 17:04 »
Nem tudom ki, vagy kik terjesztik azt a hírt, hogy Tolna vármegyében 80%-os méhpusztulás van, és ezt én állítom.
Kérem jelezze, hogy hol olvasta, vagy hol írtam ilyent.
Már egy Erdélyi sajtóban is megjelent ez a hír.
Sajnos vannak nálunk a megyében is olyan méhészetek ahol nem 80%-os, hanem 100%-os a pusztulás.
De ez nem statisztikai adat, hanem 1-1 méhész.
A szakik által felmért veszteség 30%, és még 30% billeg, amivel egyelőre nem tudják mi lesz.
A sajátjaim közül ma néhány igen gyengébe csak belenéztem.
Egy 3 keretre szűkített családocskánál(?) gyönyörű, nagy kiterjedésű két nyitott tenyérnyi fias volt.
Már ennek is kell örülni.
Jelenleg a jó családoknál 3-4 szép táblás fias van.(nálam)
A kollégáknál, kiugróan jó családoknál már akár több is lehet.
Majd ha a szebbeket már meg tudom bővíteni, a következő bővítésnél az elmaradókat segítem, hogy meg tudjanak indulni, és az akác dönti el, hogy mi lesz velük.
Vagy egyesítem (ha nem fagy meg), vagy helyzetbe hozom az akác utáni legelőkre az összeset.
Addig még van időm ezt eldönteni.
Jövő hétre is mond fagyokat, ilyen szélsőséges időjárás mellett egyébként is nehéz tervezni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3853 Dátum: 2025. Március 14. 20:05 »
Nem tudom ki, vagy kik terjesztik azt a hírt, hogy Tolna vármegyében 80%-os méhpusztulás van, és ezt én állítom.
Kérem jelezze, hogy hol olvasta, vagy hol írtam ilyent.

Sajnos Attila nagy a baj. A méhekkel is.

Nehogy én legyek a hibás. Te kérted hol olvasta valaki, de úgy látom senki nem jelzi neked Hidd el valami nagy gond van.

"A Tolna vármegyei, illetve az ország különböző pontján élő méhészektől az az információ érkezett, hogy a méhek 80 százaléka elpusztult. Így nincs utánpótlás, mondta Nagyernyei Attila. "

https://www.teol.hu/helyi-gazdasag/2025/03/mehek-kaptarak?utm_source=facebook&fbclid=IwY2xjawIwO3JleHRuA2FlbQIxMQABHa0ormr0yKVE9x7yLFSDDPaQ1bOfq-vgBJ5QKuTrT9q9DMqcAaACzKvGJQ_aem_Ts9u1rlFKs5ttvBqY8-uKA

Jobbulást kívánok, és nem b@sz ..ként írom neked.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3854 Dátum: 2025. Március 15. 07:50 »
Ezt én is olvastam a f@szbukkon, meredek a 80% os veszteség meglepett a cikk. Feltételezem hogy nem ezt nyilatkozta, de a tetves firkász így hozta le, kattintás vadászat.
Armageddon szaga van és arra bukik a sok buta.
Üdv:robi