A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065872 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3705 Dátum: 2025. Január 19. 09:56 »
Idézet
A folyamatos madárzavarás, kopogtatás kicsal néhány méhet, de nem ez a gond.
Ha a madár agresszív, és visszajár a családhoz, a folyamatos zavarása, kapargatása, kopácsolása nozemát okozhat.
Türelem Attila, az időkép péntekre már 10 fokot jósol, meg utána még pár napra se sokkal kevesebbet, amúgy is eljött a fiasítás megindulásának az ideje, szóval pár nap múlva már nem fog kopogtatni az a harkály, ha meg mégis akkor majd kimennek a méhek és adnak a pofájára. :-)

Idézet
Emiatt védekezem.
Én is védekezem, a vírusok miatt, nem megyek tömegbe. Méhészeti rendezvényekre se, de még termálfürdőkbe se, pedig utóbbi most nagyon jól esne.

*

buksi

• 466

« Válasz #3707 Dátum: 2025. Január 20. 08:09 »
Amit Koki a madarak zavarásáról ír részben igaz lehet, de van hozzáfűzni valóm.
Nekem meg az a véleményem, ahol az atkalétszám miatt potyognak a méhek, azok a családok január közepe-vége felé már rég a túlvilágon vannak.
Akkor miért takarja le sok méhész a madárhálóval a méhesét?
Lehet sok okosságot írogatni, és vannak is benne részigazságok, de a madarak erősen tudják zavarni a méhes nyugalmát.
2013-ban amikor március 15-én visszajött a tél rekesz számra hordtam a madaraknak a kaját mert szétcincálták volna a méhesházamat.
Így is sok madár áldozatul esett.
Ha a hó miatt nem találnak élelmet nekiesnek a méhészeteknek.
Aki a kertben tartja a méheit, és sokat kijár hozzájuk, meg kutya-macska is jelen van, sosem fog ilyent tapasztalni.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3708 Dátum: 2025. Január 20. 17:16 »
Azt hiszem Attila, a méhészet társadalmi és működési helyzetére /hozzátéve a morális magyar helyzetet/a káosz és kapzsiság jellemző és a reagálás mint a megosztott gumi bábué helyénvaló!!!

« Válasz #3709 Dátum: 2025. Január 31. 18:33 »
Néhány napig gondolkodtam, hogy hozzászólásomat közzétegyem.
Sokat beszéltünk már az évek folyamán arról, hogy mennyire jó nekünk az enyhe tél, vagy mennyire nem.
Általánosságokat állítani nem szabad, mert tájegységenként, országrészenként, de még településeken belül néhány kilométerre a mikroklíma teljesen átírja a történetet.
Általánosságban kijelenthető, hogy a túl korai (januári) fiasítás nagyobb kárt okoz mint hasznot.
Az sem mindegy, hogy mekkora a fias, és annak milyen a korösszetétele.
Miről is van szó?
A minap felhívott egy méhész barátom, hogy mogyoróról dől be a virágpor.
Megkértem, hogy bontson ki egy KB keretméretű családot.
A család 6 keretre volt szűkítve, ezekből 3 keretben volt fiasítás, a keretek mindkét oldalán.
A fedett aránya a csukott, és a nyitott tenyérnyi közötti, körben pete, és álca.
Kell ennek örülni?
Most kizárólag a saját véleményemet és tapasztalatomat osztom meg veletek, aki már olvasta...lapozzon.
Ha a következő 2 hétben lesz ismét kirepülésre alkalmas idő akkor bongó, semmi gond nem lesz ez ilyen családokkal.
Ha mostantól 3 hét, 1 hónap bezártság következik az ilyen izgága családok nozemában elmennek.
Szerintem lesz kirepülésre alkalma s idő, de majd meglátjuk.
Ismét azokhoz szólok akik már olvasták tőlem a következőt.
Anno amikor még Baranya megyében teleltem a Hunorokkal, és egy lehetőségem adódott az állományom bővítésére, akkor ősszel kifizettem az 50 Hunor méhcsalád árát, majd tavasszal, márciusban elhoztam őket.
Lent délen, akkor már 2-3 keretben nagy kiterjedésű reménykeltő fiasítás volt.
Édesapámmal elmentünk északra az ősszel kifizetett méhcsaládokért.
Hát mit mondjak?
600-700 családból válogathattam, mert a méhészkolléga nagyon sportszerű volt.
De nem kellett nagyon görcsölnöm mert gyönyörűek voltak, népesek, tele mézzel.
Csak egy bibi volt....fias nuku.
Mivel nem régóta méhészkedtem, nagyon el voltam keseredve.
Ugorjunk egyet időben.
Levittem őket a déli telephelyemre,....ha megvette had vigye gondolatot követve, jól bevásároltam.
Aztán jött az igazság órája. Ebből az 50 családból erősítettem a saját állományomat, mivel visszatért a tél (mint 2013-ban) és az enyémeknél a kora fias nagyon megviselte a dajkaméheket, az északról hozottak meg lazán vitték a lécet, mert később indultak.
Nem húzom hosszúra mert uncsi lesz.
A kora fias, a valós tavasz beköszönte előtt nagyon megnyúzza a méheket!
Olvasom egyes méhészek okosságait, hogy a virágporos lepényeket már most nyomják, meg mekkora öröm, hogy ennyi fias van.
Én meg a tapasztalatom alapján azt mondom, átok.
Emiatt vittem méhészetemet egy hűvösebb részre, hogy ne startoljanak korán.
Befejezésül, de ez már talán többeteknek unalmas.
Néhai Buchinger György salgótarjáni méhészguru is tudta ezt a leckét.
Ha kitisztultak a méhei, azonnal pakolt és jött hozzám délre.
Volt amikor szánkón húzták ott fent az NB24-es kaptárakat, nálunk már dőlt a virágpor.
És akác előtt az ő méhei rendre jobbak lettek, alig bírt a rajzással.
Egyszer azért ő is alászaladt, a nozema tizedelte állományát.
Rádóczi Karcsi Bácsi segített rajta, akinek hagyományosan gyönyörű volt a méhészete.
Jó volt egy kicsit nosztalgiázni.
Mit jegyezzetek meg ebből az egészből?
Ha időközönként (2 hetente) ki tudnak repülni a méhek tisztulni, a kora fiasítás nem sok gondot okoz.
Ha nem...azt nem kívánom senkinek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3710 Dátum: 2025. Február 03. 12:04 »
Az már talán kijelenthető, hogy az idei tél(?) legnehezebb időszaka kezdődik.
Ha nem csalnak az időjósok, akkor legalább 2 hétig fogságban lesznek a családok.
Ahol nem indultak még be az anyák, azoknak a családoknak semmi gondot nem fog okozni, de ahol a mogyoró virágporától lendületesen el kezdtek petézni, azok a családok bajba lehetnek.
Talán kicsit túlreagálom a dolgot?
Lehet, de ez utólag fog kiderülni.
A jó idő alatt saját állományomban néhány családra felülről rápillantottam.
Hála az égnek sok még fürtben volt, de voltak olyanok amelyek szét voltak terülve, és meleg volt a felső takaró.
Egyáltalán nem örülök ennek, de nincs mit tenni.
Február még téli hónap, inkább most legyen hideg mint márciusban.
Szombaton itt Szedresben viasz-műlépcsere volt.
Természetesen szóba kerültek a méhek is.
Én úgy ítélem meg, hogy sokkal többen panaszkodtak mint más években.
Volt aki a tavalyi virágporhiányra gondol, volt aki a nem megfelelő atkagyérítésre.
Gyakorlatilag senki nem volt közöttük akinek nem lenne kisebb, nagyobb problémája.
Azzal próbálták egymást vigasztalni, hogy....ilyen sz@r mézárak mellett, mindegy milyenek a méhek.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 03. 12:25 írta Nagyernyei Attila »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3711 Dátum: 2025. Február 03. 17:37 »
4 család kiment. sajnos csak ennyi,mondta a "főnököm".

Amit letakart (téliesített) most olyanok ,hogy ketté lehetne már őket venni.

Így jár az aki nem "tartalék családokat" tart mester! ;) :D

50 re már vevő is van 45db ezresért.

Mester ilyenkor mi van? Dicsekszem ugye!? ::) :)
« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 03. 18:11 írta oszkár »

*

Apis

• 192
« Válasz #3712 Dátum: 2025. Február 04. 17:19 »
Február van, ez téli hónap, ilyenkor legyen tél. Inkább most mint március végén, vagy áprilisban, amikor már lefagyhat az akác is. Az akácnak most jól jön ez a két hét hideg, a jól betelelt méhcsaládokkal nem lehet még ilyenkor semmi gond. A silány, gyengén, kevés mézzel betelelt családokkal lehet gond. A természet elvégzi most azt amit a méhész nem végzett el az elmúlt évben.Nálam még épphogy tisztultak a méhek, kaptárt még nem nyitottam, a higi alj nyitva van, ezért gondolom az anyáknak se volt kedvük még kiterjeszteni a fiast. Majd zárom a higi aljat, ha majd úgy gondolom, hogy kell a fias, de ez még min 2 hét.

« Válasz #3713 Dátum: 2025. Február 04. 20:17 »
Oszkár már szaporítani is tudna február elején, így le a kalappal előtte.
Tegnap a Szekszárdi Méhészklub előtt egy kis kupaktanács volt, természetesen a méhekről.
Mit mondjak?
Dőlt a méhészekből a panasz.
Nagy múlttal rendelkező szakemberek is széttárt karokkal mondták, hogy gond van a méhekkel.
Általában a legyengült, vagy elpusztult családok tele vannak mézzel, és az aljában vastagon lehullva a család, van ahol az alsó kijárót is eltorlaszolták.
Aztán ment a meccs, hogy mi lehet az oka?
Atka, édes harmat, virágorrhiány, enyhe tél?
Gyakorlatilag mind1.
A véleményem szerint sokkal többen panaszkodnak mint más években.
Egy viszont teljesen eltér a megelőző évektől.
Olyan méhészek is panaszkodnak, akik hagyományosan jól teleltettek, és szépek voltak náluk a méhcsaládok.
Február 4-én még korai bármilyen prognózist felállítani, de már látható, hogy komoly veszteségek lesznek.
Voltak olyanok akik nem panaszkodtak, de ők egyetlen családra sem néztek rá.
Van aki már a felét becsukta, van ahol általános a gyengülés, (2-3 léputca méh) és van ahol sok a nozemás család.
Szigorúan a saját véleményem, hogy az atkát nem húznám ki a sorból.
Sok kencefice van a piacon, semelyik szerre nem lehet azt mondani...ha ezt használod, nem lesz gondod.
Halkan mondom, hogy a Herbára is panaszkodtak, nem vitte leég intenzíven tavaly az atkát.
A méhészek véleményét közöltem, ahol a sajátomat azt külön kiemeltem!
Oszkár!
Tavasszal biztosan kapsz a legatyásodott méhészektől anyákat, és akkor 2 családot is tudsz eladni ha szétszeded.
Így már 90.000 Ft, lehet a bevételed.
Követni való....vagy szerintem ez éppen olyan mint Csipkerózsika álma.
Koki-val (kivancsi111-el) sokat meccsezünk, de ö legalább sportszerű, mert elmondta hogy nála is vannak gyengék.
Pénteken nagyon közel leszek hozzá, mert Fonyódra megyek a 4S-Street koncertre.
Aki tud jöjjön, kolbászfesztivál lesz.
Baromi jó bulit csinálnak az erdélyi srácok!
Én tavaly 14 koncertjükön voltam.
Nem lehet megunni.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 04. 20:58 írta Nagyernyei Attila »

*

Koki

• 222
« Válasz #3714 Dátum: 2025. Február 04. 21:31 »

Kirával (kivancsi111-el) sokat meccsezünk, de ö legalább sportszerű, mert elmondta hogy nála is vannak gyengék.

Vannak gyengék. A tavalyi ellentéte. 6 anyátlant figyeltem meg a jó időben, amiket kikezdtek. 5-5-6-6-8-9 léputcásak voltak. Kisöpörtem őket, a szomszédok gondolom olyanok lettek mint tavaly a nagy része volt.
Megnéztem több mint harmincat. Még pete sem volt sehol.

Mindenki panaszkodik, van akinek már az ősszel elment minden családja. Nagy méhészet. Egy másik nagy méhészet is megrottyant, most vették észre múlt heti felmelegedéskor. Nem atkás. Tiszta napraforgón telel, már kristályos nála a telelőélelem. Elkopnak tényleg lepotyognak nála, csak az anya marad kevés néppel. Az elpusztult méhek tele lével. Hígat leszívja, kristály ott marad. Szerintem nagy hülyeség a rossz méz ár miatt bent hagyni a napraforgót, és még mézharmatot is hordtak róla.

Nekem üres kaptáram vagy 20 éve nem volt tavaszra, most sincs, csak anyátlanok, amiket ha kikezdtek, azonnak kisöpörtem, a kaptárakat meg bevittem.
Kellene ismét engedélyez(tet)ni a Fumagillint. -Érdekképviselet. Ja az nincs.-

Volt valamikor az év újságírója egy akárki, akinek írásait olvasva, már kezdték néhányan cukorbetegnek gondolni a méheiket, annyi rosszat írt a telelőélem cukor feletetéséről. (Nem a mézgyártásról szokott írni.) Talán azóta már feltalálta a diabetikus virágot is. Na ezekre a szakcikk író méhészekre van szüksége az ágazatnak, mert a jótanácsait megfogadva könnyen elérhető a méhészetek olyan szintű csökkenése, ami utat nyit a nagy célnak, vagyis az EGYUTAS értékesítésnek.

Azt hiszem Őrösi írta, hogy SOK telelő cukoretetésre azokban az években kerül sor, amikor száraz aszályos a nyár. Könnyű abba a hibába esni, hogy a nozémát a cukoretetés okozza.
Nem volt augusztusban virágpor, hiába serkentett aki tudott. Öreg méhek, gyengén fognak indulni tavasszal, idő elött kimerülnek.

Üdv: Kira

*

wr

• 1013
« Válasz #3715 Dátum: 2025. Február 05. 08:04 »
Mondjuk, az ilyet nem nagyon értem, hogy valaki lenulláz egy ráadásul nagy méhészetet. Ott valamit nagyon de nagyon el kellett cseszni. Hogy miért írom ezt. Tapasztalatból, plusz a saját illetve mások betegségeinek tapasztalatából. Ha okként ki is lehet ragadni a sokból egyetlen tényezőt általában akkor is az van, hogy több dolog együtt állása vezet el odáig, hogy tönkremegy egy méhészet. Ha csak az atka lenne az ok, annak ki kéne derülni, ahogy annak is, ha a telelőélelem, vagy vegyszer lenne az egyedüli ok.

Nálam is most az állomány nagyobb része tiszta szotyin telel, mert lusta voltam sokkal többet dolgozni, és megelégedtem azzal, hogy leszedem róluk a harmadik fiókot, behordom, ki vannak csavarva, és el vannak pakolva télire, nem volt kedvem még a második fiókból is kiszedegetni és lesöprögetni kereteket mert akkor nagyon hosszúra nyúlt volna a pörgetés. Pedig van ahol a második fiók is tele van mézzel.
Még sincs semmi látható gond ebből, lett 3 anyátlanom eddig, biztos, hogy nem a szotyi miatt. Ezzel együtt én is azt vallom, hogy nem jó tiszta szotyin telelni, pláne ha még mézharmat is van benne.

Fumagillin. Ismerek egy kis hétvégi mészészt, 50-60 családja van ha jól emlékszem, nem beszéltem már vele vagy 8 éve, akkor azt mondta nekem, hogy ő minden évben ad a méheinek fumagillint mert anélkül nem lenne akácméze olyan gyenge lenne az állománya. Meg más méhészektől is hallottam ezt. Kérdem tőle, hogy és azt meg hogyan? Nem lesz benne a repcében? A válasz, nem, nem szabad szirupba keverni, hanem a lepénybe kell belegyúrni mert azt nem hordják bele a sejtekbe hanem megeszik, így a labor nem fogja kimutatni, illetve általában a repcét nem is szokták mintázni.

Szerencsére ahogy hallom itt a környékemen nincsenek komoly bajok, de állítólag az ország keleti csücskében tényleg komoly károk voltak már az ősszel, volt akinek már a beteleléskor elment az állománya fele. Az idén nekem is résen kell lennem, mert teleltem be olyan családokat amiken jócskán maradt atka, olyan 50-60db hullott a legutolsó kezelésre. Ezeknek ha tetszik ha nem, kell valamit adni még akác előtt, pedig ilyet soha nem szoktam csinálni.
Bár az is lehet, hogy ma kimegyek és lesöpröm őket műlépre. :-) :-) :-)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3716 Dátum: 2025. Február 05. 09:36 »
"MESTER"!    Te úgyis rengeteg TARTALÉK CSALÁDOT  :) teleltetsz be,(állításod szerint) nem küldenél belőle vagy 50 anyát,ha javul az idő?

Húúú! Most jut csak eszembe,te ki vagy lőve! Dehogy kellenék nekem a Brigadérosnál is kiselejtezett pót böcsőből kelt anyáid  Tudod amire oly büszke voltál,és szaladtál értük.

Ilyen selejt anyákkal nem lehet családokat fejleszteni!   Meg egyáltalán, lenne nálad 50 anya? Van ennyi "családod"?

Na akkor marad a saját nevelés.  Amikor te szűkíted a nyomorékaidat, akkor Mi az első rajzani készülővel már anyát nevelte

Így megy ez "MESTER"! ;) ;D

A kérdésemre megint nem válaszoltál!

« Válasz #3717 Dátum: 2025. Február 05. 15:03 »
Ezt írja oszkár:
"A kérdésemre megint nem válaszoltál!"
Most egy szóval megteszem.
Szerencsétlen.....
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3718 Dátum: 2025. Február 05. 16:29 »
 ;D ;D ;D ;D

Te egy lúzer vagy ,ha csak ennyi a válaszod!

« Válasz #3719 Dátum: 2025. Február 05. 16:46 »
Vagy ha jobban tetszik, szánalmas vagy!
Nagyernyei Attila