A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065816 megtekintés
*

Berci

• 317
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3570 Dátum: 2024. Október 10. 19:59 »
A meglepetés az volt ...

Nos. Mit vártál? Fias mellett az oxál 50% hatékonysággal viszi az atkát. Fias mellett a kemikáliák ( amitráz/taufluvinát/stb) sokkal hatékonyabb. Neo biztos jobban elmagyarázza, hogy miért, de én ezt úgy tudnm egyszerűen megfogalmazni, hogy "gyorsabb hatású" szerek, mint az oxál.
Aki fias mellett oxállal kezel az egy idő után pofára fog esni! ( Attila is a locsolkodásával, de ezt hiába mondják neki a tapasztaltabbak! Inkább eladja az üres kaptárakat, mint bevallaná, hogy nem tud atkát írtani. ) A pofára esés nem az oxál "hatékonytalansága" miatt lesz, hanem a nem megfelelő alkalmazás miatt. Fiasmentes állapot nélkül az oxállal kezelés csak maszatolás.
Sokan tiltakoznak a szeptember végi zárkázás ellen. Azt gondolom, hogy ennek a technológiai fogásnak több az előnye, mint a hátránya.

Valami förtelmesen szépek, pedig mennyi megrovást kapott, amikor leírta a tökéletes atkátlanítási módszerét. (F.T.)

Nyugtával dicsérd a Napot! Lesz majd ott hétfőn szűkítés, kedden bővítés, majd szerdán a hétfőihez képest is szűkítés...majd figyeld csak!

*

buksi

• 466
« Válasz #3571 Dátum: 2024. Október 10. 22:27 »
 Koki.Talán ha belépsz a profilodra sikerül.

*

Koki

• 222
« Válasz #3572 Dátum: 2024. Október 10. 22:51 »
Beléptem, de hol keressem?

*

buksi

• 466
« Válasz #3573 Dátum: 2024. Október 11. 07:35 »
Nekem simán bejön a megosztott link ami a facebokon található.Nem tudom neked miért nem,ehhez én sem értek.A barátom oldalán találtam a videót.Csak rákattintok a linkre és bejön simán.

*

Koki

• 222
« Válasz #3574 Dátum: 2024. Október 11. 08:52 »
A kis videó az megvan. Fotókat kerestem, mint amit Attilától láthattunk. Én nem tudok abból következtetni annak a családnak az erősségére, mert éppen csak a kaptár bal széle látható. Valószínűleg az is szép család. Köszönöm!

Szabad legyen megkérdeznem, mi az a sárga paszta a keretek tetején? Lepény? Mert arra a maréknyi méh is odavonul nyalakodni, miközben lentebb akár lézengenek...
« Utoljára szerkesztve: 2024. Október 11. 08:59 írta Koki »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3575 Dátum: 2024. Október 11. 10:06 »
Néztem a videót én is. Kérdések merültek fel bennem.

Minek etet ilyenkor proteines lepényt? 
Mikor készült ez a videó?
Akkor most "jó" család ez?

*

wr

• 1013
« Válasz #3576 Dátum: 2024. Október 11. 10:28 »
Idézet
Fias mellett az oxál 50% hatékonysággal viszi az atkát. Fias mellett a kemikáliák ( amitráz/taufluvinát/stb) sokkal hatékonyabb. Neo biztos jobban elmagyarázza, hogy miért, de én ezt úgy tudnm egyszerűen megfogalmazni, hogy "gyorsabb hatású" szerek, mint az oxál.
Aki fias mellett oxállal kezel az egy idő után pofára fog esni!
Ez így ebben a formában egészen biztosan nem igaz. Na meg az sem mindegy, hogy az adott kemikália hogyan van használva, rövid időre vagy tartós hordozón. Én rászántam egy teljes őszt (szotyi utáni időszak), rengeteg időt és energiát arra, hogy a furettózást összevessem a szublimálással. És bizony az lett a végeredménye, hogy nem hogy csak egyenlőek voltak az atkahullás tekintetében, hanem bátran ki merem jelenteni, hogy a szublimálás összességében kb. 20%-kal több atkát szedett le. A tepsiket minden kezelés előtt takarítottam és mindnél számoltam a hullást.
Az amitráz valóban gyorsan hat, na de meddig?  A befújás után egy rövid ideig! Ami atka a fújás után 1 órával kel ki, az köszöni szépen jól van. A szublimált oxáltól meg mondjuk fél nap múlva elkezd hullani az atka, és még a negyedik napon is hullik, írtam is le talán tavaly pontos számokat napokra vetítve. Ha valaki teszem azt 4 naponta szublimál annak pont ugyanolyan hatása van mintha bent lenne a kaptárban egy tartós hordozó. Illetve jobb, mert olyan tartós hordozó nem létezik amiből mondjuk 2 héten keresztül minden nap ugyanannyi hatóanyag jön ki.
Szublimálni én kizárólag fiasításos időben szoktam, mert nem zárok anyát, idén pláne nem tenném, mert be vannak lendülve az anyák, most pótolják a nyári szárazság miatt kimaradt népességet, amikorra meg leállna a fias (november vége) akkor már nem szublimálok. Eddig még nem estem pofára, szerintem nem is fogok, mert bevált a dolog. Hogy lesz-e jövőre atkám? Lesz. De annak is lesz aki kínkeserves (tudom, 3 perc családonként hehe) munkával anyát keres és zár! Akkor van értelme? Az én értékrendemben nincs. Sőt, aki most anyát zár, az 1 keret népességtől minimum elbúcsúzhat tavaszra ahhoz képest mintha nem zárt volna.
Sztripek használatára ugyanezt tudom mondani, annyira nagyon jók, hogy nem csak az atkát de még a méheket is viszik, aztán ennek ellenére a következő évben az illetőnek mégis ugyanannyi atkája van, a családjai meg tavaszra roncsok mert a népesség harmadát elvitte a sztrip.
Nyilván mindenki azt és úgy használ amit és ahogy akar, de nagyon rég én kizárólag tartós hordozókat használtam amitrázzal és fluvalináttal, volt is minden évben veszteségem. Amióta nem használok tartós hordozót azóta ha veszteségem van az csak kizárólag anyaprobléma miatt van, de ezt ha időben észreveszem kap egy tartalékot és ennyi.

*

neo

• 1000
« Válasz #3577 Dátum: 2024. Október 11. 12:11 »
A befújás után egy rövid ideig! Ami atka a fújás után 1 órával kel ki, az köszöni szépen jól van. A szublimált oxáltól meg mondjuk fél nap múlva elkezd hullani az atka, és még a negyedik napon is hullik, írtam is le talán tavaly pontos számokat napokra vetítve. Ha valaki teszem azt 4 naponta szublimál annak pont ugyanolyan hatása van mintha bent lenne a kaptárban egy tartós hordozó. Illetve jobb, mert olyan tartós hordozó nem létezik amiből mondjuk 2 héten keresztül minden nap ugyanannyi hatóanyag jön ki.
Igazad is van, meg nem is. Most már a tartós horozók sem tudnak az oxálsavnál többet. Tualdonképpen csak nagyon rövid ideig képesek arra, hogy 12 napig benn hagyva a fiassal rendelkező családokban, ott 99 százalékos hatékonyságot érjenek el.
Én tíz éve komoly csörtét vívtam Geddekassal, hogy ne tévessze össze a lassú hatást a tartós hatással. Nagy elánnal hozta létre az atkairtás, de ésszerűen topicot, ami nála azt jelentette, hogy elég augusztusban egyszer oxállal lecsorgatni a méheket, és amiért ott két hét múlva is potyog, akkor ez a tartós hatás jele. Elfelejtette elolvasni azokat a svájci kutatásokat, ahol fiasmentes családokat csorgatva a tizedik nap után is potyogott az atka. Ezek kibírtak tíz napot. Nem arról volt szó, hogy a frissen kelt atkák hullottak a tizedik napon. Azért mert nem is volt kelés a fiasmentes családban. Az amitrázos kartonjaimon már 2007-ben láttam, hogy ugyanazt csinálja, mint most a szublimálás. Kiterjedő fiasítás esetén a 12 napos ciklusok alatt lehullott atkák száma nagyjából azonos volt 3 cikluson keresztül is. Szeptember végén viszont ugyanez a kezelés számottevő hatékonyság javulást mutatott. Az egyenlő potyogásból én arra  következtettem, hogy mindig ugyanannak az atka generációnak az utódait tudom csak kiirtani. Ősszel viszont,amikor nincs hová visszabújni, akkor már a szülő generáció is pusztul. Miért lehet ez így? Azért mert a fiatal többet van kinn, mint az öreg. Ha az öreg nem tud visszamenni, akkor ő is annyit van kinn, mint a fiatal. Ahhoz, hogy elpusztuljon, ezért elegendő időre van szükség. A nagyobb adag egy darabig segíthet, hiszen azzal rövidíteni lehet az időt. Vagyis az idő és adag szorzatát. Ennek a szorzatnak van egy küszöbértéke, ahol elpusztul. A baj az, hogy a szorzat az idővel emelkedik. Atka esetében azt szoktam mondani, hogy az időt évtizedekben kell mérni. Vagyis a mögöttünk levő egy évtized és az előttünk lévő egy évtized között látható változás van. Emelkedik a szorzat. Minden hatóanyag esetében.
A fias melletti kezelés is lehet hatékony. Ha a fiatal atkát következetesen irtjuk, az öreg kihal magától. Ez pedig nem több 40-60 napnál. Ha tehát ha ennyi ideig kezelünk fias mellett, akkor el tud tűnni az atka. Az évtizedek miben hozhatnak vátozást? Azt, hogy a fiatal atkák is túlélik a kinn lévő időt. Akkor már nem tudunk fias mellett atkát irtani, akármeddig tesszük is azt. Most sem tudunk mindig. Ha a szomszéd méhese összeomlás alatt áll, és nem kezel, akkor onnan kaphatunk folyamatosan öreg atkát, ami fiatalabb, mint a sajátjaink legöregebbje, tehát később fog magától elpusztulni. Ha idő előtt abbahagyjuk a kezelést, akkor ezek utódai lesznek a mi túlélő atkáink. Ha nem csinálunk záró kezelést. Azaz fiasmentes időben történő kezelést. Ami lehet akár októberben is. Csak az a baj, hogy atkás családnál az nemigen van.

*

buksi

• 466
« Válasz #3578 Dátum: 2024. Október 11. 14:34 »
Na akkor úgy tudom a videó Szept elején készült,a lepény csak illusztráció!Tudni kell felénk nem volt semmilyen virágpor Augusztusban,a méhek anyarács fölötti méztérben voltak 4-5 léputcában és nem maréknyian.

*

Berci

• 317
« Válasz #3579 Dátum: 2024. Október 11. 19:06 »
Ez így ebben a formában egészen biztosan nem igaz. Na meg az sem mindegy, hogy az adott kemikália hogyan van használva, rövid időre vagy tartós hordozón....

Elbeszélünk egymás mellet! :)
A kemikáliák "gyorsaságát" pont úgy értem, ahogy írtad. Kontakt szerként "akit talál viszi" elven működik. 21 nap zárka után, de legyen 25, minden atka a méheken van. Ott egy furettó vagy egy száraz füst vagy egy szublimálás mindent vinne. (Most tekintsünk el, hogy az időjárás alkalmas rá és a "minden" tényleg minden)

A nyári kisérleteidhez: 1. nem tudni,hogy a furettódban használt szer szavatossága okán jó vagy sem.
2. 5-6 évig 4 naponta szublimáltam. Pont a szer "lassúságát" bizonyítja, hogy 4 nap múlva is hullik az atka.

Saját mérések (lemosás) alapján az oxál 4 naponkénti szublimálása 54-66%-os eredményű. Ezért tartom méhkimélőbbnek a hetenként szublimálást, mert a hatékonysága nem marad el a 4 naponkéntitől, DE(!!!!) csak és kizárólag szeptember végi zárkázással. Önmagában a sorozat szublimálással csak addig lehet megvédeni az atkától, amíg intenzív az állomány fejlesztés. Ha megáll, akkor feldúsúl az atka a sorozatszublimálás mellett is.

Még annyit, hogy szerintem az anyát addig kellene zárkázni (25-35 nap) amig a kezelések ( szertől függetlenül)  után nem hullik atka.

*

wr

• 1013
« Válasz #3580 Dátum: 2024. Október 12. 10:00 »
Idézet
Tualdonképpen csak nagyon rövid ideig képesek arra, hogy 12 napig benn hagyva a fiassal rendelkező családokban, ott 99 százalékos hatékonyságot érjenek el. Ezt nem nagyon értem. A 99%-os hatékonyság azt jelentené, hogy ha kint van a méheken 100db atka, abból 99db-ot kiirt a szer. Ezt én teljesen kizártnak tartom, mivel nem érhet el a szer minden egyes atkát ugyanakkora dózissal.

Idézet
Én tíz éve komoly csörtét vívtam Geddekassal, hogy ne tévessze össze a lassú hatást a tartós hatással.
Lehet, hogy a mondandómból ez jött le, nem így van, én sem keverem a kettőt.
Idézet
hogy elég augusztusban egyszer oxállal lecsorgatni a méheket, és amiért ott két hét múlva is potyog, akkor ez a tartós hatás jele.
Nyilván nem elég egy egyszeri kezelés ezt mindenki tudja. Meg aki figyeli az azt is, hogy biztosan nem potyog már 2 hét múlva. A beevital-lal kb. 1,86g oxálsav kerül be egy családhoz, de vízben feloldva. Nálam szublimáláskor 2,2g, így állítottam be. A hatodik nap az amikorra azt lehet mondani, hogy még van hullás. És ez biztos hogy nem csak annak a jele, hogy lassan hat a szer, hanem annak is, hogy tovább. 

Ha az a svájci kutatás kiterjedt volna mondjuk az amitrázra is, ott is pont ugyanezt tapasztalták volna, miszerint fiasmentes állapotban sem szedi le az összes atkát egyetlen kezelés, de még kettő sem. Tehát, szigorúan véve nem hogy 99%-os hatékonyság nincs, de még 80%-os se. Teljesen mindegy hogy milyen szerrel kezeltünk. Egyszerűen olyan a család élete, meg olyan a kaptár, hogy nem lehetséges. Ezért szoktam azt mondani, hogy akinek fekvőkaptárban megeszi az atka a méheit az nagyon de nagyon szégyellje magát, mert a fekvőben az elrendezésénél fogva legalább kétszer akkora hatékonysággal lehet az atkát irtani mint mondjuk nálam az év közben 3 a télen meg 2 fiókos kaptárban.
Idézet
Azaz fiasmentes időben történő kezelést. Ami lehet akár októberben is.
Olyan már nagyon rég volt. Tavaly is volt még december elején is fiasítás, és úgy néz ki, hogy az idén is lesz. Én ugye nem csesztetem őket, de elmentem itt az egyik kollégához tőlem 25km-re belenézett szúrópróba szerűen pár családba, és 2 keret táblás fiasok vannak, van ahol 2,5. És nem az atka miatt, hanem amit már írtam, a száraz nyár miatt. Én csak abból látom ezt, hogy délelőtt minden harmadik-negyedik méh virágporral jön haza, valamint lepik az itatót. Ha nem fiasítanának egyetlen méh sem lenne az itatón. Tehát olyat, hogy záró kezelni azt talán valamikor január elején lehetne, de értelmes méhész szerintem olyankor nem kezel semmivel, a másik meg az, hogy január közepe-vége táján időjárástól függően már beindul a fiasítás. Nyilván a kaptár hűtésével lehet ezt valamennyire toligálni, hogy mondjuk előbb álljanak le, meg később induljanak be.

Berci.
Idézet
A kemikáliák "gyorsaságát" pont úgy értem, ahogy írtad. Kontakt szerként "akit talál viszi" elven működik.
Ez az, hogy nem, az sem viszi le mindet. Még a 80%-át se. Ha levinné, akkor egy sem tudna visszabújni, pillanatok alatt elfogyna az összes atka, de nem fogy el.
Idézet
A nyári kisérleteidhez: 1. nem tudni,hogy a furettódban használt szer szavatossága okán jó vagy sem.
Ebben teljesen biztosak lehetünk, mindig frisset veszek, de volt hogy 7 éveset próbáltam ki, pont ugyanúgy vitte az atkát mint a 6 hónapja gyártott.
Idézet
Pont a szer "lassúságát" bizonyítja, hogy 4 nap múlva is hullik az atka.
Azt is. Meg azt is, hogy nem csak fél órán át hat. Ha 4 naponta szublimálsz akkor folyamatos hullásod lesz, ha nem is pont úgy mint egy tartós hordozónál.

Csak úgy mondom, hogy az állomány kb. 85%-ánál nulla potyogás van, tehát nem hullott egy atka sem az utolsó 2 kezelésre. Na meg van olyan család is, ahol 80 hullott még az utolsó kezelésre is. Figyelem az időjárás előrejelzést, ebben a hónapban még kétszer szublimálok és részemről vége, amelyik atka meg akarja érni a tavaszt az lehet hogy meg is fogja. Nálam a "melyik ujjamat harapjam" kérdés efelé szokott inkább eldőlni. Biztos marad atkám tavaszra, cserébe gyönyörű lesz az állomány tavasszal, nem a 3 keretes roncsokat kell majd pátyolgatni meg összerakosgatni. Láttam egy méhészetet, a 135 családból már csak 96 van, a többit szétrabolták. Ami meg van, annak a 70%-a olyan, hogy 4-5 félkeret a népesség...

*

wr

• 1013
« Válasz #3581 Dátum: 2024. Október 14. 13:35 »
Attilának ígértem egy képet, tényleg csak egy lett mert az utolsó pillanatban jutott eszembe. Nem gondolnám hogy kéne a kép mellé bármi magyarázó szöveg, de hátha... Szóval a tepsi szerdán volt takarítva és tegnap fényképeztem, mert hogy tegnap délután újra takarítottam /a mai szublimálás okán/. Tehát kb. 4 nap terméke van benne. Hacsak nem történt valami biológiai csoda, akkor ugye a képen az látszik, ahogy a méhek bizony rágcsálnak a szélső léputcákban és hordják be középre a kaját, nem pedig az, hogy a méhek megkergültek és a fiók közepe helyett a fiók két szélén élik az életüket.
Szóval még a 9 keretről is bepakolnak középre ha nem úgy helyezkedik el a telelő élelem ahogy azt ők szeretnék, és ehhez bizony fel is bontogatják a fedett mézet. Nyilván ahol 12 keret a telelő népesség ott nem tesznek ilyet. :-)

*

Apis

• 192
« Válasz #3582 Dátum: 2024. Október 14. 19:57 »
A meglepetés az volt ...

Nos. Mit vártál? Fias mellett az oxál 50% hatékonysággal viszi az atkát. Fias mellett a kemikáliák ( amitráz/taufluvinát/stb) sokkal hatékonyabb. Neo biztos jobban elmagyarázza, hogy miért, de én ezt úgy tudnm egyszerűen megfogalmazni, hogy "gyorsabb hatású" szerek, mint az oxál.
Aki fias mellett oxállal kezel az egy idő után pofára fog esni! ( Attila is a locsolkodásával, de ezt hiába mondják neki a tapasztaltabbak! Inkább eladja az üres kaptárakat, mint bevallaná, hogy nem tud atkát írtani. ) A pofára esés nem az oxál "hatékonytalansága" miatt lesz, hanem a nem megfelelő alkalmazás miatt. Fiasmentes állapot nélkül az oxállal kezelés csak maszatolás.
Sokan tiltakoznak a szeptember végi zárkázás ellen. Azt gondolom, hogy ennek a technológiai fogásnak több az előnye, mint a hátránya.

Valami förtelmesen szépek, pedig mennyi megrovást kapott, amikor leírta a tökéletes atkátlanítási módszerét. (F.T.)

Nyugtával dicsérd a Napot! Lesz majd ott hétfőn szűkítés, kedden bővítés, majd szerdán a hétfőihez képest is szűkítés...majd figyeld csak!

" Fias mellett az oxál 50% hatékonysággal viszi az atkát." A meleg levegő páratartalma (pl 25-35 C) alacsonyabb mint a hidegebb levegő páratartalma. Beszublimálod a száraz oxált, ahhoz nedvesség is kell, hogy a "kocsonyás " állapot kialakuljon, ami viszi az atkát. Szerintem ezért 50%-os a szublimálás hatásfoka nyáron és szeptemberben ha meleg van. Amint lehűl a levegő és magasabb a levegő páratartalma, akkor jó az elvárt hatékonyság(pl. októbertől). Csurgatásnál beviszed a vizet a kaptárba az más "tészta". Én ezt gondolom a témáról, de Neo véleményére kíváncsi lennék ebben a témában, ő nagy "vegyész-kémikus".

« Válasz #3583 Dátum: 2024. Október 15. 08:07 »
Ezt írja wr nagyvonalúan:
"Nyilván ahol 12 keret a telelő népesség ott nem tesznek ilyet. :-)"
Telelhetsz 20 meg 30 kereten is!
De hány lépet takarnak a méhek vastagon?
Hülyíteni lehet a népet, de azért ezeket az írásokat általában hozzáértők olvassák.
Néhány napja feltettem 3 képet különböző családjaimról.
Vannak azoktól jobbak, de szerényebbek is.
Azóta minden családomat még 1-1 kerettel szűkítettem!
Vannak NB-s kollégák akik a hideg beálltával a fészken kívüli keretekről beseprik a méheket a fészekbe, ha nem húzódtak be időben.
Tökölődés?
Vegyétek annak, de ők legalább megértik azt, hogy robbanásszerű fejlődés csak szűk fészekben lehetséges.
Aki ezen vitatkozik annak lövése sincs a méhészkedésről.
A másik, most nem időszerű, de sok vitára ad okot.
Egy hete volt nálunk egy előadó, aki az anyakorlátozás előnyeit ecsetelte.
Tegnap a Bonyhádi Méhészklubon ez a téma ismét előkerült, hogy mennyi előnye van az akác alatti anyakorlátozásnak, és mekkora ütést lehet így az atkákra mérni.
Tehát összefoglalva az anyakorlátozás (zárkázás) előnyét akácvirágzáskor.
1. 30-50%-al nagyobb termés.
2. A méhcsalád így "rajállapotba" kerül, gyakorlatilag le lehet nullázni az atkát.
3. Mivel nincs fiasítás, és emiatt nem is kell gondozni őket, sokkal hosszabb életűek lesznek a méhek.
Ezek is tények, de rugózzatok csak rajta, had derüljek egy kicsit a sok csacskaságon.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3584 Dátum: 2024. Október 15. 09:00 »

Ezek is tények, de rugózzatok csak rajta, had derüljek egy kicsit a sok csacskaságon.
Nagyernyei Attila

Nem érdemes a többségnek semmit sem átadni a tapasztalataidból Attila.
Most majd had rugózzanak? Biztosan fognak. Mindig azt teszik ahelyett, hogy kipróbálnák. ;)

Üdv:Kira