Tualdonképpen csak nagyon rövid ideig képesek arra, hogy 12 napig benn hagyva a fiassal rendelkező családokban, ott 99 százalékos hatékonyságot érjenek el. Ezt nem nagyon értem. A 99%-os hatékonyság azt jelentené, hogy ha kint van a méheken 100db atka, abból 99db-ot kiirt a szer. Ezt én teljesen kizártnak tartom, mivel nem érhet el a szer minden egyes atkát ugyanakkora dózissal.
Én tíz éve komoly csörtét vívtam Geddekassal, hogy ne tévessze össze a lassú hatást a tartós hatással.
Lehet, hogy a mondandómból ez jött le, nem így van, én sem keverem a kettőt.
hogy elég augusztusban egyszer oxállal lecsorgatni a méheket, és amiért ott két hét múlva is potyog, akkor ez a tartós hatás jele.
Nyilván nem elég egy egyszeri kezelés ezt mindenki tudja. Meg aki figyeli az azt is, hogy biztosan nem potyog már 2 hét múlva. A beevital-lal kb. 1,86g oxálsav kerül be egy családhoz, de vízben feloldva. Nálam szublimáláskor 2,2g, így állítottam be. A hatodik nap az amikorra azt lehet mondani, hogy még van hullás. És ez biztos hogy nem csak annak a jele, hogy lassan hat a szer, hanem annak is, hogy tovább.
Ha az a svájci kutatás kiterjedt volna mondjuk az amitrázra is, ott is pont ugyanezt tapasztalták volna, miszerint fiasmentes állapotban sem szedi le az összes atkát egyetlen kezelés, de még kettő sem. Tehát, szigorúan véve nem hogy 99%-os hatékonyság nincs, de még 80%-os se. Teljesen mindegy hogy milyen szerrel kezeltünk. Egyszerűen olyan a család élete, meg olyan a kaptár, hogy nem lehetséges. Ezért szoktam azt mondani, hogy akinek fekvőkaptárban megeszi az atka a méheit az nagyon de nagyon szégyellje magát, mert a fekvőben az elrendezésénél fogva legalább kétszer akkora hatékonysággal lehet az atkát irtani mint mondjuk nálam az év közben 3 a télen meg 2 fiókos kaptárban.
Azaz fiasmentes időben történő kezelést. Ami lehet akár októberben is.
Olyan már nagyon rég volt. Tavaly is volt még december elején is fiasítás, és úgy néz ki, hogy az idén is lesz. Én ugye nem csesztetem őket, de elmentem itt az egyik kollégához tőlem 25km-re belenézett szúrópróba szerűen pár családba, és 2 keret táblás fiasok vannak, van ahol 2,5. És nem az atka miatt, hanem amit már írtam, a száraz nyár miatt. Én csak abból látom ezt, hogy délelőtt minden harmadik-negyedik méh virágporral jön haza, valamint lepik az itatót. Ha nem fiasítanának egyetlen méh sem lenne az itatón. Tehát olyat, hogy záró kezelni azt talán valamikor január elején lehetne, de értelmes méhész szerintem olyankor nem kezel semmivel, a másik meg az, hogy január közepe-vége táján időjárástól függően már beindul a fiasítás. Nyilván a kaptár hűtésével lehet ezt valamennyire toligálni, hogy mondjuk előbb álljanak le, meg később induljanak be.
Berci.
A kemikáliák "gyorsaságát" pont úgy értem, ahogy írtad. Kontakt szerként "akit talál viszi" elven működik.
Ez az, hogy nem, az sem viszi le mindet. Még a 80%-át se. Ha levinné, akkor egy sem tudna visszabújni, pillanatok alatt elfogyna az összes atka, de nem fogy el.
A nyári kisérleteidhez: 1. nem tudni,hogy a furettódban használt szer szavatossága okán jó vagy sem.
Ebben teljesen biztosak lehetünk, mindig frisset veszek, de volt hogy 7 éveset próbáltam ki, pont ugyanúgy vitte az atkát mint a 6 hónapja gyártott.
Pont a szer "lassúságát" bizonyítja, hogy 4 nap múlva is hullik az atka.
Azt is. Meg azt is, hogy nem csak fél órán át hat. Ha 4 naponta szublimálsz akkor folyamatos hullásod lesz, ha nem is pont úgy mint egy tartós hordozónál.
Csak úgy mondom, hogy az állomány kb. 85%-ánál nulla potyogás van, tehát nem hullott egy atka sem az utolsó 2 kezelésre. Na meg van olyan család is, ahol 80 hullott még az utolsó kezelésre is. Figyelem az időjárás előrejelzést, ebben a hónapban még kétszer szublimálok és részemről vége, amelyik atka meg akarja érni a tavaszt az lehet hogy meg is fogja. Nálam a "melyik ujjamat harapjam" kérdés efelé szokott inkább eldőlni. Biztos marad atkám tavaszra, cserébe gyönyörű lesz az állomány tavasszal, nem a 3 keretes roncsokat kell majd pátyolgatni meg összerakosgatni. Láttam egy méhészetet, a 135 családból már csak 96 van, a többit szétrabolták. Ami meg van, annak a 70%-a olyan, hogy 4-5 félkeret a népesség...