Te Attila, kezdek már belefáradni, szerintem meg is untam már eléggé de akkor ezt most még leírom.
Vártam egy kicsit hátha lesz értelmes hozzászólás a téli fészek beállításához, és a lefedett méz felkarcolásához.
Megvolt az értelmes hozzászólás, ami az volt, hogy nem volt, mivel a téli fészket rakodókaptárban 2 fiókos teleltetés esetén a méhek maguk állítják be, a fedett mézet sem karcolgattam a büdös életben soha, szóval nem tudom, hogy milyen hozzászólást vársz. Gondolom a társaidtól vártál volna valamit, akik hozzád hasonlóan azzal a semmire nem való ládával küzdenek. De akkor lássuk sorjában.
Szegény kezdők ha ezek után a balga javaslatok után fognak méhészkedni, csúnya nagy pofonba szaladnak bele, de lehet ez a cél.
Na ezt szoktam mondani én is, azért jobb nekik ha nem rád hallgatnak.
A fészken kívüli fedett mézhez nem, vagy csak kivételes esetben nyúlnak hozzá ilyenkor ősszel.
Ez sem igaz így ebben a formában, mert októberben szépen látszik a tepsiben, hogy ahol nem megfelelő helyzetű vagy mennyiségű az élelem, ott bizony a szélső léputcák alatt megjelennek vastagon a viaszmorzsák, mert hogy igenis felkarcolják ők maguk és be is hordják. Ha jól emlékszem mutattam is erről képet régebben. Majd keresek neked megint, bár szerintem most nem fogok találni, mert bőségesen van műzük középen is, de majd megnézek pár tepst neked 1-2 hét múlva.
Ahhoz, hogy a kikelt fiasítás helyére gyorsan beraktározzák, ahhoz bizony fel kell karcolni.
Nem bántásnak szánom, de ilyet is csak a kezdő vagy a hüle méhész csinál, a többi inkább megcseréli a két lépet.
De lehet az okoskodóknak nem kell semmit tenniük.
Kénytelen vagyok ezt a mondatodat is kijavítani, helyesen így néz ki: Az okosaknak nem kell semmit tenniük. Igazából nekem még kell, mert pár családnál még van atka, azoktól meg kéne még szabadulnom, de ezen kívül tényleg nem kell velük csinálnom semmit. Javában szögelgetem össze a kereteket hogy ne tavasszal kelljen kapkodnom vele.
Én már végeztem a karcolással, és jelentem a méz jó helyre került.
Ennek mindnyájan nagyon örülünk, én meg jelentem, hogy nálam a méz már augusztusban is jó helyen volt, és azóta is ott van.
Aztán magyarázzátok a fészkes fenének, hogy a fedett mézet behordják a telelő fészekbe.
Ezt és ennek az ellenkezőjét sem lehet határozottan kijelenteni, mert a fekvőben tényleg nem szívesen viszik nagyobb távolságra, rakodóban meg eleve nem kell, minek vinné le ha annak felül kell lenni, és oda fog majd vonulni utána a tél folyamán, tavasszal meg majd a felső fiókban kezdi az anya a petézést. Itt a leviszi a fészekbe kijelentés valóban nagyon nagy marhaság.
Ahol pedig az utolsó fiasítások kikelnek (főként a Hunorban, és KB kereten) azokat ki kell venni,
Azért amikor ezt leírod nem ártana a "ha"-t is odaírni, szóval ha két fiókon teleltetünk akkor nem kell.
Ha csak egyet veszünk ki, akkor annak a helyére bőséges mézes lépet kell tenni,
Hát ha tudod hogy így kell, akkor miért nem így csinálod, minek kacolgatod feleslegesen? Unalomból?
Én jó szándékkal írom a fentieket, mert ha nem ilyen lágy telek lesznek, akkor óriási veszteség lehet.
Biztos lesz is. Nálam nem hiszem, legalábbis a méz miatt biztosan nem, hiszen közel 1 fiók méz van a fejük felett, de soknál meg is van az 1 teli fiók. Az akkor sem fogy el repcéig ha -25 fokok lesznek. Már csak azért sem, mert ugye nem a hideg miatt van nagy fogyás hanem majd a meginduló fiasítás miatt lesz.
A méhészek ezt elbagatellizálják, hogy ilyen későn nem macerálják a fészket, pedig a beavatkozás (ha van már rutin) rendkívül gyors.
Értsd már meg végre, hogy ez a vég nélküli macerálás a te kaptárad sajátja! Az enyémet nem kell!
Szét kell húzni a fészket, és felülről látni, hogy abban megfelelő mennyiségű méz van, vagy csak néhány centi.
Majdnem mondtam hogy mit kell széthúzni. :-) Semmit. Alul a fészek addig van ameddig lenni akar, aztán ha már nem akar akkor mennek felfele. Amint nincs már fiasítás, végleg beveszik magukat a két fiók közé amit mostanra itt ott össze is építettek, és nem azért amit itt az egyik okostóni írt, hogy nem jók a kaptár méretei, hanem pont azért, hogy a téli hidegben is akadálytalanul tudjanak ott közlekedni. Ezért sem feszegetjük szét már ilyenkor.
Ha jó helyen van a kaja, akkor nincs az a hideg ami ártana a méheknek.
Erről beszélek én is, aki érti érti, aki nem az nem.
Jöhetnek a megmondók, a magukat okosnak hitt okoskodók benyögései.
Megmondó sem vagyok, kizárólag a tapasztalatimat szoktam megosztani józan paraszti ésszel fűszerezve, okosnak sem hiszem magam, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a leírt hülyeségeidet valakinek csak ki kell javítani. Aztán majd ha már én is végképp meguntam, akkor meg itt maradnak majd az utókornak.